IN JUNI EN JULI 1983 OP DEZE SITE:

Op vrijdag 1 augustus a.s. wordt Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl' opnieuw ververst !!

VIDEO: Voetbalgala 11 mei 1983 - Piet Schrijvers wint Gouden Schoen en krijgt ode van André Hazes

 

VIDEO: Voetbalgala 11 mei 1983 - Willy Alberti zingt samen met Jesper Olsen en Sören Lerby

 

Alle Ajax-nieuwtjes uit Juni en Juli 1983 (inclusief alle wedstrijden) kun je terugvinden in het Maandnieuws >>>>

Nieuw Ajax leert nu al hoe zwaar het verlies telt
VVV – Ajax 2-1 (1-1) / Wedstrijd van de Maand

Verliezen is nooit leuk. Vooral niet in een competitieduel of een wedstrijd voor de Europa Cup, maar ook niet in een oefenpartijtje. En dat geldt dan vooral wanneer je kersvers landskampioen bent en door een ‘doodnormale’ club uit de eerste divisie met een nederlaag naar huis wordt gestuurd. Dat overkwam Ajax gisteravond in het zwoele Venlo, waar de plaatselijke FC VVV de trotse sterrenploeg op een 2-1 nederlaag trakteerde. Limburg genoot met volle teugen, maar de Amsterdammers zitten met de kater.

Die nederlaag was nog het ergste niet. Het is wel eens vaker voorgekomen dat Ajax door een volslagen outsider geklopt werd. Denk maar eens aan de nederlaag die de landskampioen twee jaar geleden bij het Dordrechtse DS leed, waarmee eventuele bekeraspiraties de grond in werden geboord. Maar de nederlaag van gisteren was niet de eerste in de oefencampagne die de roodwitten weer op het spoor naar het landskampioenschap moet zetten. Afgelopen zaterdag bleek eredivisionist FC Groningen in Emmen al pijnlijk de meerdere van Ajax (4-2). Enigszins begrijpelijk zijn die magere resultaten natuurlijk wel. De ploeg van Aad de Mos heeft in Sören Lerby, Leo van Veen, Johan Cruijff, Wim Kieft en Piet Schrijvers een handvol fikse veren moeten laten. Weliswaar zijn hun vervangers, Hans Galjé of Jacques Storm, Ronald Koeman en Felix Gasselich, niet de minsten, maar ze zullen ongetwijfeld enige tijd nodig hebben om in de Amsterdamse topploeg te acclimatiseren. En dat is in die eerste paar weken van de voorbereiding op het nieuwe seizoen wel gebleken.

LEES MEER >>>


‘Wat Ajax in een dag meemaakt, daar doen andere clubs een maand over’
Aad de Mos na het dubbele succes / Interview van de Maand

Hij was zelf geen grote voetballer. Omdat hij ADO1 net niet haalde vanwege een conflict met Ernst Happel daalde hij af naar het Rijswijkse RVC om bij Excelsior toch nog even in het betaald voetbal op te duiken. Toen stond voor Aad de Mos overigens al vast, dat hij het trainersvak zou kiezen. Met het papiertje van de Pedagogische Academic op zak en navolgende levenservaring, die hij als schoolmeester op deed in de Haagse Schilderswijk – een broeinest van sociale onrust – besloot Aad de Mos het betaalde voethal te lijf te gaan volgens de filosofie van de drie aapjes: horen, zien en zwijgen. Dat is één van de redenen waarom Ton Harmsen zo op 'Aadje' gesteld is.

De spanning nog altijd van z'n gezicht. Het was weer eens een ouderwets Ajax-jaartje. 'Wat Ajax in één dag meemaakt, daar doen andere clubs een maand over', zal Aad de Mos op een bepaald moment in het gesprek gaan zeggen. En nader verklarend: 'Dat komt omdat alles en iedereen hij Ajax bezig is met de top. Dat E-pupilletje, dat hier met z'n vader binnen komt, wil naar het hetzelfde voetbal toe. De administratie is daarmee bezig: de oud eerste elftalspelers zijn daarmee bezig; de terreinmeester is er mee bezig. En ga zo maar door: de medische staf, de jeugdleiders, alles is continu bezig met de prestatie van het eerste elftal. Daar willen ze ook allemaal alles van afweten en ze willen er ook heel dichtbij staan. De vraag is alleen: tot hoe ver kan dat?'

LEES MEER >>>


‘Tiemessen op 1 mei geen geld; geen spelers’
Mislukt Canadees avontuur voor Piet Schrijvers en Leo van Veen / Portret van de Maand

In april van dit jaar duikt de Nederlands-Canadese zakenman John Tiemessen op in Nederland. Hij wil in Edmonton, Canada, een nieuwe profclub op poten zetten en met deze club meedoen in de nieuw opgezette Canadian Professional Soccer League. Totnogtoe speelde een aantal Canadese clubs mee in de Amerikaanse profcompetitie, maar die is zieltogend. Edmonton heeft al eerder een professionele voetbalclub gehad; de Edmonton Drillers. Nu wil Tiemessen het dus proberen met de Edmonton Eagles. Tiemessen (40-jarige ex-Amsterdammer) deed o.a. Piet Schrijvers een lucratief aanbod. Schrijvers is er dik tevreden mee, maar betwijfelt of Ajax niet hetzelfde bedrag had kunnen bieden”. Volgens sommigen kan Schrijvers in Canada het dubbele verdienen van zijn salaris bij Ajax en dan gaat het om netto-bedragen. Anderen spreken dat weer tegen. Geheimzinnigheid alom door zowel Schrijvers als Ajax.

Hoewel Schrijvers een superseizoen achter de rug heeft, laat Ajax hem toch gaan. Er wordt beweerd dat Schrijvers moet gaan omdat ie een lastige jongen is. Tiemessen is via het Ajax-bestuur bij Cor Coster, de zaakwaarnemer van Schrijvers, terechtgekomen. Dat had het bestuur volgens Schrijvers natuurlijk niet hoeven doen. Ajax heeft het na 9 jaar dus wel gezien met Schrijvers. “Het meest prikt het me nog, dat ik voel dat ik ben afgedankt”.”En nu zwijgen ze over de reden waarom ik weg mag. Ze kunnen toch wel tegen me zeggen dat ik te duur, te oud of te lastig ben? Ik heb kennelijk niets voor Ajax betekend”.

LEES MEER >>>‘Johan Cruijff neemt meer risico's dan ooit’
Ajax’ superster maakt gevoelige overstapt naar aartsrivaal Feyenoord

Wim Jansen haalde zijn vriend-sinds-jaar-en-dag Johan Cruijff op zaterdag 4 juni op van Schiphol. Cruijff kwam voor den dag over uit Barcelona voor de erewedstrijd van Willem van Hanegem, het Rotterdamse en nationale troetelkind. Onderweg, via Vinkeveen en Hendrik Ido Ambacht naar De Kuip, spraken zij over Feyenoord, dat nu na Ajax' desinteresse voor een nieuwe verbintenis een plotselinge kandidaat-werkgever voor Johan Cruijff was geworden. Jansen kende de sentimentele problemen, die er rond een overstap van Feyenoord naar Ajax zijn, maar fungeerde in het seizoen 1982-1983 succesvol als jeugdtrainer bij Feyenoord, Jansen kent ook de mogelijkheden en onmogelijkheden van de Rotterdamse club, zowel op als om het veld en bovendien heeft Wim Jansen op dit ogenblik een behoorlijke invloed op het technische gebeuren bij Feyenoord. Hij was het dan ook die Cruijff op zijn gemak stelde, die zijn eigen vertrouwen in Cruijffs speltechnische verrichtingen in De Kuip uitsprak en die aldus als ruggesteun functioneerde. Later, die gedenkwaardige avond, was het Willem van Hanegem die Johan Cruijff stimuleerde. Willem was geroerd door de komst van zijn vriendjes uit 1974, zeker ook door de komst van Cruijff omdat die de “vijandschap” van het Legioen diende te trotseren. “Ik hoop een ding”, peinsde Van Hanegem, “dat de mensen hun hekel aan Cruijff voor zich houden, die man waagt zich in het hol van de leeuw, komt helemaal uit Barcelona en is een groot voetballer. Die verdient het allerbeste.”

Cruijff besefte de vorige week heel duidelijk dat hij op zijn gang naar De Kuip, vanaf 14 juli, trouwe oudgedienden naast zich weet. “Ik heb veel met vooral Wim Jansen gesproken. En over voetbal ook met Willem. Ik heb een taak hier, in Rotterdam. Eerst had ik vanuit rancuneuze gevoelens snel willen tekenen bij Feyenoord, omdat ik bij Ajax weg moest — maar daar heb ik me overheen gezet. Ik wil nu voetballen bij Feyenoord, omdat ik het als voetballer wil, omdat ik de enorme mogelijkheden zie en omdat ik me weer sterk genoeg voel om de risico's te dragen.”


LEES MEER >>>


‘Ajax, dat is voor iedere voetballer toch het absolute einde’
Ronald Koeman verruilt FC Groningen voor Ajax

Hij laat een ansichtkaart zien met de beeltenis van de Martinitoren. “Ik denk dat ik van de week al acht van deze heb gehad. “Vergeet ons niet bij Ajax”, staat er in de meeste gevallen op. Toch wel leuk...” Ronald Koeman is even stil, terwijl broer Erwin met een brede grijns aangeeft, dat zijn humeur boven het Nieuw Amsterdams Peil zit. En waarom ook niet. De Groningse broertjes zijn van een erg zware last bevrijdt en dat mag iedereen weten. Maandenlang circuleerde het ene gerucht na de ander, over eerst Erwin en dan weer Ronald, tot het gouden duo er zelf tureluurs van werd. Dat is nu voorbij. Want gisteren bereikte Ronald in de Amsterdamse Meer een akkoord met Ajax over een contract voor drie jaar, terwijl Erwin een dag eerder, thuis bij FC Groningen-voorzitter Benze de Vries, het glas kon heffen op een tweejarige verbintenis. Ze ogen opgelucht en geven dat ook direct toe.

Ronald: “Op vrijdag 22 april vertelde mijn vader, dat hij op familiebezoek in Purmerend ging. Later bleek, dat hij een afspraak in Zwolle met Ajax had, maar dat hij mijn hoofd niet op hol wilde brengen. Pas nadat we zaterdag in Nijmegen tegen NEC hadden gespeeld, vertelde hij me alles over de belangstelling van Ajax”

LEES MEER >>>


‘Mensen vroegen mij in Nederland te blijven’
Sportieve wraakgevoelens bij Johan Cruijff ten opzichte van Ajax

Na weken van speculaties en gissingen heeft Johan Cruijff woensdagmiddag in het 'Kuipje' van het Feyenoord-stadion, zijn handtekening gezet onder een contract dat hem voor een jaar aan Feyenoord bindt. “Voor mijn laatste jaar als actief voetballer”, zoals Cruijff zei, maar er onmiddellijk aan toevoegde: “Je weet het bij mij nooit”. De 36-jarige Cruijff zei dat het aanvankelijk wel moeilijk was geweest te kiezen voor Feyenoord. “Daarom”, zei hij, “is er ook een pauze ingelast in de onderhandelingen. Dit vooral om alle negatieve reacties wat te laten wegebben. Johan Cruijff komt met sportieve wraakgevoelens ten opzichte van zijn vorige werkgever, Ajax, in Rotterdam voetballen. Bij zijn uiteindelijke keuze voor Feyenoord hebben, volgent Cruijff, de gesprekken met Wim Jansen en Wim van Hanegem een belangrijke rol gespeeld.

Kerkum wilde alleen maar kwijt dat de betaling van Cruijff afhankelijk is van het aantal toeschouwers. “Inderdaad is een bepaalde drempel ingebouwd. Vorig jaar was onze begroting gebaseerd op 25.000 toeschouwers maar daar zijn we ruim onder gebleven”, aldus de voorzitter van de Rotterdamse eredivisieclub. Algemeen wordt aangenomen, dat bij een toeschouwersaantal van boven de 22.000 voor Cruijff de kassa gaat rinkelen. Voor het Rotterdam-toernooi, dat aan de competitie vooraf gaat, zijn geen afspraken gemaakt omdat Feyenoord in dat toernooi gast in eigen stadion is.

LEES MEER >>>

 

‘Ze doen het werk in alle stilte en wel met zoveel overgave dat het soms ontroerend is te zien hoe zij tewerk gaan’
Tijn Middendorp over ‘de poetsploeg’ van Ajax

In de junimaand is het voetbal voor het grootste gedeelte voorbij en kijkt iedereen reikhalzend uit naar een paar rustige zomermaanden. Ajax helemaal na het behaalde 21e landskampioenschap op 1 mei jl. in het Olympisch Stadion tegen Feyenoord. Het gelijke spel (3-3) was voldoende om de titel veilig te stellen. Vreugde volop want er zijn maar weinig clubs in Europa, laat staan ons eigen land, die zoveel kampioenschappen hebben behaald als dar clubje uit de Meer. Bovendien werd ook nog eens tegen NEC de nationale beker binnengehaald waardoor het succes dit jaar volledig werd. Zowel de kampioensschaal als de KNVB-beker konden voor een jaar bij ons de kast in.

Nu zijn de prijzenkasten bij Ajax bepaald niet leeg. In tegendeel, ze zijn barstensvol en eigenlijk te klein en te weinig in aantal om alle gewonnen trofeeën te huisvesten. Alleen de allermooiste en meest waardevolle bekers en andere gewonnen onderscheidingen komen voor een plaatsje in het prijzenfestival van Ajax in aanmerking. Een eenvoudige vaan of een niet al te blinkende medaille verdwijnen in het prijzenarchief, hoe moeizaam deze prijzen ook zijn veroverd. Meestal heeft iemand wel thuis ergens een flinke schoenendoos staan een andere opbergmogelijkheid om de herinneringen aan mooie toernooien of wedstrijden buiten de grenzen niet helemaal aan de vergetelheid te doen ontrukken. Veel trofeeën liggen in opslag ergens in en rond het stadion. En, hoe gek het ook klinkt, sommigen vragen zich wel eens af: wat moeten we er mee?

LEES MEER >>>

 

Zwijgen van Ajax doet de Beer pijn
Schrijvers neemt vrije transfer met een lach en een traan

De Beer uit de Meer noemen ze hem. Piet Schrijvers (36), lengte 1.88, gewicht 98 kilo. Getrouwd met Cathy, vader van twee ferme zonen. Voor Ajax speelde hij in totaal 339 wedstrijden, waarvan circa 270 voor de competitie. Zijn competitietotaal stijgt met de duels bij DWS en FC Twente boven de vijfhonderd. In totaal moest hij ruim vierhonderd goals incasseren. Nog geen doelpunt per wedstrijd dus. Dat alles vond plaats in twintig jaar betaald voetbal. Het seizoen 1982/1983 behoort tot de betere, Toch gaat de beer uit de Meer z,n kunsten elders vertonen. Edmonton Eagles contracteerde gisteren Nederlands dikste, maar ook beste keeper. Een vrije transfer met een lach en een traan. De lach vanwege het avontuur, de traan, omdat Piet Schrijvers zich door Ajax genomen voelt.

‘Tiemessen is via het Ajax-bestuur bij mijn zaakwaarnemer Cor Coster terecht gekomen. Wil je Schrijvers houden dan stuur je Tiemessen toch naar Spitsbergen. In het betaalde voetbal ben je een nummer. Bij een normale werkgever krijg je ontslag, in het voetbal, word je geen nieuw contract geboden. Ajax heeft laten merken, dat ze het na negen jaar om wat voor reden dan ook met mij voor gezien houden. Weet je wat me het meest prikt? Ik voel, dat ik afgedankt ben. Zwarte piet. Niemand heeft het me gezegd. Aan mijn prestaties kan het ook niet liggen. Nu kan ik wel zeggen; waar heb ik het die negen jaar voor gedaan?’

LEES MEER >>>

 

Gas en Licht in De Meer
Bobby Haarms verwelkomt Felix Gasselich en Ronald Koeman

Zoals elk seizoen start Ajax ook in 1983/1984 met enkele nieuwe gezichten. Ditmaal zijn het twee spelers die van buiten Amsterdam zijn aangetrokken: Ronald Koeman en Felix Gasselich. Ook al is Bobby Haarms niet meer als assistent-trainer actief bij Ajax (Hassie van Wijk vergezelt Aad de Mos) toch heeft Bobby zijn visie op Gasselich en de spelersgroep voor het nieuwe seizoen.

‘Ronald Koeman en Felix Gasselich. Beiden nieuwe spelers bij Ajax. Gasselich ken ik eigenlijk niet, maar wordt nu al gekscherend Gas en Licht genoemd. Amsterdamse humor is dat… Van deze selecti e ken ik eigenlijk alle jongens, ook de talentvolle Marco van Basten. Het zal me benieuwen hoe ze het allemaal gaan doen in De Meer.

LEES MEER >>>

 

‘Een weekje met Ajax: een enorme belevenis’
Jan Wardenburg, organisator trainingsweek

Landskampioen Ajax zal maandag 18 juli a.s. voor het vierde achtereenvolgende jaar in Drenthe aankomen om een week lang een trainingskamp op te slaan in en rondom Valthermond. Het is het resultaat van de inzet van voetbaltrainer Jan Wardenburg uit Valthermond die gedurende de trainingsweek belast is met de coördinatie en begeleiding van de landskampioen. ‘Zes dagen hard werken, maar een periode die ik voor geen goud zal willen missen’, aldus de trainer van Nieuw Buinen. In het laatste clubblad van Ajax wordt de Valthermonder in een interview aangekondigd als ‘de Drenth met Ajax-bloed’. Een kijkje in zijn woning in Valthermond bevestigt dit. In de hal prijkt een levensgrote foto van Jan Wardenburg, geflankeerd door niemand minder dan Johan Cruijff. De hoek van de kamer ligt bezaaid met posters, stickers en reclamemateriaal van de landskampioen en de boekenkast puilt uit van de Ajax-plakboeken.

LEES MEER >>>

 

‘Cruijff kan ook niet tot z’n 60e blijven spelen’
Ajax-voorzitter Ton Harmsen luchtte zijn hart

In de perskamer van landskampioen Ajax kon je gistermiddag een speld horen vallen. Ademloos luisterden de vaderlandse scribenten en niet op de laatste plaats de spelerskern naar de monoloog van Ton Harmsen. De clubpresident achtte eindelijk de tijd rijp om ‘de leegloop’ uit De Meer nader toe te lichten. Harmsen voelde zich sterk, zéér sterk. Want zonder een onderbreking weerlegde hij het vertrek van met name Johan Cruijff, Piet Schrijvers, Sören Lerby en Wim Kieft. Leo van Veen zag de Ajax-praeses abusievelijk over het hoofd, maar daar lag niemand van wakker. Want per slot van rekening is er daar de laatste maanden aan de Middenweg teveel voor gepasseerd. Harmsen spaarde kool noch geit. Een tikkeltje geëmotioneerd klonk het bijvoorbeeld: ‘Ik ben teleurgesteld in de negatieve publiciteit. En dan te bedenken dat we zowel het landskampioenschap als de KNVB-beker behaalden. Echt, we moeten nu eens ophouden met al die nostalgie. Cruijff kan ook niet tot z’n 60e door blijven spelen. Er komt altijd een moment van afscheid. En verder geen verhaaltjes. Zulke beslissingen zijn nu eenmaal niet populair. Voor Feyenoord ben ik blij dat Johan nu daar speelt. We willen een financieel verantwoord beleid blijven voeren. In Europa zijn er voorbeelden te over van clubs, die in grote geldnood zijn geraakt. Kijk maar naar Tottenham Hotspur, Bayern München en Valencia. Over Nederland dan nog maar niet te spreken.’

LEES MEER >>>

 

‘Als er niets verandert, dan wordt Feyenoord volgend jaar kampioen’
Wim Kieft realistisch na transfer richting Italië

De kampioensreceptie die Ajax gisteravond hield, zou voorlopig weleens de laatste kunnen zijn, als de Amsterdamse club geen spelers meer zou aantrekken. Dat is de stellige overtuiging van Wim Kieft, een van de vijf Ajacieden die per 1 juli een nieuwe werkkring hebben gevonden. Kieft doelt echter niet zozeer op zichzelf of op Leo van Veen, maar vooral op het vertrek van Johan Cruijff, Piet Schrijvers en Sören Lerby, als hij opmerkt dat de toekomst er voor Ajax somber uitziet. Op de avond dat het bestuur (inclusief secretaris Westrik, die enkele weken geleden een hartaanval kreeg) zich liet gelukwensen wegens het behalen van de dubbel (kampioenschap en beker) in het afgelopen seizoen, maakte de naar het Italiaanse Pisa vertrekkende Kieft, overigens zonder leedvermaak, de balans op.

“In zekere zin ben ik te snel topscorer van Europa geworden. Misschien had ik het wat beter moeten opbouwen. Hoewel, dat is natuurlijk flauwekul. Als ik in dat jaar niet de meeste doelpunten van Europa had gemaakt, dan was ik nu niet naar Pisa gegaan. En dat wilde ik gewoon, omdat ik op een gegeven moment was uitgekeken op Ajax en Ajax waarschijnlijk op mij. Het heeft in de tweede heeft van het afgelopen seizoen te koop met me gelopen. Ik heb dat al eerder gezegd. Het bestuur heeft me dat kwalijk genomen, maar ik blijf erbij dat Ajax me probeerde te verhandelen”.

LEES MEER >>>

 

“Een betere dan Cruijff is er niet…”
Kampioensreceptie Ajax druk bezocht

Hij was dit keer niet de grote verlosser, maar wel de grote afwezige. Zijn naam werd op de grootste receptie van landskampioen en KNVB-bekerwinnaar Ajax formeel haast niet genoemd, maar het spookbeeld van Johan Cruijff waarde buiten de met bloemen versierde feestzaal van het Amsterdamse Crest-hotel in de wandelgangen wel degelijk rond. Johan Cruijff naar aartsrivaal Feyenoord… Een fraai bloemstuk van de Rotterdamse voetbalconcurrent sierde de tafel, waarvoor het voltallige dagelijkse bestuur had plaatsgenomen. “Hartelijk gefeliciteerd, Feyenoord”, stond er op het kaartje tussen de ruikers te lezen. Om half zeven gisteravond nam het geroezemoes op de massaal bezochte receptie plotseling toe. Feyenoord-voorzitter Gerard Kerkum kwam toen persoonlijk zijn felicitaties overbrengen. Een moment, om even bij stil te staan…

Harmsen: “Johan Cruijff is en speler, zoals er maar één in de vijftig jaar wordt geboren. Hij is de beste, die de wereld ooit heeft gezien. Maar we moeten nu het voetbal omhoog brengen. De jeugd moet een kans krijgen. Het Nederlands elftal moet straks het trekpaard worden. In totaliteit zitten we met het betaalde voetbal in een diep dal. Jonge spelers moeten nu begeleid worden door vedetten als Cruijff, Van Hanegem en Wimpie Jansen. Ik zeg: weg met het eigen belang, het algemene belang, daar gaat het om. Als dat lukt, ja, dan zijn we op de goede weg.”

LEES MEER >>>

 

‘Geen Lazio maar Ajax’
Felix Gasselich was toe aan een nieuwe uitdaging

Voor de meeste mensen was de naam van Ajax’ laatste aankoop Felix Gasselich een vrij onbekende, voor de insiders betekende zijn naam een synoniem met verfijnd, technisch voetbal. Met andere woorden: een echte Ajax-voetballer! Bij het Weense Austria en in het Oostenrijks nationaal elftal vertolkte de speler met de gouden pass en het ‘Tor-instinct’ een leidende rol op het middenveld, een rol die hij bij Ajax ook voorbestemd is te gaan vervullen. Felix Gasselich (27) vertelt zelf over de wonderlijke start van zijn voetbalcarrière, zijn ervaringen in Oostenrijk en zijn toekomst bij Ajax. Gasselich: ‘Eigenlijk ben ik op een wonderlijke manier in de voetballerij terechtgekomen. Ik was namelijk al vijftien jaar toen ik me voor het eerst bij een voetbalclub aanmeldde. Daarvoor speelde ik alleen maar met mijn vrienden uit hetzelfde woonblok op straat. Om bij een echte voetbalclub te gaan voetballen was veel overredingskracht nodig van een vriend die bleef zeuren dat ik, net als hij, lid zou worden van Austria Wien. Aan een voetbalcarrière had ik zelf nooit gedacht. Op school was ik goed in alle balsporten, ik deed aan atletiek en speelde tennis. Op advies van een leraar had ik me voorgenomen om een opleiding aan de sportacademie te volgen. Maar van de ene dag op de andere veranderde mijn leven door het voetbal. Eenmaal bij Austria kwam ik direct in het hoogste juniorenteam, we werden Weens kampioen en ik werd topscorer met 45 doelpunten.

LEES MEER >>>

 

‘Weinigen zullen mijn carrière verbeteren’
Johan Cruijff heeft de scheiding van Ajax niet gewild

Even, heel even, spreekt zijn hart. ; Natuurlijk bestaat er ook voor mij zoiets als clubliefde. Ik heb de scheiding niet gewild. Wat ik echt voel, houd ik verborgen.’ Waar zijn carrière begon, wilde Johan Cruijff (36) definitief stoppen. Van de twintig jaar als (super)ster, wijdde hij meer dan de helft aan Ajax. Alom ter wereld noemde men zijn naam in één adem met Ajax. Het is wennen: Johan Cruijff in het shirt van Feyenoord. Ook voor zichzelf, al trok hij opvallend ontspannen het ‘andere’ rood en wit over de smalle schouders. ‘Dat moest me dan wat doen’, merkte hij de eerste keer op. ‘Ik kan niet zeggen dat het moment me raakte’. Toch al wars van terugblikken, richt Johan Cruijff zich sinds half juli op het komende seizoen in de Kuip. Met hart en ziel stort hij zich op (vermoedelijk) het laatste hoofdstuk van een na 1978 wonderlijk kronkelende loopbaan. ‘Ik heb mijn werk nog niet afgemaakt’, stelt hij een paar maal. ‘Bij Feyenoord kan ik flink aan de slag’.

Toeval of niet, sinds zijn rentree in het Nederlandse voetbal (december 1981) liep het aantal toeschouwers in totaliteit weer op. ‘Het is een groot succes geworden. Alles was dalende. Ik ben publiekstrekker geworden. En mede dankzij mij prevaleert weer het technische voetbal’. Tijdens zijn eerste half jaar bij Ajax schoot het gemiddelde omhoog van 11.000 naar 22.000, een verdubbeling. Het afgelopen seizoen viel het terug naar ruim 17.000. Nog altijd hoger dan in de periode 1976-1981. Voor de nabije competitie voorspelt JC een tuimeling bij Ajax naar even meer dan 10.000. Bij Feyenoord hoopt hij het legioen tot 40.000 à 50.000 te vergroten. Die opgave heeft hij zichzelf gesteld en dat verklaart voor een belangrijk deel zijn tot voor kort onmogelijk gehouden overgang naar de aartsrivaal.

LEES MEER >>>

‘Er is maar één plaats waar je je kunt bewijzen: óp het veld’
Sjaak Storm en Hans Galjé strijden om de erfenis van Piet Schrijvers

De afgelopen negen jaar was er bij Ajax maar een keeper die meetelde: Piet Schrijvers. De ‘Beer van de Meer’ was constant de eerste keus, die de concurrentie – voor zover daar al sprake van was – slechts kansjes gunde als hij écht niet meer tot spelen in staat was. Rob Tervoort, Peter Jager, Sjaak Storm en Hans Galjé, om maar een aantal stands-in van de bonkige international te noemen, scoorden slechts een handjevol optredens en konden de bank meteen opzoeken, zodra Schrijvers weer bij de tijd was. Met name voor Hans Galjé moet dat de afgelopen drie jaar een uiterst frustrerend idee geweest zijn, omdat hij destijds als 23-jarige vaste keus van FC Den Haag met grootse plannen naar Ajax was overgestapt. In het eerste seizoen gunde Schrijvers hem echter geen enkele kans, de volgende competitie kwam hij welgeteld tot iets meer ddan zeven competitiewedstrijden en het afgelopen voetbaljaar vonden slechts de aanvallers van Sparta en FC Groningen, en die slechts even, de slanke doelman tegenover zicht.

Sjaak Storm gold ooit als dé opvolger van ‘Dikke Piet’, zeker nadat hij als 17-jarig jochie het doel van Ajax verdedigde in de wedstrijden tegen NEC en Volendam/ Het jaar erop gunde Schrijvers hem slechts één duel, bij Roda, en daarna raakte de tiener-van-toen, die als 8-jarig jochie bij Ajax was gekomen, w eer op de achtergrond door de entree van Galjé. Twee seizoenen moest hij zich tevreden stellen met optredens in Ajax’ tweede keus, daarna kon hij zich uitleven in het eerste van Excelsior, dat hem van de, van telenten uitpuilende, landskampioen leende.

LEES MEER >>>

 

‘De weg die Ajax nu inslaat, is ook voor de toekomst van het Nederlands voetbal de enige juiste weg’
De nieuwe weg van Ajax in seizoen 1983/1984

Haalt Ajax het jaar 2000? Als het aan voorzitter Ton Harmsen ligt wel. Althans, die belofte vormde de kwintessens van zijn in dreigende taal gehulde toespraak bij de opening van het voetbalseizoen. De hele speech was opvallend agressief van aard. Hij herinnerde de beteuterde journalisten aan het feit dat Ajax zich landskampioen en bekerwinnaar mocht noemen en vroeg zich hardop af of we de aankoop van Ronald Koeman alweer vergeten waren (‘een sensationele transfer’). Het verdere betoog van de voorzitter stond in het teken van een rechtvaardiging. Zonder echte details te onthullen, verklaarde Harmsen maar weer eens waarom afscheid genomen is van Johan Cruijff, Piet Schrijvers en Sören Lerby. Ajax wenst niet de weg te gaan van clubs als Tottenham Hotspur, Bayern München en Valencia. Clubs, waarvan Harmsen kennelijk de informatie heeft dat ze hun gewezen topposities met miljoenen schulden hebben moeten bekopen. Het nog een jaartje inhuren van de hierboven genoemde vedetten zou véél geld hebben gekost en hooguit tot een éénmalig succes hebben geleid, maar zelfs die garantie kon niemand vooraf bieden.

De Ajax-filosofie voor de late jaren tachtig kom er kort samengevat op neer, dat nu wordt gekozen voor de (goedkopere) jeugd in de hoop en verwachting dat er binnen drie jaar weer een elftal in De Meer staat dat regelmatig mee stoeit in de Europese bekercompetities. Ton Harmsen noemde ze bij naam: Gerald Vanenburg, Marco van Basten, John van ’t Schip, Frank Rijkaard, Sjaak Storm, Sonny Silooy; gepokt en gemazeld op het Voorland, het jeugdcomplex van Ajax, waar vandaan nog veel meer jong talent in aantocht is.

LEES MEER >>>

‘Als het mislukt, is Feyenoord bankroet’
Feyenoorders over de komst van Ajacied Johan Cruijff naar De Kuip

Johan Cruijff is een zeldzaam vitaminepreparaat, maar zelfs op hoge leeftijd nog zeer in trek. De beweegredenen voor de aanschaf van Cruijff moet u dus zoeken in de medicinale sfeer. Je gebruikt hem om aan te sterken. De prijs die je ervoor betaalt, is formidabel hoog opgedreven, maar je voelt je ineens een stuk fitter - de hele wereld ligt weer voor je open. Niet iedereen kan Cruijff kopen. Dat is enerzijds een groot onrecht, anderzijds een geluk, want de uitwerking van het gebruik laat maar al te vaak diepe sporen achter. Op het moment dat de zetter zich over deze kopij moest buigen, zat Feyenoord heel serieus zijn spaarpenningen te tellen. Dat beloofde wat. Ik peilde op voorhand hoe men in kringen van Feyenoord over deze aanschaf denkt.

Joop Hiele: “Ik vind dat Cruijff zijn carrière in Amsterdam had moeten afsluiten. Wat dat betreft is het spijtig dat Ajax hem daarvoor de kans niet heeft gegeven. Cruijff is Amsterdam, zoals Wim Jansen Rotterdam was. Gevoelsmatig zeg je dan ook dat Wim zijn laatste jaar in de Kuip had moeten voetballen. Bekijk je het zonder sentimenten, dan is Cruijff voor Feyenoord natuurlijk altijd een leermeester. Aan de andere kant is het 't allemaal wel waard? Ik kan dat niet overzien en ik verwacht daarover ook geen tekst en uitleg. Het prikt toch, dat je weet dat hij zoveel méér zal verdienen. Maar daar zit ook weer een lichtpuntje aan, want als er geld wordt verdiend, is er het jaar daarna ook geld om het weer uit te geven. Nu moeten verschillende jongens al inleveren. Maar ik zeg je: dat is bijkomstig allemaal.”

LEES MEER >>>

 

‘Met elegance en met een swing…beheerste hij dat leren ding’
Henk van Mokum over het vertrek van een Amsterdamse jongen

Dat Johan Cruijff Ajax zou gaan verlaten, werd langzaam wel duidelijk. De sterspeler van Ajax maakte met zijn eigenzinnige houding niet alleen maar vrienden in de Watergraafsmeer. Ondanks de twee titels die samen met Cruijff behaald werden, is het bestuur van Ajax steeds meer gaan twijfelen over de fysieke gesteldheid van de momenteel 36-jarige Ajacied. De beleidsbepalers van Ajax vonden Cruijffs financiële eisen in relatie tot diens verwachte toegevoegde waarde binnen de krijtlijnen niet acceptabel, zodat contractverlenging werd uitgesloten. Dit alles tot grote teleurstelling van iedereen die zowel Ajax als het Nederlandse voetbal hoog in het vaandel draagt.

De Amsterdamse zanger Henk van Mokum bracht met een single een dubbele ode uit aan de vertrekkende Cruijff. Vorige maand was ‘Wij zijn de fans van Johan’ al te beluisteren als Song van de Maand. Deze keer is het de beurt aan, hoe kan het ook anders, de gevoelige B-kant. ‘Een Amsterdamse jongen’…

LEES MEER >>>

 

Piet Schrijvers wordt gekozen tot Voetballer van het Jaar
Uitzending voetbalgala zorgt deze maand voor bijdrage aan videodownloads

Vorige maand nam Piet Schrijvers afscheid van Ajax. Na 9 jaar bij de Amsterdammers onder de lat gestaan te hebben, hoopte hij zijn heil te vinden in Canada. Uiteindelijk gaat Schrijvers toch als keeper van PEC Zwolle het nieuwe seizoen in. De Beer van De Meer, zoals zijn bijnaam luidt, nam afscheid van Ajax met de nationale dubbel, én hij werd verkozen tot Voetballer van het Jaar. Tijdens een groots voetbalgala werd Schrijvers geëerd door zijn collega’s en kreeg hij de Gouden Schoen uitgereikt. Sören Lerby, net als Schrijvers vertrekkende bij Ajax, won overigens de Bronzen Schoen. Bekijk nu het gehele voetbalgala van 11 mei jl in onze videodownloads.

LEES MEER >>>

 

Volgende maand op Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Aanvang van seizoen 1983/1984

* Ajax ontmoet Johan Cruijff en Piet Schrijvers
* Amsterdam 709-toernooi
* Pisa over 'De Beer van De Meer'
* Loting Europa Cup voor Landskampioenen

<<<< Terug naar Seizoen 1982/1983 Volgende maand >>>