Augustus 1976 / De Ajax Mars – Fred Wiegman en Orkest (1963)

De Ajax-Marsch is het officiële clublied van Ajax, dus is het niet verwonderlijk dat de 'juichtoon da'vere langs de velden' vaak voorkomt op de lijst van liedjes van en over Ajax. De eerste opname dateert van 1918, het jaar waarna de club het eerste landskampioenschap vierde.<p>Het was een bijzondere dag, 31 maart 1918. Voor de eerste maal in haar geschiedenis werd Ajax afdelingskampioen van de hoogste klasse. In eigen huis werd het gerenommeerde Sparta, dat met onder anderen Bok de Korver drie maal achtereen landskampioen was geweest, met maar liefst 4-1 verslagen. De chroniqueur van het Gouden Jubileumboek (1950) raakte ruim dertig jaar later opnieuw in vuur en vlam toen hij zich de gebeurtenis voor de geest haalde: ‘De Natris en Gupffert scoorden in drie minuten drie schitterende doelpunten. De ‘Overdekte’ was niet meer tot bedaren te krijgen, m’n vrouw trok haar mantel uit en supporterde de rest van de wedstrijd in haar japonnetje verder. (…) En Dirk Knecht dichtte die avond ons clublied ‘Een juichtoon dav’re langs de velden, voor ons dierbaar Rood en Wit!’ En Emile Painparé componeerde er de muziek bij.’<p>Welhaast een orgie aan festiviteiten volgde op deze kampioenswedstrijd en niet de minste daarvan was het hijsen van de Kampioensvlag. Voor die gelegenheid had men speciaal een muziekkapel laten komen en er was ook een fotograaf besteld. Er bestaat namelijk een foto van drommen mensen, die eigenlijk allemaal het liefst zélf de vlag willen hijsen, én een foto van het muziekcorps, dat ordelijk langs de hoofdtribune marcheert. Het clublied van de Amsterdamsche Foothball Club Ajax  Amsterdam was geboren…… Na het afdelingskampioenschap behaalde Ajax enkele maanden later ook het landskampioenschap. Op 9 juni 1918 werd Ajax met sterren als Henk Hordijk, Jan van Dort, Theo Brokmann, Wim Guppfert en Jan de Natris landskampioen zonder maar een wedstrijd te verliezen. In de kampioenswedstrijd tegen Willem II ontbrak Jan De Natris, het "enfant terrible" van het Nederlands voetbal; hij was in de trein in slaap  gevallen.<p>In de versie van 1918 stond voor 'hup' nog 'heil' geschreven. In 1963 werd het gevoelsmatige belaste woord verwijderd. De oudstbekende geluidsopname van de Ajax-Marsch dateert uit 1919 van het Odeon-orkest. Het nummer werd begin jaren vijftig nog twee maal op de plaat gezet door het Max van Praag en Accordiola-orkest (1950) en het Jack Presburg Orkest (1952). De laatste opname dateert van 1963 van het Fred Wiegman & City Theaterorkest.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

September 1976 / Ajax is niet dood – Tante Leen en Johnny Jordaan (1970)

De strijd tussen Ajax en Feyenoord werd regelmatig ook op vinyl uitgevochten. Op het moment dat Feyenoord in seizoen 1967-1968 stijf bovenaan stond, verscheen de plaat 'Niks meer aan te doen, Feyenoord kampioen' van de Twee Kleintjes Pils. Helaas voor de Rotterdamse pilsjes eindigde Ajax dat seizoen toch als eerste. De Amsterdamse zanger Fred Wiegman bracht daarop meteen 'Feyenoord krijgt een zoen, Ajax kampioen' uit. In 1970 werd er niet meer gekust tussen beide grootmachten. Het feit dat beiden op dat moment aan de top van Europa stonden, droeg mede bij aan de verhoging van de rivaliteit. Een nog onbekende Gerard Cox bracht in een overmoedige bui 'Ajax is dood' op single uit, als B-kant van 'Feyenoord-Feyenoord-Feyenoord-Feyenoord-Feyenoord'. Deze humoristische, zeer geslaagde plaat, waar Cox later spijt van zei te hebben, werd uitgebracht kort nadat Feyenoord de wereldcup had gewonnen. 'Moeder ik verzuip, de cup staat in De Kuip', zingt Cox plechtig over een kerkmuziekachtige deun. De dood van Ajax was volgens hem onvermijdelijk: 'Hij liep al langer met plannen rond voor zelfmoord vanwege het succes van zusje Feyenoord.'<p>De plaat leverde Cox een stroom scheldbrieven uit Amsterdam op. Vlak na het uitbrengen werd de Europa Cup 1-houder door het nietige UT Arad voor de Europa Cup uitgeschakeld. En die cup? Die stond de drie daarop volgende jaren in De Meer... Drie weken nadat Feyenoord uit het Europa Cuptoernooi was verdwenen, presenteerden Tante Leen en Johnny Jordaan in het Olympisch Stadion voor de Europa Cupwedstrijd tegen FC Basel hun antwoordplaat op Cox' overlijdensbericht. 'Ajax is niet dood, Ajax is springlevend' was zonder meer waarheid, maar was qua humor inferieur aan de single van Cox.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Oktober 1976 / Nou Jaap Swart eindelijk opsodemietert – Ton van Duinhoven (1973)

Acteur en Ajax-supporter Ton van Duinhoven baarde aan het begin van de jaren '70 opzien door als Feyenoord-suppoost Crooswijk een tweetal conferences uit te brengen. In deze conferences speelt Van Duinhoven een Feyenoord-suppoost die 'helemaal niet blij is met Ajax'. De eerste conference die Van Duinhoven uitbracht, was 'Voor de cup, na de cup'. Deze had betrekking op de Europa Cup 1-finale die Ajax in 1972 in Feyenoord-stadion De Kuip speelde.<p>'Nou Jaap Swart eindelijk opsodemietert...' was de tweede conference van Van Duinhoven. Dit deed hij tijdens 'de Swarte Nacht', een ter gelegenheid van de afscheid nemende Sjaak Swart georganiseerde avond in het Hilton-hotel. Crooswijk was geïnviteerd om Swart toe te spreken. 'Namens de gezamenlijke Feyenoord-supporters is het mij een gruwelijke plicht om hier vanavond te motte verschijnen'. Hierna begon hij over 'één van de ergste vijanden die Feyenoord ooit heb gehad, de heer Jaap Swart'.

Crooswijk voelde zich niet prettig bij 'eh...deze club (krijg het weer bijna niet uit mijn bek). Hij was echter uitgenodigd 'omdat u dus eindelijk weggaat, maar ik ben eveneens om d'er op toe te zien dat dat dan ook inderdaad werkelijk gebeurt, en dat wij het volgend seizoen niet hoeve te zegge, daar is-die weer!'<p>'Nou Jaap Swart eindelijk opsodemietert...' werd, zonder dat Van Duinhoven het wist (hij dacht dat de conference slechts in kleine oplage voor intimi zou worden geperst), als gewone single uitgebracht.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

November 1976 / Ode aan Ajax – Willy Alberti (1972)

De Italiaanse tenor Willy Alberti nam een aantal prachtige Ajax-liedjes op, waarvan het in 1972 uitgebrachte 'Ode aan Ajax' het mooiste is: 'Jouw spel is het schoonst en het mooist dat ik ken (...) Jouw spelers die tovenaars waren. Hun benen die waren van goud (...) Jij brengt sinds mijn jeugd zoveel blijdschap en vreugd. Bedankt Ajax: jofele club!' Met dergelijke teksten veroverde Alberti de harten van alle Ajax-fans. Door zijn nauwe band met Ajax (hij heeft zowel met de spelers als voorzitter Jaap van Praag persoonlijk contact) weet hij met dit nummer een gevoelige snaar bij de Ajax-fans te raken; alles wat een Ajacied kenmerkt, komt in dit nummer naar voren en wordt perfect verwoord. Mede door dit nummer was Alberti aan het begin van de jaren '70 de enige echte Ajax-zanger die er was. Samen met Tante Leen en Johnny Jordaan bezong Alberti alle grote (Europa Cup-) successen die Ajax behaalde. Ode aan Ajax staat heden ten dage nog steeds bekend als de Alberti-klassieker allertijden.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

December 1976 / De zilveren Cup van Ajax – De Twee Kleintjes Pils (1967)

Aan het einde van de jaren zestig nam met het succes van de Nederlandse clubs ook de intensiteit van de voetbalmuziek toe. Nadat Ajax in december 1966 voor het eerste grote internationale clubsucces had gezorgd door het Engelse Liverpool uit te schakelen in het Europa Cup-toernooi voor Landskampioenen, kwamen de eerste Ajax-liederen op de radio en in de platenzaken. Het destijds vaak gehoorde en immens populaire 'De Zilvervloot/ Piet Heijn' was de basis voor de eerste Ajax-single door De Twee Kleintjes Pils in 1967. Op deze melodie werd de tekst enigszins aangepast op het Ajax dat op het punt stond Europa te veroveren. De zilveren cup van Ajax had natuurlijk betrekking op de zilvervloot die destijds aanmeerde in diverse Europese hoofdsteden op de voetbalkaart. Echte Ajax-zangers werden De Twee Kleintjes Pils echter niet: toen concurrent en aartsrivaal Feyenoord in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup voor Landskampioenen veroverden, stonden zij vooraan om ook dit succes te bezingen.<p>Desalniettemin blijft dit nummer uniek in zijn soort en kenmerkend voor het Nederlandse voetbal van het eind van de jaren zestig.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Januari 1977 / Hand in hand voor Ajax 1 – Jaap Valkhoff (1968)

Veruit de meest opvallende Ajax-song uit de geschiedenis is 'Hand in hand voor Ajax 1' uit 1968, vertolkt door Jaap Valkhoff. Tegenwoordig kun je je niet voorstellen dat het clublied van Feyenoord ooit in Amsterdam is gezongen, maar aan het eind van de jaren zestig was dit toch echt het geval. Met vrijwel dezelfde tekst als 'Hand in hand voor Feyenoord 1' vertolkte Jaap Valkhoff dit nummer, die zelfs op de LP 'Op 'n slof en een ouwe voetbalschoen' te beluisteren viel. Toch mooi dat je zelf kunt bepalen op welk plekje de LP automatisch overslaat...Pas na de successen van de Rotterdamse club in 1970 werd 'Hand in hand' verboden in Amsterdam e.o. De Zilvervloot vierde hoogtijdagen; niemand die überhaupt nog dacht aan het clublied van Feyenoord. Voor de echte liefhebber van Ajax-muziek hoort deze erbij, maar zal ongetwijfeld van alle songs het minst gedraaid worden.<p>En waar Amsterdam zich zou moeten schamen ooit dit nummer uit volle borst te hebben gezongen, kan Rotterdam zich afvragen of het niet triest is dat hun enige clublied indertijd net zo hard door de concurrent werd gezongen als nu door de eigen achterban...

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Februari 1977 / Erop of eronder – De Pienanties (1972)

Het jaar 1972 was en is nog steeds HET succesjaar voor Ajax. Het is dus niet vreemd dat een groot deel van de Ajax-muziek in dat jaar ten gehore werd gebracht. In 1972 zorgden de Pienanties voor de muzikale Ajax-ondersteuning. De song 'Er op of er onder' was de B-kant van het beter bekende 'Ajax (maakt een goal of drie)' en werd in het succesjaar 1972 één van de vele Ajax-hits.<p>Uit de song blijk dat er veel vertrouwen was in een goede afloop van de Europa Cup-strijd die de Mokumers toen uitvochten. 'Het is er op of er onder / het is toch geen wonder / dat zo'n goed elftal de Cup winnen gaat....' zegt eigenlijk genoeg over de suprematie van een vijftal jaren geleden. Na deze single is van De Pienanties vrijwel niets meer vernomen. Net als vele andere eendagsvliegen die hun 'piek' gebruikt hebben om Ajax te bezingen.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Maart 1977 / M'n man is Ajaxied – Tante Leen (1967)

Tante Leen kunnen we samen met Willy Alberti beschouwen als de Ajax-sopranen uit de geschiedenis. Bekend zijn de duetten met Johnny Jordaan ('Ajax is niet dood') en de foto's waarop Tante Leen samen met Willy Alberti te zien is.<br>Aan het eind van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig bezong Tante Leen alle Ajax-successen. De klassieker met Johnny Jordaan werd voor het eerst ter ore gebracht voorafgaande aan de Europa Cup-wedstrijd Ajax - FC Basel in 1970; vlak voor de Europa Cup 1-finale in Londen (1971) trad Tante Leen op voor alle Ajax-fans die zich in het Londense centrum verzameld hadden. 'Mijn man is Ajaxied' is voor Tante Leen uit het leven gegrepen. Haar man zou zo gek van Ajax zijn, dat hij zijn vrouw vergeet, in ieder geval op de tweede plaats zet. Volgens insiders waren de rollen in huize Tante Leen echter net omgedraaid. 

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

April 1977 / De laatste trein naar Rotterdam – Dorus (1967)

Na Gerard Cox ('Ajax is dood') was Tom Manders, beter bekend als Dorus, de eerstvolgende 'Feyenoord'-artiest die het over de verhouding Ajax - Feyenoord had. Dorus ging echter nog verder: hij haalde er meteen de steden Amsterdam en Rotterdam bij. 'De laatste trein naar Rotterdam' was het mooiste dat een Rotterdammer van Mokum vond. Hij kwam alleen naar Amsterdam vanwege Ajax - Feyenoord, maar daarna 'rent-ie voor zijn leven naar het station'.Oorspronkelijk had Dorus zijn cabaret in Amsterdam, maar tegen het einde van de jaren 1960 verhuisde hij de zaak naar Rotterdam. Hij werd fel Rotterdams met de Rotterdammers. Zong hij niet, zóóó mooi, over de voetbalwedstrijd Rotterdam - Amsterdam, oh pardon, Ajax - Feyenoord:

"Weet je wat een Rotterdammer,"
"Het mooist van Mokum vindt?"
"Da's de laatste trein naar Rotterdam,"
"Dat weet toch ellek kind."
"Hij vindt Amsterdam wel aardig,"
"Maar hij doet een dubbele moord,"
"Voor z'n metro, z'n tunnel, en voor Feyenoord

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Mei 1977 / Op 'n slof en 'n ouwe voetbalschoen – Johnny Hoes (1966)

In de jaren zestig bracht Feyenoord-fan Johnny Hoes een Ajax-elpee uit. Dit was net zo schokkend als opvallend. Het 'Op 'n slof en 'n ouwe voetbalschoen' is net zo verbonden aan Ajax, als 'Hand in hand kameraden' aan de Rotterdamse club. Des te opvallender is het, dat juist ook 'Hand in hand kameraden' door Hoes ook als Ajax-song door hem op deze elpee is gezet.<p>Desalniettemin is dit kampioensnummer het meest aansprekende nummer dat Hoes voor de Amsterdamse club heeft geschreven.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Juni en Juli 1977 / Ga je mee naar 't Ajax-stadion – Willy Alberti (1966)

De songs van Willy Alberti blijven de Ajax-harten raken. Zijn teksten vertalen het ultieme Ajax-gevoel naar het vinyl. Dit geldt ook voor 'Ga je mee naar het Ajax-stadion' uit 1966. Dit nummer is uit het leven van Alberti gegrepen. Als vaste bezoeker van de tribunes in De meer, weet hij als geen ander wat een Meer-ganger voelt. In dit nummer wordt nogmaals duidelijk wat Ajax en De Meer voor altijd aan elkaar verbonden heeft.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Augustus 1977 / Jongen, waarom ben je toen uit Mokum weggegaan – De Bouwmeesters (1973)

Het Amsterdamse zangduo ‘De Bouwmeesters’ had zijn smartlap ‘Jongen, waarom ben je toen uit Mokum weggegaan’ niet op geen beter moment kunnen lanceren als omstreeks de tijd dat Johan Cruijff afscheid van zijn Mokum nam…We schrijven anno 1973. Het is een rillerige middag in de maand oktober. Tussen het verschoten lover van de Zeister bossen, waar de leden van het Nederland elftal onder leiding van hopman doctor Frantisek Fadrhonc en diens vaandrig Cor van der Hart aan een trainingskamp beginnen, wordt een tragikomische scène opgevoerd.

Als laatste van de padvinders, die gezamenlijk moeten proberen de weg naar de eindronden van het wereldkampioenschap voetbal in West-Duitsland te vinden, arriveert Johan Cruijff ter plekke. Hij wordt bij de hotelingang van het KNVB-Sportcentrum verwelkomd door Willem van Hanegem, die hem snedig toezingt: ‘Jopie, waarom ben je toen uit Mokum weggegaan?’Nog altijd wordt deze smartlap in Nederland geassocieerd met het vertrek van Jopie uit Mokum. Ook al wordt niet één keer de naam Ajax in deze song genoemd, toch mogen we dit nummer met verve een Ajax-nummer noemen, die we deze maand (exact 4 jaar na het vertrek van De Verlosser uit De Meer) hebben omgedoopt tot Song van de Maand...

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

September 1977 / Mars voor Piet Keizer – De Kermisklanten (1973)

In 1970 kwam er een LP uit met bijzondere Ajax-muziek. Eén van de nummers die erop stond, vertolkt door de Kermisklanten, was de Mars voor Piet Keizer. Dit instrumentale nummer werd opgedragen aan de immens populaire linksbuitenspeler van Ajax.,p>Het nummer werd geschreven door Henny van Voskuylen en heeft geen bekende voetbalmelodie. Als Piet Keizer-fan desalniettemin toch de moeite waard om te beluisteren.

DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Oktober 1977 / 't Is Ajax – Vader Abraham en zijn goede zonen (1972)

In 1972 stond Ajax voor de derde keer in vier jaar in de finale van de Europa Cup voor Landskampioenen. Nadat een jaar eerder Panathinaikos op Wembley was verslagen, mochten de Ajacieden ditmaal op Nederlandse bodem proberen de titel te verdedigen. Met de Rotterdamse Kuip als decor ontstond er in Nederland een ware Ajax-hype, die nog grotere vormen zou aannemen als een jaar daarvoor. Voor Vader Abraham en zijn zeven zonen was de tweede Europa Cup-finale in successie aanleiding voor het schrijven van een overwinningslied. Mocht Ajax de Cup met verve verdedigen, dan moest dit op gepaste wijze muzikaal ondersteund worden. Ajax won en Vader Abraham (ook wel bekend als Pierre Kartner en minimaal net zo bekend als Duo X en Lord Wanhoop) kon zijn lied vertolken. Het was druk in Amsterdam, de dag na de gewonnen Europa Cup-finale tegen Internazionale uit Milaan. En daar, op de Dam, bevinden zich ruim 60.000 mensen als Vader Abraham (verkleed als scheidsrechter) met zijn in Ajax-tenue uitgedoste zonen 't Is Ajax vertolkt. Een bijzonder moment op deze Ajax-song te mogen vertolken...

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

November 1977 / Dat was Sjakie – Tante Leen en Willy Alberti (1973) 

In november 1952 wandelde Sjaak Swart voor het eerst als lid van Ajax het terrein aan de Middenweg op. Halverwege de jaren vijftig debuteerde hij in de hoofdmacht van Ajax en al snel maakte hij het Europa Cup-debuut van 'zijn cluppie' in en tegen het Duitse Wismut mee. Na bijna 20 jaar topvoetbal, nam Sjakie in 1973 afscheid van het betaalde voetbal, maar nog niet van zijn Ajax. Nog regelmatig is Paco in en rondom De Meer te vinden en heeft nog steeds zijn vaste stek op de tribune aan de lange zijde. Vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap bij Ajax blikken we deze maand terug op de ode die Tante Leen en Willy Alberti in 1973, bij Swarts afscheid, vertolkten. 'Dat was Sjakie' was de andere kant van 'Dag Paco', dat ook door Leen en Alberti werd vertolkt.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

December 1977 / Ajax of Feyenoord – Sjakie Schram (1968)

De strijd om de nationale titel was in het seizoen 1967/1968 ongemeen spannend. Nederlagen van Ajax bij Feyenoord, Sparta en ADO droegen ertoe bij dat Feyenoord in maart koploper was. Er was zelfs al een single verschenen van de Twee Kleintjes Pils met de titel 'Niks meer aan te doen, Feyenoord kampioen'. Maar na een gelukkige 1-0 overwinning op Feyenoord kroop Ajax langzaam omhoog. Op de slotdag was een zege tegen ADO voldoende voor prolongatie van de titel.'<p>Tijdens deze ongemeen spannende slotfase van de eredivisie, bracht Sjakie Schram het nummer 'Ajax of Feyenoord' uit, als B-kant van 'Wat 'n spreker is die man'. Hieruit blijkt dat heel Nederland in de ban van de titelstrijd was.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Januari 1978 / Ajax is de koning van de mat – Arnold en Gerrie Mühren (1973)

In 1973 was Ajax superieur en speelde het beste voetbal ter wereld. Hoogstandjes van onder meer Gerrie Mühren in Bernabeu (het balletje in één keer dood neerleggen...) staan nog steeds op ons netvlies gebrand. Datzelfde jaar bracht Gerrie, tezamen met broer Arnold, een single uit waarin de suprematie van Ajax wordt bezongen. 'Wat verwacht werd is nu zeker'.... de Mührens vonden dan Ajax na drie opéénvolgende Europa Cups, definitief de koning van de mat was...'Ajax is de koning van de mat' kwam in juni 1973 niet verder dan de tipparade...

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Februari 1978 / Tap de castelein – Sjaak Swart en de Cascarvieten (1977)

Het is weer carnaval in het land, dus klinkt er weer volop carnavalsmuziek in het land. Zo ook in Alphen aan den Rijn, waar De Cascarvieten de plaatselijke carnavalsvereniging vertegenwoordigt. Dit jaar vertolken zij een wel heel bijzondere feesthit, want in het najaar van 1977 is het idee ontstaan om samen met de 39-jarige ex-Ajacied Sjaak Swart de carnavalshit voor 1978 op te nemen. Uiteindelijk werden tekst en muziek bedacht door Pim Elshof en in december 1977 was het dan zover: het nummer 'Tap De Kastelein' werd opgenomen. De samenwerking tussen Sjaak Swart en de Cascarvieten is een bijzondere, want de plaatselijke Raad van Elf heeft de Ajacied nooit in levende lijve ontmoet. Begin december namen de Cascarvieten, los van Swart, in hun vertrouwde omgeving het nummer op. Halverwege december reisde Sjaak Swart af naar de Geronimo Sound Kitchen in Leiden om zijn stem daaraan toe te voegen. Het geheel werd in januari 1978 gepresenteerd als dé carnavalskraker uit Alphen en omgeving en is nu al te beluisteren op Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl' als Song van de Maand februari 1978.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Maart 1978 / Ajax gaat het even maken – Ad Nijkamp (1971)

Vlak voordat Ajax in 1971 haar eerste Europese hoofdprijs zou gaan winnen, kwam er een elpee uit met allemaal Ajax-nummers. Veel van deze Ajax-nummers die op de elpee 'Ajax Knallers' stonden, stonden in het teken van de wedstrijd in Londen. Ad Nijkamp was één van de artiesten die zich liet inspireren door de Europese opmars van de selectie van Rinus Michels. Zijn grootste nummer is 'De Supporter', die we in de toekomst ongetwijfeld nog zullen tegenkomen op deze site. Op de betreffende elpee vinden we zijn andere Ajax-hit terug onder de titel 'Ajax gaat het even maken'. Let bij het beluisteren van dit nummer met name op het zuidelijke accent van Nijkamp. Deze maand als Song van de Maand: 'Ajax gaat het even maken'.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

April 1978 / Ajax Ajax – De Laaglanders (1972)

De Laaglanders zijn niet bekend om hun jarenlange staat van dienst als het gaat om voetbalsongs. Slechts ten tijde van de Europa Cup 1-finale die Ajax in 1972 tegen Internazionale speelde, liet deze groep zich éénmalig horen. De dag na de gewonnen finale kwam er een elpee uit met Ajax-liederen en een samenvatting van het radioverslag van Dick van Rijn. Op de B-kant stonden enkele Ajax-liederen, waaronder drie songs van Willy Alberti. Twee songs werden vertolkt door De Laaglanders; het nummer 'Ajax Ajax' is minder bekend dan 'Wie brengt dit jaar de Cup naar huis?', maar des al niettemin toch de moeite van het beluisteren en meezingen waard...

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Mei 1978 / Hoi hoi hoi, je bent m’n glorie – Willy Alberti (1966)

De songs van Willy Alberti blijven de Ajax-harten raken. Zijn teksten vertalen het ultieme Ajax-gevoel naar het vinyl. Dit geldt ook voor 'Hoi hoi hoi, je bent mijn glorie' uit 1966. Dit nummer is de B-kant van het nog bekendere 'Ga je mee, ga je mee naar 't Ajax-stadion'. Als vaste bezoeker van de tribunes in De Meer, weet hij als geen ander wat een Meer-ganger voelt. In dit nummer wordt nogmaals duidelijk wat Ajax en De Meer voor altijd aan elkaar verbonden heeft.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Juni en Juli 1978 / Ajax zal ‘m raken – Ed en Willem Bever (1972)

Wie kent ze niet? Ed en Willem Bever, de bekendste dieren uit de Fabeltjeskrant van meneer De Uil. En ze kunnen zingen ook... 'Hup daar is Willem met de waterpomptang', zongen ze ooit. Het werd hun bekendste en meest succesvolle hit. Maar in de Fabeltjeskrant werden ook de verrichtingen van Ajax in de Europa Cup gevolgd en toen Ajax hoogtijdagen vierde, was het voor Ed en Willem Bever tijd geworden om hierover een lied te zingen en deze op vinyl te vereeuwigen. Aldus geschiedde in 1971 met de hit 'Ajax zal hem raken'. De single kwam op 5 juni binnen in de Nederlandse Top 40, stond er twee weken in en kwam niet verder dan de 30e plaats. Deze maand is 'Ajax zal hem raken' van Ed en Willem Bever de Song van de Maand.

'Ik ben een fan van Feyenoord, en ook van DWS'
'Een fan van alle voetbalclubs, maar Ajax is het best'

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Augustus 1978 / Ajax kampioen van Nederland – Joop van de Marel (1960)

Eén van de meest opvallende ontknopingen uit de voetbalgeschiedenis vond plaats aan het einde van het seizoen 1959/1960. Ajax en Feyenoord streden dit seizoen om de nationale hoofdprijs. In Amsterdam leek er geen vuiltje aan de lucht tot er enkele keren werd verloren en er met 3-0 werd verloren van concurrent Feyenoord. Een beslissingswedstrijd in het Olympisch Stadion was het gevolg. Na een 0-1 ruststand, stelde Ajax in het tweede bedrijf orde op zaken en won deze wedstrijd met maar liefst 5-1. Het behalen van deze titel werd bezongen in het kampioenslied uit 1960.

De vertolker van deze song is Joop van de Marel, tegenwoordig geen naam meer die veel mensen iets zal zeggen, maar vooral eind jaren vijftig een populaire zanger die weliswaar nooit de destijds nog summiere hitlijsten haalde, maar wel veel op de radio werd gedraaid met liedjes als 'Waar is m'n hoed, waar is m'n jas?', 'De Follies Bergères' en niet te vergeten 'Jan pak de leuning', een dixieland-deuntje waarvan Ria Valk nog een gedenkwaardige rock-and-rollversie op de plaat zette. Later zou Van de Marel, een Amsterdammer die een café dreef in Breda, nog een bijdrage aan de samenleving leveren door het introduceren van de skippy-bal, waarop de jeugd begin jaren zeventig door het land stuiterde. Overigens is in het refrein van het Ajax-lied nog een tweede stem te horen. Dat is Harry Bordon, ook geen onbekende in de jaren vijftig dankzij Limburgse liedjes, waarvan 'Es de waereld zou vergaon' de bekendste was. Joop van de Marel had het plaatje zelf laten vervaardigen in de vorm van een kartonnen, zwart-wit elftalfoto van Ajax, waarop de groeven van het plaatje in een dunne kunststoflaag waren aangebracht. Dergelijke plaatjes waren rond 1960 vooral populair voor reclameplaatjes of als weggevertje bij tijdschriften. Of er veel van verkocht zijn is niet bekend. Joop van de Marel is op de middag van de beslissingswedstrijd met een koffer vol plaatjes naar het stadion gegaan, maar bij terugkomst had hij de meesten nog. Wat er gebeurd is, is niet duidelijk; het vermoeden is dat hij had verzuimd een verkoopvergunning aan te vragen, en door een politieagent is weggestuurd. Maar wellicht kan iemand die Joop die middag heeft gesignaleerd of bij hem het plaatje heeft gekocht, van zich laten horen.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

September 1978 / Ajax is de club waar ik van hou – Johnny Hoes (1967)

In het seizoen 1966/1967 brak Ajax door in Europa. Na enkele moeilijk jaren en een bijna-degradatie in 1965, gooide de nieuwe trainer Rinus Michels het roer vanaf januari 1965 radicaal om en werd gebouwd aan een Europese topformatie. De voorbode hiervan waren de wedstrijden uit het seizoen 1966/1967 in de Europa Cup 1, waarin Ajax achtereenvolgens uitkwam tegen Besiktas, Liverpool en Dukla Praag. Nadat de Turken verslagen waren, volgde de legendarische mistwedstrijd tegen Liverpool, waarin Ajax met 5-1 van de Engelse landskampioen wist te winnen. Deze uitslag verbaasde heel Europa, want Engeland was een paar maanden daarvoor winnaar van het WK geworden. In de kwartfinale verloor Ajax van Dukla Praag, mede door een eigen doelpunt van verdediger Frits Soetekouw. Ajax zou wel landskampioen worden en hiermee een verblijf in de Europa Cup 1 verlengen. Deze successen was voor vele artiesten aanleiding om Ajax in hun nummers te verwerken. Johnny Hoes, in die jaren voetbalartiest nummer 1, bracht zelfs een hele elpee uit onder de naam ‘Op ’n slof en ’n ouwe voetbalschoen’. Hierop staan met name nummers door Hoes zelf vertolkt. Een daarvan heette ‘Ajax is de club waar ik van hou’ en is deze maand de Song van de Maand

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Oktober 1978 / Ajax Ajax Ajax – Theo Diepenbrock (1971)

In 1971 speelde Ajax haar tweede Europa Cup-finale uit haar bestaan. In Londen moesten de spelers van Ajax het zonder de geblesseerde Ruud Krol opnemen tegen het door Ferenc Puskas geleide Panathinaikos. Voorafgaande aan deze internationale topwedstrijd, verenigden talrijke Nederlandse artiesten zich in de studio om de Ajax-successen te bezingen en op vinyl vast te leggen. Opvallende song op de eerste elpee uit 1971 is het door Theo Diepenbrock vertolkte 'Ajax Ajax Ajax'. Eenvoudige tekst, maar een aanstekelijk deuntje.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

November 1978 / Johan Cruijff, ga niet weg – Leo Bal en het legioen (1970)

In 1970 gingen geruchten dat Cruijff zou vertrekken naar Barcelona. Cruijff liefhebber en Barca coach Vic Buckingham had geïnformeerd bij de Amsterdammers zo wilde de mare. Reden voor Leo Bals en Het Legioen een smeekbede op te nemen om Johan Cruijff op te roepen zijn cluppie trouw te blijven. In de song is een simpele deun samengesmolten met originele stadiongeluiden. Daarover heen verpakt Leo Bals zijn oproep in pakkende kreten als:  “…je hart ligt toch in Nederland, gebruik toch je verstand”  en “…dat moet je toch niet doen, wat moet je met al die poen…”. Dat  Johan Cruijff over de streep is getrokken door dit plaatje lijkt ons te veel eer voor Leo Bals. De dichte grenzen van Spanje van dictator Franco waren eerder de grootste sta in de weg. Hoe het ook zij: Ajax was sowieso winnaar met nog twee keer een Europa Cup.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

December 1978 / Ajax leve Ajax – Johnny Hoes (1969)

Na de Europese successen in het seizoen 1966/1967 waarin Ajax pas in de kwartfinale sneuvelde richten de volkszangers uit die tijd op voetbal. En dan met name op Ajax in het bijzonder. Sjakie Schram, Leo Bals, Tante Leen, Johnny Jordaan, Willy Alberti en in dit rijtje kon Johnny Hoes ook niet ontbreken. Alhoewel,  hij is natuurlijk wel  Rotterdammer (!) van geboorte. Johnny Hoes was blijkbaar ‘bekeerd’ en blijkbaar geldt ook hier dat bekeerlingen vaak het fanatiekst blijken te zijn. Johnny Hoes nam zelfs een hele elpee (‘Op ’n slof en ’n ouwe voetbalschoen’) op. Toen de successen van Ajax zich continueerden in het seizoen 1968/1969 met als hoogtepunt het trio wedstrijden tegen Benfica kon Johnny Hoes zich niet inhouden. Resultaat is dit nummer over Ajax, Johnny’s club waar pit in zit.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Januari 1979 / Stadionmars – Schootemeijer (1968)

In 1968 bracht oud Rotterdammer Johnny Hoes een lp uit waarin hij zijn liefde aan Ajax betuigt. Op de lp zijn behalve liederen gecomponeerd door Hoes ook twee marsen van Willy Schootemeyer (1897-1953), namelijk de Stadionmars en Koning Voetbal opgenomen. Deze erkende marsencomponist heeft wel vijftig marsen op zijn naam staan. Voor onder meer gereputeerde bedrijven en sportverenigingen stelde de op 56-jarige leeftijd overleden componist makkelijk in het gehoor liggende deuntjes. Een greep uit zijn oeuvre: KLM mars, Shell Nederland Mars, de Wielermars, de Olympisch Stadion mars, de VVV mars, Groot Rotterdam, de Brandweermars, etc. Ook vergaarde Willy Schootemeyer enige roem met muziek van de clubliederen van Velocitas en Excelsior en uiteraard het melodramatische Ik hou van Holland. Willy Schootemeyer huldigde als principe: Geen aangenamer muziek dan variaties op bekende wijzen. En natuurlijk is dat ook zo voor de song van deze maand: de Stadionmars.

DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Februari 1979 / Ajax wint de Wereldcup – Johnny Hoes (1972)

Na de Europese successen in het seizoen 1966/1967 waarin Ajax pas in de kwartfinale sneuvelde richten de volkszangers uit die tijd op voetbal. En dan met name op Ajax in het bijzonder. Sjakie Schram, Leo Bals, Tante Leen, Johnny Jordaan, Willy Alberti en in dit rijtje kon Johnny Hoes ook niet ontbreken. Alhoewel,  hij is natuurlijk wel  Rotterdammer (!) van geboorte. Johnny Hoes was blijkbaar ‘bekeerd’ en blijkbaar geldt ook hier dat bekeerlingen vaak het fanatiekst blijken te zijn. Johnny Hoes nam zelfs een hele elpee (‘Op ’n slof en ’n ouwe voetbalschoen’) op. Toen de successen van Ajax zich continueerden in de daarop volgende seizoenen met als hoogtepunten de Europacup winst in 1971 en 1972 kon Johnny Hoes niet achterblijven. Volgens Johnny kon het niet anders dan dat Ajax ook de wereld zou veroveren en verwoordde dit in het lied: Ajax wint de wereldcup.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Maart 1979 / De training – Frans Halsema (1969)

Frans Halsema werd geboren op 13 september 1939 aan de rand van de Amsterdamse Jordaan. Samen met twee broers en een zuster groeide hij op in wat hij noemde 'een braaf, rechts, katholiek milieu' (Elegance, mei 1977). Frans was enige tijd misdienaar en zong in het koor van de patronaatsvereniging. Verder trad hij op in de door zijn vader geschreven revuetjes en tussen de schuifdeuren in het 'gezinscabaret'. Al vroeg in zijn leven wist Frans één ding zeker: hij wilde in 'het Vak' iets bereiken. De cabaretier Toon Hermans was zijn grote voorbeeld. Na zijn militaire diensttijd werd Frans Halsema bekend door het VPRO radioprogramma Parlando. Daarna trad hij toe tot het ABC cabaret onder leiding van Wim Kan. In 1967 verliet hij dit gezelschap om als freelancer door te gaan. Hij had prompt een grote hit met de meezinger “Tante Mien, mag ik je titels even zien”. Vanaf 1968 was hij te zien in een cabaretshow met Adele Bloemendaal en Rotterdammer Gerard Cox. Uit deze show kwam het nummer “Een spel kaarten”. Nadat Ajax in 1969 onder leiding van de jonge Johan Cruijff schitterde in de Europa Cup wedstrijden  herschreef Ajax-fan Halsema ter gelegenheid van een televisieshow het nummer tot “De Training”. Luister en huiver bij deze Song van de Maand, een eerbetoon aan de vier maanden geleden gestopte stervoetballer.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

April 1979 / Ik krijg de kriebels – Tante Leen (1967)

De Edith Piaf van de Lage Landen wordt ze door onze zuiderburen genoemd. Tante Leen, de zingende  poetsvrouw en garnalenpelster uit de Willemstraat, is samen met zingende kelner Johnny Jordaan de ultieme vertolkster van het Amsterdamse lied. Tante Leen, die pas op 43-jarige leeftijd voor het eerst op het podium stond, is zoals algemeen bekend een grote fan van Ajax. Zo trad zij voor een de meegereisde supportersschare op op Trafalgar Square luttele uren voor aanvang van Ajax’ tweede Europacup finale. In de jaren zestig had zij na de eerste aansprekende resultaten in Europa al enkele songs opgenomen. In deze liederen bezingt zij haar liefde voor de Amsterdamse club. Zo ook in de Song van de Maand: 'Ik krijg de kriebels, als ik Ajax zo zie spelen!'

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Mei 1979 / Ajax geef ‘m van katoen – Sjakie Schram (1969)

De in 1927 geboren carnavalsartiest Sjakie Schram vergaarde vooral roem door carnavalevergreen Glaasje Op Laat Je Rijden uit 1966. Ook viel de zanger op met de volgende songs: “je krijgt de gele kaart”, “leef vandaag, betaal maar later”, Tante Mien, mag ik je poesje even zien” en het door acrobatenduo Bassie en Adriaan geschreven “Ik Heb Niets Gezien”. Dat Sjakie Schram niet verder doorbrak heeft hij deels aan zich zelf te wijten. De gebroeders Van Toor schreven begin jaren zeventig een aantal songs voor Sjakie Schram. Als Bas hem belt om te vragen wat er niet goed aan is, vertelt hij de liedjes nooit gehoord te hebben. Bas zingt wat nummers door de telefoon en Swaab vindt ze zo leuk, dat hij besluit ze met Bas en Adriaan zelf op te nemen. Niet veel later verschijnt de debuutsingle Friet Met Mayonaise van de zingende acrobaten The Crocksons. Daarna werd alleen nog rond carnavaltijd nog wat vernomen van deze artiest, waaronder een legendarisch feest  in 1975 met de Meerbonken uit Nieuw Vennep in Hotel De Rustende Jager. De hoogtijdagen van Sjakie Schram waren toen wel voorbij. In de periode 1965-1970 kon hij zich nog wel meten met grote volkszangers als Johnny Hoes, Johnny Jordaan, Vader Abraham en Willy Alberti. Hun Ajax-nummers hebben Sjakie Schram in 1969 toen Ajax in Madrid haar eerste Europacup finale haalde waarschijnlijk geïnspireerd tot deze song van deze maand: 'Ajax, geef hem van katoen'.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Juni en Juli 1979 / Feyenoord krijgt een zoen, Ajax kampioen – Fred Wiegman & Orkest (1968)

Deze sarcastische plaat van zanger Fred Wiegman uit 1968 kwam vlak voor zijn plotselinge dood uit. Fred Wiegman was getrouwd met Riekje Verdaasdonk. Beter bekend onder haar artiestennaam Ria Verda. Zij scoorde in 1960 haar grootste hits met de songs ‘Nooit op Zondag’ en  ‘Papieren rozen’. Beide nummers waren melancholische meezingnummers. Tearjerkers avant la lettre. Haar man begaf zich op een heel ander terrein: namelijk die van ras carnavalartiest, zoals deze song ook bevestigd. De song verhaalt over het kampioenschap in 1968 toen Feyenoord in de laatste wedstrijden een schier onoverbrugbare voorsprong nog uit handen gaf en volgens Wiegman daarvoor een zoen verdiende. Na de uitwedstrijd tegen Twente werd bekend dat Ajax alsnog de landstitel had gegrepen. De Ajacieden werden in open sportwagens vanaf De Meer naar het Leidseplein gereden, alwaar een groots feest losbarstte.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Augustus 1979 / Als je Ajax hebt zien spelen - Vader Abraham (1971)

Pierre Kartner (1935), alias Vader Abraham, The Headlines, The Lettersets, Lord Wanhoop, het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie en De Uilen en Duo X, begon zijn  carrière als songwriter al op acht jarige leeftijd. Met het lied Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was (originele vertolking Bobbejaan Schoepen) kaapte hij prompt de eerste prijs weg op een songfestival voor de AVRO radio in 1943. Na vele successen in de jaren vijftig en zestig, onder meer onder het pseudoniem Lord Wanhoop, schreef Pierre Kartner het lied “Vader Abraham had Zeven Zonen”. Bij gebrek aan een goede vertolker van Vader Abraham plakte Pierre Kartner zich zelf een baard op en belde wat goede vrienden die de rol van zonen op zich namen. Inmiddels is de nepbaard echt en de zonen werden smurfen. En scoort Vader Abraham wereldhits met “Een klein cafe aan de haven” en “Het smurfenlied”. Pierre Kartner leefde zich intussen ook altijd uit door in te spelen op de actualiteit. Klein wereldnieuws wordt Pierre Kartner in 1974 met de anti-olieboycot nummer 1 hit “Den Uyl is in de olie” een nummer ingezongen met Boer Koekkoek. The Herald Tribune verwoordde het als volgt op legendarische wijze: Mister Cuckoo" leader of the Farmers Party in Holland has with Father Abraham a number 1 record with the title: The Owl Is In The Elm. Uiteraard kon Pierre Kartner de Europese successen van Ajax niet aan zich voorbij laten gaan. Hij schrijft in de periode 1971-1973 een flink aantal nummers over Ajax en sterspeler Johan Cruijff. De Song van deze Maand “Als je Ajax hebt zien spelen” komt uit die glorierijke periode waarin Ajax aan elke club haar wil oplegde.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

September 1979 / Ajax is zo - Leedy Trio (1968) 

Het Leedy Trio werd in 1947 opgericht en speeld een zong liedjes, die vaak komisch en parodistisch waren. Ger Faber, John Möring, Ad Veen en Bert Bibaz maakten er langere of kortere tijd deel van uit. Ze hadden ook succes in Engeland, Duitsland en Indonesie. Bekende nummers van hen waren: Beestjes, Ik ben de kluts kwijt en Balen. De link naar de voetbalwereld werd in eerste instantie gelegd via het bekende sigarettenmerk Cabellero. De bekende liedjesschrijver en reclamemaker Nicolaas Holwerda, alias Paul Roda, was Hoofd Reclame van de fabrikant van Cabellero. Paul Roda was bekend van de vele liedjes die hij voor ondermeer de Ramblers, Max van Praag, Tante Leen, Annie de Reuver, Eddy Christiani en de Mounties schreef. Vooral het lied "Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen" is niet weg te denken uit het Nederlandse repertoire. Caballero werd al vrij snel HET merk in Nederland, hetgeen mede kwam door de filmpjes en campagnes die Nick bedacht. Zo werd het lied ‘Ay ay ay die Caballero’ een heel bekend liedje in de uitvoering van het Leedy trio. Het werd zelfs op de tribunes bij het voetballen luidkeels meegezongen. De song van de maand is weinig om het lijf hebbend uitstapje van het Trio waarin het probeert mee te liften op de hits die andere volkszangers hebben gescoord na de Europese successen van Ajax vanaf 1966.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Oktober 1979 / De hele wereld zal het weten - Arnold en Gerrie Muhren (1974)

In 1973 bracht Gerrie Muhren, tezamen met broer Arnold, een single uit waarin de suprematie van Ajax wordt bezongen. 'Wat verwacht werd is nu zeker'.... de Mührens vonden dan Ajax na drie opéénvolgende Europa Cups, definitief de koning van de mat was... 'Ajax is de koning van de mat' kwam in juni 1973 niet verder dan de tipparade. Desondanks hadden de gebroeders Muhren de smaak goed te pakken en lieten zich in 1974 voor het WK in Duitsland verleiden tot wat nu de song van de maand van oktober 1979 is. “De hele wereld zal het weten” bleek een prelude te zijn voor een glansrijk verlopen Wereldkampioenschap waarin het slechts 1 wedstrijd, de belangrijkste wedstrijd, jammerlijk verloor. De hele wereld, van Beiroet tot China, van Alaska tot Japan, vond Nederland moreel winnaar en spreekt nog steeds van “el maquina naranja”.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

November 1979 / Heerlijke dromen voor Ajax – Duo X (1971)

Pierre Kartner (1935), alias Vader Abraham, The Headlines, The Lettersets, Lord Wanhoop, het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie en De Uilen, begon zijn carrière als songwriter al op acht jarige leeftijd. Met het lied Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was (originele vertolking Bobbejaan Schoepen) kaapte hij prompt de eerste prijs weg op een songfestival voor de AVRO radio in 1943. Na successen in eind jaren vijftig en zestig, onder meer onder het pseudoniem Lord Wanhoop, richtte hij samen met Annie de Reuver Duo X op. Samen met Annie de Reuver, producer bij zijn uitgeverij Dureco, scoorde Pierre een trio Top 40 platen op een rij, t.w. In Gedachten Zie Ik Het Kerkje Weer, Niemand Kan Ons Toch Scheiden, en Kijk In Mijn Ogen. In dezelfde periode dat Duo X succes had werd ook Vader Abraham bedacht. Uiteraard kon Pierre Kartner de Europese successen van Ajax niet aan zich voorbij laten gaan. Hij schrijft in de periode 1971-1973 een flink aantal nummers over Ajax en sterspeler Johan Cruijff. De meeste songs worden vertolkt door Vader Abraham. Het “Heerlijk dromen van Ajax” de Song van deze Maand echter is een product van Duo X.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

December 1979 / We gaan naar Rome - Simon Tahamata (1979) 

Straks in Italië is het Nederlands Elftal er opnieuw bij. Met ongetwijfeld een keur aan Ajacieden en ex-Ajacieden is Oranje het als vice-wereldkampioen aan zijn stand verplicht om weer een goede prestatie neer te zetten. Dat de kwalificatie op een gegeven moment aan een zijden draadje hing, lijkt iedereen alweer te zijn vergeten. De thriller tegen de DDR is in een vrolijke meezinger verworden tot een verwijzing waarin Oos-Duitsland de grond in is geboord. Het lied wordt gezongen door Simon Tahamata, die een grote kans maakt straks tijdens het Europees kampioenschap van de partij te zijn. Simon, die zijn muzikale talenten nooit onder stoelen of banken gestoken heeft zal er alles aan doen om zijn voetbalkwaliteiten voor de eerste maal op een officieel landentoernooi te kunnen etaleren. Ook in 1934 zong het Nederlandse volk massaal ‘we gaan naar Rome toe.’ De opmars naar de WK-finale in Rome werd destijds in Milaan in de eerste ronde een halt toegeroepen door de Zwitsers…. Aan Simon en zijn ploeggenoten de taak om het nu beter te doen!

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Januari 1980 / Ajax geef ze van katoen - Henk Ruwette (1980)  

Henk Ruwette tekent voor de opening van 1980 qua Song van de Maand. Zijn cover van  Johnny Hoes’ ‘Ajax, geef hem van katoen’ is vanaf deze maand te downloaden vanaf onze site. Ras-Amsterdammer Henk Ruwette is in het dagelijkse leven werkzaam als verkoper en op wedstrijddagen van Ajax is hij aan de Middenweg te vinden. Vanuit zijn caravan verkoopt hij petten, sjaals, hoeden, badges etc etc. Alles waar maar Ajax op staat verkoopt hij grif. Als hobby neemt Henk Ruwette regelmatig plaatjes op. Voor diegenen die na het beluisteren van deze plaat geïmponeerd zijn: Henk Ruwette treedt op op feesten en partijen. Deze Song van de Maand is gezongen naar aanleiding van het kampioenschap van 1979. Op de voorkant van de hoes staat een foto van de kampioenswedstrijd uit 1979 tegen AZ.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Februari 1980 / Een echte Ajacied - Hans Boskamp en koor van oud Ajacieden (1980)  

De openingszin van dit nummer geeft, al zou dat bestaan, in enkele woorden de kern weer van het ‘Ajax-gevoel.’
“Een echte Ajacied dat ben je niet voor even,
 Een echte Ajacied dat ben je heel je leven”

Leadzanger, temidden van vele andere echte Ajacieden is Hans Boskamp. Boskamp was begin jaren 50  een vaste waarde in het eerste elftal van Ajax. Daarnaast maakte hij vele malen deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. Na zijn voetballoopbaan werkte hij met succes aan een artistieke carrière. Hij was de eerste die het veelgeprezen ‘Aan de Amsterdamse Grachten’  op LP zette. En onvergetelijk is natuurlijk zijn vertolking van het nummer ‘Stroei-Voei’  in ‘Ja Zuster Nee Zuster’ waar hij een Griekse automonteur speelde. Verder is hij bekend als acteur in series als ‘Sil de Strandjutter’ en ‘Floris’ terwijl hij ook speelde in ‘Turks Fruit’. In dit nummer is Boskamp weer terug als Ajacied. Met een lied dat hen op het lijf is geschreven, betuigen hij en een koor van andere oud-spelers hun liefde voor Ajax. Bijna vanzelfsprekend gaat de aandacht altijd uit naar hedendaagse helden als Krol, Ling en Schoenaker. Het is ook wel eens goed om te zien dat we niet zijn vergeten wie er in het verleden de club zijn naam en faam hebben bezorgd. Nog mooier is het om te zien dat ook de coryfeeën van weleer nog altijd Ajax een warm hart toedragen. Een echte verrassing is het natuurlijk niet, immers:
“Een echte Ajacied dat ben je niet voor even!”

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Maart 1980 / Er gebeurt meer in de Meer – Lowland Trio (1980)  

Het Lowland Trio komt uit de stal van Peter Koelewijn. Oorspronkelijk komt de band uit de omgeving van Alkmaar. Het trio trad al een paar jaar met succes op. Hun eerste hitje was het zelf geschreven: “Trouw niet voor je veertig bent”, toen zij zich in 1968 bij Peter Koelewijn meldden. De zanger van de band, Joop van Twuyver, wilde samen met de twee andere leden origineel grappig materiaal om in carnavaltijd te kunnen scoren. Koelewijn zag er wel brood in en toen hij op een goede dag in de trein van Hilversum naar Eindhoven het volgende gesprek hoorde tussen twee landbouwers, die duidelijk een zware dag achter de rug hadden: “Ik ben zó moe”, zuchtte de één. “Ik kan geen kikker in de sloot douwen”. Dát was de kapstok voor het creatieve brein waar hij naar op zoek was! Twee weken later nam hij met het Lowland Trio “Ik kan geen kikker van de kant af duwen” op. In de jaren zeventig baarde het trio nog wat opzien met een PR-plaat voor de NS: Fijn in de trein. In het voorjaar van 1980 haakte het trio in op het nakende EK in Italië. “Jan Zwartkruis had een droom” was de optimistische titel van de plaat die een voorspoedig toernooi voor Oranje voorspelde. Het had toen de smaak al goed te pakken want de song van deze maand is op de Ajax LP te vinden die ter gelegenheid van Ajax’ tachtig jaar bestaan is gemaakt. De songtitel haakt in op de reclameslogan van de Amsterdamse club: “Er gebeurt meer in De Meer”, het zal u niet verwonderen dat ook deze song is geschreven door Peter Koelewijn.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

April 1980 / De Ajax Polonaise – Johnny Hoes (1967) 

Na de Europese successen in het seizoen 1966/1967 waarin Ajax pas in de kwartfinale sneuvelde richten de volkszangers uit die tijd op voetbal. En dan met name op Ajax in het bijzonder. Sjakie Schram, Leo Bals, Tante Leen, Johnny Jordaan, Willy Alberti en in dit rijtje kon Johnny Hoes ook niet ontbreken. Alhoewel,  hij is natuurlijk wel  Rotterdammer (!) van geboorte. Johnny Hoes was blijkbaar ‘bekeerd’ en blijkbaar geldt ook hier dat bekeerlingen vaak het fanatiekst blijken te zijn. Johnny Hoes nam zelfs een hele elpee (‘Op ’n slof en ’n ouwe voetbalschoen’) op. Van dit album komt het nummer “Ajax polonaise” een medley van diverse korte populaire liederen in Ajax jasje gestoken.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Mei 1980 / Wij zijn supporters van Ajax – Henk van Deijk & F-side koor (1980)  

Ajax bestaat 80 jaar. Een goede reden om terug te kijken op de prachtige historie van onze club en een goede reden voor allerlei festiviteiten. Speciaal ter gelegenheid van dit jubileum is een LP samengesteld met interviews, historische radiofragmenten en muziek over Ajax. De muziek is speciaal voor deze gelegenheid geschreven. Bekende artiesten met een Ajax-hart zoals Hans Boskamp en het Lowland Trio verleenden al hun medewerking hieraan. De LP zou natuurlijk niet compleet zijn zonder een opname van de supporters zelf. De F-Side, ‘s lands meest bekende supportersgroep daar waar het gaat om originele en humoristische teksten en spandoeken, zingt samen met Henk van Deijk het toepasselijke nummer ‘Wij zijn supporters van Ajax.’ In een aanstekelijke meezinger wordt nog maar eens verwezen naar de indrukwekkende erelijst van de club en als echte fans laten de leden van de F-Side weten ervan overtuigd te zijn dat de lijst nog zeker uitgebreid zal worden in de toekomst. In 80 jaar tijd zijn het niet alleen bestuursleden, trainers en spelers geweest die van de club zijn gaan houden. De duizenden die wekelijks de tribune bevolken maken net zo goed deel uit van de club en ze zijn er trots op! Iedereen wist het al maar nu schreeuwt de F-Side het volmondig uit: “Wij zijn supporters van Ajax!”

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Juni en Juli 1980 / Hallo mensen, hier is Rome - Simon Tahamata (1980) 

Voor de tweede keer is Oranje aanwezig op het eindtoernooi van het Europees Kampioenschap. Als vice-wereldkampioen van 1978 en sterkste Europese ploeg van dat toernooi zal er alles aan gedaan worden om daadwerkelijk Rome te halen waar de finale gespeeld zal worden. Simon Tahamata neemt in dit nummer vast een voorschot hierop. In een vrolijk nummer wordt de Nederlandse voetbalfan gerustgesteld. Hoewel de precieze afloop nog niet bekend is, lijkt er geen twijfel meer te bestaan! Oranje zal na twee zilveren medailles nu toch eindelijk de hoofdprijs op een groot toernooi in de wacht gaan slepen! Wanneer alle spelers het enthousiasme van Tahamata aan de dag leggen, gecombineerd met de talentvolle spelers die Nederland heeft, dan maakt Oranje hierop zeker een heel goede kans. Helaas heeft Tahamata zijn goede vorm na het opnemen van zijn single niet kunnen vasthouden. Oranje zal in Italië dus zonder Tahamata op jacht gaan naar de eerste Europese hoofdprijs ooit.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Augustus 1980 / Potpourri van tribuneliederen -  F-Side Koor (1980)  

Ter ere van het tachtig jarig jubileum van Ajax wordt in januari 1980 een elpee opgenomen waaraan supporters, spelers en ex-spelers nauw met elkaar samenwerken. Song van deze maand is de onvermijdelijke potpourri aan populaire teksten. Deze worden op de tribune gezongen als Ajax weer eens een ruime overwinning boekt. De makers van het album konden daarom niet eromheen dat het F-Side koor deze evergreens mochten inschreeuwen, euh inzingen.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

September 1980 / Ajax olé, olé - Willy Alberti (1969) 

De nu 53 jaar oude 'Tenore Napolitano' Carel Verbrugge, oftewel Willy Alberti, was recentelijk nog in het nieuws door naar aanleiding van het aftreden van Koningin Juliana de single “Juliana Bedankt!” op de markt te brengen. André van Duin lift echter mee op het succes van deze plaat en weet bovendien een grotere hit te scoren door een parodie te schrijven met als titel: “Willy Alberti Bedankt!”. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig nam Willy Alberti een aantal prachtige Ajax-liedjes op, waarvan het in 1972 uitgebrachte 'Ode aan Ajax' het mooiste is: 'Jouw spel is het schoonst en het mooist dat ik ken (...) Jouw spelers die tovenaars waren. Hun benen die waren van goud (...) Jij brengt sinds mijn jeugd zoveel blijdschap en vreugd. Bedankt Ajax: jofele club!'  Met dergelijke teksten veroverde Alberti de harten van alle Ajax-fans. Mede door dit nummer was Alberti aan het begin van de jaren '70 de enige echte Ajax-zanger die er was. Samen met Tante Leen en zijn neef Johnny Jordaan, Jantje van Musscher, bezong Alberti alle grote (Europa Cup-) successen die Ajax behaalde. De song van deze maand kent een simpelere opzet qua tekst maar komt eveneens recht uit het hart van de volkszanger die het levenslied met een snik weet te brengen.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Oktober 1980 / Alle stoppen - Johan Cruijff (1970)

In 1969 maakte Peter Koelewijn samen met Freddy Haayen (producer) en Willem van Kooten (DJ Joost den Draaier) deel uit van produktie-maatschappij Red Bullet. Freddy stelde voor dat Peter een liedje zou schrijven voor Johan Cruijff, de mateloos populaire voetballer van Ajax en het Nederlands elftal. Cor Coster (zaakwaarnemer en latere schoonvader van de voetballer) wilde één bedrag, geen royaltie voor de te maken plaat. Peter nam de orkestband op in de GTB Studio in Den Haag. Toen Johan achter de microfoon stond en “Oei, oei, oei, dat was me weer een loei” inzette, schrok de producer zich een ongeluk. Zelfs toen hij naast de vedette in de studio ging staan om hem voor te zingen, lukte niets. Johan kon niet zingen, kon de wijs niet houden, had geen ritme gevoel en barstte van de zenuwen. Een meegekomen vriend maakte, na een tijdje ploeteren, drink gebaren en Peter besloot een time out in te lassen. Na een paar cola-tics kwam Cruijff helemaal los, ging achter de microfoon staan en zong in een redelijke tijd even redelijk het liedje op de band. Hij haalde in Nederland de hitparade.

Toen Johan niet lang daarna voor Barcelona ging spelen en daar al gauw tot heilige, de “verlosser”, werd verheven, kreeg Koelewijn het idee om een Spanjaard in te huren, die de coupletten te laten inspreken en dan wel de refreinen met Johan´s zang te houden. Hij stuurde een telex met het idee naar platenmaatschappij Polydor in Spanje en kreeg meteen het volgende antwoord: “Wat ! Hebben jullie een band met een zingende Johan Cruijff? Meteen opsturen! Niks geen Spanjaard er op! Alles wat Johan gedaan heeft, zelfs al zegt ´ie nog wat erna of ervoor moet er op blijven staan!” De plaat kwam uit in Baskenland, Nederlands gezongen met de Nederlandse titel samen met de vertaalde Spaanse titel op de hoes. Er werden er daar meer van verkocht dan in Nederland….

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

November 1980 / Ajax wint de Europa Cup – Pierre Kartner (1973)

Pierre Kartner (1935), alias Vader Abraham, The Headlines, The Lettersets, Lord Wanhoop, het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie en De Uilen en Duo X, begon zijn carrière als songwriter al op acht jarige leeftijd. Met het lied Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was (originele vertolking Bobbejaan Schoepen) kaapte hij prompt de eerste prijs weg op een songfestival voor de AVRO radio in 1943. Na vele successen in de jaren vijftig en zestig, onder meer onder het pseudoniem Lord Wanhoop, schreef Pierre Kartner het lied “Vader Abraham had Zeven Zonen”. Bij gebrek aan een goede vertolker van Vader Abraham plakte Pierre Kartner zich zelf een baard op en belde wat goede vrienden die de rol van zonen op zich namen. Inmiddels is de nepbaard echt en de zonen werden smurfen. En scoort Vader Abraham wereldhits met “Een klein café aan de haven” en “Het smurfenlied”. Pierre Kartner leefde zich intussen ook altijd uit door in te spelen op de actualiteit. Klein wereldnieuws wordt Pierre Kartner in 1974 met de anti-olieboycot nummer 1 hit “Den Uyl is in de olie” een nummer ingezongen met Boer Koekkoek. The Herald Tribune verwoordde het als volgt op legendarische wijze: Mister Cuckoo" leader of the Farmers Party in Holland has with Father Abraham a number 1 record with the title: The Owl Is In The Elm. Uiteraard kon Pierre Kartner de Europese successen van Ajax niet aan zich voorbij laten gaan. Hij schrijft in de periode 1971-1973 een flink aantal nummers over Ajax en sterspeler Johan Cruijff. De Song van deze Maand “Ajax wint de Europacup” uit 1973 komt uit die glorierijke periode waarin Ajax aan elke club haar wil oplegde en op het punt stond de trilogie te voltooien.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

December 1980 / Ajax Ajax - Gebroeders Draaijer (1972)

Het is 1972 en de gehele voetbalwereld heeft het over Ajax. Na tweemaal de Europa Cup voor Landskampioenen veroverd te hebben, is Ajax op weg naar de wedstrijden om de Wereldbeker tegen het Argentijnse Independiente. Onder leiding van trainer Stefan Kovacs spelen Johan Cruijff en Piet Keizer wekelijks hun tegenstanders dol. Meest opvallende overwinningen behaalt Ajax onder meer tegen Feyenoord (5-1 in de Kuip) en Vitesse (12-1) in De Meer. Niet alleen de sportwereld en de politiek houden steeds vaker rekening met de topwedstrijden van Ajax, ook de vaderlandse muziekwereld ziet in Ajax een snelle en effectieve manier van broodwinning. Willy Alberti, Vader Abraham, De Laaglanders en De Specials brengen in 1972 vele Ajax-nummers ten gehore. Opvallend is het nummer van de Gebroeders Draaier die in feite helemaal niets met voetbal van doen hebben. Het nummer ‘Ajax Ajax’ is hun enige ode aan de successen van de Amsterdamse voetbalclub.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Januari 1981 / Ajax Ajax Ajax kampioen - Ome Sjaak met Ajaxieden (1971)

Het werd een samenvoeging van bekende (carnavals-) melodieën met teksten over Ajax. Sjaak Wit (ook wel Ome Sjaak genoemd) brengt in 1971 samen met De Ajaxieden een nummer uit nadat Ajax op Wembley de Europa Cup heeft gewonnen door het Griekse Panathinaikos te verslaan. Op dat moment brengt Sjaak Wit ‘Ajax Ajax Ajax kampioen’ ten gehore. De songtekst van dit nummer onderscheidt zich niet in originaliteit: we willen er één, we willen er twee, we willen er drie, we willen er vier, voor ieder goaltje drinken wij een lekker glaasje bier. Maar door de bekende meezingers zorgt dit nummer er toch voor dat het in het hoofd blijft zitten en je het de gehele dag niet kwijtraakt. Ome Sjaak vertolkte ook nog een ander nummer, dat wellicht nog iets bekender is dan de Song van deze Maand. ‘Ik wil op m’n knieën naar Mokum toe’ staat in 1971 zelfs nog enkele weken in de hitparades.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Februari 1981 / Ajax – Tante Leen (1968)

De Edith Piaf van de Lage Landen wordt ze door onze zuierburen genoemd. Tante Leen, de zingende  poetsvrouw en garnalenpelsster uit de Willemstraat, is samen met zingende kelner Johnny Jordaan de ultieme vertolkster van het Amsterdamse lied. Tante Leen, die pas op 43-jarige leeftijd voor het eerst op het podium stond, is zoals algemeen bekend een grote fan van Ajax. Zo trad zij voor een de meegereisde supportersschare op op Trafalgar Square luttele uren voor aanvang van Ajax’ tweede Europacup finale. In de jaren zestig had zij na de eerste aansprekende resultaten in Europa al enkele songs opgenomen. In deze liederen bezingt zij haar liefde voor de Amsterdamse club. Zo ook in de Song van de Maand met de eenvoudige doch krachtige titel: “Ajax”

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Maart 1981 / Ajax - De Monitors (1970)

Ajax heeft net de landstitel behaald, maar staat toch in de schaduw van aartsrivaal Feyenoord. De Rotterdammers hebben net voor de eerste keer als Nederlandse club de Europa Cup voor Landskampioenen gewonnen. Nederland is Feyenoord-minded, maar stiekum bouwt Rinus Michels aan ‘zijn’ Ajax. Het landskampioenschap van 1970 is een volgende stap op weg naar nieuwe Amsterdamse roem in Europa. Gerard Cox zingt ‘Ajax is dood’,  Tante Leen en Johnny Jordaan reageren met ‘Ajax is niet dood’. De Monitors komen in 1970 ook met hun eigen Ajax-song, met de eenvoudige titel ‘Ajax’. Deze artiest is met name bekend van de nummers ‘In Pompe’ en ‘Ollekebolleke’. Heel Nederland kent nog steeds de deuntjes van deze songs:

Ik denk nog vaak aan m'n jongensjaren
Wat een tijd, wat een tijd
Toen we nog verkenners waren
Wat een tijd, wat een tijd

Vanaf 1970 waren De Monitors dus ook bekend in en rondom het Ajax-stadion. Hun Ajax-nummer is deze maand de Song van de Maand, en betekende de beginperiode van Ajax op weg naar de verovering van de Europa Cup door het Griekse Panathinaikos te verslaan in het Londense Wembley.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

April 1981 / Ajax en Feyenoord - Jacky van Dam (1967)

‘Hand in hand kameraden!’ Iedereen denkt dan automatisch aan Jacky van Dam. Hij vertolkt het clublied van Feyenoord al sinds mensenheugenis. Veel Ajax- en Feyenoord-liefhebbers willen maar al te graag vergeten, dat het ‘Hand in hand kameraden’ vroeger ook op de tribunes van De Meer werd gezongen. Van Dam was in de jaren zestig en zeventig zeker geen uitgesproken Feyenoord-man. Hij zong ook graag over Ajax. Hoe kon het ook anders, want de Amsterdammers waren net even iets succesvoller dan de equipe uit Rotterdam. Halverwege de jaren zestig neemt Van Dam samen met Johnny Hoes de elpee ‘Ajax’ op. Vele songs worden door hen samen geproduceerd en gezongen. Zeker van toepassing op Jacky van Dam (en trouwens ook op Johnny Hoes) is het nummer Ajax – Feyenoord over zijn twee liefdes. Het nummer geeft aan, dat spelers van Ajax en Feyenoord toch zeker respect hebben voor elkaar, en soms zelfs als goede vrienden met elkaar optrekken. Zo kan het gelukkig ook, blijkt uit deze Song van de Maand.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Mei 1981 / Zeg Feyenoord, we komen het Cupje halen - Vader Abraham (1972)

Pierre Kartner (1935), alias Vader Abraham, The Headlines, The Lettersets, Lord Wanhoop, het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie en De Uilen en Duo X, begon zijn  carriere als songwriter al op acht jarige leeftijd. Met het lied Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was (originele vertolking Bobbejaan Schoepen) kaapte hij prompt de eerste prijs weg op een songfestival voor de AVRO radio in 1943. Na vele successen in de jaren vijftig en zestig, onder meer onder het pseudoniem Lord Wanhoop, schreef Pierre Kartner het lied “Vader Abraham had Zeven Zonen”. Bij gebrek aan een goede vertolker van Vader Abraham plakte Pierre Kartner zich zelf een baard op en belde wat goede vrienden die de rol van zonen op zich namen. Inmiddels is de nepbaard echt en de zonen werden smurfen. En scoort Vader Abraham wereldhits met “Een klein cafe aan de haven” en “Het smurfenlied”. Pierre Kartner leefde zich intussen ook altijd uit door in te spelen op de actualiteit. Klein wereldnieuws wordt Pierre Kartner in 1974 met de anti-olieboycot nummer 1 hit “Den Uyl is in de olie” een nummer ingezongen met Boer Koekkoek. The Herald Tribune verwoordde het als volgt op legendarische wijze: Mister Cuckoo" leader of the Farmers Party in Holland has with Father Abraham a number 1 record with the title: The Owl Is In The Elm.

Uiteraard kon Pierre Kartner de Europese successen van Ajax niet aan zich voorbij laten gaan. Hij schrijft in de periode 1971-1973 een flink aantal nummers over Ajax en sterspeler Johan Cruijff. De Song van deze Maand “Zeg Feyenoord, we komen het Cupje halen” uit 1972 komt uit die gorierijke periode waarin Ajax aan elke club haar wil oplegde. Het nummer kwam toen bekend was dat de finale dat seizoen toebedeeld was in De Kuip. Tot aan de kwartfinale werd nog gespeculeerd over een finale Ajax-Feyenoord. Echter, Feyenoord werd uitgeschakeld door Benfica terwijl uitgerekend Ajax doordrong tot zijn tweede finale op rij. In De Kuip werd Internazionale bedwongen. Een tweede Europacup was een feit.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Juni en Juli 1981 / Koning Voetbal – Johan Willem Friso Kapel (1972)

De Johan Willem Friso Kapel uit Assen is de oudste van de vier beroepsharmonie orkesten in de Nederlandse krijgsmacht. Johan Willem Friso was de eerste Friese Stadhouder die ook Prins van Oranje was. De Kapel ontstond in 1819 was tot april 1954 bekend als het Stafmuziekkorps van het Eerste Regiment Infanterie. Bij Ministriele Beschikking draagt het sinds april 1954 haar huidige naam. Het orkest bestaat uit een hout-,koper- en slagwerksectie met een contrabas. Het repertoire strekt zich uit van militaire marsmuziek tot eigentijdse symfonische harmonie- en amusementsmuziek. Ook worden klassieke arrangementen uit de symfonische muziek gespeeld. Het orkest verzorgt de muzikale omlijsting bij militaire evenementen en protocollaire verplichtingen binnen en buiten de krijgsmacht. In 1972 maakte de beroepsharmonie een uitstapje naar de voetbalwereld en bracht de officiele KNVB mars, Koning Voetbal, gecomponeerd door Willy Schootemeyer (1897-1953) op single uit.
Deze erkende marsencomponist heeft wel vijftig marsen op zijn naam staan. Voor onder meer gereputeerde bedrijven en sportverenigingen stelde de op 56-jarige leeftijd overleden componist makkelijk in het gehoor liggende deuntjes. Een greep uit zijn oeuvre: KLM mars, Shell Nederland Mars, de Wielermars, de Olympisch Stadion mars, de VVV mars, Groot Rotterdam, de Brandweermars, etc. Ook vergaarde Willy Schootemeyer enige roem met muziek van de clubliederen van Velocitas en Excelsior en uiteraard het melodramatische Ik hou van Holland. Willy Schootemeyer huldigde als principe: Geen aangenamer muziek dan variaties op bekende wijzen. Koning Voetbal is getuige!

DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Augustus 1981 / Ajax Polka – De Kermisklanten (1972)

Henny van Voskuylen en Coby Mol hadden beide hun sporen verdiend op het accordeon toen zij elkaar ontmoeten bij een amateur Cabaret in Utrecht. Coby Mol volgde het Conservatorium in Utrecht en speelde net als Henny afzonderlijk van elkaar op allerlei feesten en partijen. Zij kwamen elkaar tegen en het werd een duo. Onder de naam Las Estrellas  maakten zij hun tv-debuut op 18 juni 1962 in het AVRO-programma  Nieuwe oogst gepresenteerd door Paul van Vliet. In 1964 op 15 mei trouwen zij. In 1969 worden ze benaderd door Annie De Reuver van Grammofoonplatenfirma Dureco. Met Annie werd de eerste langspeelplaat opgenomen onder de artiestennaam De Kermisklanten. Deze elpee werd op 16 oktober 1969 op de markt gebracht de meeste nummers werden door Henny van Voskuylen zelf geschreven. Vanaf het eerste moment was er sprake van een Kermisklanten-Sound. Het geheim van deze Sound ligt verscholen in een ingebouwde elektronische vondst. Annie de Reuver heeft samen met Pierre Kartner (later Vader Abraham) teksten geschreven op de melodieën van Henny van Voskuylen van hun eerste lp Kermisklanken van De Kermisklanten de nummers In gedachten zie ik het Kerkje weer en Niemand Kan ons Toch Scheiden gezongen door Duo X stonden weken in de Hitlijsten.

Als in april 1973 het Veronica-schip strandt op de kust van Scheveningen brengen De Kermisklanten de gelegenheidssingle uit: Jij bent de speelbal door de golven. Ook nemen De Kermisklanten een nummer op ter ere van Ajax, dat zojuist de Europacup 1 heeft gewonnen en ook komt de elpee Accordeonpourri uit deze elpee is wederom een Verkoopsucces. De singel Costa del sol/ Athene komt uit. De Kermisklanten brachten drie nummers uit over de Amsterdamse voetbalclub. Naast Ode aan Kovacs en Mars voor Piet Keizer is deze maand de Ajax Polka de Song van de Maand.

DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

September 1981 / De Generaal - Lenny Kuhr (1974)

In 1969 scoort Lenny Kuhr haar eerst hit. Met ‘De troubadour’ beleeft ze meteen haar doorbraak. Vijf jaar na haar doorbraak komt haar eerst hit wederom in het nieuws. Het Nederlands elftal is dan bezig furore te maken op het WK 1974 in West-Duitsland. Nadat de eerste groepsronde is overleefd, biedt De Telegraaf de voltallige Oranje-selectie een feestavond aan. Hier treden onder meer De Cats op. Het is een groot succes. Maar het Nederlands elftal vervolgt haar successtory op weg naar eremetaal. Ook de tweede groepsronde wordt succesvol afgesloten. Nu is het de beurt aan het Algemeen Dagblad om een feestavond te organiseren. Onder leiding van Rinus Michels is de Oranje-selectie wederom present. De avond krijgt een bijzondere wending als zangeres Lenny Kuhr de microfoon neemt, en haar ode aan Rinus Michels begint. Op de welbekende klanken van ‘De troubadour’ bezingt Lenny Kuhr in ‘De Generaal’ de bondscoach uit 1974. Alle spelers genieten van het zo broodnodige verzetje in het dichtgetimmerde trainingskamp.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Oktober 1981 / Bij Ajax – Jan Rot (1981)

De song van de Maand is de B-kant van een reclameplaatje van Mokum TV, een van de bekende tv-piraten. Op de A-kant zingt Jay Delmore over een avondje voor de buis: "Nu is er Mokum Televisie.” Jan Rot schreef dit lied onder voorwaarde dat hij een Ajax-lied mocht zetten op de b-kant. Alle roemruchte Ajacieden zijn er in verwerkt, maar toen Jan Rot vermoeid thuiskwam uit de studio - een gehucht in Drenthe - schoot hem opeens Neeskens te binnen, die zat er niet in! Dus gelijk werd de koe bij hoorns gevat en in het middennachtelijke uur nog gebeld met de studio. Gelukkig was de geluidstechnicus nog een aantal zaken aan het monteren en kon die naam er die nacht nog ritmisch tussen worden geplakt. In De Meer is het nummer een keer gedraaid (tijdens de disco Willy Alberti), maar de maker parkeerde toen net zijn fiets. Dus die heeft het niet in het stadion zelf gehoord.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

November 1981 / Ajax wint de cup – Sjaak de Wit

Ajax bestormt het Europese voetbal al aan het einde van de jaren zestig. In 1969 wordt nipt verloren van AC Milan. Al op dat moment zijn er liedjes te horen dat Ajax de Europa Cup gaat winnen. Helaas voor de Ajax-supporters, alle liedjes kunnen voorlopig de ijskast in. Maar niet voor lang. In 1971, ruim een jaar nadat aartsrivaal Feyenoord de Europa Cup voor Landskampioenen gewonnen heeft, is het weer Ajax dat in de finale uitkomt. Het Griekse Panathinaikos wordt met 2-0 verslagen in een bomvol Wembley-stadion te Londen. Ajax is Europees kampioen. Dit is meteen een impuls voor veel artiesten om een nummer uit te brengen over de Amsterdamse kampioen. Zo ook voor Arie de Wit. Deze totaal onbekende Amsterdamse zanger brengt in 1971 het nummer ‘Ajax wint de Cup’ uit. Niet te verwarren met het nummer van Theo Diepenbrock dat met dezelfde titel ook een klein hitje wordt. Van Arie de Wit is na deze song trouwens nooit meer iets vernomen…

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

December 1981 / Cruijffie - The Specials (1972)

Peter Koelewijn, zoon van een Eindhovense visboer ging in de jaren ‘50 van start als de aartsvader van de Nederrock. Koelewijn startte in 1959 zijn groep The Rockets op, die in 1960 een gigantische hit scoorde met meezinger Kom Van Dat Dak Af. Voor het eerst werd onvervalste Amerikaanse rockmuziek succesvol gecombineerd met een Nederlandstalige tekst. Ook in nummers als Laat Me Los, Marijke en 24.000 Kussen deed Peter Koelewijn begin jaren ‘60 die formule nog eens over. In 1971 werd Kom Van Dat Dak Af opnieuw een hit en behaalde The Rockets een tweede serie successen. Tussen dit alles door richtte Peter Koelewijn met De Specials zich ook op de actualiteit. En dan in eerste instantie met name op de sportieve successen in de schaatsport eind jaren zestig. De Europese successenreeks van Ajax verleidde Koelewijn in 1972 eerst tot "Ajax wint de wereldcup, een bewerking van het nummer Heya Ard Schenk (zie song van de maand februari 1979). Als Johan Cruijff daarna ook nog eens tot Europees Voetballer wordt gekozen en in Parijs de Gouden Bal mag ophalen konden de Specials niet achterblijven. Koelewijn die een paar jaar eerder nog met Johan Cruijff in de studio vertoefde maakte het humoristische “Cruijffie”.  Negen jaar na dato en op het moment van de terugkeer op het oude nest  kan het niet anders dat dit Song van de Maand is.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Januari 1982 / Ajax is de naam - Vader Abraham (1972)

Pierre Kartner (1935), alias Vader Abraham, The Headlines, The Lettersets, Lord Wanhoop, het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie en De Uilen en Duo X, begon zijn  carriere als songwriter al op acht jarige leeftijd. Met het lied Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was (originele vertolking Bobbejaan Schoepen) kaapte hij prompt de eerste prijs weg op een songfestival voor de AVRO radio in 1943. Na vele successen in de jaren vijftig en zestig, onder meer onder het pseudoniem Lord Wanhoop, schreef Pierre Kartner het lied “Vader Abraham had Zeven Zonen”. Bij gebrek aan een goede vertolker van Vader Abraham plakte Pierre Kartner zich zelf een baard op en belde wat goede vrienden die de rol van zonen op zich namen.

Inmiddels is de nepbaard echt en de zonen werden smurfen. En scoort Vader Abraham wereldhits met “Een klein cafe aan de haven” en “Het smurfenlied”. Pierre Kartner leefde zich intussen ook altijd uit door in te spelen op de actualiteit. Klein wereldnieuws wordt Pierre Kartner in 1974 met de anti-olieboycot nummer één hit “Den Uyl is in de olie” een nummer ingezongen met Boer Koekkoek. The Herald Tribune verwoordde het als volgt op legendarische wijze: Mister Cuckoo" leader of the Farmers Party in Holland has with Father Abraham a number 1 record with the title: The Owl Is In The Elm. Uiteraard kon Pierre Kartner de Europese successen van Ajax niet aan zich voorbij laten gaan. Hij schrijft in de periode 1971-1973 een flink aantal nummers over Ajax en sterspeler Johan Cruijff. De Song van deze Maand “Ajax is de naam” komt uit die gorierijke periode waarin Ajax aan elke club haar wil oplegde.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Februari 1982 / Wie is de kampioen van nu en straks - Lowland Trio (1982)

Het Lowland Trio komt uit de stal van Peter Koelewijn. Oorspronkelijk komt de band uit de omgeving van Alkmaar. Het trio trad al een paar jaar met succes op. Hun eerste hitje was het zelf geschreven: “Trouw niet voor je veertig bent”, toen zij zich in 1968 bij Peter Koelewijn meldden. De zanger van de band, Joop van Twuyver, wilde samen met de twee andere leden origineel grappig materiaal om in carnavaltijd te kunnen scoren. Koelewijn zag er wel brood in en toen hij op een goede dag in de trein van Hilversum naar Eindhoven het volgende gesprek hoorde tussen twee landbouwers, die duidelijk een zware dag achter de rug hadden: “Ik ben zó moe”, zuchtte de één. “Ik kan geen kikker in de sloot douwen”. Dát was de kapstok voor het creatieve brein waar hij naar op zoek was! Twee weken later nam hij met het Lowland Trio “Ik kan geen kikker van de kant af duwen” op. In de jaren zeventig baarde het trio nog wat opzien met een PR-plaat voor de NS: Fijn in de trein. In 1980 haakte het trio volop in op de voetbalgekte  in verband met het naderende EK in Italie. Eerder dat jaar vertolkte de groep het nummer “Er gebeurt meer in De Meer” op de Ajax LP ter ere van het tachtigjarig jubileum. Nu twee jaar later met de return van Cruijff nog vers in het geheugen is het blijkbaar weer tijd voor voetbalwerk van het Lowland Trio. In het nummer wordt alvast voorschot genomen op het kampioenschap alhoewel PSV nog altijd wel op de loer ligt.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Maart 1982 / Ajax - Johnny Hoes (1967)

De naam "Johnny Hoes" is een begrip in de wereld van de lichte Nederlandstalige muziek. Niet alleen is hij zanger van hits als "Och was ik maar", "De smokkelaar", "De stroper" en "Daar mag je alleen maar naar kijken". Hij is ook de schrijver van tal van liedjes voor artiesten als de Zangeres Zonder Naam, Eddy Wally, De Heikrekels, Dennie Christian en vele anderen. En de ontdekker van heel veel Nederlands talent.

Radio en televisie zijn onontbeerlijk bij de promotie van muziek. In 1965 kreeg Johnny Hoes van de VARA de gelegenheid om een eigen televisieprogramma samen te stellen en te produceren. Dat werd "De lach en een traan” show, jarenlang één van de best bekeken en gewaardeerde programma's. Voor de KRO presenteerde Johnny een tijd lang een verzoekplatenprogramma op de donderdagmiddag, met uitsluitend Nederlandstalige liedjes. Twee personeelsleden van de KRO waren continu bezig met het sorteren van de post voor dit programma. Door een andere zendtijdverdeling moest het programma verschuiven naar de zondag. Deze dag reserveerde John echter steeds voor zijn gezin en hij voelde niets voor voortzetting van het programma op die dag.

Halverwege de jaren zestig steekt Hoes zijn nek uit. Nog voordat Ajax de eerste Europese successen behaalt, brengt hij nummers over Ajax ten gehore. Niet enkele nummers, maar zelfs een hele elpee. Op de cover van de elpee is Hoes in de kledij van de Griekse God Ajax te zien. Het nummer ‘Ajax’ is één van de herkenbare Ajax-songs van Johnny Hoes.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

April 1982 / Nummer tien (Wim Kieft) - Caroline (1982)

Wim Kieft is hard op weg om zich te kronen tot Europees topscorer in seizoen 1981/1982. De blonde spits van Ajax zal deze maand de grens van 30 doelpunten in de eredivisie bereiken en treedt hierdoor in de voetsporen van Ruud Geels bij Ajax. Verschil is echter dat Kieft nog erg jong is, en pas aan zijn tweede seizoen bij Ajax bezig is. Naast doelpuntenmachine is Kieft ook bij de meisjes erg populair. Veel meisjesharten gaan sneller kloppen bij de gedachten aan de 19-jarige Amsterdammer. Boven menig meisjesbed hangen posters van Wim Kieft.

In de muziekwereld is er nog weinig aandacht voor Kieft geweest. Daar heeft zangeres Caroline deze maand verandering in aangebracht. De onbekende Caroline bracht deze maand een ode aan ‘Nummer tien’ met haar gelijknamige single over Willem Kieft. ‘Ik zie alleen maar nummer tien, ik hoor alleen maar nummer tien’, zingt Caroline over de voetballer van Ajax. Eens kijken of de muziek over Kieft net zo succesvol zal zijn als de sportieve resultaten van de Ajax-spits.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Mei 1982 / Chanson pour Milan - Tonny Eyk (1972)

Tonny Eyk (pseudoniem van Teun Eikelboom) wordt op 4 juli 1940 geboren te Den Haag. Hij krijgt accordeonlessen en vormt samen met tweelingzus Sjaantje Eikelboom (Jeanette Eyk) het accordeonduo Les Deux Jeateux (de naam is een samenvoeging van de twee voornamen). Het duo doet in november een eerste optreden voor buurtvereniging David Bless in het theater Amicitia te Den Haag. Ze komen al spoedig in het naoorlogse variétécircuit en treden op met grote populaire artiesten als Lou Bandy, Albert de Booy, Heintje Davids, Willy Vervoort, Max van Praag, Eddy Christiani, de Spelbrekers en Cees de Lange. Het eerste radio-optreden van Les Deux Jeateux is in het VARA-programma Amateurs Zetten Hun Beste Beentje Voor. Tonny en Jeannette krijgen een uitnodiging op te treden voor de Experimentele Televisie (Philips Eindhoven). Jeanette en Tonny Eyk worden op 4 juli 1955 eindelijk 15 jaar. Dankzij de arbeidswet van 1 juli kan het accordeonduo beroeps worden. Ze maken een tournee voor de arbeiders van de DUW-kampen (herstelwerkzaamheden watersnoodramp) en doen op 12 november hun eerste televisieoptreden voor het NCRV-programma Blokband (regie: Dick van Bommel). Tonny Eyk's eerste composities worden gespeeld door het NCRV radio-orkest Casse Musette o.l.v. Ru van Veen en het AVRO-orkest Les Gars De Paris o.l.v. Frans van Capelle. Capelle is inmiddels de accordeonleraar van het duo geworden.

Vanaf juli 1967 verzorgt Eyk 167 live-uitzendingen lang de muzikale begeleiding van het tv-programma Voor De Vuist Weg met presentator Willem Duys. Hij is bovendien muzikaal leider van de tv-serie Muziek Mozaïek. In het seizoen 1966-1967 begeleidt hij ook de shows van Ronnie Tober. Tonny Eyk speelt op 14 mei mee tijdens een nachtshow in Carré tijdens de jubileumshow “Bob Scholte 50 Jaar Zanger”. Hij treedt ook op in Tuschinski tijdens het gouden jubileum van cabaretier en amusementshistoricus Alex de Haas (pseudoniem van Alexander Nederveen, 1896-1973). Het echtpaar Eyk krijgt een zoon: Patrick (die later negen jaar professioneel wielrenner zal worden). Als in 1972 de film ‘Nummer 14’ van Johan Cruijff wordt gemaakt, wordt Eyk benaderd om de filmmuziek te componeren. Twee nummers van Eyk worden de rode draad van de film: Chanson pour Milan en Nummer 14 (Number 14). De film is een doorslaand succes, en Eyk brengt beide nummers op één single uit. Bij het horen van Chanson pour Milan, de song van deze maand, denkt iedereen automatisch aan de legendarische Cruijff-film van bijna tien jaar geleden. In 1979 is de muziek van Tonny Eyk ook te horen in de jeugdfilm Martijn En De Magiër.

DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Juni en Juli 1982 / Ajax wint de Cup - Theo Diepenbrock (1971)

In 1971 domineert Ajax de top van het mondiale voetbal. De Amsterdammers grijpen in Nederland net naast de landstitel, maar veroveren wel de Europa Cup voor Landskampioenen door op Wembley met 2-0 te winnen van de Griekse kampioen Panathinaikos. Veel artiesten brengen hun ode aan Ajax ten gehore, en de ene na de andere single of elpee komt uit en bestormt de hitlijsten. Theo Diepenbrock is al bekend geworden met zijn eerste nummer Stella d'argento. In 1971 neemt Diepenbrock het nummer ‘Ajax wint de Cup’ op, welke zou verschijnen op zowel single als elpee. De B-kant van dit nummer is ‘Ajax Ajax Ajax’ en stond al eerder centraal op deze site. Pas na deze Ajax-song zal Diepenbrock aan bekendheid winnen en echt doorbreken. De laatste jaren werd hij bekend met de nummers Met gesloten ogen (1976), Oh darling (1978), Aan de bar (1978), Victoria (1979) en recentelijk Goodbye Anita (1981). Een echte Ajax-artiest is Diepenbrock niet te noemen, maar met ‘Ajax wint de Cup’ scoorde hij de Song van deze Maand.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Augustus 1982 / Dag Paco - Willy Alberti & Tante Leen (1973)

In 1973 neemt Sjaak Swart afscheid van Ajax. Zijn afscheidswedstrijd speelt Ajax tegen Tottenham Hotspur en weet met 4-1 te winnen. Na 18 jaren Ajax hangt Mister Ajax zijn voetbalschoenen in de wilgen. Door zijn donkere haren wordt Swart ook wel ‘Paco’ genoemd. Ter ere van zijn afscheid nemen Tante Leen en Willy Alberti twee nummers op voor de scheidende speler. ‘Dag Paco’ is de B-kant van ‘Dat was Sjakie’. Alberti en Leen waren de enige twee artiesten die op muzikale wijze afscheid namen van Paco. Alleen Ton van Duinhoven kwam in de buurt. Met zijn act ‘Suppoost Krooswijk’ brengt hij de sketch ‘Nou Jaap Swart eindelijk opsodemietert’ uit. Toch raken de woorden van Tante Leen en Willy Alberti de echte Ajacieden het meest…

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

September 1982 / De helden van de groene mat - Gebroeders Brouwer (1966)

Halverwege de jaren ’60 komt er een Ajax-elpee uit die ‘Hup Ajax’ genoemd wordt. Deze elpee bevat diverse fragmenten uit het radio- en televisieverslag van de wedstrijden tussen Ajax en Liverpool in de strijd om de Europa Cup voor Landskampioenen. Ajax weet deze strijd in haar voordeel te beslissen en met name de mistwedstrijd in het Olympisch Stadion is nog steeds één van de meest memorabele Ajax-wedstrijden uit de geschiedenis.

Op de elpee staan verder nog enkele songs om de wedstrijdfragmenten en interviews heen. Eén van de songs is een accordeonnummer van de Gebroeders Brouwer die als titel ‘De helden van de groene mat’ meekreeg. Enkele jaren later, toen Ajax driemaal de Europa Cup zou veroveren, zou de inhoud van deze titel pas echt werkelijkheid worden…

DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Oktober 1982 / Op ’n slof en ’n ouwe voetbalschoen – Johnny Hoes (1982)

Na de Europese successen in het seizoen 1966/1967 waarin Ajax pas in de kwartfinale sneuvelde richten de volkszangers uit die tijd op voetbal. En dan met name op Ajax in het bijzonder. Sjakie Schram, Leo Bals, Tante Leen, Johnny Jordaan, Willy Alberti en in dit rijtje kon Johnny Hoes ook niet ontbreken. Alhoewel,  hij is natuurlijk wel  Rotterdammer (!) van geboorte. Johnny Hoes was blijkbaar ‘bekeerd’ en blijkbaar geldt ook hier dat bekeerlingen vaak het fanatiekst blijken te zijn. Johnny Hoes nam zelfs een hele elpee (‘Op ’n slof en ’n ouwe voetbalschoen’) op. Van dit album komt de titelsong “Op een slof en ’n ouwe voetbalschoen’ opnieuw uit in 1982. Dit nummer is op een of andere wijze de song geworden waarvan velen het refrein zonder dralen kunnen meezingen. Volgens sommigen kan de song van deze maand doorgaan als het officieuze clublied.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

November 1982 / De zilvervloot (Piet Hein) - Johnny Jordaan (1966)

De zilvervloot was in de 16e en 17e eeuw een jaarlijkse convooi van schepen, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje. In Nederland is de zilvervloot vooral bekend van de verovering ervan door Piet Hein in 1628. De verovering van de zilvervloot was niet alleen een financiële, maar vooral ook een morele overwinning van de Republiek. Piet Hein werd in de negentiende eeuw (1844) geëerd met een eigen lied, gecomponeerd door Johannes Viotta, dat tegenwoordig nog steeds gezongen wordt, zij het niet altijd met de originele tekst. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het op school geleerd, en op nationale evenementen graag gezongen.

De verovering van Europa door Ajax in de periode 1966-1973 bracht De Zilvervloot ter ore in het voetbalstadion. In Europa Cup-seizoen 1966/1967, in de thuiswedstrijd tegen Besiktas, werd gevierd met een nieuwigheidje van de organisatie: community singing, naar het voorbeeld van de Engelse FA Cup Final. Er was een heuse koorleider ingehuurd, die enthousiast enkele liederen over koene vaderlanders en blauwgeruite kielen dirigeerde. Het Amsterdamse publiek werkte gewillig mee, maar vond het bij het schone lied over Piet Hein en zijn Zilvervloot welletjes. Hierdoor werd De Zilvervloot, in aangepaste tekst weliswaar, een echt Ajax-lied dat vaak werd gezongen door het Amsterdamse publiek. In de jaren ’60 werd het nummer als B-kant van ‘Ajax, hup hup hup, op single uitgebracht door Johnny Jordaan.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

December 1982 / Ajax sal wel sien (1966)

Steeds vaker wordt op bestaande melodieën en songs een ‘voetbalvariant’ bedacht. De Zilvervloot van Piet Hein (vertolkt door onder meer Tony Bass en Johnny Jordaan) is hiervan het grootste voorbeeld uit de jaren ’60. Begin 1967 komt de elpee ‘Hup Ajax‘ uit, met diverse nieuwe voetbalsongs. Op de elpee zijn enkele fragmenten te beluisteren van het televisiecommentaar van Herman Kuiphof rondom de twee Europa Cup-wedstrijden van Ajax tegen Liverpool, alsmede enkele reacties van de spelers na afloop. Dit alles wordt omlijst met diverse songs, gebaseerd op bekende deuntjes. Dat geldt ook voor het nummer ‘Ajax Sal Wel Sien’ van de elpee in kwestie. Het nummer vindt haar oorsprong in ‘Yellow Submarine’ van The Beatles, dat ook in 1967 wordt opgenomen en geschreven is door Paul McCartney en John Lennon. Op hetzelfde moment brengt Johnny Hoes op dezelfde melodie ‘Jelle Zal Wel Zien’ uit.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Januari 1983 / Ajax Ajax – Vader Abraham en zijn goede zonen (1972)

Pierre Kartner (1935), alias Vader Abraham, The Headlines, The Lettersets, Lord Wanhoop, het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie en De Uilen en Duo X, begon zijn  carriere als songwriter al op acht jarige leeftijd. Met het lied Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was (originele vertolking Bobbejaan Schoepen) kaapte hij prompt de eerste prijs weg op een songfestival voor de AVRO radio in 1943. Na vele successen in de jaren vijftig en zestig, onder meer onder het pseudoniem Lord Wanhoop, schreef Pierre Kartner het lied “Vader Abraham had Zeven Zonen”. Bij gebrek aan een goede vertolker van Vader Abraham plakte Pierre Kartner zich zelf een baard op en belde wat goede vrienden die de rol van zonen op zich namen.

Inmiddels is de nepbaard echt en de zonen werden smurfen. En scoort Vader Abraham wereldhits met “Een klein cafe aan de haven” en “Het smurfenlied”. Pierre Kartner leefde zich intussen ook altijd uit door in te spelen op de actualiteit. Klein wereldnieuws wordt Pierre Kartner in 1974 met de anti-olieboycot nummer 1 hit “Den Uyl is in de olie” een nummer ingezongen met Boer Koekkoek. The Herald Tribune verwoordde het als volgt op legendarische wijze: Mister Cuckoo" leader of the Farmers Party in Holland has with Father Abraham a number 1 record with the title: The Owl Is In The Elm. Uiteraard kon Pierre Kartner de Europese successen van Ajax niet aan zich voorbij laten gaan. Hij schrijft in de periode 1971-1973 een flink aantal nummers over Ajax en sterspeler Johan Cruijff. De Song van deze Maand “Ajax, Ajax” komt uit die gorierijke periode waarin Ajax aan elke club haar wil oplegde en waarin iedereen Ajax leerde kennen.  

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Februari 1983 / Geen woorden maar daden (Leve Ajax 1) - Tony Bass (1967)

Humorist/zanger Leen de Bruin schreef in 1934, nav het 30-jarig bestaan van SVV, een lied waarvan het refrein luidde 'Hand in hand, kameraden/ Hand in hand, werkt allen mee/ Nu geen woorden maar daden/ Leve svv'. (Uit het boek: Het Lied van Feyenoord van Jimmy Tigges). Echter: zeven jaar eerder al, in 1927, schreef een zekere Isé Joëls de ASV-marsch, het clublied van de Atlantic Sport Vereniging, voor zijn orkest op de 'Volendam', een van de schepen van de Holland-Amerika Lijn. Het refrein daarvan ging alsvolgt: 'Hand in hand, kameraden/ Hand in hand, werkt allen mee/ Niet veel woorden, maar daden/ Lang leve ASV'. Het lied is dus ook niet oorspronkelijk van SVV. Het refrein werd in de jaren 30 bij veel clubs gezongen, waaronde COAL, waarvoor Johnny Hoes speelde. De muziek van het refrein werd inderdaad geschreven door de Duitser Wilhelm Speidel en werd al gepubliceerd in een bundel uit 1887.

Tony Bass, pseudoniem van Thieu Baats, is een Nederlands zanger en liedjesschrijver. Hij werd bekend in de jaren ‘60 van de twintigste eeuw. Hij maakte vooral naam met enkele carnavalskrakers. Zijn eerste grote hit was Dat is het einde (1965). In 1969 scoorde hij met het lied Gina Lollobrigida, met een tekst van Jack Jersey over de gelijknamige actrice. Zijn carnavalshit Bij ons staat op de keukendeur dateert van 1970. Ook het voetbalgebeuren liet Bass niet onberoerd. Mede door de successen van Ajax en Feyenoord in de jaren ’60 en ’70 kwam hij met enkele singles op de proppen. Eén daarvan was de single ‘Piet Hein/ De Zilvervloot’. Deze single had als B-kant een zeer opmerking nummer: ‘Geen Woorden Maar Daden (Leve Ajax 1)’. Dit nummer, wat heden ten dage alleen bekend is als clublied van Feyenoord, werd in de jaren ’60 net zo hard meegezongen op de tribunes van het Ajax-stadion. De Feyenoord-versie zou jarenlang door Jacky van Dam door het Feyenoord-stadion te horen zijn.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Maart 1983 / Wat een klasse - Ton Lebbink (1983)

De in 1943 geboren Ton Lebbink schrijft zijn hele leven al, maar treedt naar buiten in 1973 via het blad Circus Florijn. We leren hem echter in 1978 kennen als drummer van Mecano. Met deze Amsterdamse groep levert hij een originele bijdrage aan het Joy Division/Tuxedo Moon tijdperk middels twee mini-LP's. Als door toedoen van onder andere Linton Kwesi Johnson en John Cooper Clarke het verschijnsel Popdichter ontstaat, sluit Lebbink zich daar graag bij aan. Hij werkt met geluidsbanden en draagt daarbij zijn 'propoëzie' (een mengeling van proza en poëzie) voor. Tijdens een talentenjacht in Paradiso (waar hij zelf portier is geweest) wordt hij tweede. Dat levert een uitnodiging voor het One World Poetry festival op.

Dit jaar bracht Ton Lebbink een ‘ode’ aan Ajax. De klasse van de Amsterdamse kampioensploeg is ook bij Lebbink niet onopgemerkt gebleven. Het nummer ‘Wat een klasse’ mag met name tekstueel een bijzonder Ajax-nummer genoemd worden. De Amsterdamse bluf komt in het nummer absoluut naar voren, getuige de volgende passage: ‘een lobje, een tikje, een hakje, een stapje, een tweetje, die krijgen een pak en niet zo'n beetje’. Oordeel zelf!

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

April 1983 / Nummer 14 - Johnny Hoes (1982)

Eén van de grootste Ajax-klassiekers is inmiddels ‘Op ’n slof en ’n ouwe voetbalschoen’. Dit nummer werd in de jaren zestig door Johnny Hoes op single uitgebracht en schalmde daarna regelmatig vanaf de tribunes van het Ajax-stadion. Mede door deze song zou je bijna vergeten dat ‘De Ajax Mars’ het officiële clublied van Ajax is. Nadat Cruijff vorige jaar terugkeerde in het Ajax-tenue, voelde Hoes zich geroepen om dit nummer opnieuw uit te brengen, maar dan in een ander jasje. In de eerste editie van ‘Op ’n slof…’ rept Hoes over ‘met Sjakie Swart op rechts als de geboren pingelaar…’. Anno 1982 werd de inmiddels vertrokken Tscheu La Ling genoemd. Het nummer werd wederom een hit en door elke Ajacied meegezonden.

De B-kant van ‘Op ’n slof…’ uit 1982 werd ‘Nummer 14’ genoemd. Hierbij gaat Hoes tekstueel in op de terugkeer van Cruijff. De Verlosser wordt verheerlijkt, en iedereen is het ermee eens. Met Cruijff kwam het totaalvoetbal weer thuis in Amsterdam. De B-kant van ‘Op ’n slof…’ is deze maand de opvallende Song van de Maand…

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Mei 1983 / Wij zijn de fans van Johan - Henk van Mokum (1983)

In de Amsterdamse Jordaan kennen ze hem allemaal, Henk van Mokum en ik vraag me af, hoe vaak heeft Henk zijn liedjes niet gezongen. Henk werd geboren op 22 maart 1942 in Naarden onder de naam Henk van Geld. Henk is 12 jaar a1s hij met zijn familie naar Amsterdam verhuist. Op jonge leeftijd wist Henk al, dat bij zanger wilde worden. De eigenaars van het bekende Jordaan Café Rooie Nelis in de Laurierstraat hadden hun buurjongen Henk, vaak voor bij zien lopen. Henk zong en neuriede altijd als ze hem zagen en vaak als Henk de gezellige muziek van het Café hoorde, keek hij soms verlegen naar binnen. Het was de eigenaar van dat Café, Gerrit die Henk staande hield en hem voorstelde, als je toch graag wil zingen, doe het dan binnen, Henk nam de uitnodiging aan, hij ging op een stoel staan, en zong onder groot applaus de sterren van de hemel. Henk doet in 1967 mee met het Jordaan Festival. De Rotterdamse zangeres Annie de Reuver adviseert Henk om zijn naam te veranderen in Henk van Mokum. Henk's nieuwe naam slaat aan in de Jordaan. In 1968 doet Henk mee met het Jordaan Cabaret in gebouw de Palm, waar Willy en Willeke Alberti ook meededen. Het gaat goed met Henk. Hij wordt gevraagd in het bekende radio programma van de KRO, van Twaalf tot Twee, en treed op in een show van Lou van Burg, in Zandvoort.

In 1974 neemt Henk en Rob Schallies onder de titel. ‘n Brokkie Amsterdam, een schitterende LP op met duetten onder de naam De Mokummers. Sinds enkele jaren gaan Henk en Rob met collega's Manke Nelis, Rita Corita, Annie de Reuver en Ronnie Tober onder de naam Holland Amerik Story in Nederland de theater zalen langs en zingen zowel Nederlands als Engels repertoire. Dat Henk niet alleen Amsterdammer is, maar ook groot liefhebber van Ajax en Johan Cruijff, blijkt in het voorjaar van 1983. Zodra bekend wordt dat Johan Cruijff zijn contract bij Ajax niet zal verlengen, duikt Henk van Mokum de studio in. Het gevolg is een single met zowel een A-kant als een B-kant over het vertrek van Cruijff. Deze maand: ‘Wij zijn de fans van Johan’ over de speler die kort na de release van dit nummer een contract zou tekenen bij aartsrivaal Feyenoord.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Juni en Juli 1983 / Een Amsterdamse jongen - Henk van Mokum (1983)

Dat Johan Cruijff Ajax zou gaan verlaten, werd langzaam wel duidelijk. De sterspeler van Ajax maakte met zijn eigenzinnige houding niet alleen maar vrienden in de Watergraafsmeer. Ondanks de twee titels die samen met Cruijff behaald werden, is het bestuur van Ajax steeds meer gaan twijfelen over de fysieke gesteldheid van de momenteel 36-jarige Ajacied. De beleidsbepalers van Ajax vonden Cruijffs financiële eisen in relatie tot diens verwachte toegevoegde waarde binnen de krijtlijnen niet acceptabel, zodat contractverlenging werd uitgesloten. Dit alles tot grote teleurstelling van iedereen die zowel Ajax als het Nederlandse voetbal hoog in het vaandel draagt.

De Amsterdamse zanger Henk van Mokum bracht met een single een dubbele ode uit aan de vertrekkende Cruijff. Vorige maand was ‘Wij zijn de fans van Johan’ al te beluisteren als Song van de Maand. Deze keer is het de beurt aan, hoe kan het ook anders, de gevoelige B-kant. ‘Een Amsterdamse jongen’…

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

Augustus 1983 /De beer van De Meer - Pisa (1983)

Eind jaren ‘70 begonnen Henk Spaan en Harry Vermeegen bij VARA radio een sportprogramma te presenteren genaamd "Tussen Start & Finish" . Hun frisse aanpak en ook aandacht voor de 'onbekende' sportman viel al snel op. Henk presenteerde het programma vanuit de studio en Harry ging er voornamelijk op uit voor het maken van reportages en interviews. Begin jaren ‘80 maakten zij de overstap naar de TV, eveneens bij de VARA begonnen zij in 1982 met het satirische TV programma "Pisa". In dit programma namen zij menig radio- en tv programma op de hak maar vergaten vooral hun voorliefde voor de sport niet, met name voetbal kwam nog regelmatig aan bod. Enkele beroemde en beruchte items uit "Pisa" zijn 'De Liftster', 'De Gewone Man', 'De Glazenwasser' en 'Popie Jopie'.

Hoe ouder hij werd, hoe geliefder hij werd bij het Ajax-publiek: Piet Schrijvers. In 1974 kwam hij naar Ajaxn adat hij tijdens het WK in West-Duitsland op de bank had gezeten. Maar liefst 9 jaar stond hij in Amsterdam onder de lat, en afgelopen zomer verliet hij Ajax met opgeheven hoofd. Zijn afscheid was indrukwekkend, want hij nam niet alleen afscheid met de nationale dubbel, Piet Schrijvers kroonde zich zelfs tot Voetballer van het Jaar. Hij ontving in mei van dit jaar de Gouden Schoen. Henk Spaan en Harry Vermeegen brachten in hun programma ‘Pisa’ een ode aan de scheidend doelman van Ajax. De titel van de single was de bijnaam van Schrijvers: ‘De Beer van de Meer’.

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>

 

September 1983 / Johan, het is koud zonder jou - André Hazes (1983)

André Hazes werd op 30 juni 1951 geboren in de Amsterdamse wijk De Pijp. Als jonge jongen zong hij al op de Albert Cuypmarkt om een cadeau te verdienen voor zijn moeder. Daar werd hij ontdekt door Johnny Kraaijkamp. In zijn programma De Eerste Weekendshow maakte de achtjarige Hazes zijn televisiedebuut. Als de kleine André ook nog eens stiekem een nachtconcert bijwoont van Muddy Waters heeft hij zijn passie gevonden.

De volgende jaren deed Hazes verschillende beroepen. De horeca vond hij het allermooiste. Achter de bar pakte hij regelmatig de microfoon om het een en ander te zingen. Zijn passie blijft niet onopgemerkt; heel Amsterdam kent 'de zingende barkeeper'. Eind 1976 schrijft hij een tekst bij een liedje van zijn neef Tonny Leroy, "Eenzame Kerst". Ze deponeren de door André ingezongen demo bij Willy Alberti. Die dringt er op aan dat Hazes het kerstliedje zelf opneemt. Dat gebeurt bij Phonogram, waarna hj er zijn eerste grote hit mee scoort.  In 1979 krijgt zijn zangcarrière een passend vervolg wanneer een toevallige ontmoeting met platenbaas Cees Baas leidt tot een conctract met EMI.

De voetballiefde van Hazes is de laatste tijd niet onopgemerkt gebleven. De Amsterdammer is steeds vaker te zien rondom het Nederlands elftal, en dit jaar bracht hij een ode aan de scheidende Ajacied Johan Cruijff. Hij vertrok naar Feyenoord en liet Amsterdam ‘in de kou’ staan. Op de wijze van zijn nummer ‘Zondag’ zong hij ‘Johan, het is koud zonder jou’…

SONGTEKST >>>
DOWNLOAD DEZE SONG >>>