Archief van 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Kijk terug op SEIZOEN 1980/1981

 

Mei 1981

In mei 1981 dienen zich voor Ajax de laatste loodjes van een zwaar seizoen 1980/1981 aan. Ook al komt Ajax volgende maand nog in actie tegen FC Utrecht en zal het afscheid nemen van Frank Arnesen, de duels uit deze meimaand hebben bepaald dat Ajax zich als nummer twee achter AZ’67 heeft geplaatst voor het UEFA Cup-toernooi in het volgende seizoen. De wedstrijden tegen NAC, MVV, Sparta en Feyenoord worden allemaal gewonnen. Aangezien de concurrentie ook voldoende punten verloor, was de kansloze 3-0 nederlaag van Ajax tegen FC Twente niet funest voor een positie als runner up.

Aad de Mos was deze maand nog veelvuldig te zien als hoofdcoach van Ajax. Vanaf seizoen 1981/1982 krijgt hij Kurt Linder boven zich als hoofdcoach. Linder is nu al bezig met de toekomst van Ajax. Martin van Geel was hiervan het eerste slachtoffer. De Brabander zal Ajax gaan verlaten en komt in het nieuwe seizoen in actie voor Roda JC. Verder zijn zowel Piet Schrijvers als Frank Arnesen erg druk met hun verhuizingen en zet Sören Lerby binnenkort zijn handtekening onder een nieuw contract bij Ajax.

LEES MEER >>>

 

April 1981

Op zondag 12 april 1981 stort voor Bobby Haarms de wereld in. Een dag na de 0-1 overwinning in Alkmaar bij koploper AZ’67 presenteert hij samen met Frank Wolfs voor Radio STAD zijn rubriek Bobby’s babbel. Na afloop ontmoet Haarms penningmeester Lou Bartels, die Haarms vertelt dat Kurt Linder voor het volgende seizoen gecontracteerd is als nieuwe hoofdtrainer, De Mos wordt assistent-trainer en voor Haarms is bij het eerste elftal geen plaats meer. Bobby Haarms is zwaar aangeslagen, iedereen spreekt zijn verontwaardiging uit over de beslissing van het bestuur en klopt Haarms op de schouders. Wie Haarms ook maar enigszins kent, weet dat hem die dag een drama is overkomen, waarvoor geen troost denkbaar is.

LEES MEER >>>

 

Maart 1981

Terwijl het Ajax in maart 1981 zeer goed vergaat, rommelt het ineens binnen de poorten van het Ajax-stadion. Na de verloren wedstrijd tegen PSV in Eindhoven (1-3) dient Leo Beenhakker per direct zijn ontslag in. Het bestuur is onaangenaam verrast, maar accepteert het voorstel van Beenhakker. Ajax zit zonder hoofdcoach. Assistent-trainer Bobby Haarms en jeugdtrainer Aad de Mos nemen de zaken waar tot het einde van het lopende seizoen. Ondertussen is Ajax op zoek naar een opvolger voor Beenhakker, waarbij de namen van Happel, Ivic en Linder het meest serieus genomen mogen worden.

Sportief gezien doet Ajax goede zaken in de strijd om de tweede plaats in de competitie. Na de nederlaag tegen PSV wordt gewonnen van onder meer Excelsior en FC Groningen. Ook in het bekertreffen met de Groningers wordt een positief resultaat neergezet. De technische staf is ondertussen bezig om de selectie voor het volgende seizoen rond te krijgen. Sören Lerby zal Ajax voorlopig trouw blijven, terwijl zijn boezemvriend Frank Arnesen te kennen heeft gegeven zijn heil elders te zoeken. Met aanvoerder Arnesen gaat Ajax een spannend slot van seizoen 1980/1981 tegemoet.

LEES MEER >>>

 

Februari 1981

In Februari 1981 kan Ajax vol aan de bak. FC Groningen is tegenstander in de strijd om de KNVB-beker, terwijl de eredivisie weer op volle toeren draait met duels tegen Go Ahead Eagles, Roda JC en FC Wageningen. Tussendoor vertoeft Ajax nog enkele dagen aan de andere kant van de wereld. In Indonesië speelt Ajax twee (financieel) lucratieve wedstrijden tegen het nationale team en tegen ‘sponsor’ Seiko Sports. Voor de Ajacieden was het dus weggelegd om twee keer een jat leg te overwinnen.

Vanuit Deventer horen we Piet Wijnberg, die door Ajax is uitgeleend aan Go Ahead en deze maand dus voor de eerste keer tegen zijn voormalige clubgenoten in actie zou komen. Ondertussen herstelt ‘leider’ Wim Jansen van zijn blessure en hoopt de volgende maand weer inzetbaar te zijn voor de Amsterdamse ploeg. Opvallend contractnieuws uit Amsterdam, waar Jan Weggelaar en Frank Rijkaard beiden contractverlenging kregen aangeboden. Met name voor Weggelaar, die enkele maanden terug nog naar het C-team werd teruggezet, is dit zeer opvallend nieuws. Ajax komt langzaam weer in vorm, en stijgt op de ladder van de eredivisie. Een inhaalrace die in maart en april hopelijk een goed vervolg zal krijgen

LEES MEER >>>

 

Januari 1981

Een nieuw jaar biedt wellicht nieuwe kansen. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft tracht Ajax vanaf januari 1981 de achtervolging in te zetten op (voornamelijk) koploper AZ’67. Na een rumoerig bezoek aan het Spaanse Marbella en twee oefenduels tegen DS’79 (met Johan Cruijff) en Oranyankees, is FC Twente op 25 januari de enige serieuze tegenstander van deze maand.

Ondertussen is er uit Engeland zowel interesse voor Johan Cruijff als aanvoerder Frank Arnesen. Cruijff geeft echter zijn voorkeur aan een vervolg in de Amerikaanse competitie. De kans dat Arnesen onze club zal gaan verlaten, wordt echter wel steeds groter. Verder komt ook Mister Ajax Sjaak Swart aan het woord. Hij geeft zijn visie op de onrustige eerste seizoenshelft van Ajax, en de rol van coach Leo Beenhakker.

LEES MEER >>>

 

December 1980

Ajax sluit het jaar 1980 af in stijl. Na de opleving door de 5-3 overwinning op FC Twente van de vorige maand, behaalde Ajax in de laatste twee competitieduels slechts één puntje. Van Feyenoord werd met 4-2 verloren, terwijl Willem II een puntje meenam uit het Ajax-stadion. Met name het duel tegen Feyenoord stond bol van de spanning. Mister Feyenoord Wim Jansen debuteerde bij aartsrivaal Ajax in een bomvolle Kuip. Een ijsbal op zijn oog belemmerde Jansen het duel uit te spelen. Mede hierdoor kwam Ajax niet in haar spel, en werd met een 4-2 nederlaag naar huis gestuurd.

Tegen Willem II liet de F-Side zich weer eens zien. Nadat er vanuit vak F vuurwerk op het veld was gegooid, staakte scheidsrechter Chris van der Laar het duel enkele minuten. Voorzitter Ton Harmsen, die op deze site terugblikt op de recente gebeurtenissen, is hierover zeer ontstemd. Zodoende gaat december 1980 niet de boeken in als de maand met de meest in het oog springende sportieve successen van Ajax. Laten we hopen dat het begin van 1981 beter is dan het einde van 1980.

LEES MEER >>>

 

November 1980

In November 1980 neemt de druk op Ajax niet verder toe, maar zeker ook niet af. De uitschakeling die in Oktober al werd ingeluid door de kansloze 5-1 nederlaag in München wordt deze maand werkelijkheid. In competitieverband verliest Ajax minder punten, maar kan ook niet overtuigen. Pas in de laatste week van de maand heerst er weer een positieve sfeer in De Meer als Johan Cruijff en Wim Jansen worden gepresenteerd, en de knotsgekke thuiswedstrijd tegen FC Twente wordt gespeeld.

Slechts nieuws is er ook voor de blessureboeg van Ajax. Keje Molenaar raakt deze maand ernstig geblesseerd en is voorlopig uit de roulatie. Hier staat wel de terugkeer van Ling en Hamberg tegenover. Aan het einde van de maand wordt de onrustige sfeer rondom Ajax dus op onverwachte manier weggewuifd uit de omgeving van De Meer. De vraag is alleen of Leo Beenhakker blij is met Johan Cruijff als nieuwe technisch adviseur van Ajax…

LEES MEER >>>

 

Oktober 1980

In Oktober 1980 barst het bolwerk Ajax. Zowel in competitieverband als in de Europa Cup gaat het helemaal mis. Nederlagen tegen Sparta (4-3), AZ'67 (1-2), Bayern München (5-1) en PEC Zwolle (2-0) zetten de trend voor deze maand. Er is onrust binnen de Ajax-kringen en door supporters en de media wordt geschreeuwd om het ontslag van trainer Beenhakker. Vooralsnog houdt het Ajax-bestuur voet bij stuk door Beenhakker gewoon te laten zitten.

De wedstrijd in München is kenmerkend voor Ajax. In de laatste tien minuten krijgt Ajax maar liefst drie tegendoelpunten. Uitschakeling in de Europa Cup is derhalve aanstaande. Ondertussen ontwikkelt Edo Ophof zich zeer goed. Hij scoort in de topper tegen AZ'67 en heeft een inmiddels een vaste basisplaats veroverd. Ophof komt uitgebreid aan het woord in een exclusief interview. Opvallend gezicht rondom De Meer is toch Johan Cruijff. Terwijl de Amerikaanse competitie is afgelopen flirt de Verlosser in het openbaar met zijn oude club.

LEES MEER >>>

 

September 1980

September 1980 staat voor Ajax in het teken van de eerste ronde in het toernooi om de Europa Cup voor Landskampioenen. Dinamo Tirana, de kampioen van Albanië, is Ajax' eerste opponent. In de Eredivisie moet Ajax ook vol aan de bak om de kater van de thuisnederlaag tegen Wageningen weg te spoelen. Dit zal moeten gebeuren ten koste van NAC, Excelsior (beiden uit), PSV en FC Groningen (beiden thuis). Ajax lijkt zich op dit punt te herpakken, maar ziet toch dat concurrent AZ'67 langzaam verder uitloopt. Het verschil is nu al drie punten in Alkmaars voordeel.

Tussen al het wedstrijdgebeuren door, duikt de naam van Johan Cruijff weer op rondom het Ajax-stadion. Na zijn financiële debacle is een rentree in de voetballerij een voor de hand liggende optie. En waarom zou dit niet bij Ajax gebeuren? In ieder geval zien we hem steeds vaker op het Ajax-terrein. Piet Hamberg en Tscheu la Ling zijn bijna hersteld van hun blessures. Dit geldt nog niet voor Johnny Holshuijsen, die nog steeds hersteld van zijn blessure die hij heeft opgelopen tijdens de bruiloft van Tom Kamlag en Corry van Gorp. Deze maand publiceren we met hem een uitgebreid interview.

LEES MEER >>>

 

Augustus 1980

In augustus 1980 begint de eredivisie van seizoen 1980/1981 voor Ajax zeer voortvarend. Na het Amsterdam 705-toernooi en enkele vriendschappelijke duels in binnen- en buitenland, staan in augustus 1980 achtereenvolgens Go Ahead Eagles, Roda JC en FC Wageningen op het programma voor de Amsterdammers. Alle drie geen onoverkomelijke tegenstanders, maar doordat Ajax te kampen heeft met veel blessures moet coach Leo Beenhakker ongewild een beroep doen om de jonge talenten Wim Kieft en Frank Rijkaard. Hoe dit uitpakt, kun je deze maand lezen in het maandnieuws op de site. Centraal staat deze maand de thuiswedstrijd tegen FC Wageningen. In een uitgebreid artikel kun je in de Wedstrijd van de Maand alles terugvinden over de doelpuntrijke wedstrijd tegen de Wageningse promovendus uit de eerste divisie van het voorbije seizoen.

Frank Arnesen is deze maand onze nieuwe aanvoerder. Aanleiding hiervan was het vertrek van Ruud Krol naar Vancouver Whitecaps. Krol was na afloop van het seizoen vrij direct vertrokken naar Amerika, en speelde met Oranje nog op het EK 1980 in Italië. Daarna had hij tijd voor ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl' voor een uitgebreid interview, waarin Krol niet alleen terugkeek op zijn afscheid bij Ajax, maar ook op zijn succesvolle en minder succesvolle jaren in en rondom het Ajax-stadion. Verder komen in augustus 1980 ook de nieuwelingen Martin Wiggemansen en Keje Molenaar uitgebreid aan bod, en blijkt dat Ajax een luxeprobleem heeft met drie klassekeepers. Aangevuld met de maandelijkse portie Ajax-muziek, videodownloads en bijdragen van Tijn Middendorp, Bobby Haarms en Koos Alberts, kunnen we deze maand weer spreken van een groot en gevarieerd aanbod Ajax-verhalen.

LEES MEER >>>

 

Juni en Juli 1980

In Juni en Juli 1980 sluit Ajax seizoen 1979/1980 af, en begint met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. In 1980/1981 moet het elftal van Ajax proberen de landstitel en de gehaalde bekerfinale te evenaren, of wellicht te overtreffen. Makkelijk zal dit niet worden, want naast Ruud Krol zal ook Simon Tahamata de club verlaten. Simon zoekt zijn heil in België, bij Standard Luik. Nieuw in de selectie van de Amsterdammers zijn Edo Ophof, Sten Ziegler, Piet Hamberg, Keje Molenaar, Rini van Roon en doelman Hans Galjé. Allen komen deze maand uitgebreid aan bod. Een opvolger voor Tahamata heeft de technische staf nog niet weten te vinden. Met het vertrek van Krol en Tahamata zien we ook Guido Pen niet meer terug in De Meer. Hij was betrokken bij de spelersruil met Hans Galjé van FC Den Haag, zodat we Pen dit jaar tegenkomen als Ajax tegen FC Den Haag zal spelen.

Gedurende de zomerperiode strijdt een aantal Ajacieden met het Nederlands elftal in Italië om de Europese titel 1980. Als op maandag 14 juli 1980 de eerste training van Ajax op het programma staat, ontbreekt in ieder geval international Piet Schrijvers. Naast een korte vakantie vormen ook de contractonderhandelingen een obstakel voor het vervolg van Schrijvers in het Ajax-shirt.

LEES MEER >>>

<<<< Terug naar Archief Volgend seizoen >>>>