‘Er gebeurt meer in de Meer. Altijd is het er gezellig, altijd weer die fijne sfeer.'

‘De Goeie Ouwe Tijd.nl' doet met Ajax-dag oude tijden herleven

*** Let op: binnenkort nog meer unieke foto's ***

Van de rustige en verlaten Delflandplein was niets meer terug te vinden op vrijdag 18 maart 2005. Restaurant ‘La Perche d'Or', eigendom van Bob en Tilly Haarms, was deze vrijdag de ontvangstplaats voor een groot deel van de redactie van Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'. De drijvende krachten achter deze Ajax-historische website zouden vandaag op unieke wijze de geboortedag van hun club vieren. Niet, zoals Ajax dat in de avonduren zou doen, het 105 jarig bestaan van de club. Aangezien op www.degoeieouwetijd.nl iedere maand exact 25 jaar terug in de tijd wordt gegaan, zou de groep juist het 80e geboortejaar van de club vieren.

Bob en Tilly Haarms: 'Welkom bij La Perche d'Or'

Naast de vaste kern uit de inmiddels 40-koppige redactie, waren er ook kopstukken uit het verleden van Ajax present. Bobby Haarms had geholpen bij de dagactiviteiten, dienst vrouw Tilly had zowel 's ochtends als 's avonds voor eten en drinken gezorgd. Bijzonder was ook de aanwezigheid van Wim Anderiesen jr. met zijn vrouw aanwezig. Anderiesen speelde van 1951 tot 1961 in het eerste elftal van Ajax, en maakte onder meer de eerste Europa Cup-wedstrijden van de club mee. Opvallend was de gezamenlijke aanwezigheid van Jan Wardenburg en Raymond Strikker. Wardenburg organiseerde tussen 1979 en 1989 vrijwel ieder jaar het trainingskamp van Ajax in Valthermond. Strikker is momenteel directeur van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek in De Lutte. Vanaf 1973 is Ajax daar geregeld te gast geweest voor trainingskampen of andere wedstrijden in het oosten van het land. Beide heren zijn persoonlijke vrienden van onder meer Bobby Haarms geworden.

Toon Elferink, buschauffeur van Ajax tussen 1991 en 2001, was vandaag present om het gezelschap naar alle locaties te rijden. Om elf uur vertrok het gezelschap in de welbekende Ajax-bus van de firma Oostenrijk allereerst naar het Olympisch Stadion. In de bus keken we naar de videoband van Bobby Haarms, ‘Heer van De Meer'. Iedereen genoot zichtbaar van de schitterende verhalen, die op onze site volop aan de beurt komen.

Toon Elferink reed ons vandaag in de welbekende Ajax-bus van firma Oostenrijk

Zoals in de Gouden Jaren van Ajax zat Bobby voorin de bus naast Toon

Bij het Stadionplein aangekomen werden we gastvrij ontvangen door Hans Lubberding, Directeur van het Olympisch Stadion. Door hem werden we rondgeleid langs de mooiste plekjes van het stadion. Bij veel aanwezigen kwamen de mooiste herinneringen boven. De vrouw van Wim Anderiesen jr. bedacht zich dat ze sinds de mistwedstrijd van Ajax tegen Liverpool in 1966 niet meer in dit stadion was geweest. ‘Het is bijzonder om hier weer te komen. Maar er is wel veel veranderd sinds die tijd.' Bobby Haarms haakte later nog in op deze legendarische wedstrijd: ‘Sjaak Swart dacht op een gegeven moment dat het rust was. Hij liep van het veld af. Toen iemand hem erop wees dat er nog enkele minuten gespeeld moesten worden, rende hij snel het veld weer in. Meteen kreeg hij de bal, passeerde drie man, en gaf de bal voor op Klaas Nuninga, die de vierde Ajax-treffer scoorde.'

De jeugdige generatie moest terugdenken aan de finale van de UEFA Cup tegen Torino in mei 1992. Redactielid Marco Niënhaus herinnerde zich met name de zee van het Bengaals vuurwerk. ‘Sinds die dag ben ik nimmer meer zo gespannen geweest'. Op het veld van Olympisch Stadion liet Bobby Haarms samen met redactielid Roy Jadi zien op welke plaats de bal door Torino op de paal werd geschoten. Het was een aaneenschakeling van historische herinneringen.

De welbekende Ajax-bus nabij het Olympisch Stadion

Bobby Haarms temidden van Hans Lubberding (rechts) en Raymond Strikker (links)

Een gezamenlijke groepsfoto op het veld van het Olympisch Stadion

In de bus op weg naar de Middenweg, vermaakte buschauffeur Toon de aanwezigen met schitterende anekdotes uit de succesvolle Ajax-jaren. ‘Het was geweldig om met de groep van 1995 door een feestend Amsterdam te rijden, met honderdduizenden mensen langs de wegen, en de spelers met de Cup op het dak. Tijdens het trainingskamp van 1995 in Zeeland moest ik de gehele week op de Cup passen. Ik kon ‘m geen moment uit het oog verliezen.'s Nachts legde ik hem zelfs onder mijn bed. Wat een ellendig ding is het dan zeg!', zei Toon lachend. Vervolgens was er vandaag ook nog tijd voor een regelmatig terugkerend ritueel voor Toon: keihard rijden over de Middenweg en dan zo hard mogelijk ‘aankomen' bij het stadion. Helaas, het Ajax-stadion kon niet bezichtigd worden. In augustus 1996 werd deze gesloopt, en werd op deze plaats een nieuwbouwwijk neergezet. Wel reden we een rondje door deze wijk. De straten zijn genoemd naar stadions waar Ajax ooit grootse successen heeft gevierd, zoals Anfield Road, Bernabeu en Wembley. ‘Waarom hebben ze die straten niet naar Ajax-spelers genoemd?', vroegen Toon en Bobby zich gepikeerd af. ‘Het Rinus Michels Plantsoen, het Johan Cruijff-plein of de Wim Schoevaart-straat…dat zou veel mooier geweest zijn.' Bobby liet ons nog even zien, op welke plaats tot 1996 de middenstip van ‘De Meer' had gelegen. Daarna kregen we in Bar Meerzicht van eigenares Ans een drankje aangeboden. Op een groot beeldscherm konden we genieten van wedstrijdbeelden van Ajax uit 1980. Ook galmde ouderwets het Lowland Trio over de Middenweg: ‘Er gebeurt meer in de Meer. Altijd is het er gezellig, altijd weer die fijne sfeer.' Bij velen ging het Ajax-bloed, dat de laatste jaren enigszins was stil blijven staan, opnieuw harder stromen. Samen zongen we het clublied van Ajax, en namen met weemoed afscheid van de Middenweg.

Jan Wardenburg (links) en Albert Koster in de Ajax-bus

In Bar Meerzicht zongen we samen 'De Ajax Mars'

Ron Claassen en Evert Vermeer in de Amsterdam Arena

Na een rondleiding door de Amsterdam Arena reden we terug naar La Perche d'Or. Daar voegden Dick Schoenaker en Peter van der Hengst zich bij het gezelschap. Speciaal voor deze dag was er een Ajax-menu samengesteld. Tussen het voor- en nagerecht bedankten we Bob en Tilly voor hun geweldige medewerking en enthousiasme. We overhandigden hen een grote lijst met een fotocollage van Bobby tot 1980. Deze zou een mooie plaats krijgen in het restaurant. Vervolgens zongen we samen twee keer het nummer ‘Een echte Ajacied' van de elpee '80 jaar Ajax'. Roel Rietdijk speelde de muziek, de 32 aanwezigen zongen uit volle borst mee. De tweede keer was Bobby Haarms zelf de zanger, en zette hij een polonaise in. Iedereen genoot zichtbaar van de geweldige sfeer, en het Ajax-gevoel dat op dit soort momenten weer opvallend naar boven komt.

Bij het diner voegden Dick Schoenaker en Peter van der Hengst zich bij het gezelschap.

Na het voorgerecht overhandigden we Bob en Tilly een fotocollage van Bob

Direct na de fotocollage speelde Roel Rietdijk (midden) het nummer 'Een echte Ajacied' van de elpee '80 jaar Ajax'

Jan Wardenburg (links) kijkt op Dick Schoenaker dezelfde songtekst heeft

Wim Anderiesen en zijn vrouw voelen zich zeker een echte Ajacied

Kort voordat het diner werd afgesloten, namen Wim Anderiesen jr. en Bobby Haarms nog één keer de miscrofoon. Samen brachten zij ‘Droomland' ten gehore. Een overduidelijke ode aan de onlangs overleden Rinus Michels, getuige de traan in de ooghoek bij Bob. De reacties van iedereen waren overweldigend en enthousiast. ‘Dat dit tegenwoordig nog met zo'n gezelschap en op deze manier mogelijk is…' De redactie van ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl' had genoten van de feestdag. Op weg naar huis werd alweer gedacht: ‘Welke stukken staan in April en Mei 1980 op onze site?' In ieder geval een uitgebreid fotoverslag van deze bijzondere feestdag.

Nadat Bob ook 'Een echte Ajacied' had gezongen, zou hij een korte polonaise inzetten.

Wim Anderiesen (links) en Bobby Haarms zingen samen 'Droomland'

Terwijl Wim en Bob in elkaar opgaan, hebben Dick Schoenaker en Tilly Haarms (rechts) een onderonsje

<<< Terug naar Laatste Nieuws