Woensdag 29 juli 2009

Lucky Ajax - Sponsorteam 10-0 (8-0)
De Toekomst, 14.45 uur

Tekst: Rodger Lahr en Aad Verboom / Foto's: George Sweijen

Net als voorgaande jaren was de Open Dag van AFC Ajax ook ditmaal het startsein voor net naseizoen van Lucky Ajax. Zelfs de tegenstander was hetzelfde als ruim een jaar geleden: een team van sponsoren van AFC Ajax. De spelersnamen kregen we niet verzameld; veel spelers kenden hun ploeggenoten niet eens. Al met al was de ambiance voor een leuke pot voetbal aanwezig. Een redelijk volle Bob Haarms-tribune, goed en zonnig weer en mooie spelersnamen bij Lucky Ajax. Frank Verlaat bivakkeert weer drie weken in Nederland en mocht meteen weer meedoen met z’n ouwe gabbers. Shota Arveladze zou, tot genoegen van zijn vele fans op de tribunes, zijn eerste officiële wedstrijd bij Lucky Ajax. Als gastspeler was tennisser John van Lottum uitgenodigd. Een goede keuze voor de aanval van Lucky Ajax. Verder waren onder meer Richard Witschge, John van ’t Schip, Wamberto, Aron Winter en John Bosman aanwezig. Bij Lucky Ajax ontbraken leider Werner Schaaphok, Dick Schoenaker (vakantie) en Simon Tahamata (vorige week verhuisd naar Saudi-Arabië). Dennis Gerritsen en Arno Splinter waren de jeugdigen op het veld, terwijl Sjaak Swart zijn eerste wedstrijd speelde na zijn 71e verjaardag van drie weken geleden.

Eigenlijk kunnen we over het wedstrijdverloop heel kort zijn. Vanaf het eerste fluitsignaal was Lucky Ajax de betere ploeg. Het sponsorteam gaf Lucky Ajax, dat vandaag Ben Kraanen op de bank had zitten, voldoende ruimte om er lustig op los te combineren. Het publiek was de grote winnaar, dat werd snel duidelijk. Al binnen tien minuten wist Lucky Ajax een groot gat te slaan in de score. John Bosman en Dennis Gerritsen zetten de Ajacieden al snel op 2-0, waarna het sponsorteam bij een scrimmage in het vijfmetergebied de bal in het doel deed caramboleren. Bij de 3-0-stand kwam onder groot applaus van de tribunes Shota Arveladze in de ploeg. De assistent-trainer van AZ was nog geen drie minuten in het veld, of hij wist op onnavolgbare wijze te scoren uit een moeilijke hoek: 4-0. Zijn voetbewegingen zijn nog steeds subliem en hij is fitter dan ooit tevoren.

Ondertussen combineerden de spelers van Lucky Ajax er lustig op los. Wamberto nam de rol van Tahamata met glans over en was de beweeglijke dribbelaar in de Ajax-ploeg. Aan de rechterkant kreeg John van ’t Schip alle tijd en ruimte om zijn herkenbare voorzetten voor te bereiden. Vanaf het middenveld strooide Richard Witschge met subtiele balcontroles en het doorspelen van de bal naar de aanval. Nagenoeg elke kans leverde een treffer op. In het restant van de eerste helft werd de score nog verdubbeld. Wamberto, Arveladze en tweemaal Richard Witschge wisten de stand halverwege al op 8-0 te zetten. Gelukkig voor de tegenstander van vandaag combineerde Lucky Ajax er lustig op los, óók als de keeper al omspeeld was.

In de rust werd John van ’t Schip vervangen door Dennis Gerritsen. John van Lottum ging in de punt van de aanval spelen. Lucky Ajax nam evenwel gas terug in de score, maar bleef de dominerende ploeg. De hoogstandjes bleven echter aanwezig. Er werd zelfs een tiental keer onderling overgekopt op het middenveld door Richard Witschge, John Bosman en Arno Splinter. Naarmate de tweede helft vorderde, leek het sponsorteam te groeien in de wedstrijd. Met het tellen van de sponsoren op het veld, werd duidelijk dat men inmiddels niet meer met elf man speelden. Na pakweg 10 minuten speelde het sponsorteam van 13 man, nog eens 10 minuten later stonden er 15 tegenspelers op de grasmat van De Toekomst. Sjaak Swart maakte zich hierover erg druk. Juist op dat moment gaf Lucky Ajax extra gas en wist de dubbele cijfers veilig te stellen. Wamberto scoorde een kwartier vóór tijd voor 9-0. Het tiende doelpunt liet even op zich wachten, omdat het houtwerk in de weg lag. Het sponsorteam kreeg enkele dotten van kansen, maar was óf te ongecontroleerd in de afwerking, óf stuitte op keeper Stanley Menzo of het houtwerk. Een eretreffer was hen vandaag niet gegund.

Uiteindelijk zorgde John Bosman acht minuten voor het einde voor de slagroom op de taart. Een voorzet van Wamberto vanaf de rechterkant werd met een omhaal à la Marco van Basten (tegen FC Den Bosch in 1987) in de touwen gewerkt: 10-0. Een klaterende applaus kwam van de tribune. Arbiter Martin Broekhof vond dit een mooie einde van een wedstrijd, die eigenlijk geen wedstrijd was. Nog vóór 16.00 uur (het gewenste einde van de Open Dag) werd er afgefloten. Luttele minuten namen de spelers alle tijd voor het uitdelen van handtekeningen en het maken van foto’s; daarna moest iedereen van het veld en was de Open Dag afgesloten.

De lege kleedkamer van Lucky Ajax

De tegenstander van vandaag: het sponsorteam

John van Lottum, gastspeler bij Lucky Ajax

John van 't Schip, Frank Verlaat en Richard Witschge in de kleedkamer

Wim Scjhoevaart

De eerste handtekeningen...

John van 't Schip tijdens de warming up

Het arbitrale trio van vandaag

Selectie van het sponsorteam

En natuurlijk de rugnummers

Het elftal van Lucky Ajax

Lucky Ajax met het sponsorteam

Richard Witschge

Frank Verlaat

John Bosman

Shota Arveladze omhelst Ben Kraanen

John van 't Schip

Wamberto

Aron Winter

Shota Arveladze

Wamberto

Hoogstandje van Richard Witschge

Aron Winter

Sjaak Swart

Arveladze (10)

John Bosman

Frank Verlaat

John Bosman

Richard Witschge

Nogmaals Witschge

Rust bij de spelers en de kinderen ervan

Shota Arveladze blijft handtekeningen uitdelen

De bank van het sponsorteam

Wamberto

Sjaak Swart

John Bosman

Voorzet van John Bosman

John van 't Schip

John van Lottum

Kans voor John van Lottum

Kopbal van Shota Arveladze

Uittrap van Stanley Menzo

John van Lottum

Omhaal van John Bosman

Dit technische hoogstandje zou het tiende doelpunt van Lucky Ajax betekenen

Bosman kijkt de bal na

Sjaak Swart

Redding door Stanley Menzo

Wamberto

John van Lottum heeft vele fans

John Bosman signeert enkele Ajax-shirts

Shota Arveladze

Stanley Menzo

Sjaak Swart

Bruce Weyzig wordt geïnterviewd voor Ajax.nl

Frank Verlaat

Voor meer foto's, klik hier >>>

*****

Scoreverloop: 5. John Bosman 1-0, 8. Dennis Gerritsen 2-0, 11. Nummer 17 (e.d.) 3-0, 13. Shota Arveladze 4-0, 22. Richard Witschge 5-0, 25. Shota Arveladze 6-0, 27. Wamberto 8-0, 46. Wamberto 9-0, 52. John Bosman 10-0

Scheidsrechter: Martin Broekhof
Assistent Scheidsrechters: Evert Verbrugge en Peter Schenk

Toeschouwers: circa 1500

Lucky Ajax:
1. Stanley Menzo, 2. Aron Winter, 3. Arno Splinter, 4. Frank Verlaat, 5. Richard Witschge, 7. John van 't Schip, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 11. Wamberto, 14. Dennis Gerritsen, 15. John van Lottum

Wissels: 10. Shota Arveladze

Begeleider: Ben Kraanen
Verzorger: geen

<<< Terug naar Speelschema 2009