Vrijdag 24 augustus 2012

Lucky Ajax - Oud FC Groningen 2-1 (1-0)
Sappemeer, 19.00 uur

Tekst: Albert Koster en Rodger Lahr / Foto's: Rodger Lahr

Vrijdag 24 augustus stond bij ons thuis aangekruist in de agenda, als een bijzondere dag. Lucky Ajax speelde namelijk tegen oud-fc Groningen in Hoogezand op het terrein van H.S.C. Harma Boer (de weervrouw van RTV-Noord) had voorspeld dat er in de loop van de avond veel regen zou komen, dus was het wel even billen knijpen, of we het droog zouden houden. Ik kan U nu al mededelen dat we een prachtige avond hebben gehad, en geen druppel regen.  De wedstrijd werd aangekondigd in de regionale kranten als volgt:

Tijdens de tiende editie van het Bosma & Schuur Jeugdtoernooi bij v.v. H.S.C op Sportpark Henk Bruins in Sappemeer, vrijdag 24 augustus, wordt ook de voetbalwedstrijd tussen Lucky Ajax en oud-FC Groningen gespeeld. Oud-FC Groningen treedt onder meer aan met Jos Roossien, Martin Drent, Joop Gall, Walter Waalderbos en Hugo Alves Velame. Ook Lucky Ajax, dat onder leiding staat van Sjaak Swart, zal met een sterk en representatief elftal afreizen naar Sappemeer. Namen als gebroeders Frank en Ronald De Boer, Rob Witschge, Dennis Bergkamp, John Bosman, Brian Roy en Stanley Menzo zijn dan ook te verwachten. De wedstrijd, die om 19.00 uur begint, wordt geleid door Roelof Luinge. Direct na de wedstrijd is er in een grote feesttent livemuziek met coverband Sanne de Band.

Bij aanvang van de wedstrijd waren veel mensen voor en naast de dug-out van Ajax stonden, en toen we vroegen of ze iets aan de kant konden gaan, kreeg ik natuurlijk in het grinigs antwoord, dat ik er moar langs most kiekn. Bij beide teams liepen heel veel oudjes, die er nog best even tegenaan wilden gaan, onder leiding van Piet Fransen en Werner Schaaphok. Roelof Luinge was scheidsrechter, dus we verwachtten geen problemen. Onder het toezicht van ongeveer 1200 toeschouwers werd het een heerlijk potje voetbal, met bij Oud FC Groningen een fanatieke Martin Drent voorop, en bij Lucky Ajax met de inmiddels 74 jarige Sjaak Swart als aanjager op het middenveld, strooiend met heerlijke ballen.

Als “neutrale” toeschouwer kan ik zeggen dat het een heerlijke wedstrijd was in de eerste helft. Veel kansen voor beide teams en een paar leuke trucs (achter het standbeen langs en dan de tegenstander ook nog dollen) en ook heel veel inzet van beide kanten. Natuurlijk was Sjaak Swart het niet altijd eens met de leiding en dat kwam hem halverwege de eerste helft op (kleine) reprimande van Roelof Luinge te staan. Het was vooral een wedstrijd die zich afspeelde voor beide goals, en er waren heel veel kansen, maar vaak was net de laatste bal verkeerd. De brilstand bleef lang op het scorebord staan en opvallend genoeg hadden de Groningers het meeste balbezit. Men was erop gebrand om Lucky Ajax vanavond te verslaan, waar dit destijds in de Eredivisie nogal eens mislukte. Pas vijf minuten vóór de rust wist Yannis Anastasiou de ban te breken door Lucky Ajax op voorsprong te zetten: 1-0. Na precies een half uur floot Roelof Luinge voor de rust en kon men genieten van de welverdiende rust.

In de tweede helft ging het een beetje anders, Werner Schaaphok had in de rust aangegeven dat er minder geklooid moest worden en dat kwam al gauw tot uitdrukking in het spel. Echter, net op het moment dat je denkt dat Ajax doordrukt, komt ineens het moment van de avond voor Martin Drent. Na een hele gave voorzet vanaf links kopte hij de 1-1 op een magistrale wijze in. Daar was Hans Nijland het ook over eens...

Daarna volgden er nog legio kansen voor beide teams , maar uitblinker was de in de tweede helft keepende Richard Vennema die er werkelijk alles uitrammelde en zelfs een strafschop van Glenn Helder stopte. Maar enige minuten later was hij kansloos op een schot van Yannis Anastasiou die de mooiste goal van de avond scoorde. Hiermee bracht hij de eindstand op 2-1 voor Lucky Ajax. Of het verdiend was, dat Ajax deze wedstrijd heeft gewonnen, zal altijd wel een discussie blijven, maar de aanwezige toeschouwers hebben wel een heerlijke wedstrijd gezien. Na afloop was het een beschaafde gang naar de kleedkamers voor de spelers, met af en toe een handtekening op een shirt, een blaadje en andere spullen.

Na de douche was er gelegenheid voor een hapje en drankje in de kantine. De voorzitter bedankte de nieuwe sponsor met een ingelijste shirt en daarna was het aanvallen op het buffet. Niet alle spelers hadden de tijd om daar aan deel te nemen, want Perez, Lindenberg en Grim stonden buiten te genieten van een lekker hapje.

Werner Schaaphok komt met de shirtjes aan in Sappemeer

Kiki Musampa, Kevin Bobson, Olaf Lindenberg en Kenneth Perez zijn gearriveerd in Sappemeer

André van Alphen neemt Kiki Musampa onderhanden

In de kleedkamer bij Lucky Ajax

Rondom het veld zit de sfeer er al goed in dankzij deze dweilband

Spanning bij Oud FC Groningen. Rechts Hans Nijland, voorzitter van FC Groningen

Het elftal van Oud FC Groningen

Het elftal van Lucky Ajax

Oud FC Groningen tezamen met Lucky Ajax

Om kwart over 7 komen de spelers het veld op

Lucky Ajax en Oud FC Groningen groeten de supporters

Oud FC Groningen wenst de gasten uit Amsterdam een prettige wedstrijd

Hans Nijland verrichte de aftrap

Bryan Roy en Hugo Alves

Kenneth Perez

Kans voor spits Yannis Anastasiou

Kevin Bobson

De dug out van de Groningers

De bank van oud-FC Groningen met Piet Fransen, Hans Nijland en Walter Waalderbos

André van Alphen bekijkt en blessure bij Glenn Helder

Kiki Musampa zet een aanval op

Arno Splinter

Martin Drent bestormt het doelgebied van Lucky Ajax

Ingooi door Glenn Helder

Arno Splinter sprint voor de bal

Sjaak Swart zoekt diepte

De tribune was goed gevuld

Ajax-fans in Groningen

Tot kort voor de rust bleef de brilstand op het scorebord

Kiki Musampa

Glenn Helder

Yannis Anastasiou zet Lucky Ajax op voorsprong

Ruststand: 1-0 voor Lucky Ajax

De dug out van Lucky Ajax

Kort voor tijd mist Glenn Helder een strafschop

Sjaak Swart is ook geliefd in Groningen

Kenneth Perez deelt handtekeningen uit

Sjaak Swart signeert een shirt

Kevin Bobson met z'n zoon Divaio

Drukte in de kantine van HSC

Yannis Anastasiou in gesprek met Hans Nijland

Sjaak Swart schept op van het buffet

Arno Splinter, Kiki Musampa, Kevin Bobson en de overige spelers volgen...

*****

Scoreverloop: 25. Yannis Anastasiou 1-0, 35. Martin Drent 1-1, 60. Yannis Anastasiou 2-1

Scheidsrechter: Roelof Luinge
Assistent-scheidsrechters: Johan Benthem en Martin Gipcus

Toeschouwers: ca 1200

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Arno Splinter, 3. Michel Kreek, 4. Olaf Lindenbergh, 5. Kevin Bobson, 6. Kiki Musampa, 7. Glenn Helder, 8. Sjaak Swart, 9. Yannis Anastasiou, 10. Kenneth Perez, 11. Bryan Roy

Reserves: 14. Danny Muller, 15. Brian Tevreden

Leider: werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen

Oud FC Groningen:

1. Johan Tukker, 3. Henk de Haan, 4. Maarten de Jong, 6. Arjen Blaauw, 7. Marcel Roode, 8. Hugo Alves, 9. Jan Slor, 11. Bert Mooibroek, 12. Jan Veenhof, 13. René van Der Duin, 15. Martin Drent, 15. Herman Diterman, 17. Claus Boekweg, 18. Henk Oosterwold

Leiders: Piet Fransen en Walter Waalderbos
Verzorger: Aaltje Bron

<<< Terug naar Speelschema 2012