Woensdag 3 juli 2013

Jubileumwedstrijd Sjaak Swart 75 jaar
Team Sjaak (thuis) - Team Uit 6-1 (2-1)
Olympisch Stadion, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en JK Fotografie

De afgelopen weken kon het eigenlijk niemand ontgaan: Sjaak Swart, Mister Ajax en Lucky Ajax, zou zijn 75e verjaardag opluisteren met een jubileeumwedstrijd in het Olympisch Stadion. In de aanloop naar deze datum was Sjaak frequent door een filmploeg, want op dezelfde avond als de wedstrijd zou RTL een uitgebreide documentaire uitzenden. De kaartverkoop voor de wedstrijd verliep voortvarend. Nog vóórdat Sjaak daadwerkelijk 75 jaar werd, waren er al 15.000 kaarten verkocht. Het Stadion zou dus zeer goed gevuld en bijna uitverkccht zijn als Sjaak met de door hem geïnviteerde oud-Ajacieden zouden beginnen aan de wedstrijd. In de aankondiging op de wedstrijd waren de namen van Johan Cruijff, Frank Rijkaard, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart het meest in het oog springend. Twee laatstgenoemden zijn met hun huidige club reeds in voorbereiding op het nieuwe seizoen maar kregen toestemming om met een privéjet op de dag zelf af te reizen naar het stadion waar Ajax met Sjaak Swart grootse successen behaalde. Aangezien ook de weersomstandigheden op deze woensdagavond gunstig zouden worden, maakten iedereen zich op voor een geweldig voetbalfeest.

Veel supporters reisden met het openaar vervoer of de auto naar het stadion. Als extra uitwijkmogelijkheid waren er door de organisatie pendelbussen geregeld vanaf de RAI, zodat men ook daar kon opstappen. De VIP-gasten konden hun auto daar parkeren met het oog op de feestavond direct na afloop van de wedstrijd. De bus met Sjaak Swart en zijn directe familie kwam om 5 uur aan bij het stadion. Voor de gasten was er uitgebreid de ruimte en tijd om met elkaar bij te kletnsen en langzaam aan vooruit te kijken naar de festiviteiten. Bij de eretribune was voor een hapje en een drankje gezorgd. Rondom het stadion meldden zich rond 18.00 uur duizenden Ajax-supporters die met name bij de FEBO en de stand van Radio Veronica te vinden waren. De meest fanatieken wachtten de gasten op, die bus voor bus bij de hoofdingang aankwamen.

Nog vóórdat de spelers begonnen met de warming up, liepen alle overige oud-Ajax-spelers over de grasmat van het stadion. Met name de aanwezigheid van de groep oud-ploeggenoten uit de jaren '50 was heel bijzonder. Onder meer Arie Haan, Barry Hulshoff, Tscheu La Ling, Johan Cruijff, Wim Anderiesen Jr, Gert Bals, Werner Schaaphok en Rob de Wit waren enthousiast present op het gras. Laatstgenoemde werd luidkeels bejubeld door de supporters, die vanaf kwart over 6 de tribunes gingen vullen. In het laatste half uur voor de aftrap werden alle spelers één voor één aan het publiek voorgesteld. Tevens zorgden Ben Cramer en Peter Beense voor de muzikale ondersteuning en was burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, aanwezig om Sjaak Swart een nieuw speldje namens de stad te overhandigen. Om klokslag 7 uur ging de bal rollen en deed RTL 7 rechtstreeks verslag van deze wedstrijd.

Al vanaf de eerste balomwentelingen werd duidelijk dat het een sportieve en open wedstrijd zou worden. Het was voor alle aanwezigen bijzonder om deze groep van ruim 30 actieve oud-Ajacieden tezamen te zien spelen. Johan Cruijff, Sjaak Swart, Marc Overmars en Edwin van der Sar is erg bijzonder, maar ook de aanwezigheid van Frank Rijkaard, Patrick Kluivert en natuurlijk de tanden Sneijder en Van der Vaart mag opvallend genoemd worden. De wedstrijd zou een voetbalfeest worden, waarbij het team van Sjaak Swart, geleid door Ronald Koeman, uiteindelijk zou gaan winnen van het in het uitshirt spelemde team van trainer Guus Hiddink.Na een leuk eerste kwartier zonder doelpunten, werd de wedstrijd opengebroken door John Bosman, die een voorzet van Patrick Kluivert geplaatst achter Edwin van der Sar kopte: 0-1 voor het uitteam. Vrijwel van de aftrap af wist het team van Sjaak Swart gelijk te maken. Rafael van der Vaart kopte razendsnel de gelijkmaker op het wedstrijdformulier. Met deze 1-1- stand werd de wedstrijd vervolgd.

Er waren leuke duels op het veld. De momenten waarbij Bryan Roy en Simon Tahamata om de bal streden, waren zeer de moeite waard. Op het middenveld speelden Sjaak Swart en Johan Cruijff dicht bij elkaar. Cruijff wist Sneijder en Van der Vaart vaak goed aan te spelen als beginpunt van een aanval. Tijdens één van deze aanvallen speelde Johan Cruijff Rafael van der Vaart zo goed vrij, dat hij met een diagonaal schot voor de 2-1 wist te zorgen. Het publiek genoot met volle teugen en alle spelers werden bejubeld en toegezongen. Frank Rijkaard had het veld inmiddels al verlaten en in de rust zou ook Johan Cruijff in de kleedkamer achterblijven. Onder meer Shota Arveladze, Kiki Musampa, Sunday Oliseh, Orlando Trustfull en Fred Grim kwamen na het optreden van Dre Hazes Jr in het veld.

De wedstrijd, die symbolisch gezien 75 minuten zou duren, kreeg een productief vervolg in de tweede helft. Vrij snel na rust zorgde Shota Arveladze voor het derde doelpunt voor het thuisteam. Nadat Wesley Sneijder weer vijf minuten later voor de 4-1 had gezorgd, ging zelfs de wave door het stadion. Op het veld was voldoende ruimte voor herkenbare staaltjes van Ajax-techniek. Hakjes, balletjes achter het standbeen langs, het publiek was vanavond de grote winnaar. Nadat Rafael van der Vaart met een schuiver onder Fred Grim door voor de 5-1 tussenstand had gezorgd, kreeg Sjaak Swart tien minuten voor tijd een publiekwissel. Hij werd door Kiki Musampa en Patrick Kluivert opgetild en kreeg van alle spelers en supporters een staande ovatie. Eenmaal met beide benen op de grond liep Sjaak zichtbaar geëmotioneerd naar de zijlijn terwijl kleinzoon Justin met hetzelfde rugnummer 8 zijn plek op het veld overnam. Waar het publiek hoopte op een doelpunt van Swart, kwam deze wens toch nog uit. In de korte tijd waarin Justin Swart op het veld stond, werd hij op maat aangespeeld door Wamberto, zodat Swart alsnog in het overzicht van doelpuntenmakers kon worden opgenomen. Na 75 minuten floot de 82-jarige Frans Derks af zodat de 6-1 score uiteindelijk de eindstand zou worden.

Meteen na het fluitsignaal voegden de kleinkinderen van Sjaak zich bij hun opa voor een ereronde in een open auto over de cintelbaan van het Olympisch Stadion. Een passend einde van een enerverende voetbalavond. Terwijl de fotografen zich al struikelend over elkaar op de cintelbaan begaven, keerde het publiek huiswaarts. Op de eretribune wachtte de VIP-gasten op de pendelbussen die hen naar het feest in de RAI zou brengen.

Om 5 uur is het nog rustig in het Olympisch Stadion

VIP-gedeelte aan de lange zijde

Eretribune

Tscheu La Ling en Geert Kuperus v an de Champions Lounge

Barry Hulshoff en Freek de Jonge

Het Olympisch Stadion als decor voor de jubileumwedstrijd van Sjaak Swart

De hoofdpersoon op de middenstip van het Stadion

Werner Schaaphok en zijn kleinzoon Davey Pestman

De oudploeggenoten van Sjaak Swart betreden de grasmat

Wim Anderiesen Jr en Werner Schaaphok

De eretribune met alle VIP-gasten

Salo Muller, Gert Bals en Henk Groot (v.l.n.r.)

Rafael van der Vaart

Freek de Jonge in de VIP-ruimte

Een tevreden Lydia van der Moot

Alfons Groenendijk

Rob de Wit zit op de eerste rij

Langzaam druppelen alle door Sjaak uitegnodigde oud-Ajacieden binnen

Peter Boeve en Arnold Mühren (rechts)

Arie Haan (rechts) in gesprek met Ruud Geels

Rob de Wit

Barry Hulshoff praat bij met oud-keeper Gert Bals

Beide elftallen zijn bezig met de warming up

Het thuisteam van Sjaak Swart met onder meer Johan Cruijff

Tscheu La Ling en Simon Tahamata begroeten elkaar

Wim Anderiesen Jr en Cor Geelhuizen

Rob de Wit als stralend middelpunt naast onder meer de burgemeester van Amsterdam

Applaus voor Rob de Wit

Bennie Muller, Cor Geelhuizen en Piet van der Kuil (v.l.n.r.)

Dit is een Goed Stel hoor...
Achterste rij v.l.n.r.: Arnold Mühren, Barry Hulshoff, Klaas Nuninga (gehurkt), Henk Groot, Gert Bals, Cor Geelhuizen (gehurkt), Salo Muller, Arie Haan, Jan van Drecht, Ruud Geels, Donald Feldmann, Heinz Stuy, Bennie Muller en Piet van der Kuil
Voorste rij v.l.n.r.: Rob de Wit, Peter Boeve, Loek den Edel, Wim Anderiesen Jr en Werner Schaaphok

Ook Theo van Duivenbode was aanwezig

Kort vóór de aftrap is er een groots vuurwerk in het vak met de fanatieke supporters

Vak 410

Onder groots applaus betreedt Sjaak Swart het veld

Sjaak Swart en Johan Cruijff

Alle oud-Ajacieden die door Sjaak Swart waren uitgenodigd

Rafael van der Vaart

John Bosman (links) kopt de bal achter Edwin van der Sar: 0-1

Marc Overmars

Rafael van der Vaart

Tarik Oulida schermt de bal af voor John van 't Schip

Wim Jonk maakt zich op voor een schot. Frank Verlaat (4) kijkt toe...

Rafael van der Vaart

Rafael van der Vaart zet het team van Sjaak Swart op een 2-1 voorsprong

John van 't Schip met een doelpoging

Het middenveld met onder meer Sjaak Swart, Rafael van der Vaart en Johan Cruijff

Wesley Sneijder loopt weg bij Patrick Kluivert

Johan Cruijff was vandaag de aanvoerder in het team van Sjaak Swart

Frank Rijkaard

Wesley Sneijder

Sjaak Swart stoomt op via het middenveld

John van 't Schip

Marc Overmars passeert Frank Verlaat

Johan Cruijff valt aan met Rafael van der Vaart achter zicht

Johan Cruijff

Simon Tahamata en Bryan Roy vochten leuke duels uit

Edwin van der Sar keepte een puike wedstrijd

Marc Overmars

Edwin van der Sar brengt redding op een doelpoging van Patrick Kluivert

Frank Verlaat (links) en Marc Overmars

Simon Tahamata

Sjaak Swart

Orlando Trustfull en Sjaak Swart

Johan Cruijff

Een mooi affiche om deze wedstrijd in het Olympisch Stadion te spelen

Wesley Sneijder

In de rust treedt Dre Hazes op

Kiki Musampa (links) kijkt toe als Patrick Kluivert de bal aanneemt

Tarik Oulida schermt de bal af voor Simon Tahamata

John van 't Schip en Tarik Oulida strijden om de bal

Ronald de Boer

Michael Mols

Richard Witschge

Shota Arveladze

Wesley Sneijder probeert de bal in de hoek te krullen

Wim Jonk (rechts) en Patrick Kluivert

Simon Tahamata en Bryan Roy

Richard Witschge

Edwin van der Sar

Fred Grim

Patrick Kluivert (links) en Simon Tahamata

Yannis Anastasiou

Patrick Kluivert en Rob Witschge trekken ten aanval, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart volgen

Ronald Koeman was vandaag de coach van het team Sjaak Swart

Keje Molenaar en Justin Swart lopen warm

Ook langs de zijlijn wordt de wedstrijd gevolgd

Als Sjaak Swart wordt gewisseld, bedankt hij arbiter Dick Jol

De jarige Sjaak Swart op de schouders bij zijn medespelers

Als Sjaak het veld afloopt kan hij een traan niet onderdrukken

Alfons Groenendijk

Bep Thomas en Mario van der Ende nabij de dugout met Sjaak Swart en Ronald Koeman

Shota Arveladze

Orlando Trustfull

De laatste 10 minuten werd gefloten door de 82-jarige Frans Derks

Het laatste doelpunt van de avond werd gemaakt door Justin Swart (rechts): 6-1

De 4 arbiters van vandaag: Mario van der Ende, Frans Derks, Dick Jol en Bep Thomas (v.l.n.r.)

Frans Derks en Guus Hiddink

Patrick Kluivert signeert Ajax-shirts

Marc Overmars en Frank Verlaat

Edwin van der Sar en Orlando Trustfull

Sjaak Swart temidden van zijn kleinkinderen in een auto

Het werd een mooie ereronde!

Sjaak Swart bedankt het publiek

Samen op weg naar het feest in de RAI.....

*****

Scoreverloop:
14/ John Bosman 0-1 (voorzet Patrick Kluivert)
15/ Rafael van der Vaart 1-1 (kopbal)
20/ Rafael van der Vaart 2-1 (assist Johan Cruijff, diagonaal schot)
45/ Shota Arveladze 3-1
50/ Wesley Sneijder 4-1
58/ Rafael van der Vaart 5-1 (schuiver onder Fred Grim)
67/ Justin Swart 6-1 (voorzet Wamberto)

Scheidsrechters: Mario van der Ende, Bep Thomas, Dick Jol, Frans Derks

Toeschouwers: 17.000

Team Ronald Koeman (thuistenue):

1. Edwin van der Sar, 4. Frank Rijkaard, 7. John van 't Schip, 11. Simon Tahamata, 4. Wim Jonk, 5. Michel Kreek, 11. Marc Overmars, 10. Wesley Sneijder, 23. Rafael van der Vaart, 8. Sjaak Swart, 14. Johan Cruijff

Wissels:
9/ 8. Orlando Trustfull voor 4. Frank Rijkaard
38/ 6. Kiki Musampa voor 5. Michel Kreek
38/ 9. Shota Arveladze voor 14. Johan Cruijff
59/ 8. Justin Swart voor 8. Sjaak Swart

Team Guus Hiddink (uittenue):

1. Stanley Menzo, 9. Michael Mols, 8. Richard Witschge, 10. Ronald de Boer, 11. Bryan Roy, 9. Yannis Anastasiou, 9. John Bosman, 6. Rob Witschge, 8. Tarik Oulida, 4. Frank Verlaat

Wissels:
16/ 4. Sunday Oliseh voor 9. John Bosman
26/ 7. Alfons Groenendijk voor 6. Rob Witschge
38/ 1. Fred Grim voor 1. Stanley Menzo
40/ 9. Yannis Anastasiou voor 9. John Bosman

<<< Terug naar Speelschema 2013 Historie