Nieuwsbrief April 1979
Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Meld je hier aan en ontvang voortaan onze nieuwsbrief

Hallo Ajacied,

April 1979 is een zeer goede maand voor Ajax. In het bekertoernooi wordt afgerekend met Fortuna SC en FC Volendam, zodat de Amsterdammers zich in mei kunnen gaan opmaken voor de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. Ook in de competitie pikt Ajax de draad weer op, die het na de langdurige winterstop had laten vallen. Op de puntendeling in de Kuip na (Ajax speelt daar met 1-1 gelijk tegen Feyenoord) worden alle punten gepakt door de formatie van de hevig bekritiseerde Cor Brom. En juist Feyenoord is de belangrijkste concurrent geworden, doordat Roda JC en PSV veel punten gemorst hebben in de voorbije weken.

Na de vele transfergeruchten in maart, blijven we in april ook niet verstoken van de vele berichten. Arnesen blijft, Boeve en Bonsink komen en gaat Ray Clarke nu wel of niet naar Standard Luik ?

Ajax wint bekerthriller tegen Volendam

FC Volendam heeft Ajax een lastig avondje bezorgd. De degradatiekandidaat speelde vol op de aanval tegen de koploper in de eredivisie. Bij rust leidden de Volendammers volkomen terecht met 2-0. Een fout in de Volendamse verdediging leverde Ajax een strafschop op, waarmee ze weer terug in de wedstrijd kwamen. Ajax liep snel uit naar een 3-2 voorsprong, waarna een kopbal van Plat de beide partijen weer naast elkaar bracht. Voor het publiek was het een waar spektakelstuk en Ajax heeft een uitstekende uitgangspositie voor de return in De Meer.

Collega Brom zuchtte diep na het laatste fluitsignaal. Hij toonde zich niet ontevreden na het gelijke spel. "In de eerste helft heb ik meer dan eens m'n ogen gesloten. We lieten Volendam veel te veel voetballen in de eerste helft. Tijdens de rust zijn bij ons in de kleedkamer een paar vloeken gevallen, wat beslist noodzakelijk was. In één klap was iedereen wakker geschud."

Henk Kreuger en Henk Asbeek Brusse; twee generaties Ajacieden aan het woord

Henk Asbeek Brusse speelde tussen oktober 1921 en april 1924 in totaal 16 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax, waarin hij vier keer scoorde. Wanneer we de competitieschema's van die seizoenen er bij pakken, blijkt dat Asbeek Brusse debuteerde tijdens een thuiswedstrijd tegen RCH die eindigde in 1-1. Twee seizoenen later speelde hij zijn laatste wedstrijd in het eerste van Ajax. Thuis verloor Ajax met 0-1 van ZFC. Begin jaren '20 was professioneel voetbal nog heel ver weg, de NVB had het predikaat 'Koninklijk' nog niet verdiend, Jack Reynolds was de trainer van Ajax, de competitie bestond uit verschillende regio's, waarvan de kampioenen met elkaar streden om het kampioenschap van Nederland en bij Ajax speelden naast Asbeek Brusse mensen als Jan de Natris, Wim Volkers, Eddy Hamel en Jan de Boer en zij speelden nog in het 'Houten Stadion' aan de Middenweg, ter hoogte van het huidige Christiaan Huygensplein. Wij spraken met het echtpaar Henk Kreuger en Mies Kreuger-Asbeek Brusse. Zij is de dochter van Henk Asbeek Brusse. Hij was in de jaren '50 en '60 een begenadigd voetbaltalent en heeft lange tijd de Ajax-opleiding doorlopen. Maar het blijkt dat ook op andere wijze zijn familie al langer verbonden is met Ajax.

'Trainer Jack Reynolds had echter besloten mijn vader niet in de selectie voor die buitenlandse reis op te nemen. In reactie daarop besloot hij bij Ajax te vertrekken en toog hij naar Blauw-wit. In de zomer van 1923 kwam hij toch weer terug bij Ajax. Uiteindelijk heeft hij ook nog voor Stormvogels gespeeld. Het was niet zo dat hij veel vertelde over zijn tijd bij Ajax. Maar je merkte wel aan hem wanneer Ajax speelde. Bij winst kon alles, maar als Ajax verloor dan mochten we bijvoorbeeld niet uitgaan die avond.'

Amsterdammers zijn uitgekeken op Piet Schrijvers na komst Hans Galjé

Het was in diezelfde periode - november '78 dus - dat met steeds grotere regelmaat berichten over een nieuwe Ajax-doelman de nieuwsmedia bereikten. Ajax had al gesprekken gevoerd met verscheidene kandidaten, zo heette het. Die berichten werden door Ajax hardnekkig ontkend, maar de twijfel bij Piet Schrijvers was gezaaid. Schrijvers kon slechts concluderen dat Brom de kwade genius achter die berichten was, de toen al matige relatie tussen Brom en Schrijvers verslechterde zienderogen.

‘Als Schrijvers blijft’, zo laat Brom weten, "dan zal hij de strijd moeten aangaan met Galjé. En als Piet reëel is dan zal hij die situatie in z'n hart moeten billijken.'

Transfer van Karel Bonsink van RWDM naar Ajax nagenoeg rond

Helemaal rond is het nog niet, maar hij gaat er toch maar vanuit dat met ingang van 1 juli aanstaande zijn nieuwe werkgever Ajax heet. Karel Bonsink, ooit vergeleken met Cruijff, keert terug naar Nederland. Hij sloot onlangs een principieel akkoord met Ajax af, dat hem voor drie jaar aan de Amsterdamse club verplicht. Op voorwaarde overigens dat de twee betrokken clubs, RWD Molenbeek en Ajax, met elkaar tot overeenstemming komen. Maar dat mag geen probleem zijn, volgens Bonsink.

‘RWDM is bereid zijn medewerking aan de transfer te verlenen. Op voorwaarde dat er geen verlies op de transfersom geleden wordt. Men heeft me vorig jaar van Club Luik gekocht en aangezien men tevreden is over mijn prestaties laten ze me niet graag vertrekken. Maar men heeft er begrip voor dat mijn vrouw dat reizen en trekken beu is. Ze wil terug naar Nederland en 't liefst naar Amsterdam. Normaal gesproken moet er deze week een akkoord komen. Ik zie geen enkel probleem.’

Dagboek van Ruud Krol

Onze aanvoerder, Ruud Krol, houdt de bezoekers van Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl' iedere maand op de hoogte van zijn ervaringen. Helaas, nu de competitie en de KNVB-beker hun einde naderen, moet Ruud het laten afweten. Vanaf de zijkant ziet hij toe hoe Ajax zich langzaam maar zeker uit een dal weet op te trekken. Zijn blessure is hardnekkiger dan de medici hadden doen vermoeden.

'Spanning te over dus en ik hoop daar zelf ook nog het nodige van te kunnen proeven. In het veld. Ik word zo langzamerhand krankjorem van de hele situatie maar wil me toch ook nog niet laten opereren zolang de specialisten over de successen daarvan nadrukkelijk van mening blijven verschillen.'

Droomdebuut Geert Meijer bij Bristol City

Het is Geert Meijer's persoonlijke beschrijving van wat een droomdebuut heet in de Engelse competitie; na vijf minuten een bal oppikken, counteren én scoren. Hoogst plezierig vond hij dat; voor zichzelf en voor de club, Bristol City.

‘Een betere start kun je je nauwelijks wensen. Ik heb ook nog twee maal op de lat gepegeld. We wonnen die wedstrijd met 2-1, iedereen zat als het ware gebakken. De club had die overwinning ook nodig. Sinds 1 februari waren er zeven wedstrijden op rij verloren. Theoretisch lopen we nog steeds de kans om te degraderen. Maar dat zie ik niet zo somber.’

Tijn Middendorp over de kussentjes van Jaap Belmer

Met ingang van seizoen 1978/1979 blikt Ajax-coryfee Tijn Middendorp in zijn columns terug op diverse gebeurtenissen in het verleden van onze club. In april 1979 schrijft Tijn over de kussentjes van Jaap Belmer in het Olympisch Stadion. Een ding was zeker: Jaap Belmer zag een interview met Tijn voor Ajax Nieuws absoluut niet zitten.

'Ja, ik verhuur nu al ruim 50 jaar zitkussentjes maar ik heb niet veel te vertellen', riep hij door te telefoon. 'Ja, dat ik altijd goed met het bestuur heb kunnen opschieten en het altijd leuk bij Ajax gehad heeft. Nooit moeilijkheden…..Dus ja, wat moet ik er nog meer van vertellen? Nou ja, je mag best langs komen om wat te vragen. Ik woon aan de Ceintuurbaan'. Dat bleek best de moeite waard want als iemand al 50 jaar lang zitkussentjes bij wedstrijden in het Olympisch Stadion en bij Ajax verhuurd zal hij toch ongetwijfeld wel iets te vertellen hebben en dat bleek ook wel want zonder een vraag te stellen stak hij direct van wal en dat bleef hij ook.’

Column van de Maand door Evert Vermeer

Deze maand is neo-journalist en Ajax-liefhebber pur sang Evert Vermeer degene die zich heeft bekommerd over een Ajax-getinte column. Natuurlijk met een knipoog, maar desalniettemin geeft hij zijn overduidelijke mening over de verrichtingen van Ajax in het voorbije seizoen, waarbij de wedstrijd tegen Bilbao (hoe kan het ook anders) absoluut centraal staat.

'Wat was het geval met de lichting van 1978-79? Ze konden mooi voetballen en de resultaten binnenhalen, maar bij het publiek was het nooit helemaal goed genoeg; dat had doorgaans met het buitengebeuren te maken; een voorzitter die op Europa-Cupreizen gezellig bij journalisten aan tafel wat was komen drinken en iets uit zijn mond had laten vallen dat vervolgens in geuren en kleuren in de kranten stond - en waarvan 'de pers' dan steevast de schuld kreeg.'

Tante Leen krijgt kriebels als ze Ajax ziet spelen / Song van de Maand

De Edith Piaf van de Lage Landen wordt ze door onze zuiderburen genoemd. Tante Leen, de zingende poetsvrouw en garnalenpelster uit de Willemstraat, is samen met zingende kelner Johnny Jordaan de ultieme vertolkster van het Amsterdamse lied. Tante Leen, die pas op 43-jarige leeftijd voor het eerst op het podium stond, is zoals algemeen bekend een grote fan van Ajax. Zo trad zij voor een de meegereisde supportersschare op op Trafalgar Square luttele uren voor aanvang van Ajax’ tweede Europacup finale. In de jaren zestig had zij na de eerste aansprekende resultaten in Europa al enkele songs opgenomen. In deze liederen bezingt zij haar liefde voor de Amsterdamse club. Zo ook in de Song van de Maand: “Ik krijg de kriebels, als ik Ajax zo zie spelen!”

Videodownloads

Afgelopen maand hebben we problemen gehad met de server van alle downloads. Helaas is het momenteel dus niet mogelijk om bestanden van eerdere maanden te downloaden. We zijn druk bezig om te beslissen wat we hiermee in de toekomst gaan doen. Concreet komt het erop neer dat we dringend op zoek zijn naar ruimte om de huidige 350 MB aan bestanden te mogen plaatsen. Wie oh wie kan ons hierbij helpen?

De videodownloads van deze maand zijn een unicum op deze site. Vanaf deze maand presenteren we iedere maand een groot aantal doelpunten uit de maand waarin we ons zullen bevinden. Op deze manier kun je vanachter je pc genieten van de doelpunten van Dick Schoenaker, Tscheu La Ling, Ray Clarke en Soren Lerby. Wacht niet te lang, download de video’s en aanschouw zelf hoe Ajax de koppositie in de eredivisie verdedigt…

Bobby Haarms vertelt over Gert Bals

De laatste jaren heeft Ajax vele trainerswisselingen ondergaan, maar één man is Ajax altijd trouw gebleven. Aan het begin van de jaren zeventig was hij verantwoordelijk voor de jeugd en het tweede elftal, tegenwoordig zit hij naast de hoofdtrainer om de Ajacieden binnen de lijnen te voorzien van technische en tactische ondersteuning. Bobby Haarms, geboren in 1934, en daarmee even oud als Ajax-stadion 'De Meer', is door zijn spijkerharde hersteltrainingen het schrikbeeld van alle Ajacieden. Naast het runnen van zijn café aan de Utrechtse straat is praten over Ajax de meest favoriete bezigheid van Bob.

Vanaf augustus 1978 heeft Bobby zijn eigen rubriek op Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'. Aan de hand van een bijzondere foto uit het roemruchte verleden van Ajax blikt Bob terug op zijn herinneringen en geeft zijn visie op de betreffende speler of wedstrijd. In april 1979 blikken we met Bob terug op een keeper uit zijn begintijd als assistent-trainer: Gert Bals.

Lucky Ajax weer actief

Vorige week vrijdag hervatte Lucky Ajax weer haar serie oefenwedstrijden. Op Sportpark De Toekomst werd aangetreden tegen een elftal met klanten van Dragon Air, bedrijf op Schiphol. Onder de naam Lucky Dragon kregen de Ajacieden erg goed tegenspel. Na een zwaarbevochten 1-0 ruststand, kon Lucky Ajax in het tweede bedrijf toch afstand nemen en met 3-0 het voorseizoen goed starten.

Op Goede Vrijdag 9 april speelt Lucky Ajax haar volgende wedstrijd. Deze wedstrijd is de officiële opening van een toernooi, dat in het paasweekend zal plaatsvinden. Een combinatie van de elftallen van vv Hellevoetsluis, vv Nieuwenhorn en vv Vlotbrug zullen het namens de organisatie opnemen tegen het team van Sjaak Swart en Werner Schaaphok.

De aftrap zal plaatsvinden om 19.00 uur op het veld van vv Hellevoetsluis, aan de Brielsestraatweg 6. De entree bedraagt ongeveer twee euro per persoon, en grote parkeerproblemen worden niet verwacht: er is namelijk een groot parkeerterrein bij de accommodatie. Meer informatie is te vinden op www.haringvlietcup.nl.

Jany van der Veen Wisseltrofee

Met ingang van 2004 introduceert de redactie van Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl' de Jany van der Veen Wisseltrofee. Deze wisseltrofee is bestemd voor de meest constante speler van Lucky Ajax in het lopende kalenderjaar. Bij iedere wedstrijd die Lucky Ajax tegen een amateurclub speelt, is het de bedoeling dat iemand van de tegenstander uit het team van Sjaak Swart en Werner Schaaphok per linie de beste speler aanwijst. Concreet houdt dit in dat één aanvaller, één middenvelder en één verdediger een punt kunnen krijgen. De keeper van Lucky Ajax maakt iedere wedstrijd deel uit van de verdediging. De handgeschreven opstelling die Sjaak kort vóór aanvang van de wedstrijd bekend maakt, is bepalend voor de linie waarvoor de Ajacieden punten kunnen verdienen.

De wisselbeker is beschikbaar gesteld door de familie van Jany van der Veen. Zijn twee dochters en schoonzoon Hans van den Brink hebben de beker zelf uitgekozen. Jany van der Veen was in de jaren '30 en '40 actief in het eerste elftal van Ajax. Daarna was hij decennia lang actief als coach van diverse jeugdelftallen. Nadat Johan Cruijff in 1985 hoofdtrainer werd, ging Jany als scout aan de slag. In het seizoen 1964/1965 was Jany de trainer van de A1, die met onder meer Wim Suurbier, barry Hulshoff en Johan Cruijff landskampioen bij de jeugd werd. Heden ten dage is Jany met name bekend als de ontdekker van Johan Cruijff. Eind december 2001 is Jany van der Veen overleden.

Direct na iedere wedstrijd ontvangen we van de organiserende vereniging de drie spelersnamen die één punt erbij krijgen. Alle toegekende punten verwerken we in een tussenstand van deze verkiezing, die op deze site terug te vinden is. De speler met de meeste punten per kalenderjaar ontvangt de Jany van der Veen Wisseltrofee. Deze beker zal rondom de nieuwjaarswedstrijd van Lucky Ajax in het nieuwe jaar worden uitgereikt door de redactie van Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl', tezamen met enkele familieleden van Jany van der Veen.

Steun ons en bied op Ajax-tijdschriften

Een paar dagen geleden is één van onze servers gecrashed. Dat is voor ons een flinke financiële strop, want zoals jullie weten is er op onze site geen reclame te vinden. We betalen alles zelf, en een nieuwe server hakt er flink in. Daarom zijn we nu bezig om op allerlei manieren wat geld bij elkaar te schrapen. Een van die manieren is een veiling. Op www.ebay.nl hebben we een pak tijdschriften neergezet die een van onze redaktieleden dubbel had. Het zijn een flink aantal nummers van De Ajax Ster, en je kunt ze hier vinden.

Steun ons en ga bieden!

Redactie zoekt versterking

De redactie van Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ bestaat momenteel uit een grote groep trouwe Ajacieden met een bovenmatige interesse in het verleden van de club. Graag zouden we op enkele belangrijke punten de redactie verder willen uitbreiden. Daarom zoeken we op dit moment zowel een webmaster als een vertaler naar het Engels.

Een webmaster zal zich samen met de huidige webmaster verdiepen in de stukken die op onze server komen te staan, alsmede de lay-out en de planning voor de komende maanden. Kennis en ervaring met softwareprogramma Dreamwaver is een pré.

Ook zijn we inmiddels druk bezig om al onze artikelen in het Engels online te zetten. Over enkele maanden komt ons archief vanaf 1976 on-line; dit zouden we graag ook in het Engels willen doen. Vandaar dat we op zoek zijn naar enthousiaste Ajacieden die af en toe enkele artikelen willen vertalen.

De reacties van alle Ajacieden zullen snel en serieus beantwoord worden.

Volgende maand op deze site

In mei 1979 is Ajax erg actief in de competitie, maar ook in de KNVB-beker. Op 15 mei a.s. is FC Twente de tegenstander in de Rotterdamse Kuip. Ook in competitieverband moet Ajax tot op het laatste moment tot het uiterste gaan. Concurrenten PSV en Roda JC zijn ver weggezakt en Feyenoord, dat halverwege de competitie op een bijna onoverbruggelijke achterstand stond, is inmiddels terug in de race. Al met al een belangrijke maand voor Ajax op weg naar een eventuele dubbel. De bekerfinale tegen FC Twente is in mei 1979 de Wedstrijd van de Maand.

In de portretreeks van De Zilvervloot is Ajax aangekomen in de halve finale. Voor de eerste keer heeft Ajax zich bij de beste vier van Europa geschaard, en de formatie van Rinus Michels neemt het in het Olympisch Stadion eerst op tegen de onbekende Tsjechoslowaakse Spartak Trnava. Veel foto’s, radiofragmenten en een uitgebreid artikel kun je volgende maand verwachten op Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’.

Ook de transferperikelen teisteren Ajax weer. Gaan Ray Clarke, Hans Erkens, Cor Brom en Frank Arnesen Ajax verlaten ? Komt Johnny Rep eindelijk weer terug? En wat doen Peter Boeve, Karel Bonsink en Bennie Nielsen in Amsterdam ?

Naast deze stukken kunnen we wederom genieten van de Foto van Bob, de Column door Tijn Middendorp, alle Ajax-doelpunten in de videodownloads en Klaas Vos heeft de maandelijkse column voor zijn rekening genomen. Dit alles vanaf zaterdag 1 mei op deze site.

Nieuwsbrief

Op zaterdag 1 mei a.s. zullen we onze eerstvolgende nieuwsbrief versturen.

*** Stuur deze nieuwsbrief door naar alle Ajax-vrienden;
daar doet je zowel ons als hen een plezier mee…***

Wij wensen iedereen veel plezier toe bij een nieuwe maand in het seizoen 1978/1979….

Ajax-groeten,

Redactie Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’

____________________________________________________________________________________________
URL: Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ is te bezoeken op www.degoeieouwetijd.nl en wordt op de eerste dag van elke nieuwe maand ververst. Elke maand kijken we terug op het Ajax van dezelfde maand exact 25 jaar geleden….

Email: De redactie is te bereiken via emailadres: info@degoeieouwetijd.nl. Wij streven ernaar om alle email zo snel mogelijk te beantwoorden.

Opzeggen nieuwsbrief: Indien je voortaan deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief: Indien je deze nieuwsbrief niet direct van ons hebt ontvangen, maar van een vriend, familielid of collega en je de nieuwsbrief voortaan direct van ons toegezonden zou willen krijgen, dan kun je je hiervoor bij ons aanmelden. Stuur in dat geval een mailtje naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: aanmelden nieuwsbrief; vanaf de eerstvolgende maand zullen we dan onze nieuwsbrief ook naar jou versturen.

<<< Terug naar Startpagina