Nieuwsbrief Juni en Juli 1980
Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Meld je hier aan en ontvang voortaan onze nieuwsbrief

Hallo Ajacied,

In Juni en Juli 1980 sluit Ajax seizoen 1979/1980 af, en begint met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. In 1980/1981 moet het elftal van Ajax proberen de landstitel en de gehaalde bekerfinale te evenaren, of wellicht te overtreffen. Makkelijk zal dit niet worden, want naast Ruud Krol zal ook Simon Tahamata de club verlaten. Simon zoekt zijn heil in België, bij Standard Luik. Nieuw in de selectie van de Amsterdammers zijn Edo Ophof, Sten Ziegler, Piet Hamberg, Keje Molenaar, Rini van Roon en doelman Hans Galjé. Allen komen deze maand uitgebreid aan bod. Een opvolger voor Tahamata heeft de technische staf nog niet weten te vinden. Met het vertrek van Krol en Tahamata zien we ook Guido Pen niet meer terug in De Meer. Hij was betrokken bij de spelersruil met Hans Galjé van FC Den Haag, zodat we Pen dit jaar tegenkomen als Ajax tegen FC Den Haag zal spelen.

Gedurende de zomerperiode strijdt een aantal Ajacieden met het Nederlands elftal in Italië om de Europese titel 1980. Als op maandag 14 juli 1980 de eerste training van Ajax op het programma staat, ontbreekt in ieder geval international Piet Schrijvers. Naast een korte vakantie vormen ook de contractonderhandelingen een obstakel voor het vervolg van Schrijvers in het Ajax-shirt.

Sfeervolle happening bij seizoensouverture Ajax in Marknesse
SV Marknesse – Ajax 2-10 / Wedstrijd van de Maand

In januari van dit jaar is de spanning te snijden rondom het te renoveren sportpark De Punt in Marknesse. Wat de meeste leden van de club niet weten, is bij onder meer speler André Leijten en voorzitter Van de Spoel maar al te goed bekend. Er zijn contacten met Ajax over een oefenwedstrijd tegen SV Marknesse in de voorbereiding op seizoen 1980/1981. En dàt maakt indruk in het dorpje op de Noordoostpolder.

Het idee om een wedstrijd tegen de 18-voudig landskampioen te spelen, ontstaat in het najaar van 1979. Diverse mensen binnen de club gingen zich richten op het naderende 35-jarig bestaan van SVM in 1980. Tijdens deze bijeenkomst kwam André Leijten, speler uit het eerste elftal, met het idee om Ajax uit te nodigen voor een oefenduel. Velen keken hem verbaasd aan, en André werd niet meteen serieus genomen. Ajax naar Marknesse? Dat was toch echt onmogelijk. Toch werd besloten om in ieder geval een poging te wagen. Leijten kreeg wel van het bestuur mee, dat de komst van Ajax geen kosten voor de club met zich mocht meebrengen.

Ajax had reeds haar trainingskamp in Hotel De Bloemenbeek in De Lutte vastgelegd, en moest zich aldaar op maandag 21 juli melden. De Amsterdammers zouden op maandag 14 juli met de eerste training de voorbereidingen op het nieuwe seizoen beginnen. ‘Hmmm, er is nog precies één gaatje in onze voorbereiding, en dat is inderdaad op de zaterdag na de eerste trainingsweek. Het zou dus best kunnen', concludeerde Leo Beenhakker. SVM-voorzitter Van de Spoel noemt de wedstrijd één van de hoogtepunten, in het jaar dat zijn vereniging 35 jaar bestaat. De herdenking van dit heuglijke feit wordt 20 september a.s. gevierd, en dan zal ook de officiële opening plaatsvinden van ‘De Punt'.

‘Ajax ligt mij gewoon het beste'
Keje Molenaar voegt zich bij Ajax-selectie voor nieuw seizoen / Interview van de Maand

FC Volendam blijft haar reputatie als leverancier van goede, technische voetballers eer aan doen. Talloze clubs visten al eerder in de Volendamse voetbalvijver en ook komend seizoen krijgt de eredivisie er met Keje Molenaar weer een typisch Volendams product bij. Molenaar kende een goed seizoen in de eerste divisie en het moet raar lopen, wil Molenaar komend seizoen niet in de eredivisie te bewonderen zijn. Afgelopen winter ketste een overgang van Keje Molenaar naar Ajax nog af. Toch lijkt de Volendammer wel oren te hebben naar een transfer naar de Amsterdamse formatie. Keje Molenaar werd als achtjarig jochie lid van de plaatselijke voetbalvereniging en snelde in de beginjaren zijn tegenstanders voorbij als rechteraanvaller. “Zoals alle Volendamse jongens heb ik het voetballen op straat geleerd”, vertelt hij. “Straatvoetbal is voor mij de beste leerschool.” Als voetballertje luisterde Molenaar nog naar de naam Kees. “Ik heet eigenlijk Kees, maar iedereen heeft hier op Volendam een bijnaam. Mijn moeder heette Keetje, ik ben lange tijd omschreven als Kees van Keetje. Mijn neef heet ook Kees Molenaar, dus de verwarring was groot.”

De echte kenner herkende het voetbaltalent van Molenaar snel. Pas vier jaar geleden, op zijn zeventiende, werd hij voor het eerst opgeroepen voor een selectie-elftal, de interregionale jeugd. Even later brengt zijn trainer Joop Brand de coach van het UEFA-elftal, Ger Blok, op de hoogte van de capaciteiten van Molenaar. Blok selecteert Molenaar en neemt hem mee naar het eindtoernooi in België. Daar speelt hij voor het eerst in de laatste linie. Blok vreest de linkeraanvaller van de Italianen en vermoedt dat het uitschakelen van de aanvaller een klusje is voor de Volendammer. Molenaar stemt in met het verzoek en verdwijnt niet meer van de positie als vleugelverdediger. “Het is me uitstekend bevallen. In het C-team van Volendam kreeg ik al verschrikkelijke schoppers tegenover me. Ik heb het spel liever voor me, hoewel ik me daarvan toen helemaal niet bewust was.”

Ajax met gretige spelersgroep naar trainingskamp in De Lutte / Portret van de Maand
Marcel IJland en Raymond Strikker als ‘ballenjongens' bij Ajax in trainingsweek

Na een loodzware eerste trainingsweek en de eerste oefenwedstrijd in en tegen Marknesse, verzamelen de Ajacieden zich op maandagochtend 21 juli 1980 om tien uur bij het Ajax-stadion. Om half elf worden er foto's genomen, en een half uur later staat een laatste training op Amsterdamse bodem op het programma. Twee uur vóór vertrek naar het trainingskamp, vindt er om half één nog een korte persinstuif plaats. Dan nadert half drie gestaag, en maken de Ajacieden zich op voor vertrek naar het traditionele trainingskamp. Dit jaar is het weer tijd voor Hotel De Bloemenbeek in De Lutte. In 1973 kwamen de Ajacieden, toen nog onder leiding van George Knobel en Bobby Haarms, voor het eerst naar Overijssel. Twee jaar geleden pleegde Ajax voor de laatste keer een bezoek aan Herman Strikker, die Hotel De Bloemenbeek met verve leidt. Soms, als Ajax bijvoorbeeld een uitwedstrijd tegen FC Twente speelt, doet Ajax ook tijdens het seizoen het hotel in De Lutte aan. Maar overwegend in de voorbereiding op een nieuw seizoen is De Lutte voor De Ajacieden een natuurrijke en rustgevende omgeving om zich ontspannen voor te bereiden op een nieuw voetbalseizoen.

Voor twee pubers werd de trainingsweek van Ajax er één om niet te vergeten. Raymond Strikker, zoon van Bloemenbeek-directeur Herman Strikker, kreeg samen met zijn vriendje Marcel IJland de gelegenheid om in een Ajax-trainingspak de gehele week met de Ajacieden op pad te gaan. Vooral voor IJland was dit iets, wat hij zeker niet had verwacht. IJland:

‘Ik was deze maand op vakantie in Frankrijk, en genoot met volle teugen. Opeens hoorde ik dat Ajax een trainingskamp had belegd in De Lutte. Dat trok mijn interesse enorm. Al van jong af een ben ik Ajax-supporter. Sinds Ajax met Cruijff de Europa Cups gewonnen heeft, begint het bloed sneller te stromen als ik ook maar iets over Ajax hoor. Het Ajax-nieuws dat mij in Frankrijk bereikte, was voor mij reden om de vakantie af te breken en naar Nederland terug te keren. Ik wilde de Ajacieden geen moment missen.'

'De hernieuwde interesse van Ajax betekent erkenning'
Hans Galjé nu definitief naar Ajax als beoogde opvolger van Piet Schrijvers

Hans Galjé heeft van FC Den Haag-voorzitter Pieter den Duik de zekerheid gekregen dat Ajax de zaak dit keer hoe dan ook wil doordrukken Toch blijft het merkwaardig dat Ajax een paar weken eerder al volledige overeenstemming bereikte met de reservedoelman van FC Utrecht. Jan Stroomberg. Ajax wenste zich in te dekken voor het geval dat, maar Stroomberg wordt wel het slachtoffer van deze handelwijze. Hem zijn beloftes gedaan, zoals Ajax ook Sjaak Storm, de eigen tweede keeper achter Piet Schrijvers, een zekere toekomst in het vooruitzicht stelde: Storm zou de opvolger worden van Schrijvers; te zijner tijd, dat werd er wel bijgezegd. Vandaar dat Storm er in een later stadium niets voor voelt om uitgeleend te worden aan FC Den Haag.

“Toen het vorig jaar niet doorging heb ik er een paar dagen behoorlijk over ingezeten. Maar ik realiseerde me al gauw dat ik een goed seizoen moest zien te draaien om opnieuw in de belangstelling van Ajax te komen. Die instelling heeft tot een goed seizoen geleid. Ik heb vrij constant gespeeld. minder goals tegen gekregen ook. Vanaf de eerste wedstrijd heb ik me voor ogen gehouden dat het dan maar een jaar later moest gebeuren. In de wetenschap trouwens dat ik vond dat ik twaalf maanden geleden al rijp was voor een topclub”.

‘De kritiek is erg hard aangekomen'
Wim Meutstege bekijkt Ajax vanaf de reservebank

Wim Meutstege maakte het slot van de competitie grotendeels vanaf de bank mee. Piet Wijnberg kreeg in die fase de voorkeur als rechtsachter van trainer Leo Beenhakker. Het is trouwens nog maar de vraag of Meutstege volgend jaar in de basis verschijnt, omdat inmiddels Keje Molenaar is aangetrokken. De redactie van Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl;' sprak langdurig met 'n openhartige Meutstege over dat en vele andere onderwerpen.

‘De manier waarop Beenhakker kritiek leverde was niet erg bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. Vooral Peter Boeve is hard aangepakt door de pers, die jongen is echt achtervolgd. Hij is door een diep dal gegaan. Maar kijk, Boeve was met z'n eerste jaar bezig. Hij kwam van Vitesse, een middenmoter. Die overstap, naar Europese wedstrijden, is groot. ik vind dat Boeve goed terechtgekomen is, ten slotte heeft hij Trevor Francis in Amsterdam praktisch volledig uitgeschakeld. De trainer heeft de hele achterhoede laten vallen. Vond ik niet terecht. Goed, iedereen speelt mindere wedstrijden, maar bij kritiek mag je best het totale concept betrekken.'

‘Met het afscheid van Tahamata heb ik erg veel moeite. Dat is voor mij een lelijke streep door de rekening.'
Simon Tahamata en Peter Jager verlaten Ajax

De spelersgroep van Ajax is gistermiddag zonder Piet Schrijvers naar het trainingskamp in De Lutte gereisd. De doelman van de landskampioen wil eerst de laatste details uit zijn nieuwe driejarige overeenkomst geregeld hebben voordat ook hij zich op het nieuwe seizoen gaat voorbereiden. Een verzekeringskwestie houdt Schrijvers (33) voorlopig nog thuis in Vinkeveen, waar zijn voetbalplunje in de hal gereed staat.

‘Ik heb in februari al mondeling overeenstemming over een nieuwe verbintenis van nog drie jaar met Ajax bereikt. Ruim voor het einde van de vorige competitie zei penningmeester Brandsteder me nog dat ook alle details geregeld waren. Dat bleek nu toch niet het geval te zijn. Ik vind de verzekering een te belangrijk onderdeel om die niet zwart op wit in het contract te hebben'

‘Ik heb nog niets van Ajax gehoord en het is maar de vraag of ik iets van Ajax zal horen.'
Sten Ziegler ziet overgang naar Ajax wel zitten

Buiten is het koud, ijzig koud, Jan Pelleboer meldt een dag later dat het in Kopenhagen 's nachts drie graden gevroren heeft, en ik moet dat nadrukkelijk bevestigen. Ziegler nodigt ons uit om alvast een beschut plekje te zoeken in zijn bolide, een oranje Kever, bepaald niet het model dat naar verwachting overeenstemt met de status van een gevestigd international. Niet veel later, als hij zijn antieke voertuig door de straten van Kopenhagen jaagt, verklaart hij deze keuze. Het kleven is duur in Denemarken, tè duur, en het bezit van een auto wordt haast een onbetaalbare luxe voor de massa. In z'n stem klinkt nauwelijks enige nationale trots door. Het heeft er, inleidend, al veel van weg dat we hier geconfronteerd zijn met een typische spijtoptant. Heeft Sten Ziegler te vroeg het comfortabele bestaan van een voetbalprof ingeruild voor het veeleisende leven in de burgermaatschappij?

‘Ik heb nog niets van Ajax gehoord en het is maar de vraag of ik iets van Ajax zal horen. Het gekke is, hier in Denemarken gaat het verhaal dat Per Rontved in contact staat met Ajax. De kranten berichten daar regelmatig over. Ik weet er zelf niets van. Ajax? Tja, mooie vraag. Wat moet ik zeggen? Feit is, ik wil weer graag in het profvoetbal terug. Zoals gezegd, met m'n vrouw heb ik dat al besproken. Er zijn inmiddels wat aanbiedingen. Drie om precies te zijn. Maar als Ajax komt … Het zal duidelijk zijn dat ik 't liefst op een zo hoog mogelijk niveau speel. Dan ga je zelf namelijk ook twintig tot dertig procent beter spelen.'

‘Elk nadeel heb z'n voordeel'
Column door Rimko Haanstra

In gedachten verzonken liep ik 's morgens vroeg naar huis. Tobbend over een column die ik zou schrijven en die ik moest inleveren bij 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'. En ik had nog steeds geen onderwerp. Het moest over Ajax gaan. Maar ik had dit jaar niet zo veel te melden over mijn club. Totdat ik op een dag thuis kwam…

Binnen trof ik een totale ravage aan. Zo een die je eigenlijk alleen maar van speelfilms kent. Alles was overhoop gehaald, alle laden omgekeerd en op het eerste gezicht waren mijn videorecorder en stereoset verdwenen. De ellende was niet te overzien: wég waren paspoort, mijn betaalkaarten en …. MIJN SEIZOENKAART VAN AJAX! Ik kende de dreigende tekst die op die kaart stond: 'Bij vermissing wordt geen vervangend exemplaar uitgereikt'. Wat nu?

‘Ruud Krol werd op handen gedragen door onze supporters.'
Bobby Haarms over Ruud Krol en de Europa Cup-wedstrijden van Ajax

Voor de eerste keer sinds 1968 bereidt Ajax zich zonder aanvoerder Ruud Krol voor op een nieuw seizoen. Krol heeft zich inmiddels in Vancouver gemeld bij de plaatselijke club Vancouver Whitecaps. Bobby Haarms blikt deze maand onder meer terug op de tijd van Krol bij Ajax. Krol en Haarms kwamen op ongeveer hetzelfde moment bij Ajax. Haarms herinnert zich het meest bijzondere Krol-moment….op 2 juni 1971 op de tribunes van Wembley

‘Ruud Krol op handen gedragen door onze supporters. Hij had net voor de finale zijn been gebroken en moest daarom vanaf de tribune toekijken. De voorbereiding op een Europacup finale is een verhaal apart. De spanning is niet te vergelijken met een normale competitiewedstrijd. We gingen op trainingskamp zoals we dat altijd doen voor Europacup wedstrijden. Trainen aan de kust in het mulle zand van Wassenaar is traditie geworden voor Ajax. Keepers moesten meevoetballen en belandden vaak in het water tot genoegen van de andere spelers.'

‘Het doel waarnaar wij een heel seizoen hadden gestreefd, was bereikt: kampioen van Nederland !'
Tijn Middendorp over de kampioenschappen van Ajax

De maanden juni en juli zijn nu niet bepaald de meest ideale maanden om over Ajax en voetbal te schrijven. Op de velden gebeurt weinig, iedereen zit, ligt of hangt te genieten van een welverdiende vakantie en de heren voetballers lopen nog na te hijgen van een moeizaam gehaald kampioenschap. Meer zat er helaas niet in. De KNVB-beker moesten we aan Feyenoord laten terwijl op Europees niveau werd in halve finale nipt werd verloren van Nottingham Forest na eerst van twee zwakke broeders, Helsingin JK en Omonia Nicosia te winnen. Vooral de beide duels tegen de mensen uit Cyprus verliepen opvallen. Thuis werd met 10-0 gewonnen waarna de heren dachten het tweede duel als ‘vakantie' op te vatten en zich vreselijk voor schut lieten zetten door met 4-0 te verliezen. Maar goed, het kampioenschap was er dan wel en daar had ons legioen dan wel vrede mee.

‘Hallo mensen hier is Rome', zonder Simon Tahamata
Boodschap van Simon Tahamata inmiddels achterhaald

Voor de tweede keer is Oranje aanwezig op het eindtoernooi van het Europees Kampioenschap. Als vice-wereldkampioen van 1978 en sterkste Europese ploeg van dat toernooi zal er alles aan gedaan worden om daadwerkelijk Rome te halen waar de finale gespeeld zal worden. Simon Tahamata neemt in dit nummer vast een voorschot hierop. In een vrolijk nummer wordt de Nederlandse voetbalfan gerustgesteld. Hoewel de precieze afloop nog niet bekend is, lijkt er geen twijfel meer te bestaan! Oranje zal na twee zilveren medailles nu toch eindelijk de hoofdprijs op een groot toernooi in de wacht gaan slepen! Wanneer alle spelers het enthousiasme van Tahamata aan de dag leggen, gecombineerd met de talentvolle spelers die Nederland heeft, dan maakt Oranje hierop zeker een heel goede kans. Helaas heeft Tahamata zijn goede vorm na het opnemen van zijn single niet kunnen vasthouden. Oranje zal in Italië dus zonder Tahamata op jacht gaan naar de eerste Europese hoofdprijs ooit.

“Zolang de trainer tevreden is, blijf ik er staan. En zolang als het lijf het houdt”.
Piet Schrijvers wordt met de jaren een betere keeper bij Ajax

Sorry voor Ajax, maar we gaan nog even terug naar de meest memorabele competitiewedstrijd van het afgelopen seizoen. De dodelijk vermoeide Amsterdamse equipe snakt naar het einde van deze voetbaljaargang als MVV in de Meer langs komt. Een routineklus, lijkt het. Maar met stijgende verbazing ziet de hoofdstedelijke aanhang een uitslag op het elektronisch scorebord ontstaan, die in deze omgeving hoogst ongebruikelijk is. Met een 6-3-overwinning verlaat MVV juichend het veld. In de kleedkamer van Ajax heerst opperste verslagenheid. De éne speler berust, de ander kankert. Maar Piet Schrijvers hijst zich vliegensvlug in de zondagse kleren. Onaangedaan door deze blamage rent' ie naar de telefoon om desgevraagd aan de andere kant te vernemen. dat Abcoude zojuist de titel heeft veroverd in de tweede klasse van de Amsterdamse onderbond. Piet aarzelt geen moment, propt vrouw en kinderen in de auto en racet naar het sportpark in Abcoude, waar de gele Mercedes net bijtijds arriveert. De spelers staan nog op het veld - de bloemen in de hand - als Piet Schrijvers met gejuich wordt binnengehaald. Hij schuift meteen aan voor de glorieuze kampioensfoto - alles bij elkaar nog geen half uur nadat hij met Ajax zojuist een nederlaag te slikken heeft gekregen, die in heef Europa als een sensatie is ervaren. Voor de duidelijkheid: Piet Schrijvers is in z'n vrije tijd trainer van Abcoude. Z'n professionele verplichtingen in dienst van Ajax stellen hem helaas niet in de gelegenheid de meeste wedstrijden bij te wonen, maar dat amateurcluppie is voor Piet Schrijvers meer geworden dan een eenvoudige tijdspassering.

“Het is voor mij een geweldige ontspanning. Tweemaal per week train ik die jongens en als het even kan breng ik met m'n gezin het hele weekeinde op het sportpark van Abcoude door. M'n vrouw komt er graag, ze is trouwens gek van voetbal en die twee jongens van me spelen er allebei in de pupillen. Het is bij Abcoude net één grote familie: ik kan daar alle spanningen van me afzetten”.

Ajax overspeelde deze tegenstander volkomen met zeer attractief voetbal.'
H. van Teunenbroek doet verslag van het toernooi van de B-junioren in La Pommeraye

Om ongeveer half acht opgehaald door de heren de Groot en Bijvank, waren we al voor 8 uur op het Centraal Station. Iedereen was keurig op tijd aanwezig. Het eerste gedeelte van de treinreis naar Parijs verliep uitstekend. Tijdens de rit m'n volledige zakgeld verloren aan Teuben en de Graaf; mijn kaartmaat (de Groot) was niet bijster goed in vorm. Aankomst in Parijs +/- 2 uur. Met de Metro naar Montparnasse. Op het station in het restaurant iets gegeten en gedronken. Om 17.15 uur vertrokken wij per trein naar Angers. We hadden een voorspoedige reis met een wat rustiger groep (vermoeidheid?). In Angers een hartelijk ontvangst door vertegenwoordigers van de organiserende vereniging en toen per bus naar La Pommeraye. Daar aangekomen werden we wederom allervriendelijkst ontvan­gen en kregen een glaasje aangeboden. Na het bezichtigen van onze bungalows (voortreffelijk) werd de maaltijd genuttigd, die uitstekend verzorgd was. Toen nog even naar het veld kijken en daarna de jongens in bed gesmeten.

's Avonds met de heren de Groot en Bijvank een glaasje genuttigd in de bar met diverse officials van de plaatselijke club. Om 12 uur in bed na deze eerste goed verlopen dag. De eerste dag van ons verblijf in La Pommeraye begon al goed: stralend weer met weinig wind. Na het ontbijt werd er een programmaatje door Dirk de Groot samengesteld voor de verdere dag. Een lichte training van 1 1/2 uur en daarna veel rusten en voorbereiden op de wedstrijd die pas om 21.15 uur gespeeld zou worden. Na de lunch was er voor de heren begeleiders een receptie in het hoofdgebouw, waarbij over en weer door de organisatie en de deelnemende clubs cadeaus werden uitgewisseld (natuurlijk onder het genot van een drankje) en waarbij de voortreffelijke speech van de heer Bijvank opviel, die namens Ajax het woord voerde. 's Avonds om 20.30 uur was er voor de ploegen een openingsce­remonie die eigenlijk midden in onze voorbereiding viel, maar een zeer vlot verloop heeft gehad. En toen de wedstrijd!

Beleef het festijn SV Marknesse – Ajax deze maand opnieuw!
Unieke videodownloads van Ajax' eerste wedstrijd van seizoen 1980/1981

Ajax opent het seizoen 1980/1981 in Marknesse! Wat tot voor kort onmogelijk werd gehouden in het dorp van de Noordoostpolder, vond plaats op zaterdag 19 juli 1980. Enigszins gevreesd vanwege het slechte weer, begon in de vroege zaterdagochtend een echt voetbalfestijn. Nadat SV Marknesse door een treffer van André Leijten zelfs met 1-0 de leiding had genomen, schudde Marknesse als nooit tevoren op haar grondvesten. Het grote Ajax moest toch nog aardig gas geven, om uiteindelijk een 10-2 overwinning te behalen, zo kort voor het zware trainingskamp in Hotel De Bloemenbeek in De Lutte.

Wij hebben de primeur van deze wedstrijd deze maand op de site. Dankzij de zelfgemaakte privé-beelden van de familie Leijten, kunnen alle liefhebbers Ajax' eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen zelf aanschouwen. De ontvangst van de Ajacieden, de inspectie van het veld, het openingsdoelpunt van SVM en uiteindelijk een aantal treffers van Ajax, onder leiding van de nieuwe Ajax-spits Rini van Roon. Kijk, huiver en vergeet niet te genieten!

Lucky Ajax draait op volle toeren

Mei was de drukste maand voor de spelers van Lucky Ajax tot nu toe. Tussen 7 en 28 mei jl. werden maar liefst zeven keer een wedstrijd gespeeld tegen een amateurclub in Nederland. En Lucky Ajax bleef ongeslagen. Mede dankzij de doelgerichtheid van Peter van Vossen, Dennis Gerritsen en John Bosman werd slechts éénmaal gelijkgespeeld (6-6 tegen Pancratius); de overige duels eindigden in een overwinning voor het team van Sjaak Swart en Werner Schaaphok.

Op 1 en 3 juni speelt Lucky Ajax de laatste duels in het voorseizoen. Daarna komen de spelers pas vanaf 30 juli a.s. weer in actie. Voor 2006 staan inmiddels alweer 12 wedstrijden gepland, dus wil jouw vereniging nog tegen Lucky Ajax spelen, neem dan z.s.m. contact op met de redactie van Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'.

Het programma voor juni en juli 2005 ziet er als volgt uit:

Woensdag 1 juni 2005 / USV – Lucky Ajax (Nieuwleusen, 19.00 uur)
Vrijdag 3 juni 2005 / Geel Zwart'30 – Lucky Ajax ('t Zand NH, 19.00 uur)
Zaterdag 30 juli 2005 / Fortuna – Lucky Ajax (Wormerveer, 17.30 uur)

Op de site kun je bij de rubriek Lucky Ajax het complete speelschema 2005 terugvinden. De afgelopen week werd bekend dat Lucky Ajax, net als vorig jaar, in actie zal komen op de Open Dag van AFC Ajax, op woensdag 3 augustus a.s. op het veld van De Toekomst. Aanvang: 11.00 uur.

Oud-Ajacied Gerard van Dijk (81) overleden

Oud-Ajacied Gerard (Gé) van Dijk is afgelopen zondagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij was al enige tijd ziek. Van Dijk speelde tussen 1943 en 1957 meer dan 300 wedstrijd in het eerste elftal van Ajax, waarin hij 89 keer scoorde. De laatste jaren was hij zelfs aanvoerder van Ajax. Ook speelde van Dijk twee keer in het Nederlands elftal.

Gerard van Dijk debuteerde tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Ajax, in een wedstrijd tegen Emma. Hij maakte onder meer deel uit van het Ajax-elftal dat in mei 1950 een legendarische wedstrijd tegen Heerenveen speelde. Ajax verspeelde een 1-5 voorsprong, en verloor uiteindelijk met 6-5 van de ploeg van Abe Lenstra. Van Dijk speelde onder meer samen met Jany van der Veen, Rinus Michels, Hans Boskamp, Bobby Haarms, Bertus Hoogerman en Joop Stoffelen. Het overlijden van Gerard van Dijk is een groot verlies voor de Ajax-familie en de hechte vereniging ‘Lucky Ajax'. Wij wensen zijn familieleden en vrienden veel sterkte toe. Gerard van Dijk is 81 jaar geworden.

Ajax-avond over Europa Cup 1970/1971

De komende maand staat een bijzondere thema-avond op het programma in la Perche d'Or, het restaurant van Bob en Tilly Haarms. Met onder meer Salo Muller, Gerrie Mühren en Bobby Haarms (en nog enkele andere spelers c.q. fans) kijken we terug op de prestaties van Ajax in het seizoen 1970/1971. Dit alles in het kader van de portretreeks ‘De Zilvervloot' waarbij we elke twee maanden terugkijken op één Europa Cup-wedstrijd uit het verleden van Ajax.

Binnenkort is er meer duidelijkheid over de aanwezigheid van andere Ajacieden alsmede een definitieve datum waarop deze Ajax-avond gehouden zal worden. Mocht je Ajax ook van dichtbij gevolgd hebben in het seizoen 1970/1971 en heb je bijzondere herinneringen? Neem dan contact op met de redactie; wie weet ben je op 23 juni ook welkom bij deze Ajax-avond in Amsterdam.

Volgende maand op onze site

Pas op 1 augustus a.s. zal de site opnieuw ververst worden met nieuwe informatie over onze club exact 25 jaar geleden. Ajax staat aan de vooravond van het seizoen 1980/1981, een seizoen zonder Ruud Krol en Simon Tahamata. In een uitgebreid interview blikken we met Ruud Krol terug op diens carrière bij Ajax. Verder zijn er opvallende transferberichten rondom Martin Wiggemansen, en zien we het opvallende debuut van twee jonge spelers uit de Ajax-jeugdopleiding.

Verder komt uitgebreid het Amsterdam 705-toernooi aan de beurt. Weet Ajax haar eigen toernooi succesvol af te sluiten? Ondertussen opent Ajax de competitie met wedstrijden tegen Go Ahead Eagles, Roda JC en FC Wageningen. Op zich geen loodzwaar begin voor de spelers van Leo Beenhakker. Het duurt nog twee maanden alvorens je dit alles op de site kunt terugvinden, maar het geduld zal zeker beloond worden. Volg onze club ook in het nieuwe voetbalseizoen wederom in beeld en geluid.

Nieuwsbrief

Het nieuwe voetbalseizoen 1980/1981 zal van start gaan in de maand augustus. De eerstvolgende nieuwsbrief zal verstuurd worden op dezelfde dag dat Augustus 1980 on-line zal worden gezet. Dit is op 1 augustus a.s.

*** Stuur deze nieuwsbrief door naar alle Ajax-vrienden;
daar doet je zowel ons als hen een plezier mee…***

Wij wensen iedereen veel plezier toe bij de eerste maand in het seizoen 1980/1981….

Ajax-groeten,

Redactie Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'
_________________________________________________________________________________
URL: Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ is te bezoeken op www.degoeieouwetijd.nl en wordt op de eerste dag van elke nieuwe maand ververst. Elke maand kijken we terug op het Ajax van dezelfde maand exact 25 jaar geleden….

Email: De redactie is te bereiken via emailadres: info@degoeieouwetijd.nl. Wij streven ernaar om alle email zo snel mogelijk te beantwoorden.

Opzeggen nieuwsbrief: Indien je voortaan deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief: Indien je deze nieuwsbrief niet direct van ons hebt ontvangen, maar van een vriend, familielid of collega en je de nieuwsbrief voortaan direct van ons toegezonden zou willen krijgen, dan kun je je hiervoor bij ons aanmelden. Stuur in dat geval een mailtje naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: aanmelden nieuwsbrief; vanaf de eerstvolgende maand zullen we dan onze nieuwsbrief ook naar jou versturen.

<<< Terug naar startpagina