Nieuwsbrief September 1980
Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Meld je hier aan en ontvang voortaan onze nieuwsbrief

Hallo Ajacied,

September 1980 staat voor Ajax in het teken van de eerste ronde in het toernooi om de Europa Cup voor Landskampioenen. Dinamo Tirana, de kampioen van Albanië, is Ajax' eerste opponent. In de Eredivisie moet Ajax ook vol aan de bak om de kater van de thuisnederlaag tegen Wageningen weg te spoelen. Dit zal moeten gebeuren ten koste van NAC, Excelsior (beiden uit), PSV en FC Groningen (beiden thuis). Ajax lijkt zich op dit punt te herpakken, maar ziet toch dat concurrent AZ'67 langzaam verder uitloopt. Het verschil is nu al drie punten in Alkmaars voordeel.

Tussen al het wedstrijdgebeuren door, duikt de naam van Johan Cruijff weer op rondom het Ajax-stadion. Na zijn financiële debacle is een rentree in de voetballerij een voor de hand liggende optie. En waarom zou dit niet bij Ajax gebeuren? In ieder geval zien we hem steeds vaker op het Ajax-terrein. Piet Hamberg en Tscheu la Ling zijn bijna hersteld van hun blessures. Dit geldt nog niet voor Johnny Holshuijsen, die nog steeds hersteld van zijn blessure die hij heeft opgelopen tijdens de bruiloft van Tom Kamlag en Corry van Gorp. Deze maand publiceren we met hem een uitgebreid interview.

‘Ik heb het heel erg fijn gehad in de jeugd. Het was een goede opleiding.'
Aanstormend talent Johnny Holshuijsen blikt terug op debuut en Ajax-jeugd / Interview van de Maaand

Afgelopen seizoen had voor Johnny Holshuijsen op z'n zachtst gezegd een dubbel gezicht. Hij debuteerde in het eerste van Ajax, maar verbrijzelde aan het einde van het seizoen zijn enkel. Derhalve knokt hij nog steeds voor zijn terugkeer op de voetbalvelden. Een mooie gelegenheid om met Holshuijsen terug te blikken op zijn debuut in het eerste en zijn jeugdjaren bij Ajax. Johnny Holshuijsen begint, zoals zoveel jongetjes, met voetballen op straat. “Ik was een jaar of zeven. Toen voetbalden we in de Sumatrastraat, in de Indische buurt. Op oude voetbalschoenen, want zo ging dat. Vriendjes van mij voetbalden bij DJK. Dan ga je een keer mee en dat vond ik wel leuk. Het ging ook goed, want ik stond in de spits en scoorde makkelijk.”

Holshuijsen wordt uitgenodigd om een proefwedstrijd bij Ajax te komen spelen. “Dat was op een woensdagmiddag, moest je op een klein veldje tegen elkaar voetballen. Dan werd je er tussenuit gepikt, mocht je terugkomen. Ik kwam uit oost, dus Ajax was alles.” Holshuijsen wordt na twee wedstrijdjes aangenomen en over het nieuwe lid gaan geruchten dat hij door een familielid bij Ajax terechtkomt. Want net op het moment dat hij lid wordt van Ajax, krijgt zijn opa een dienstbetrekking bij de club. “Mijn opa ging er werken als conciërge en woonde bij vak D van de Meer. Op dat moment dat ik bij Ajax kwam te voetballen dachten ze dat dat een link had.”

Dinamo Tirana – Ajax 0-2 (0-0) / Wedstrijd van de Maand
Europa Cup voor Landskampioenen, eerste ronde

Het zal trainer Leo Beenhakker niet vaak gebeuren dat hij weinig tot helemaal niets afweet van de komende tegenstander van Ajax. In het geval van Dinamo Tirana was dat wel degelijk zo. Van de Albanezen was zo weinig bekend dat Beenhakker zijn spelers voor het treffen in de eerste speelronde van de Europa Cup voor Landskampioenen met een behoudende, ‘on-Amsterdamse' tactiek het veld instuurde.

De Ajacieden werden door de Albanese bevolking als helden binnengehaald als waren ze al de kampioenen van de Europa Cup. Twee dagen lang liepen de voetballiefhebbers juichend achter de Amsterdammers aan. Waarschijnlijk dachten ze dat de Amsterdamse formatie nog dezelfde magie bezat als het gouden Ajax van een aantal jaren geleden.

‘Ajax probleemloos naar derde ronde Jaarbeursstedenbeker'
Ruch Chorzow – Ajax 1-2, Seizoen 1969/1970 / Portret van de Maand

Al sinds de jaren vijftig wordt er ieder jaar door clubs uit Europese steden waar zich een Jaarbeurs bevindt, gespeeld om de ‘Jaarbeursbeker'. Vanwege het grote succes van het Europacup I-(landskampioenen) en Europacup II (bekerwinnaars) toernooi besluit de UEFA een derde Europese clubcompetitie in het leven te roepen. In dit toernooi moeten de ‘runner- ups' van de landelijke competities met elkaar de degens gaan kruisen. Het toernooi om de Jaarbeursstedenbeker wordt hiervoor door de UEFA ‘geadopteerd' en heet vanaf het seizoen 1970/71 ‘Europacup III toernooi'. De nieuwe regels zijn echter al meteen van toepassing en zodoende kan Ajax als runner-up van de Nederlandse competitie, in het najaar van 1969 toch Europees voetbal spelen en wel om de Jaarbeursbeke r. In de 1 ste ronde ontmoeten de Amsterdammers in een dubbele confrontatie het West Duitse Hannover '96. Via een saaie nederlaag in West Duistland, 2–1, en een 3–0 overwinning thuis, plaatst Ajax zich gemakkelijk voor de 2 de ronde. Daarin is het Poolse Ruch Chorzow de tegenstande r.

Alvorens af te reizen naar Polen speelt Ajax eerst nog voor de competitie tegen streekgenoot Telstar en wint vrij makkelijk met 4-1. Linkermiddenvelder Gerrie Mühren tekent voor twee treffers, Johan Cruijff en spits Dick van Dijk scoren allebei een keer. Op maandag 24 november strijkt het Ajax gezelschap neer in het statige slot Osdorek te Swierklanic vlakbij Chorzow. Ondanks dat Ajax zich uiteraard geen zorgen hoeft te maken over het bereiken van de 3 de ronde, is er bij Michels toch wel wat spanning te bemerken. Hij vreest een zeer fel en hard spelend Ruch en de daarmee gepaard gaande blessure voor zijn spelers.

‘Ik reken er een beetje op dat ik na de winterstop aan voetballen toekom'
Wim Meutstege door nieuwe blessure weer lange tijd aan de kant

Het heeft 'm eigenlijk jarenlang achtervolgd. Dat image. Wim Meutstege zou te lief zijn. Een verdediger zonder tackle, dat kón toch niet meer in het tegenwoordige topvoetbal. Wim Meutstege moest harder worden. Aanpakken die aanvaller - rücksichtslos in de tackle - z`n tegenstander beletten die bal aan te nemen. Maar dat was tegen de aard van de anti-schopper Wim Meutstege. Hij deed het liever op zijn manier: voetballend en zonder de gevreesde greep naar de messen. Die instelling kostte hem op een bepaald moment z`n plaats in de topelf van Ajax. Onder andere in de uitwedstrijd bij Nottingham Forest; vorig seizoen om de Europa Cup. Daar moesten de Engelse spitsen Gary Birties, Trevor Francis en John Robinson op last van Ajax-coach Leo Beenhakker als terriërs worden besprongen. En daarom werd er geen plaats ingeruimd voor zachtmoedige verdediger Wim Meutstege.

‘Ik zie nu heel wat verdedigers in de problemen komen. Ze kunnen niet meer schoppen, nu moeten ze het met voetbal proberen. Dat heb ik als verdediger altijd geprobeerd. Daar zijn we ook binnen de VVCS (spelersvakbond) mee bezig geweest. Ik heb altijd geprobeerd zo fair mogelijk te spelen, verdedigd op m`n techniek of proberen de zaak op te houden als ze met twee of drie spelers op je af komen. Dat was het geval bij Ajax vorig jaar.'

'Ik hoef niet weg. ik heb het nog steeds goed naar mijn zin bij Ajax.'
Frank Arnesen de nieuwe ‘leider' van Ajax

Vier jaar geleden haalde Ajax Frank Arnesen en Sören Lerby vanuit Kopenhagen naar Amsterdam. Twee volslagen onbekende Deense voetballers die door Jan van Daal, thans trainer van DS '79, gescout waren. Nu alle vedetten langzamerhand uit het Nederlandse voetbal verdwenen zijn, vormen Frank Arnesen en Sören Lerby het hart van de landskampioen. Na het vertrek van Ruud Krol werd Frank Arnesen zelfs door trainer Leo Beenhakker tot aanvoerder hernoemd. Hij moet Ajax naar nieuwe successen leiden. Aan Frank Arnesen zal het niet liggen. hij levert wekelijks topprestaties. Alleen om hem aan het werk te zien zou iedere oprechte voetballiefhebber naar het stadion moeten gaan.

“Nederland kan zo een toptrainer rijker zijn. Johan heeft alles, hij is de beste voetballer ter wereld en kan goed praten. Hij traint nu weer bij ons, het is geweldig. Hij weet werkelijk alles over voetbal. Hij heeft alles, behalve zo'n diploma. We hebben veel aan zijn coaching. Het is toch een schande dat hij geen club mag trainen. Wie weet er meer over voetbal dan Johan, moet hij dan toch voor dat slappe gelul naar Zeist.”

Processie
Tijn Middendorp over de Ajax-supporters

Het is september 1980. Over de competitie valt nog maar weinig te melden. Het seizoen is nauwelijks echt van start gegaan zodat eventuele conclusies over hopelijk successen wel erg voorbarig zijn. We hopen er maar het beste van maar een ding is zeker: we zullen er allemaal weer graag bij willen zijn. Alle wedstrijden, zeker in eigen huis, zullen weer worden bezocht door duizenden mensen die iedere keer weer de moeite nemen de weg naar Ajax af te leggen. Voor de een is het een makkie om Ajax te bereiken, de ander moet echt een hele reis ondernemen om op zondag om twee uur de tribunes aan de Middenweg te bevolken. Daar tussen zit een heel grote groep die daar zo'n beetje tussenin zit, die niet echt ver weg wonen maar wel even onderweg zijn. In feite komt men uit het hele land. Iedere provincie is wel vertegenwoordigd onder het Ajax publiek. En het opmerkelijke is nog dat supporters buiten Amsterdam zelfs een flinke meerderheid hebben vergeleken met de Ajacieden uit Amsterdam zelf. Op het eerste gezicht is dat gek omdat Ajax toch een echte Amsterdamse club is met haar roots in Amsterdam Oost. Echter, kennelijk hebben veel Amsterdammers op zondag wat anders te doen dan de Middenweg af te lopen naar het stadion.

‘Onze opstelling krijg je niet, tenzij je mij de opstelling van Dukla Praag geeft'
Column van de Maand van Herman Kuiphof over de markante trainer Rinus Michels

Michels was een bitse, stuurse man. Man van weinig woorden, ook tegen de spelers zei hij weinig. Tegen Piet Keizer heeft hij anderhalf jaar gezwegen. Hij kon het met Keizer helemaal niet vinden, maar dat was dan ook een moeilijke jongen. Michels wist zich er geen raad mee en dus spraken ze gewoon niet met elkaar. Ook voor ons als verslaggevers was hij erg moeilijk.

Ik heb het meegemaakt dat ik de opstelling van Ajax nodig had, voor de wedstrijd. Dat was vlak voor was de Europacupwedstrijd uit tegen Dukla Praag in 1967. Ik kreeg die opstelling niet van Michels. Hij zei: “Nee, die krijg je niet, tenzij je mij de opstelling van Dukla Praag geeft!” Dukla werd destijds aangevoerd door sterspeler Josef Masopust. Toen ben ik naar Dukla Praag gegaan en ik kreeg zo de opstelling! Natuurlijk ging ik terug naar Michels: “Hier is de opstelling!” Het was ook ergens altijd wel een spelletje.

Willy Alberti over de grote Ajax-matadoren
Song van de Maand over Ajax in het Europa Cup-toernooi

De nu 53 jaar oude 'Tenore Napolitano' Carel Verbrugge, oftewel Willy Alberti, was recentelijk nog in het nieuws door naar aanleiding van het aftreden van Koningin Juliana de single “Juliana Bedankt!” op de markt te brengen. André van Duin lift echter mee op het succes van deze plaat en weet bovendien een grotere hit te scoren door een parodie te schrijven met als titel: “Willy Alberti Bedankt!”. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig nam Willy Alberti een aantal prachtige Ajax-liedjes op, waarvan het in 1972 uitgebrachte 'Ode aan Ajax' het mooiste is: 'Jouw spel is het schoonst en het mooist dat ik ken (...) Jouw spelers die tovenaars waren. Hun benen die waren van goud (...) Jij brengt sinds mijn jeugd zoveel blijdschap en vreugd. Bedankt Ajax: jofele club!' Met dergelijke teksten veroverde Alberti de harten van alle Ajax-fans. Mede door dit nummer was Alberti aan het begin van de jaren '70 de enige echte Ajax-zanger die er was. Samen met Tante Leen en zijn neef Johnny Jordaan, Jantje van Musscher, bezong Alberti alle grote (Europa Cup-) successen die Ajax behaalde. De song van deze maand kent een simpelere opzet qua tekst maar komt eveneens recht uit het hart van de volkszanger die het levenslied met een snik weet te brengen.

‘Ik weet niet precies wat hij in zijn waterzak deed, maar het hielp wel'
Bobby Haarms over verzorger Salo Muller

Dit seizoen zien we helaas vaker dan gewenst Rob Nolet het veld inlopen als één van de Ajacieden geblesseerd is. Rob is vanaf 1979 actief als fysiotherapeut c.q. verzorger van Ajax. In de jaren zestig en zeventig was Salo Muller de verzorger van Ajax. Hij maakte de grote internationale successen van dichtbij mee. Op de Foto van Bob is deze maand te zien hoe Salo het bloedende oor van Johan Cruijff behandeld tijdens Atletico Madrid – Ajax in 1971. Bob kijkt deze maand met warme gevoelens terug op de tijd dat Salo bij Ajax rondliep als verzorger.

‘Salo had een echt rood-wit hart en was dag en nacht bezig voor de club. Hij hielp ook mee met de jeugd. Als we verzorgers te kort kwamen bij de junioren en pupillen was hij altijd als eerste om te helpen. Hij gebruikte altijd heet water en dompelde dat vervolgens in water. Ik weet niet precies wat hij in zijn waterzak deed, maar het hielp wel. Zijn snelheid van het veld op rennen voor verzorging was ook ongeëvenaard. Hij heeft geloof ik van 1968 tot 1976 bij de club gezeten.'

Ajax rolt PSV en FC Groningen op
Veel videodownloads van doelgerichte Amsterdammers

Deze maand scoort Ajax er flink op los in de Nederlandse competitie. Zowel tegen PSV als FC Groningen wordt maar liefst vijf keer gescoord. Het duel met concurrent PSV is het meest in het oog springend. Ajax krijgt van scheidsrechter Jan Keizer maar liefst drie penalty's en haalt 100% rendement uit deze geboden mogelijkheden. Later deze maand moet ook FC Groningen eraan geloven. Ajax blijkt in grootse vorm en zeer doelgericht. Met name junior Wim Kieft blijkt een openbaring te zijn.

In de videodownloads kun je optimaal genieten van de vele doelpunten uit September 1980. Veel plezier!

Laatste loodjes voor druk seizoen Lucky Ajax
Oud-Ajacieden (nu met Ali B.) nog ongeslagen in 2005

De voorbije maand was de drukste maand van Lucky Ajax in 2005. Maar liefst 7 wedstrijden werden er gespeeld door het elftal van Sjaak Swart en Werner Schaaphok. Net als in 2004 werd het naseizoen geopend met een wedstrijd tijdens de Open Dag van AFC Ajax. Dit keer werd gespeeld op sportpark ‘De Toekomst'. De overige zes wedstrijden werden voornamelijk gespeeld in Noord Holland. Opvallende naam bij de meeste wedstrijden was toch wel Ali B. De razendpopulaire artiest speelde vijf wedstrijden mee met Lucky Ajax, en was zeker voor de jongste toeschouwers een zeer interessante verschijning. Ook Jaap Stam zagen we enkele wedstrijden langs de lijn bij Lucky Ajax.

Al met al was elke wedstrijd van Lucky Ajax in augustus weer een groot feest, met zeer enthousiaste mensen bij de organiserende clubs. De oud-Ajacieden wisten alle wedstrijden van augustus te winnen, en zijn in 2005 nog ongeslagen. Van elk duel is een uitgebreid sfeer- en fotoverslag terug te vinden op de site. In september 2005 speelt Lucky Ajax de volgende wedstrijden:

Do 01/09 – Westfriezen – Lucky Ajax (Zwaag, 18.30 uur)
Wo 07/09 – vv Rigtersbleek – Lucky Ajax (Enschede, 19.00 uur)
Vr 09/09 – Roda'23 – Lucky Ajax (Bovenkerk, 19.30 uur)
Vr 16/09 – vv Ter Leede – Lucky Ajax (Sassenheim, 18.30 uur)
Di 20/09 – ABN Amro – Lucky Ajax (Tiel)

Kom gerust eens kijken om de Ajacieden van weleer in actie te zien komen.

Gevraagd: tijdelijke medewerkers voor onze uitgebreide database

Het komende voetbalseizoen wordt een drukke periode voor de redactie van ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'. Naast de maandelijkse update van de site, zijn we momenteel druk bezig om de site in een nieuw jasje te steken. Alle werkzaamheden zijn er op gericht, om vanaf 1 augustus 2006 de nieuwe site te presenteren. De inhoud en opzet van de site zal niet of nauwelijks wijzigen, maar het aanbod en de overzichtelijkheid zal beter aan de wensen van de bezoekers voldoen.

De meest opvallende verbeteringen zijn in onze ogen een duidelijk opgezet archief, met alle stukken die vanaf augustus 1976 op de site geplaatst zijn, en een uitgebreide zoekfunctie over alle onderdelen van de site. Het meest tijdrovende zal de supergrote database met alle Ajax-statistieken vanaf 1900 zijn. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk gegevens die wij voorradig hebben, op tijd ingevoerd te hebben. Het gaat om alle tegenstanders van Ajax, alle terreinen waarop werd gespeeld, alle scheidsrechters, spelers, trainers, bestuursleden, en zelfs ook alle leden van Ajax vanaf 1900. Natuurlijk komen ook alle wedstrijden met statistieken uitgebreid aan bod, dus zowel competitie, Europa Cup, beker als de diverse vriendschappelijke duels in binnen- en buitenland. Voor de gebruiker(s) zal het mogelijk zijn om niet alleen gegevens op te vragen, maar ook ingrijpend te kunnen sorteren, selecteren op de grote hoeveelheid gegevens over onze club. Als op 1 augustus 2006 de nieuwe site on-line zal gaan, is het de bedoeling dat de database gegevens bevat tot het heden, en niet (zoals nu het geval is) tot 25 jaar geleden.

Alle gegevens zijn beschikbaar, maar moeten nog ingevoerd worden. Hiermee zullen we in november 2005 gaan starten en dit gefaseerd gaan doen. Gezien de enorme hoeveelheid werk zoeken we voor de periode tussen november 2005 en juni 2006 tijdelijk Ajax-supporters die het leuk vinden om af en toe te helpen met het invoeren van gegevens. Dit kan allemaal gedaan worden vanaf de eigen pc, via een on-line internetverbinding met de nieuwe database.

Zou je willen meehelpen met invoeren of wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met de redactie van ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl' via info@degoeieouwetijd.nl . Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie van ons.

Volgende maand

In Oktober 1980 staan de echte ‘Grote' wedstrijden voor Ajax op het programma. In de tweede ronde van de Europa Cup wacht meervoudig West-Duits kampioen Bayern München. Een pittige klus voor de Amsterdammers, die hierdoor met de gedachten teruggaan naar de 4-0 overwinning uit maart 1973, en de 8-0 nederlaag in november 1978 bij het afscheid van Johan Cruijff. Iedereen kijkt erg uit naar deze twee duels. Ook in de vaderlandse competitie moet Ajax aan de bak. Koploper AZ'67 komt op 18 oktober a.s. naar Amsterdam om de koppositie te verdedigen. Het moge duidelijk zijn dat Ajax moet winnen om de strijd weer geheel open te gooien.

Edo Ophof vertelt in een uitgebreid interview over zijn eerste maanden bij Ajax. Hij heeft het erg naar zijn zin, heeft zich snel aangepast en scoort inmiddels al voor de Amsterdamse ploeg. Volgende maand is er tevens een terugblik op Stefan Kovàcs, die Ajax in 1972 en 1973 naar de Europa Cup leidde. Wat was de kracht van Kovacs als trainer en hoe hebben de spelers hem ervaring in zijn twee seizoenen als hoofdtrainer van Ajax?

Ook de volgende maand is er dus weer voldoende reden om een kijkje te nemen op Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'. Naast de gebruikelijke columns en videobeelden van Ajax, kun je zelfs horen of Johan Cruijff naast voetballen ook kan zingen…

Nieuwsbrief

De eerstvolgende nieuwsbrief zal verschijnen op zaterdag 1 oktober a.s.

*** Stuur deze nieuwsbrief door naar alle Ajax-vrienden;
daar doet je zowel ons als hen een plezier mee…***

Wij wensen iedereen veel plezier toe bij een nieuwe maand in het seizoen 1980/1981….

Ajax-groeten,

Redactie Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'
_________________________________________________________________________________
URL: Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ is te bezoeken op www.degoeieouwetijd.nl en wordt op de eerste dag van elke nieuwe maand ververst. Elke maand kijken we terug op het Ajax van dezelfde maand exact 25 jaar geleden….

Email: De redactie is te bereiken via emailadres: info@degoeieouwetijd.nl. Wij streven ernaar om alle email zo snel mogelijk te beantwoorden.

Opzeggen nieuwsbrief: Indien je voortaan deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief: Indien je deze nieuwsbrief niet direct van ons hebt ontvangen, maar van een vriend, familielid of collega en je de nieuwsbrief voortaan direct van ons toegezonden zou willen krijgen, dan kun je je hiervoor bij ons aanmelden. Stuur in dat geval een mailtje naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: aanmelden nieuwsbrief; vanaf de eerstvolgende maand zullen we dan onze nieuwsbrief ook naar jou versturen.

<<< Terug naar startpagina