Nieuwsbrief November 1980
Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Meld je hier aan en ontvang voortaan onze nieuwsbrief

Hallo Ajacied,

In November 1980 neemt de druk op Ajax niet verder toe, maar zeker ook niet af. De uitschakeling die in Oktober al werd ingeluid door de kansloze 5-1 nederlaag in München wordt deze maand werkelijkheid. In competitieverband verliest Ajax minder punten, maar kan ook niet overtuigen. Pas in de laatste week van de maand heerst er weer een positieve sfeer in De Meer als Johan Cruijff en Wim Jansen worden gepresenteerd, en de knotsgekke thuiswedstrijd tegen FC Twente wordt gespeeld.

Slechts nieuws is er ook voor de blessureboeg van Ajax. Keje Molenaar raakt deze maand ernstig geblesseerd en is voorlopig uit de roulatie. Hier staat wel de terugkeer van Ling en Hamberg tegenover. Aan het einde van de maand wordt de onrustige sfeer rondom Ajax dus op onverwachte manier weggewuifd uit de omgeving van De Meer. De vraag is alleen of Leo Beenhakker blij is met Johan Cruijff als nieuwe technisch adviseur van Ajax…

Teruggekeerde Johan Cruijff zet Ajax op het goede spoor
Ajax – FC Twente 5-3 (2-3) / Wedstrijd van de Maand

Als scheidsrechter Gerard Geurds op zondagmiddag het beginsignaal geeft van Ajax – FC Twente, zit Wim Jansen naast Sjaak Swart en Johan en Danny Cruijff op de tribune. Zowaar was het druk in het Ajax-stadion. In de voorbije maanden hadden er niet meer dan 8.000 toeschouwers op de tribunes van De Meer gezeten. Vandaag waren er ruim 13.000 Ajax-supporters naar de Middenweg getogen om de invloed van Cruijff met eigen ogen te aanschouwen. Men ging er eens lekker voor zitten, en werd in de beginfase op de wenken bediend. De wedstrijd werd gedomineerd door Ajax, en na een overtreding op Sören Lerby prikte Frank Arnesen na elf minuten een vrije trap achter Twente-keeper Eddy Pasveer.

Over de wedstrijd werd na afloop niet gesproken. De media was vooral geïnteresseerd in de ongebruikelijke actie van Cruijff om naast Beenhakker in de dug out plaats te nemen. Beenhakker hield zich groot voor de camera's, maar moet zich toch erg beledigd gevoeld hebben. Een dozijn journalisten omringden Cruijff in de perskamer, terwijl Beenhakker moederziel in een hoekje stond. ‘Ik had hem een ram voor z'n smoel moeten geven', zou Beenhakker zich later hebben laten ontvallen. Al met al had Cruijff het geluk afgedwongen dat Ajax pas voor de winst ging, toen hij op de bank zat.

‘Ik was zelfs voor niks bij Ajax gaan voetballen'
Droom ging in vervulling voor Martin Wiggemansen 

Deze zomer ging er een droom in vervulling voor Martin Wiggemansen. Hij tekende namelijk een driejarig contract voor Ajax. De 22-jarige Amsterdammer die voor 300.000 gulden overkwam van F.C. Amsterdam had echter weinig tijd om verder te dromen, omdat hij gelijk vol aan de bak moest bij Ajax. Wiggemansen vertelt openhartig over zijn transfer en zijn eerste maanden bij Ajax. Tevens blikt hij terug op zijn voetbalcarrière tot nu toe en zijn jeugd.

Ajax-FC Twente (5-3) was de laatste wedstrijd van november en wat voor één! “Een heel maffe wedstrijd natuurlijk. Ik zat op de reservebank en we komen 1-3 achter. Vervolgens komt Cruijff vanaf de tribune naar beneden om wat voor reden dan ook. Ik moet zeggen dat de media er heel wat ophef over heeft gemaakt, terwijl er weinig aan de hand was. Beenhakker bleef gewoon rustig en we winnen die wedstrijd nog met 5-3. Ik kwam een kwartier voor tijd erin toen het nog 3-3 stond en dan is het natuurlijk altijd lekker als je je steentje kan bijdragen aan de overwinning. Al met al ben ik best tevreden over mijn eerste maanden bij Ajax en ik hoop dit seizoen nog veel te spelen en te winnen met Ajax.”

‘Gevaarlijke nederlaag van Ajax op Napolitaanse bodem'
AS Napoli – Ajax 1-0 , Seizoen 1969-1970 / Portret van de Maand

December 1969 markeerde voor Ajax het einde van een bewogen jaar. Op 25 mei van datzelfde jaar speelde het als eerste Nederlandse club de finale om de Europacup I De Amsterdammers werden daarin zeer hard met 4-1 terechtgewezen door het AC Milan van Gianni Rivera en vooral die avond van Pierino Prati. Eerder dat jaar had Ajax Europa laten zien in onder meer 3 geweldige wedstrijden tegen het Benfica van Eusebio dat het zich wel degelijk mocht scharen onder de Europese elite van topclubs die hadden gestereden om de belangrijkste Europese clubtrofee. Ajax was die meiavond, in het Bernabeu stadion van Madrid door AC Milan afgetroefd op professionaliteit en tactisch ‘gogme'. Trainer Rinus Michels trok zijn conclusies en in de zomer van 1969 volgde een grote schoonmaak van het eerste elftal.

Na een terugslag in november hadden de Amsterdammers inmiddels de koppositie in de Eredivisie van Feyenoord overgenomen. Met één wedstrijd meer gespeeld had Ajax drie punten voorsprong op de grote rivaal. Wat wel problematisch was voor Rinus Michels c.s. was de langdurige knieblessure van Piet Keizer, hij zou pas weer in het nieuwe jaar inzetbaar zijn. Daarnaast was er de schorsing van zijn andere sterspeler Johan Cruijff. Nog steeds was niet duidelijk geworden waarom de Bulgaarse arbiter Tschomakov hem in Chorzow van het veld had gestuurd. Ook bij de UEFA bleek die onduidelijkheid te leven want pas een week voor de eerste ontmoeting kwam het bericht uit Zürich, dat Johan Cruijff inderdaad niet mee mocht spelen in de eerste ontmoeting met Napoli.

‘Ajax heeft op dit moment juist behoefte aan iemand die in het veld z'n hoofd erbij houdt en te allen tijden weet wat-ie doet.'
Adviseur Johan Cruijff tevreden over komst Wim Jansen naar Ajax

Babbelen in de modder. Met een hand in de zak en schouder aan schouder. En voor Frank Arnesen de eer om als eerste onder handen te worden genomen, Terwijl de selecte met Wim Jansen zich tegoed deed aan een kopspel, wandelde Johan Cruijff en de jonge Deen zij aan zij. Voor de aanwezigen rond het trainingsveld was het gesprek niet te volgen, maar de soepel bewegende hand en draaiende wijsvinger van de legendarische „nummer veertien" maakte veel duidelijk, Cruijff was aan het werk. Amper twaalf uur, nadat de nieuwe verhouding tussen Cruijff en Ajax en de transfer van Wim Jansen was geregeld, leek de Amsterdamse club al tot leven te zijn gekomen. Vele tientallen supporters verdrongen zich rond de hekken, journalisten waren weer in overvloed aanwezig en een selectie waar de bezieling vanaf straalde.

„Vier mensen worden er straks in dit verband mee aan het werk gezet. Leo Beenhakker en ik zullen de lijnen voor de wedstrijd uitwerken en van Wim Jansen en Frank Arnesen wordt verwacht dat zij er straks in het veld de verlengstukken van zijn. Drie punten moeten de komende vier maanden worden ontwikkeld: zoveel mogelijk wedstrijden winnend afsluiten, het spelen van aantrekkelijk voetbal en het inbrengen van een spelconcept".

‘Wiggemansen is een omstreden zaak, maar zo is het hele leven. Het is een 'Gouden' of het is een 'IJzeren'.'
Voorzitter Ton Harmsen over de spelerswisselingen en blessures bij Ajax

Het is door allerlei onvoorziene omstandigheden alweer enige tijd geleden dat ik hier, op Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl', enige kolommen voor mij heb opgeëist, maar ik vind dat na dit lange stilzwijgen ik toch maar eens opening van zaken moet doen, voorzover dat niet is gebeurd en toch misschien wel wenselijk wordt geacht.

Nu, als ik dan op het blessurelijstje kijk, dan is vanaf half mei Wim Meutstege geblesseerd, heeft inmiddels twee operaties aan beide knieën ondergaan, nog een andere ingreep aan één knie. Misschien dat hij aan het einde van het jaar weer kan voetballen. Nou, van Pim van Dord weet u dat hij twee maal geopereerd is aan zijn achillespees en uiteindelijk voor het topvoetbal werd afgekeurd. Met Jan Everse is het in wezen precies hetzelfde, ook afgekeurd. Dat is, wat ik u even opnoem praktisch een complete achterhoede, indien we de verkoop van Krol daarin tevens verdisconteren. En het was van tevoren te bezien (bij het begin van de competitie) dat zoiets problemen zou geven. En het geeft ook problemen als je compleet zou zijn geweest en als het elftal opgesteld had kunnen worden zoals de trainer dat in zijn hoofd had.

Beenhakkers blik…
Column door Evert Vermeer

Me dunkt dat we bij Ajax hoogtepunten te vieren hadden in het afgelopen decennium; de ene beker na de andere verdween in de prijzenkast, en het is dat er geen kampioensbekers bestaan, anders hadden ze grondig moeten verbouwen in de Meer. Foto's van al die huzarenstukjes zijn volop te vinden in boeken en aan muren, bij de supporters thuis. En toch, als je het mij vraagt werd de mooiste foto gemaakt aan het einde van het decennium (of,voor wie niet rekenen kan, net aan het begin van het huidige). We schrijven 30 november 1980, een uurtje of kwart voor vier. Ajax speelt, thuis in De Meer, een wedstrijd tegen FC Twente.

Leo Beenhakker kijkt, in zijn onafscheidelijke lange jas, eveneens zorgelijk, maar zijn blik lijkt ook iets afwezigs te hebben, alsof hij liever ergens anders zou zitten. De man naast hem praat tegen hem, maar Leo lijkt niet echt te luisteren. Misschien twijfelt hij wel of hij zou moeten luisteren. Leo is namelijk een va de beste voetbalcoaches van het land, en de man naast hem is dat niet. Die is zelfs helemaal geen trainer en heeft daar ook helemaal geen cursus voor gedaan en hoort niet eens bij de technische staf van Ajax. Van de andere kant, hij weet wel wat voetbal is. De man naast hem heet namelijk Johan Cruijff. Hij zat, in een makkelijk jekkie en op sportschoenen, zo-even nog gewoon op de tribune, waar hij eigenlijk hoorde, maar is zomaar naast hem gaan zitten en zit, één hand in de zak en met de andere gebarend omdat hij nu eenmaal niet anders kan, een beetje college te geven over wat er allemaal niet goed is aan Ajax, aan het elftal waar hij, Leo Beenhakker, verantwoordelijk voor is.

‘Leo zei na de wedstrijd tegen me dat hij het niet erg vond en daarna is er nooit meer over gesproken tussen ons.'
Bobby Haarms over de rol van Johan Cruijff bij Ajax

Deze maand staat vrijwel alles in het teken van de belangrijke rol van Johan Cruijff tijdens het verloop van Ajax – FC Twente. Ajax zette na de komst van Cruijff een 2-3 achterstand om in een 5-3 overwinning. Vanaf de bank beleefde Bobby Haarms alles van dichtbij mee. Hij geeft in de Foto van Bob zijn visie op het gebeuren en de gevolgen voor de verhoudingen tussen Leo Beenhakker en de selectiespelers van Ajax.

‘Het feit dat Johan naast Leo (Beenhakker in de dug-out ging zitten na de 1-3, is allemaal opgeblazen door de media. Johan kwam zuiver als Ajacied naar beneden en had geen intentie om Leo te kleineren. Leo zei na de wedstrijd tegen me dat hij het niet erg vond en daarna is er nooit meer over gesproken tussen ons. De spelersgroep vond het ook allemaal niet zo spannend en is daarna gewoon op dezelfde voet met Leo doorgegaan als voor het zogenaamde incident. De media maakte ook opmerkingen over het feit dat Johan met ons meetrainde en in feite bepaalde wat er moest gebeuren, maar dit is onjuist. Johan trainde voor de wedstrijd tegen Twente ook vaak met ons mee als technisch adviseur en bemoeide zich niet met de opstelling.'

“Ajax zou het best eens zonder titel kunnen stellen ....”
Dick Schoenaker, waterdrager bij Ajax

Ajacied Dick Schoenaker (27) noemen ze een “waterdrager”, of een “bikkelaar”, om een ander cliché te gebruiken. In feite is natuurlijk iedere voetballer, die zich voor zijn team inzet een “waterdrager”, maar onder invloed van de vaderlandse sportpers is dat begrip wat van betekenis veranderd. Een “waterdrager” moet tegenwoordig aan nog een paar eisen voldoen: hij moet zichzelf zó ondergeschikt maken aan zijn ploeg, dat het gaat opvallen hoe onopvallend hij zijn ondankbare werk verricht. Eerder al kregen Johan Neeskens en Wim Jansen het erepredikaat opgeplakt, en sinds een paar jaar mag Dick Schoenaker die titel dus ook dragen. Dat journalisten, in pogingen om zijn speltype te verwoorden, in clichés vervallen zijn, stoort Dick Schoenaker in het geheel niet.

„Ik heb er ook helemaal geen moeite mee om me in dienst van het elftal te stellen, ik vind het uitstekend om te knokken voor een speler die beschermd moet worden. Kijk, van aanvallers á la Ling kun je niet gaan verwachten dat ze ook een handje komen helpen in de verdediging. Aanvallers hebben het al moeilijk genoeg, die krijgen zoveel opdonders, dat je niet ook nog een keiharde inbreng van hen kunt verwachten. Ik speel nu al vier jaar achter Tscheu la Ling. Maar als je ziet wat zo'n jongen te verduren heeft! Voetballers en scheidsrechters moeten mannen als Tscheu in bescherming nemen.

‘Iedereen er het er helemaal over eens: het was goed'
Tijn Middendorp over de Ajax-visdag 1980

Tradities, daar zijn we bij Ajax gek op. Die horen ook bij een club als Ajax die al 80 jaar bestaat. Op het veld kan het wel eens wat minder gaan, de tradities blijven altijd overeind en keren jaarlijks terug. Zoals de Visdag. Dit jaar werd het visfestijn gehouden op zondag 5 oktober j.l.

Alles werd het gedaan om de iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Het viswater was uitgezocht evenals de visstekken. Nu de vis nog. Helaas, evenals vorig jaar hadden de baarsjes weinig ambitie waardoor de vangst ook ver onder de verwachtingen bleef. Dit, tot groot ongenoegen van André die daar heel nerveus van werd en maar bleef roepen dat er echt vis zàt. Hij kreeg gelijk want in de tweede ronde ging het een stuk beter. Wim Hoopman, Bram Jansen en Bennie Muller konden daarover meepraten. Luuk Sacksioni trof het nog beter, die sloeg er op één stek 10 vissen uit. Hij snapte het zelf ook niet, maar genoot er wel van.

‘Ed Lefeber opende de score na een verre dieptepass van Joop Leeuwendaal'
Overzicht van de verrichtingen van onze seniorenelftallen

Mede als gevolg van de talrijke blessures in het algemeen, waardoor ook door opschuivingen naar de A- selectie een beroep op jeugdige maar nog onervaren spelers moest worden gedaan, heeft Ajax Toekomst Elftal het pad der overwinningen nog niet weten te hervinden. Aldus constateerden we na de thuiswedstrijd van Jong Ajax tegen Jong Amsterdam, toen de onzen maar liefst een 5-1 nederlaag te slikken kregen. Het was daarbij vooral zo, dat er in onze defensie te veel fouten werden gemaakt. Toen na 2-0 achter (twee blunders) de stand 1-2 werd, dachten we dat nu wellicht een ommekeer zou volgen. Maar het tegendeel was het geval. Neen, laten we er maar over zwijgen en opnieuw op verbetering hopen. En dat was o.i. wel terug te vinden (verbetering) in het resultaat tegen Sparta in Rotterdam, al dan nog maar een gelijkspel (0-0). Want de Rotterdammers in eigen omgeving weten daar van wanten en meer malen zal de tegenstander vandaar met helemaal lege handen huiswaarts gaan. Absolute uitblinker bij ons: Frank Jansen, in deze van beide zijden goed gespeelde wedstrijd.

De volgende partij - thuis - tegen Vlaardingen bracht weer eens de volle winst. Eindstand 3--0 voor Ajax door goals van Gerald Vanenburg (2 maal) en Bennie Haverkort. Ook de altijd lastige uitwedstrijd tegen Jong FC den Haag werd met een 2-0 overwinning voor onze jongens afgesloten. Leo Willems gaf een door Gerald ingekopte bal het laatste duwtje, terwijl Wiggemansen de 'producer' van het andere doelpunt was. AI met al gelukkig meer positieve geluiden, die voorlopig mogen voortklinken.

Ajax wint de Europa Cup uit succesvolle beginjaren zeventig
Song van de Maand vertolkt door Pierre Kartner

Pierre Kartner (1935), alias Vader Abraham, The Headlines, The Lettersets, Lord Wanhoop, het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie en De Uilen en Duo X, begon zijn carrière als songwriter al op acht jarige leeftijd. Met het lied Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was (originele vertolking Bobbejaan Schoepen) kaapte hij prompt de eerste prijs weg op een songfestival voor de AVRO radio in 1943. Na vele successen in de jaren vijftig en zestig, onder meer onder het pseudoniem Lord Wanhoop, schreef Pierre Kartner het lied “Vader Abraham had Zeven Zonen”. Bij gebrek aan een goede vertolker van Vader Abraham plakte Pierre Kartner zich zelf een baard op en belde wat goede vrienden die de rol van zonen op zich namen. Inmiddels is de nepbaard echt en de zonen werden smurfen. En scoort Vader Abraham wereldhits met “Een klein café aan de haven” en “Het smurfenlied”. Pierre Kartner leefde zich intussen ook altijd uit door in te spelen op de actualiteit. Klein wereldnieuws wordt Pierre Kartner in 1974 met de antiolieboycot nummer 1 hit “Den Uyl is in de olie” een nummer ingezongen met Boer Koekkoek. The Herald Tribune verwoordde het als volgt op legendarische wijze: Mister Cuckoo" leader of the Farmers Party in Holland has with Father Abraham a number 1 record with the title: The Owl Is In The Elm. Uiteraard kon Pierre Kartner de Europese successen van Ajax niet aan zich voorbij laten gaan. Hij schrijft in de periode 1971-1973 een flink aantal nummers over Ajax en sterspeler Johan Cruijff. De Song van deze Maand “Ajax wint de Europacup” uit 1973 komt uit die glorierijke periode waarin Ajax aan elke club haar wil oplegde en op het punt stond de trilogie te voltooien.

Een jeugdtoon dav'ren langs de velden
Overzicht van de verrichtingen van onze jeugdelftallen

Over de A2-discipelen van leider Cor van de Wal: In de wedstrijd tegen Uithoorn A1 werd de tegenpartij met fel en agressief voetbal meteen onder druk gezet. Dit resulteerde na tien minuten in een goal van Frank Kroon uit een goed genomen vrije schop. Het was op dezelfde wijze (vrije schop) dat de bezoekers gelijk maakten. Nog vóór de rust. Na de thee werd de strijd harder, hetgeen een aantal kleine verwondingen veroorzaakte. Van ons goede spel van voor de pauze was niet veel meer over; er werd teveel op een hoop, dus op een te klein speelveld gespeeld. Vlak voor het einde benutte Edwin Kortlevers een penalty, zodat we toch nog met de volle winst gingen strijken (2-1) Na een gretige start in de thuiswedstrijd tegen ZSGO-A1 maakte Shearaton 1-0 uit goed aangeven van Winnie Haatrecht. Daarna strafte Rudi Mulders een fout in de vijandelijke verdediging goed af. Nog moet worden vermeld een geweldig hard schot van Hans Dekker dat via onderkant lat weer in het veld terug sprong. Na de thee domineerde Ajax verder met bij vlagen zeer goed spel. Een keurige trekbal van Winnie Haatrecht werd mooi door Frank Kroon verzilverd. Zonder de anderen te kort te willen doen behoorden in deze wedstrijd Winnie, Bibbie en Teun de Vos tot onze uitblinkers.

Wat de verrichtingen van de Juniores C3 aangaat, daarover spreken verschillende correspondenten van dit elftal. Allereerst Michel Mangel: 'Afgelopen zondag waren we te gast bij Animo. Onze jongens deden flink hun best om hier te winnen en het lukte ook. In de eerste helft werd er heel goed gevoetbald en daardoor kwamen we met 1-0 vóór. Een mooie aanval vanuit het middenveld op de linksbuiten, die naar de goal rende en netjes scoorde in de hoek. In de tweede helft scoorde Patrick tweemaal. Daarna weer onze die linksbuiten uit een mooie voorzet (de spits liet de bal lopen) raak schoot. Maar toen kwam Animo toch ook nog aan de bal en redde de eer. Er werd goed gevoetbald. 4-1 gewonnen.C3, ga zo door!'

‘Duidelijk is dat de jeugdspelers bij Ajax een elitaire groep vormen, welke allemaal één doel voor ogen hebben: beroepsvoetballer worden.'
Studiebegeleidingscommissie van Ajax sinds 1977 zeer nuttig voor opleiding van jeugdspelers

Het is niet de eerste keer, dat in ons clubblad uitvoerig wordt ingegaan op, algemeen gesproken, de begeleiding van jeugdspelers. Bij Ajax werd deze problematiek in 1977 toebedeeld aan een Jeugdbegeleidingscommissie, die zich o.m. ten doel stelde te allen tijde voor ouders en jeugdleden aanspreekbaar te zijn t.a.v. problemen, die niet op het voetbaltechnische vlak liggen, dus b ,v. van sociaalmaatschappelijke, onderwijskundige of pedagogische aard. De reden om deze commissie in het leven te roepen zal u duidelijk zijn, wanneer u het clubblad van januari 1978 opslaat. Daar wordt dit uitvoerig uitgemeten. Kort gezegd ligt de grootste problematiek op het gebied van studie in combinatie met het bedrijven van topsport. Maar zeker niet alleen studie. Maatschappelijk sociale problemen zijn wel degelijk aanwezig. En omdat bij Ajax het maatschappelijk belang van iedere voetballer primair staat, is het zowel in het belang van de speler als van Ajax, dat deskundigen jeugdspelers begeleiden, zover als dat mogelijk is.

In het verleden zijn teveel talentvolle spelers voor de voetbalsport verloren gegaan, wat niet zou zijn gebeurd, als er maar voldoende begeleiding aanwezig was geweest om die jonge spelers van advies te dienen. Bij de start, nu 3 jaar geleden, wist eigenlijk niemand welke omvang het werk zou krijgen. Nu is het nog zo, dat bij de jeugdspelers de problemen rond de school het meest voorkomen. Hoe kan het ook anders, wanneer men vrijwel 7 dagen per week met voetballen bezig is. Tijd voor studie is nauwelijks aanwezig, maar de school moet wel afgemaakt worden. De afgelopen jaren heeft een ieder wel geleerd, dat het opzetten van een dergelijke begeleidingscommissie op initiatief van de toenmalige Commissaris Algemene Zaken Dick Boering, een 'gouden' greep is geweest. Niet alleen is men er van overtuigd, dat spelers voor het voetbal zijn behouden, dankzij die begeleiding, maar ook dat spelers bij Ajax zijn gaan voetballen met de wetenschap, dat men niet aan z'n lot wordt overgelaten en dat het niet alleen en uitsluitend om voetbal gaat.

‘Voetbal kan wreed zijn voor de verliezer. Maar mooi voor neutrale ogen.'
Een nieuwe start voor Ajax

Ton Harmsen beweert door Wim Jansen te zijn getipt omtrent Cruijffs bereidheid met ogenblikkelijke ingang Ajax te dienen als technisch adviseur. Hij was verrast, de Ajax-voorzitter, omdat eerdere pogingen daartoe stuk liepen op Cruijffs voorne-men nog minstens één of twee jaar voetballend in Amerika door te brengen. Je zou hoogstens kunnen spreken van een zwijgende overeenkomst tussen Harmsen en Cruijff dat ooit het moment rijp zou zijn om de legendarische nummer 14 definitief in huis te halen als technisch directeur. Wachten op Johan Cruijff, zoals deze krant een paar weken terug profeteerde. De plotselinge verschijning van Wim Jansen heeft die afspraak versneld in werking gebracht. Wim Jansen toonde zich bereid zich tot het eind van het lopend seizoen, aan Ajax te verbinden als... Cruijff tot begeleider zou worden aangesteld. En vervolgens stelde Johan zich daartoe beschikbaar als... Wim Jansen de nieuwe Ajax-libero zou worden. Koppelverkoop dus.

Er werd zondag druk gespeculeerd omtrent de consequenties voor coach Leo Beenhakker, maar anders dan in eerste instantie werd vermoed. De komst van Johan Cruijff als “praatpaal” zou wel eens de redding van Beenhakker kunnen zijn. De positie van Leo Beenhakker stond immers de voorbije weken wel degelijk ter discussie binnen de Ajax-gelederen. De zwakke start in de competitie en de afgang in München brachten de traditionele geruchtenstroom in werking, waarbij voor het gemak voorbij werd gegaan aan de hele reeks blessures, die Ajax in die fase teisterden. Toen al vonden de Ajax-bestuurders elkaar in een voorkeur voor een sterke man, die naast of boven Leo Beenhakker de voetbalzaken weer in goede banen moest leiden.

Ineens zit Johan Cruijff naast Leo Beenhakker in de dug-out van Ajax…
Duel Ajax – FC Twente staat centraal bij videodownload

Ajax sluit een sportief gezien tegenvallende maand af met een enerverende wedstrijd tegen FC Twente. Opvallender dan de 5-3 overwinning mag de aanwezigheid van Johan Cruijff in de Amsterdamse dug-out genoemd worden. Zo kreeg november 1980 alsnog de impuls die het nodig had.

Ajax scoorde niet veel deze maand. Tegen Bayern München werd Ajax uitgeschakeld in de strijd om de Europa Cup voor Landskampioenen. Na de 5-1 nederlaag uit München werd dit als normaal beschouwd. De eerste bewegende beelden op onze site komen uit Maastricht, waar Ajax ternauwernood een puntje cadeau kreeg. MVV-speler Bert van Marwijk passeerde zijn eigen doelman, het werd uiteindelijk 1-1. De doelpuntrijke wedstrijd tussen Ajax en FC Twente sprak uiteindelijk het meest tot de verbeelding. De vijf doelpunten van Ajax alsmede de weg van Cruijff op weg naar de dug-out: dit alles is deze maand te aanschouwen in onze nieuwste videodownloads. Veel plezier…

Deense oud-Ajacied Sten Ziegler komt naar Nederland

In de afgelopen weken hebben we meerdere keren contact gehad met de in Denemarken woonachtige oud-Ajacied Sten Ziegler. Inmiddels hebben wij van Sten te horen gekregen dat hij in het weekend van 19 en 20 november a.s. samen met zijn vrouw naar Nederland zal komen. Op zaterdag 19 november a.s. zullen wij in de middaguren een interview met Sten afnemen bij De Toekomst. Aansluitend zullen wij met hem de wedstrijd Ajax – FC Twente bezoeken. Natuurlijk zullen wij Sten in contact brengen met veel bekenden uit de periode dat hij bij Ajax speelde als opvolger van Ruud Krol (seizoenen 1980/1981 en 1981/1982). Er bestaat overigens nog een kans dat ook de Deense oud-Ajacied Henning Jensen in hetzelfde weekend naar Nederland komt. Zodra er meer nieuws is over de komst van Sten en/of Henning zullen wij dit op onze site vermelden.

Ajax-techneuten gezocht voor digitaliseren videomateriaal Ajax

Voor ons grootschalige project m.b.t. het digitaliseren van al het beschikbare videomateriaal van Ajax hebben we goed nieuws. We zijn inmiddels druk bezig om veel beeldmateriaal over te zetten van betamax c.q. vhs naar de computer. Echter, het aanbod van materiaal is momenteel dusdanig groot, dat we eigenlijk op zoek zijn naar extra hulp. Vele handen maken licht werk. Daarom hopen we via deze weg Ajacieden te vinden, die handig zijn in het overzetten van beeldmateriaal van zowel videorecorder als betamaxspeler naar de computer.

Heb je hiermee ervaring en de benodigde apparatuur, dan zou je ons eventueel kunnen helpen. Op deze manier kun je zelf genieten van de mooiste Ajax-beelden vanaf medio jaren zeventig, en ervoor zorgen dat alle Ajax-liefhebbers dit in lengte van jaren kunnen blijven doen. Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl . Twijfel niet en neem contact met ons op.

Volgende maand

In December 1980 zal ex-Feyenoorder Wim Jansen eindelijk zijn debuut maken in het Ajax-shirt. Opvallend genoeg zal dit gebeuren in een uitwedstrijd tegen Feyenoord in Rotterdam. De terugkeer van Wim Jansen in De Kuip verloopt helaas anders als hij zich had voorgesteld.

Vanaf het begin van dit seizoen telt de selectie van Ajax drie keepers. Naast Piet Schrijvers en Hans Galjé behoort ook Sjaak Storm tot het gezelschap der Ajax-keepers. Storm doorliep de gehele jeugdopleiding en is derhalve een opvallende naam in de huidige Ajax-selectie. Een uitgebreid interview met de jonge Ajax-keeper kun je volgende maand op de site terugvinden. In de historische terugblik volgt er een portret van onze club tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe overwon Ajax de ellende uit de oorlogstijd?

Nieuwsbrief

Onze eerstvolgende nieuwsbrief zal verschijnen op donderdag 1 december a.s.

*** Stuur deze nieuwsbrief door naar alle Ajax-vrienden;
daar doet je zowel ons als hen een plezier mee…***

Wij wensen iedereen veel plezier toe bij een nieuwe maand in het seizoen 1980/1981….

Ajax-groeten,

Redactie Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'
_________________________________________________________________________________
URL: Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ is te bezoeken op www.degoeieouwetijd.nl en wordt op de eerste dag van elke nieuwe maand ververst. Elke maand kijken we terug op het Ajax van dezelfde maand exact 25 jaar geleden….

Email: De redactie is te bereiken via emailadres: info@degoeieouwetijd.nl. Wij streven ernaar om alle email zo snel mogelijk te beantwoorden.

Opzeggen nieuwsbrief: Indien je voortaan deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief: Indien je deze nieuwsbrief niet direct van ons hebt ontvangen, maar van een vriend, familielid of collega en je de nieuwsbrief voortaan direct van ons toegezonden zou willen krijgen, dan kun je je hiervoor bij ons aanmelden. Stuur in dat geval een mailtje naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: aanmelden nieuwsbrief; vanaf de eerstvolgende maand zullen we dan onze nieuwsbrief ook naar jou versturen.

<<< Terug naar startpagina