Nieuwsbrief Juni 1981
Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Meld je hier aan en ontvang voortaan onze nieuwsbrief

Hallo Ajacied,

In juni 1981 sluit Ajax het seizoen 1980/1981 af met een tweede plaats en een verloren bekerfinale tegen AZ’67. Frank Arnesen verlaat Ajax, zijn landgenoot Jesper Olsen komt Ajax versterken. Met getalenteerde spelers als Frank Rijkaard, Wim Kieft, Gerald Vanenburg, Sonny Silooy en John van ’t Schip begint Ajax in juli 1981 aan een nieuw seizoen. Het zal d e kloof met onder meer AZ’67 moeten trachten snel te verkleinen.

Onder leiding van Kurt Linder, Aad de Mos en Hassie van Wijk bereidt Ajax zich voor op seizoen 1981/1982, met onder meer het trainingskamp in Odoorn en enkele oefenwedstrijden in binnen- en buitenland. Het is voor de eerst e keer sinds 1967 dat Bobby Haarms niet betrokken is bij de A-selectie. Hij verricht wat scoutwerkzaamheden en is als trainer actief bij zijn club Aalsmeer. Via Langs de Lijn verneemt Haarms elke zondagmiddag hoe het ‘zijn grote liefde’ vergaat op de Nederlandse voetbalvelden.

‘We kunnen dit jaar hooguit de kloof tussen ons en AZ iets verkleinen, maar meer moet je niet verwachten.’
Realisme voert de boventoon tijdens trainingskamp van Ajax in hotel Wassenaar te Odoorn / Portret van de Maand

Een nieuw seizoen, nieuw e kansen. Na het grillig en ietwat teleurstellend verlopen seizoen 1980/1981 start Ajax op maandag 6 juli 1981 het nieuwe voetbalseizoen. Ditmaal onder leiding van Kurt Linder, die geassisteerd wordt door Aad de Mos en Hassie van Wijk. Naast de wijzigingen in de technische staf, is ook de spelersgroep op enkele plaatsen gewijzigd. Aanvoerder Frank Arnesen heeft Ajax verruild voor het Spaanse Valencia, terwijl Henning Jensen na twee seizoenen is teruggekeerd naar Denemarken. Verder zijn Wim Meutstege en René Kraay de gelederen van Vitesse gaan versterken, en is Martin van Geel vertrokken naar Roda JC. De vaak geblesseerde Johnny Holshuijsen is uitgeleend aan PEC Zwolle. Nieuwe spelers zijn er dit seizoen nagenoeg niet. Alleen het 18-jarige Deense talent Jesper Olsen werd overgenomen van zijn club Naestfed. Olsen stond vorig jaar al in de belangstelling van Ajax, maar besloot op het laatste moment om eerst zijn studie af te ronden. Met d e komst van de jeugdige Deen is het aantal Deense Ajacieden weer op drie gekomen: Lerby, Ziegler en Olsen.

Op maandag 6 juli 1981 verzamelt de Ajax-selectie zich om tien uur in de ochtend in het spelershome van het Ajax-stadion. Vanaf dit tijdstip gaat eerst d e kleermaker van de Amsterdammers aan de slag om de trainingskleding op maat te maken. Exact drie uur later vertrekt de Ajax-bus uit de Watergraafsmeer naar Hotel Wassenaar in het Drentse Odoorn. In deze omgeving zou Ajax elke dag trainen en een oefenwedstrijd spelen in de voorbereiding op seizoen 1981/1982. De organisatie van het trainingskamp wordt geleid door Jan Wardenburg. De oud-trainer van WKE is onlangs overgestapt naar ‘concurrent’ vv Valthermond en heeft zeer goede contacten met Ajax. Elke morgen van acht tot negen uur stond voor de Ajacieden de broodnodige oefeningen gepland onder leiding van looptrainer Cees Koppelaar. Vanaf elf uur zouden de spelers onder handen genomen worden door het duo Kurt Linder/ Aad de Mos.

Musselkanaal – Ajax 2-8 (1-5)
Oefenduel, Vrijdag 10 juli 1981 / Wedstrijd van de Maand

Gedurende de voorbereiding van Ajax in het trainingskamp te Odoorn speelt Ajax vijf oefenduels. Eén duel, tegen het Doornse DEV, speelde Ajax op de terugweg naar Amsterdam. Nadat Ajax de wedstrijden tegen Valthermond (5-1), CVSB (8-1) en Gieterveen (12-2) had gewonnen, was Musselkanaal in Drenthe de laatste opponent. Voor deze laatste oefenwedstrijd van Ajax bestond een grote belangstelling. Zo'n drieduizend bezoekers waren naar het fraaie sportpark in Musselkanaal getogen om d e kersverse tweedeklassers tegen eredivisionist Ajax aan het werk te zien. De thuisclub had de ‘pech’ dat Ajax een avond tevoren flink de wind van voren had gekregen en daardoor extra gemotiveerd speelde. In en tegen Gieterveen schutterde met name de Amsterdamse defensie, zodat de amateurs van Gieterveen uit de tweed e klasse van de Drenthse Voetbal Bond twe e keer het net konden vinden, en zelfs nog even op voorsprong kwamen. Eén van deze doelpunten werd gemaakt door Wim Jansen in eigen doel. Met name in de eerste helft speelde Ajax zeer gedreven en toen kon Musselkanaal ook maar weinig vat op het spel van de Amsterdammers krijgen. Gezien de hoge temperaturen (bijna 30 graden), was het opvallend om te zien dat Ajax dit keer haar tegenstander wel conditioneel de baas was. Overigens maakten drie van de achttien Ajax-spelers het einde van het trainingskamp niet mee. Rijkaard was woensdag al naar de hoofdstad teruggekeerd wegens studie-examens en gistermorgen vertrokken Edo Ophof en Tscheu La Ling. De echtgenote van laatstgenoemde speler beviel van een baby, terwijl Ophof zoveel last kreeg van een knieblessure dat hij in Amsterdam moest worden opgenomen in een ziekenhuis. Hij had symptomen van een meniscus.

Precies na een kwartier spelen nam Ajax de leiding. Uit een razend snel opgezette aanval kopte Dick Schoenaker eerst via de handen van Gerard Schüten tegen de lat, waarna Keje Molenaar de zaak beheerst afrondde: 1-0. Maar Musselkanaal schroomde toch niet in de aanval te gaan, als d e kans daartoe zich voordeed. Op het middenveld deed Dick Teuben af en to e knap werk en hij was het ook die drie minuten na de openingstreffer van Ajax aan de basis van Musselkanaals gelijkmaker lag. Met een schitterende pass bediende toen de sterk spelende Hendrik Robben die de buitenspelval van Ajax omzeilde, vervolgens Piet Schrijvers op sublieme wijze schaakmat zette en vanuit moeilijke hoek de bal zeer beheerst in het lege doel priemde: 1-1. Opnieuw was gebleken, dat de verdediging van Ajax allerminst solide was. Na de hervatting zou dat nog een keer aan het licht komen. Ook de afgelopen competitie toonde aan, dat de verdediging van Ajax bepaald niet sterk te noemen is. De enige Ajax-verdediger die in feite een voldoende haalde was Peter Boeve, die door zijn offensieve houding nogal eens een keer voor gevaar voor het Musselkanaalster doel zorgde.

‘Als spits hoor je ook niet mee te verdedigen. Je moet je sterke punten uitbuiten.’
Voormalige Ajax-spits Ruud Geels kijkt terug op zijn periode bij Ajax / Interview van de Maand

Ruud Geels is inmiddels alweer drie seizoenen geleden vertrokken bij Ajax, maar hij is nog lang niet vergeten in de hoofdstad. Bij Ajax maakte Ruud Geels vier seizoenen mee waar iedere spits jaloers op zou zijn. Hij maakte gedurende deze seizoenen (1974 t/m 1978) 123 competitiedoelpunten, een gemiddelde van dik 31 per seizoen. In 1977 werd Ajax, mede door 34 goals van Geels, voor het eerst sinds drie jaar weer landskampioen. Via clubs als DSS, Onze Gazellen en Telstar kwam Geels in 1966 bij Feyenoord terecht. Bij Feyenoord hadden ze echter ook Ove Kindvall, en dat vond men aldaar voldoende. Geels vetrok naar Go Ahead Eagles en zodoende zorgde hij in 1972 hoogstpersoonlijk voor de enige nederlaag van Ajax in dat seizoen. Na twee seizoenen Club Brugge kwam de kopspecialist bij Ajax terecht. Dit eerste deel van de Ruud Geels special zal de voetbalcarrière behandelen tot en met zijn eerst jaar bij Ajax (het seizoen 1974/’ 75).

De eerste club waar Ruud Geels ging voetballen was DSS (de club kwam uit in de 4e klasse KNVB). Hij was toen 7 jaar oud en kwam via voetbalvriendjes in contact met DSS. Daarvoor voetbalde hij altijd op straat. Ruud kwam niet uit wat men noemt een traditionele voetbalfamilie. Vader Geels was banketbakker en een deed aan atletiek, vooral hoogspringen en verspringen. Ruud Geels heeft drie broers, waarvan één aan sport deed, en wel judo. Ruud spaarde al van jongs af aan Esso voetbalplaatjes. Hij had geen specifieke helden. Op zijn twaalfde ging Geels naar Onze Gazellen, alwaar hij speelde tot zijn 15e jaar. Daarna werd hij in eerste instantie gescout door Haarlem, Hij kwam uit een volksbuurt uit Haarlem en vond voetbalclub Haarlem een ‘kakclub’ en hij had daarom geen zin om voor deze club uit te komen.

‘Natuurlijk vreet het vertrek aan me. Ik mis de opwinding, de sfeer, mijn vak!’
Bobby Haarms op zijspoor gezet door ‘zijn’ Ajax

“Waar eindigt het professionele en begint het a-sociale?” Met die vraag reageerde voetballer Wim Meutstege op het gedwongen afscheid van Bobby Haarms als assistent-trainer van Ajax. Haarms heeft de afgelopen maanden het trainingspak niet meer aangetrokken. Voortaan heet hij de scout van Ajax. Die functie als talentenzoeker had hij liever pas over een jaar of tien aanvaard. De tegenover Ajax geboren Amsterdammer blijft in zijn hart toch de voetbaltrainer. Ondanks een behandeling die veel trainers niet zouden nemen blijft Haarms actief voor Ajax.

Of hij “in burger” aan zijn laatste seizoen in De Meer begint? Haarms: “Ik hoop van niet”. De stapel plakboeken van Bobby Haarms (47) lijkt langzamerhand op historisch document. Alleen dreigt de geschiedenis van de unieke relatie tussen Ajax en zijn trouwe volgeling plotseling te worden afgebroken. Op het achtst e kaft heeft de verzamelaar zelf nogal cynisch “en laatste” geschreven. Niet eerder heeft de botsing van een hulptrainer met het bestuur van zijn club zoveel reacties opgeroepen als het veredelde ontslag van Bobby Haarms bij Ajax. De betrokkene zelf, letterlijk, ziek van het besluit om de eerste assistent van de hoofdtrainer door een jongere collega te vervangen. “Mister Ajax” kreeg een baantje als scout aangeboden. Een geenszins redelijk alternatief na zoveel jaren trouwe dienst.  

‘Sören Lerby is waarschijnlijk de jongste aanvoerder in Nederland, maar wij denken dat hij het verdiend heeft’
Trainer Kurt Linder met zijn Ajax aan begin van een nieuw voetbalseizoen

‘Vanmorgen zag ik toevallig thuis nog een elftalfoto van drie jaar geleden’,zegt Dick Schoenaker, “en dan weet je hoe betrekkelijk het allemaal toch is. Vier zijn er nog overgebleven, Lerby, Schrijvers, Ling en ik. De rest: weg. De trainers, de verzorger, daar sta je hele­maal nooit bij stil”. De presentatie van Ajax aan de schrijvende en fotograferende pers. Terwijl de meeste spelers ongeïnteresseerd naar de middenstip sloffen, ruziet Ajax' perschef Daan Schalm - modieus sjaaltje­ met balletjes rond de strot - met een paar fotografen. De kiekjesmakers hebben vooraf een verklaring moeten tekenen dat de vervaardigde foto's niet voor com­merciële doeleinden zullen worden gebruikt. En maken vervolgens ernstig bezwaar tegen het feit dat Schalm een koffer met het merk van de voornaamste sponsor van Ajax voor de spelersgroep neerplant. Dat achten zij tegenstrijdig. Schalm blijft aanvankelijk onverbiddelijk - mede op aandringen van de directeur van die sportieve haan - maar gaat uiteindelijk toch overstag. Niettemin: één der fotografen blijft mokken, en verklaart later zich te zullen wenden tot het hoofdkan­toor van de sponsor te Pa­rijs. Er waren ook belangrijke zaken aan de orde, daar in De Meer. Voorzitter Ton Harmsen, omringd door de trai­ners Kurt Linder en Aad de Mos, en de bestuursleden Neefjes, Westrik en Van Eij­den, maakte bij voorbeeld bekend dat Ajax het komende seizoen één miljoen hoopt t e kunnen bezuinigen op de spelerssalarissen. Daartoe werd de selectie teruggebracht van 32 naar 21 spelers. Bij die 21 moeten in feite nog Piet Wijnberg en Karel Bonsink - hij was er trouwens niet, in tegenstel­ling tot Wijnberg - worden geteld. Wat Linder betreft moet Wijnberg in Amsterdam blijven - „in verband met de blessuregevoeligheid van Edo Ophof” -maar Harmsen heeft dat nog niet willen beloven. Nieuws was er ook over Bobby Haarms, het vorige seizoen, na zestien seizoenen uitgekotst door Ajax. Harmsen: We zijn met Bobby overeengekomen dat hij tot aan het eind van dit jaar, dus nog een maand of vijf, scoutingwerkzaamheden voor Ajax gaat doen. Onder leiding van Jany van der Veen, overigens. In december bekijken we dan of het ons bevalt of dat we er misschien maar beter mee kunnen stoppen”.  

‘Voetbal is een spel van momenten’
Frank Rijkaard over voetbal en studie

Er is op deze plaats al veel geschreven over de aanstormende talenten vanuit de Ajax-jeugd naar het eerste elftal of Jong Ajax. De afgelopen maanden heeft menigeen zich verbaasd over het feit dat zoveel jonge spelers weten door te dringen naar dat eerste elftal. Namen als Kieft, Weggelaar en Rijkaard klinken zeker niet vreemd meer in de oren, terwijl ook Gerald Vanenburg en in mindere mate John Silooy reeds in de hoofdmacht zijn uitgekomen. Onder normale omstandigheden zouden al deze jonge talenten misschien nog niet dermate intensief in het eerste elftal zijn opgetreden, maar noodgedwongen door de overbekende blessuregolf werd de doorstroming geforceerd. Van enige opbouw en voorbereiding op het grote werk was weinig sprake. In een zeer vroeg stadium werden zij 'voor-de-leeuwen-geworpen', met alle risico's van dien. Voorzichtig zijn met jong talent is een vereiste in het voetbal, want het is zeer snel kapot gemaakt. Evenwel door goede en deskundige begeleiding is veel mogelijk. Ajax beschikt daarbij al enige jaren over een Studie- en Begeleidingscommissie, waaraan onlangs in ons clubblad de nodige aandacht is gegeven. Dankzij ondermeer deze Commissie is het mogelijk geweest, jonge talenten zonder schade op het hoogste niveau in te passen. Uiteraard hebben trainers en anderen ook zeker bijgedragen om e.e.a. mogelijk te maken. Een totale begeleiding, welke een club als Ajax nu biedt, is uniek te noemen in Nederland. Geen andere club kent iets dergelijks. Het zal derhalve veel mensen interesseren uit de mond van één der jonge talenten te vernemen, welke ervaringen hij heeft ondervonden in deze opzet van begeleiding in combinatie met zijn voetbalprestaties.  

‘Ik deed het voor Bobby’
Piet Schrijvers terug keert terug in Oranje

Ik heb het voor Bobby gedaan." Piet Schrijvers, de 34-jarige doelman van Ajax ging terug in Oranje voor Bobby Haarms. Zijn grote vriend, die onlangs aan de dijk werd gezet door de Amsterdamse voetbalclub. Het rommelde in de hoofdstad. De sfeer werd met de dag slechter. Het bestuur nam beslissingen, waarmee niemand van de spelersgroep het eens was, of waar ze zelfs nog niets van wisten. Piet Schrijvers: „Ik was iedere ochtend stomverbaasd als ik d e kranten opensloeg". Hij praat met Voetbal Revue over zijn carrière, het „duistere" vertrek van Simon Tahamata, Leo Beenhakker en Bobby Ha arms. Formuleert zijn zinnen uiterst zorgvuldig, want iemand met pittige uitspraken en een grote mond is volgens hem bij Ajax niet gewenst.

De 97-kilo zware Schrijvers is bij wijze van spreken met de voetbalschoenen aan geboren . Als kleine jongen voetbalde hij veel op straat omdat hij nog te jong was om lid van en club te worden. Schrijver: „Mijn ouders waren bijna iedere dag met voetbal bezig. Mijn vader was jeugdvoorzitter ik ben meteen gaan keepen. Vroeger had ik ook overal maling aan. Ik was de brutaalste en zou wel op die stenen duiken. Via RUC (Utrecht) SEC (Soest), kwam ik terecht bij HVC. Het huidige FC Amersfoort. Ik kreeg daar op 16-jarige leeftijd een jeugdcontract aangeboden. Na twee jaar werd ik full-prof bij DWS, nu FC Amsterdam. Daarna heb ik 6 jaar bij Twente gespeeld en dit is mijn zevende seizoen voor Ajax”.  

‘Gesteund door het shockeffect van het Beenhakker-ontslag ondernam Ajax na de winterrust een fraaie eindsprint’
Terugblik op seizoen 1980/1981 (met dank aan Hans Jansen)

Eind goed al goed. Zo zou je het inmiddels reeds enkele weken geleden afgelopen seizoen '80-'81 kunnen samenvatten. Wie aan de vooravond van het jongste seizoen Ajax als kampioen of minstens als tweede getipt zou hebben, leek al direct gelijk te gaan krijgen. Immers, de eerste competitiewedstrijd werd al met 2-4 in Deventer bij Go Ahead Eagles gewonnen. Vooral de „youngsters” Kieft, Rijkaard en Weggelaar -eigenlijk uit het niets naar voren gekomen- deden van zich spreken. Maar ook in de Adelaarshorst werd al aangetoond, hoe makkelijk Ajax doelpunten moest incasseren. En dat heeft de formatie van eerst Leo Beenhakker en later Aad de Mos danig opgebroken. Het blessurespook is daarvan natuurlijk de hoofdoorzaak geweest; in geen enkel duel kon Ajax op zijn sterkst aantreden. Botbreuken en blessures van wat minder ernstige aard volgden elkaar met de regelmaat van d e klok op. Gesteund door het shockeffect van het Beenhakker-ontslag ondernam Ajax na de winterrust een fraaie eindsprint, die uiteindelijk op een tweede plaats met een straatlengte achterstand op AZ'67 werd besloten. Dan volgt hier het statistische overzicht van Ajax in 1980-1981.  

‘Ik voel me nog steeds dat schoffie uit de Sterrenwijk’
Talentvolle Gerald Vanenburg voorbeeld van Ajax-talent

Er moet een golf van herkenning door d e kenners in De Meer zijn gegaan toen Gerald Vanenburg debuteerde. Hij acteerde weliswaar slechts twintig minuten in de hoofdmacht van Ajax, tegen FC Den Haag, maar die paar verrukkelijke acties, die virtuoze balbehandeling maakten duidelijk dat Ajax andermaal een Echt Talent presenteerde. Een onbevangen voetballer met flair die zijn hele ziel in elke balbehandeling legt. Maar Ajax is terecht voorzichtig met dat pas 17-jarige talent, de herinneringen aan Sjoerd Ruiter en Ton Blanker, geafficheerd als kostelijke talenten, maar te snel bejubeld en vervolgens gekraakt, leven nog altijd bij Ajax. Gerald Vanenburg groeide op in de Utrechtse Sterrenwijk, een typische volksbuurt (Vanenburg: “Zeg maar gerust achterbuurt”). Daar, in bikkelharde partijtjes op straat, werd zijn karakter gevormd. Vanenburg: “Keihard werd je in die partijtjes aangepakt. Maar ik had daar geen moeite mee. Je leerde al snel die tackles te ontwijken. Ik voelde me er alleen maar sterk door worden. Met het uithalen van kattenkwaad liep ik altijd voorop. Sjonge, er zijn wat ruiten gesneuveld in die tijd. Ik ben wat achterna gezeten hoor, door mensen die weer eens een bal door hun ruit hadden zien gaan. Maar z e kregen me niet te pakken, ik was vrij behendig en snel”. Vader had al snel in de gaten dat Gerald méér voetbaltalent in huis had dan zijn twee oudere zoons, die trouwens ook heel aardig tegen een bal konden trappen. De oudste is inmiddels op 32-jarige leeftijd met voetbal gestopt, de middelste speelt nog bij het Utrechtse VVIJ. Vanenburg volgde de ontwikkelingen van zijn jongste telg intensief.  

‘Ik heb gevoel dat het nu pas bij Ajax gaat beginnen’
Martin Wiggemansen klaar voor de strijd in tweede seizoen bij Ajax

De komende zomerweken zal Martin Wiggemansen ongetwijfeld nog eens terugdenken aan augustus vorig jaar. Hals over kop werd de linksbuiten van FC Amsterdam toen weggehaald uit een trainingskamp in het Overijsselse De Lutte om dezelfde avond nog bij Ajax te debuteren in het Amsterdam-700-toernooi. Het was het begin van een avontuur dat wat de profvoetballer zelf betreft nog steeds geen “happy end” kent. Immers, hij wist zich zelden een vaste plaats te veroveren in de hoofdmacht van de equipe uit De Meer. Wiggemansen, terugblikkend op één jaar tussen top en flop: „Nadat ik tekende wist ik, dat ik het moeilijk zou krijgen. Niet alleen doordat het niveau bij Ajax hoger was dan bij FC Amsterdam, maar ook omdat Beenhakker me niet wilde. Aan zijn hele houding merkte ik dat ik niet bij hoorde. Hij sprak haast nooit met me. Ik ben wel eens naar hem toe gestapt om er met hem over te praten, vroeg wat de bedoeling was. Hij vertelde me, dat-ie er tegen was geweest, dat ik werd aangekocht. Maar dat-ie er ook niets meer aan kon veranderen”.

Wiggemansen werd in augustus vorig jaar door het bestuur van Ajax aangekocht. Dit ondanks dat trainer Beenhakker zich tegen zijn komst uitsprak. De Amsterdammer mocht van Beenbakker in het begin van het seizoen alleen maar invallen. „Ik speelde steeds ongeveer de laatste tien minuten mee. In zo’ n korte period e kan je natuurlijk weinig doen. Een echt e kans gaf Beenhakker me niet. Pas toen we met acht à negengeblesseerden zaten,. werd ik opgesteld. Tegen Wageningen bijvoorbeeld, toen we op eigen veld met 2-4 verloren en in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (2-0 voor PEC, red.), waarin het hele elftal weer slecht speelde. Hoewel Beenhakker me al had beloofd, dat ik de wedstrijd daarna, tegen NEC, mee zou doen, zette hij me er toen weer naast". Voor Wiggemansen was dat geen reden om nog eens een gesprek met zijn trainer te houden. „Ik zag het nut er niet van in. Ik wist dat hij me op een zijspoor had gezet".

Dat zijspoor leidde tot het C- team, de betaalde jeugd, van Ajax. Ongeveer twintig keer kwam de linksbuiten, die voor drie en een halve ton werd aangetrokken, hierin uit. Hij voelde zich er bepaald niet zekerder door. „M'n zelfvertrouwen had een enorme opsodemieter gekregen. Ik had het gevoel dat ik er voor Piet Snot bijliep. Begon aan mezelf te twijfelen. Vroeg me af of ik het nog wel kon. Ook mijn privé-leven ging eronder lijden. Op een gegeven moment dacht ik, wat heb ik hier nog re zoeken. Maar aan de ander e kant wilde ik niet slap zijn. Ik wilde me bewijzen. De figuren ongelijk geven, die zeiden dat ik te slecht voor Ajax zou zijn".

‘Bij de komst van Kurt Linder…'
Tijn Middendorp over de nieuwe technische staf van Ajax

Het zijn niet de meest eenvoudige tijden geweest die onze club het afgelopen seizoen heeft moet doorstaan. Veel blessure leed, vooral in het begin van de competitie matige prestaties, de uiteindelijke tweede plaats viel dan nog mee, een trainer die vertrekt met een nieuwe technische staf tot gevolg. Genoeg om wat zaken toe te lichten door voorzitter Tom Harmsen. Vooral d e komst van Kurt Linder vereist de nodige toelichting. De voorzitter legt uit:

‘Wij hebben gesprekken gevoerd met Happel en met Michels waarbij ik altijd gezegd heb te willen kiezen uit die twee plus Ivic en Boskov, of een West-Duitse trainer. Iedereen heeft lopen gissen wie die trainer dan wel zou kunnen zijn, zo erg, dat wij op dat punt niet helemaal serieus werden genomen. Maar dat is dus Kurt Linder, die al drie maanden op ons verlanglijstje stond. Boskov wilde ook graag maar om problemen met de stichting Arbeidszaken en het ministerie van Sociale Zaken te voorkomen, hebben we gekozen voor een trainer uit de EEG, waardoor wij in ieder geval geen moeilijkheden kregen aangaande een vergunning voor de tewerkstelling'.

‘Ik heb er genoeg zien komen hier die geweldig kunnen voetballen, maar daar alleen red je het niet mee.’
Bobby Haarms over Piet Wijnberg en Keje Molenaar

Het trainingskamp van AFC Ajax is vaak het begin van de voorbereiding op een nieuw voetbalseizoen. Dit jaar was Ajax wederom te gast in hotel Wassenaar in Odoorn, waar de nieuwe trainer Kurt Linder zijn selectie trachtt e klaar te stomen voor seizoen 1981/1982. Twee spelers uit de selectie worden er deze maand door Bobby Haarms uitgelicht: Piet Wijnberg en Keje Molenaar.

‘Zie ze nou liggen. Eff e kijken. Die linker.....Frankie? Nee, Pietje. Wijnberg ja. Je had ook nog Hamberg. En daarnaast ligt Keje. Zijn zeker televisie aan het kijken op een trainingskamp of zo. In elk geval hebben ze die vrijetijdskleding van Le Coq Sportif aan. Prachtig spul is dat, een erg goede firma. Moet allemaal uit Parijs komen. Ja, Molenaar, echte Volendammer. Vorig jaar gekomen. Keje is een goede voetballer, kan een grote worden. Maar dan moet ie een paar horden nemen. Het gaat om mentaliteit. Ik heb er genoeg zien komen hier die geweldig kunnen voetballen, maar daar alleen red je het niet mee. Keje volgt trouwens ook een opleiding, daar hebben voetballers eigenlijk tijd genoeg voor natuurlijk. En dan Pietje. Ja, Piet hoort gewoon bij de zestien, zeg maar. Eerste seizoen 13 wedstrijden, nu gaat ie eenzelfde aantal halen. Aardige vent.’  

Johan Willem Friso Kapel creëert Koning Voetbal-mars
Instrumentale Song van de Maand

De Johan Willem Friso Kapel uit Assen is de oudste van de vier beroepsharmonie orkesten in de Nederlands e krijgsmacht. Johan Willem Friso was de eerste Friese Stadhouder die ook Prins van Oranje was. De Kapel ontstond in 1819 was tot april 1954 bekend als het Stafmuziekkorps van het Eerste Regiment Infanterie. Bij Ministeriële Beschikking draagt het sinds april 1954 haar huidige naam. Het orkest bestaat uit een hout-, koper- en slagwerksectie met een contrabas. Het repertoire strekt zich uit van militaire marsmuziek tot eigentijdse symfonische harmonie- en amusementsmuziek. Ook worden klassieke arrangementen uit de symfonische muziek gespeeld. Het orkest verzorgt de muzikale omlijsting bij militaire evenementen en protocollaire verplichtingen binnen en buiten d e krijgsmacht. In 1972 maakte de beroepsharmonie een uitstapje naar de voetbalwereld en bracht de officiële KNVB mars, Koning Voetbal, gecomponeerd door Willy Schootemeyer (1897-1953) op single uit. D eze erkende marsencomponist heeft wel vijftig marsen op zijn naam staan. Voor onder meer gereputeerde bedrijven en sportverenigingen stelde de op 56-jarige leeftijd overleden componist makkelijk in het gehoor liggende deuntjes. Een greep uit zijn oeuvre: KLM mars, Shell Nederland Mars, de Wielermars, de Olympisch Stadion mars, de VVV mars, Groot Rotterdam, de Brandweermars, etc. Ook vergaarde Willy Schootemeyer enige roem met muziek van de clubliederen van Velocitas en Excelsior en uiteraard het melodramatische Ik hou van Holland. Willy Schootemeyer huldigde als principe: Geen aangenamer muziek dan variaties op bekende wijzen. Koning Voetbal is getuige!

Groots voetbalspektakel van Ajax in Musselkanaal
Bekijk nu de videodownloads van Musselkanaal - Ajax 2-8

Tijdens het jaarlijkse trainingskamp dat Ajax ditmaal in Hotel Wassenaar te Odoorn hield, speelde het oefenduels tegen diverse amateurclubs. Eén van de tegenstanders was de plaatselijke voetbalclub uit Musselkanaal.

Ajax, dat speelde op volle oorlogssterkte, won het duel uiteindelijk erg gemakkelijk, maar in het eerste half uur hield de tegenstander redelijk goed stand. Enkele doelpunten, afkomstig van een amateurfilmer die aan de lange zijde van het veld alles vastlegde, kun je deze maand terugvinden in de videodownloads van De Goeie Ouwe Tijd.nl. Let wel op, want sommige fragmenten zijn erg kort, en dus zo voorbij.

Lucky Ajax draait op volle toeren

In mei en juni draait Lucky Ajax op volle toeren. In mei kwam Lucky Ajax maar liefst zes keer in actie. Vijf wedstrijden werden gewonnen, alleen tegen vv Ruinen werd met 4-4 gelijkgespeeld. Het succes van Lucky Ajax blijkt bij elke wedstrijd weer uit het enthousiasme bij de vele toeschouwers en organiserende verenigingen. In juni staan nog twee wedstrijden op het programma; daarna komt het elftal van Sjaak Swart en Werner Schaaphok pas op 5 augustus a.s. weer in actie. Veel spelers gaan genieten van een welverdiende vakantie en/of een bezoek aan het WK in Duitsland.

De wedstrijden die in juni nog op het programma staan, zijn:

Vrijdag 2 juni 2006 / KGB – Lucky Ajax (Bovenkarspel, 19.00 uur)
Zondag 4 juni 2006 / V en W United – Lucky Ajax (Olympisch Stadion te Amsterdam, 14.30 uur)

Informatie over de gespeelde wedstrijden en de nog te spelen wedstrijden kun je terugvinden in de rubriek Lucky Ajax op www.degoeieouwetijd.nl. Vanaf augustus a.s. volgt er meer informatie over de wedstrijden uit het naseizoen.

Hoofdrol voor Lucky Ajax bij benefietwedstrijd voor weeshuis in Ghana

Op zondag 4 juni a.s. komen historische Ajacieden in actie op historische grond. Lucky Ajax speelt dan met o.a. Sjaak Swart, Gerrie Mühren, Simon Tahamata, Dick Schoenaker, John Bosman, Aron Winter en Peter van Vossen een benefietwedstrijd in het Olympisch Stadion. Het is voor de eerste keer sinds de oprichting dat Lucky Ajax in dit stadion voetbalt. Alle opbrengsten van de wedstrijd gaan via de stichting Kinderen in Ontwikkeling naar het ‘Save Our Lives’ weeshuis in het dorpje Agroyesum in Ghana.

Lucky Ajax speelt tegen VenW UNITED. Dat is een personeelselftal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. VenW UNITED voetbalt al tien jaar in een Haagse competitie, tegen andere ministeries en overige overheids­organisaties. Om dit jubileum vieren, organiseert het team de benefietwedstrijd tegen Lucky Ajax. Minister Karla Peijs zal de aftrap geven. Rond de benefietwedstrijd wordt een gevarieerd en aantrekkelijk programma aangeboden. Het evenement begint om 13.00 uur met een voorwedstrijd tussen twee jeugdelftallen. FC Amstelland (uit Amsterdam Zuidoost) komt met een elftal Ghanese voetballertjes; zij spelen tegen de D-jeugd van de Haagse vereniging JAC. Tussen de wedstrijden door kan het publiek genieten van Ghanese en Nederlandse muziek en snacks.

Kaarten kosten 10 euro (kinderen t/m 12 jaar 5 euro). Zie voor meer informatie over het weeshuis, de wedstrijd en de kaartverkoop www.kindereninontwikkeling.nl . Diverse organisaties steunen de benefietactie van VenW UNITED. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Twynstra Gudde, Centric en Ordina hebben een financiële bijdrage geleverd. Het Olympisch Stadion en het Stadsdeel Zuidoost van de gemeente Amsterdam zijn op allerlei manieren behulpzaam. Cateraar Sodexho verkoopt kaartjes in de bedrijfsrestaurants in diverse VenW-panden. En de voetbalclubs FC Amstelland en JAC verzorgen de voorwedstrijd.

Auteur Menno de Galan signeert zijn Ajax-boek in Amersfoortse wijk Kattenbroek

Eén van de meest opvallende Ajax-boeken van de laatste maanden is toch wel die van Menno de Galan. Zijn boek ‘De trots van de wereld’ valt inhoudelijk met name op door oog voor details en bevat veelal unieke, nooit vertelde verhalen van en over Ajacieden uit de Gouden Periode van Ajax (1965-1973). Het boek mag niet ontbreken bij de echte Ajax-liefhebber met interesse in het verleden van de club. Maar er is méér dan alleen het boek…

Op zaterdag 17 juni a.s. kun je het boek aanschaffen of jouw boek laten signeren door Menno de Galan zelf. Tussen 14.30 en 15.30 uur zal De Galan, ook bekend als journalist van het actualiteitenprogramma NOVA, bij de Algemene Boekhandel van Winkelcentrum Emiclaer te Amersfoort alle tijd nemen om zijn boek(en) te promoten en alle exemplaren te signeren. Kom dus gerust een kijkje nemen en ontmoet De Galan in levende lijve. Ook ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ zal aanwezig zijn en is bereid om alle vragen over het verleden van Ajax te beantwoorden of in behandeling te nemen. Wie weet tot zaterdagmiddag 17 juni a.s.

Frank en Ronald de Boer presenteren jubileumboek/DVD 75 jaar v.v. De Zouaven

Op 2e pinksterdag, maandag 5 juni 2006 wordt er in het gemeentehuis van Stede Broec een fototentoonstelling gehouden met als thema 75 jaar voetbal in Stede Broec. Daar zullen om 11.00 uur de makers van het boek/DVD bestaande uit, Jaap Bimmerman, Niek Oud, Edwin Bakker en Cor Westerveld, het jubileumboek 75 jaar Zouaven presenteren, en zal het startsein worden gegeven voor de verkoop van deze unieke combinatie van boekwerk en DVD.

Vanaf 15.00 tot 16.00 uur zullen Ronald en Frank de Boer aanwezig zijn om de boeken persoonlijk te signeren. Voor diegene die het boek al hebben besteld, bestaat de mogelijkheid om het boek op te halen en ook te laten signeren. Het boek zal verschijnen in 4 kleurendruk, en telt 184 pagina`s in glanzend papier. Op de DVD staan unieke filmbeelden uit het verleden en heden en duurt 45 min. Het boek en de DVD zullen als een pakket worden aangeboden voor € 22,50

Inhoudelijk zal het boek niet alleen in jaartallen, maar ook vooral thematisch de geschiedenis van de vereniging weergeven. Thema`s zijn o.a. hoe en waar het begon, het ontstaan van de naam, en wat waren de sportieve prestaties op voetbalgebied. Ook het ontstaan van het jeugd, dames en zaterdagvoetbal, en bijzondere evenementen en jubilea`s zullen de revue passeren. Natuurlijk staat men ook stil bij het talent wat deze club in de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Ook interviews met diverse oud-spelers, trainers, bestuurders, medewerkers en supporters zullen niet ontbreken, en uiteraard alles rijk geïllustreerd met veel unieke foto`s. Dit geheel geeft het boek, en de DVD een bijzondere en waardevolle inhoud, een geweldig historisch naslagwerk van de rood-grijzen die op geen enkele boekenplank mag ontbreken.

Titel “75 jaar De Zouaven”, met als subtitel “Van kerkeland naar de Tocht” Oplage 750 stuks, dus wees er snel bij “Op IS OP” ,formaat 210 x 260 mm, omslag voorzien van glanslaminaat, genaaid, gebonden boek met harde kaft, inclusief opbergmapje voor de DVD. Het boek is te bestellen door overmaking van € 20,00 op bankrekening 11.76.05.050 t.n.v. Zouaven jubileumboek, en met vermelding van Uw naam en adres. De al bestelde boeken die op 5 juni niet worden opgehaald, zullen worden thuis bezorgd. Vanaf 1 juni sluit de voorverkoop en kost het boek € 22,50.

Bryan Roy onthuld bijzonder Ajax-bord bij Be Quick in Dokkum

Donderdag 1 juni staat er bij de amateurclub Be Quick uit Dokkum een opmerkelijke voetbalwedstrijd op het programma. Rond 20:00 uur begint daar namelijk een sportieve strijd tussen Ajax en Feyenoord supporters. Onder de leden van Be Quick bevinden zich een groot aantal Ajax en Feyenoord aanhangers. Deze leden maken elkaar sinds jaar en dag belachelijk en daarom is er besloten tot deze unieke voetbalwedstrijd.

Voorafgaand aan deze wedstrijd wordt er een Ajax Fanbord onthuld. De onthulling wordt gedaan door niemand minder dan Bryan Roy. Binnen het Rotterdams e kamp weet niemand van een dergelijke stunt. Verwacht wordt dan ook dat de onthulling van het bord en de aanwezigheid van Roy als mokerslagen aankomen. De Ajax supporters beginnen derhalve met een 2–0-voorsprong aan de wedstrijd. En ach, eigenlijk is dat niets nieuws. Na de wedstrijd worden een Ajax en een Feyenoord tenue uit de jaren ’70 verloot.

Volgende maand op De Goeie Ouwe Tijd.nl

De eerstvolgende update van de site zal plaatsvinden op 1 augustus a.s. In augustus 1981 heeft Ajax de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgerond en worden de eerste officiële wedstrijden gespeeld. Augustus begint met de zevende editie van het traditionele Amsterdam 700-toernooi, dat gespeeld wordt in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Ajax ontmoet tijdens dit toernooi Ipswich Town en landskampioen AZ’67. Een week na het Amsterdam-toernooi staat de eerste competitiewedstrijd tegen Willem II al op het programma. In augustus zullen de Amsterdammers, voor het eerst onder leiding van Kurt Linder, maar liefst vijf wedstrijden in competitieverband spelen. Naast de topper tegen Feyenoord valt met name de thuiswedstrijd tegen De Graafschap op. Deze doelpuntrijke wedstrijd is volgende maand Wedstrijd van de Maand.

Natuurlijk kun je ook volgende maand weer optimaal genieten van de videobeelden van Ajax in het nieuwe seizoen. De Kermisklanten zorgen met hun ‘Ajax Polka’ voor de muzikale ondersteuning, en Tijn Middendorp en Bobby Haarms hebben weer een interessante column over hun club verzorgt. Verder kijken Piet Schrijvers, Dick Schoenaker, Kees Zwamborn en Frank Rijkaard vooruit op de kansen van Ajax in de nieuwe competitie.

Nieuwsbrief

Op 1 juli a.s. zal de site niet worden bijgewerkt. Onze eerstvolgende nieuwsbrief zal verstuurd worden op dinsdag 1 augustus a.s.

*** Stuur deze nieuwsbrief door naar alle Ajax-vrienden;
daar doet je zowel ons als hen een plezier mee…***

Wij wensen iedereen veel plezier toe bij een nieuwe maand in het seizoen 1980/1981….

Ajax-groeten,

Redactie Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'
_________________________________________________________________________________
URL: Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ is te bezoeken op www.degoeieouwetijd.nl en wordt op de eerste dag van elke nieuwe maand ververst. Elke maand kijken we terug op het Ajax van dezelfde maand exact 25 jaar geleden….

Email: De redactie is te bereiken via emailadres: info@degoeieouwetijd.nl. Wij streven ernaar om alle email zo snel mogelijk te beantwoorden.

Opzeggen nieuwsbrief: Indien je voortaan deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief: Indien je deze nieuwsbrief niet direct van ons hebt ontvangen, maar van een vriend, familielid of collega en je de nieuwsbrief voortaan direct van ons toegezonden zou willen krijgen, dan kun je je hiervoor bij ons aanmelden. Stuur in dat geval een mailtje naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: aanmelden nieuwsbrief; vanaf de eerstvolgende maand zullen we dan onze nieuwsbrief ook naar jou versturen.

<<< Terug naar startpagina