Nieuwsbrief November 1981
Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Meld je hier aan en ontvang voortaan onze nieuwsbrief

Hallo Ajacied,

November 1981 staat wat Ajax betreft in het teken van sportief verval én de stijgende kansen op een terugkeer van Johan Cruijff in het Ajax-stadion. De nederlaag tegen AZ’67 (1-0) aan het einde van de maand, wordt overspiegeld door de berichtgeving over een nieuw contract van Johan Cruijff bij Ajax.

De onrust in De Meer is groot. Ajax staat ondertussen op grote afstand van de koplopers en Piet Schrijvers uit zijn onvrede naar het Ajax-bestuur nadat hij ten faveure van hans Galjé gepasseerd is bij het bekerduel met DHC in Delft. Goed nieuws is er ook: Frank Rijkaard is eerder dan verwacht hersteld van zijn blessure. Maar de grootste vraag bij het scheiden van november is natuurlijk: keert Johan Cruijff daadwerkelijk terug bij Ajax??

FC Utrecht – Ajax 3-5 (1-2)
Eredivisie, speelronde 13 / Wedstrijd van de Maand

Wedstrijden tussen Ajax en FC Utrecht staan al jaren garant voor spanning, spektakel en veel doelpunten. De laatste jaren heeft Ajax met name de thuisduels ruim gewonnen van de Domstedelingen. Uitslagen als 5-0, 6-0 en 7-0 kwamen ten tijde van Ruud Geels bij Ajax geregeld voor. Wedstrijden in stadion Galgenwaard wist Ajax ook geregeld in winst om te zetten, maar dat was meestal met slechts één doelpunt verschil en vond de beslissing vaak plaats in de slotfase van de wedstrijd. De laatste overwinning van FC Utrecht op Ajax dateert alweer uit het najaar van 1976, toen het elftal van Leo van Veen het bekerduel met 2-1 wist te winnen van de Amsterdammers.

De équipe van trainer Han Berger begon het duel met Ajax zeer voortvarend. Met gretig spel en agressieve duels wisten de Utrechtenaren de opponent voortdurend onder druk te zetten. Hiermee bleef het tegenvallende spelbeeld van de voorbije weken een groot probleem voor het geplaagde Ajax-elftal. Na ruim 20 minuten spelen kwam de dikverdiende treffer voor FC Utrecht. Een slim balletje van Ton de Kruyk stelde aanvaller Gerard van der Lem in staat om verwoestend uit te halen: 1-0.

‘We gingen met drie of vier invallers naar Feyenoord toe en wonnen die wedstrijd met 5–0’
Wim Anderiesen jr mocht bij Ajax in zijn vaders voetsporen treden / Interview van de Maand

Mijn vader en oom Henk hebben in 't Gooi gevoetbald. Hoe ze daar terecht kwamen weet ik nog steeds niet. Maar met Dolf van Kol, en nog enkele anderen die daar voetbalden zijn ze naar Ajax gestapt. Het waren Amsterdammers, daarom is het ook zo gek dat ze bij 't Gooi speelden. Het was nog in de echte amateur-tijd, en waarschijnlijk is gevraagd of ze daar kwamen spelen. Ajax had toen al meer uitstraling, zoals het nu nog altijd is.

Ik was 15 jaar, dus in 1946, vlak na de oorlog. Tijdens de oorlog kwamen we wel eens een enkele keer bij Ajax kijken, mijn vader was erelid. Hij had dus een diploma, zo heette dat. Je hebt als jonge jongen niet zo in de gaten dat er een oorlog aan de gang is. Ik was 8 jaar toen de oorlog begon. Je beleeft die tijd dan als een soort avontuur, je mocht ook zoveel dingen die je nu niet meer mag. De Meer was tijdens de oorlog ingenomen door de Duitsers. Dat nazi-teken stond ook op de grote vlaggen die er hingen. Dat was geen prettig gezicht. Ajax heeft er niet alle oorlogsjaren gevoetbald, ik weet me ook niet meer te herinneren hoe dat was, of er veel publiek kwam kijken als Ajax speelde. Maar er zullen weinig mannen geweest zijn, zeker weinig jonge mannen. Met het voetballen op straat moest je ook voorzichtig zijn, want er kon altijd een razzia zijn. En daarom gingen mensen ook niet zo graag naar het voetbal. En als er een luchtalarm kwam dan moest je weg, dan werd de wedstrijd gestaakt.

Ajax – Arsenal 1-0 (1-0) / De Zilvervloot
Jaarbeursstedenbeker, seizoen 1969/1970 / Portret van de Maand

Woensdagavond 8 april, kregen de spelers van Ajax en de technische staf een déjà vu beleving toen zij het veld van het Highbury stadion zagen. Ook dat was door intensief gebruik geen grasveld meer te noemen maar eerder een kleiveld met af en toe een sprietje groen er tussen. Maar de spelers van Arsenal hadden geen spikes nodig om hun tegenstanders de baas t e kunnen. Na elf minuten was het spits Charlie George die Gert Bals met en afstandschot passeerde. Op zich hielden de Amsterdammers daarna goed stand, met Sjaak Swart als een veredelde middenvelder kon Ajax Arsenal de rest van de wedstrijd goed in bedwang houden en leek de 1–0 stand goede perspectieven te bieden voor de return in Amsterdam. Maar middenvelder Sammels scoorde, in de 80e minuut uit een hoekschop toch 2–0. En alsof dat nog niet genoeg ellende over de Amsterdammers had uitgestrooid, besloot scheidsrechter Tschenscher uit West-Duitsland, Arsenal een strafschop te geven voor een overtreding van Sjaak Swart op George Graham. Swart zelf merkte daar over op: ”Het was echt geen penalty, die gozers dook gewoon over mijn been heen”

Op woensdagavond 15 april 1970 staan ondanks de problemen tussen Michels en de spelersgroep toch de gebruikelijke elf Ajacieden in de catacomben van het Olympisch stadion te wachten om het veld te betreden tegen Arsenal en te proberen een 3–0 achterstand goed te maken. Naast de weer fitte linksbuiten Piet Keizer zijn dat keeper en aanvoerder Gert Bals, de verdedigers Wim Suurbier, Velibor Vasovic, Barry Hulshoff en Ruud Krol, de middenvelders Gerrie Mühren en Nico Rijnders en de voorhoede spelers Sjaak Swart, Johan Cruijff en Dick van Dijk. Bij de Londenaren tien van de spelers in het veld die een week eerder de overwinning hadden behaald. Alleen linksmidden en groot talent Peter Marinello, was vervangen door Armstrong, een meer verdedigend ingestelde speler. Het was duidelijk dat Arsenal Manager Bertie Mee, niet naar Amsterdam is gekomen om een leuke open pot voetbal op de mat te leggen.

‘Ik heb altijd genoten van hen en ik hoop dat ik zondag weer van hem kan genieten’
Massale Johan Cruijff-gekte in Amsterdam bij zijn aanstaande rentree in thuisduel met Haarlem

Bij Ajax heeft Harmsen met al zijn gewicht de beslissing over Cruijff na dagen van getreuzel moeten forceren. Het bestuur kon maar geen mening formuleren, omdat de stemmen staakten. Harmsen dreigde toen, met vice-voorzitter Arie van Eijden, op te stappen. Met veel gepraat wist de voorzitter eerst penningmeester Lou Bartels en later commissaris van het amateurvoetbal Neefjes te overreden in te stemmen met een heroptreden van Cruijff bij zijn vroegere club. Alleen secretaris Jan Westrik bleef zich tegen dat besluit opstellen. Hij verbindt evenwel geen conclusies aan de nederlaag. Toen dan eindelijk het bestuur akkoord ging met een contract tot het einde van dit seizoen met Cruijff, werden de voormalige wereldster en zijn zakelijke compagnon Hans Muller haastig opgetrommeld voor verdere afspraken over de wijze van honoreren. Al eerder toonden zij zich bereid op basis van recettedeling aan de slag te gaan. Alles wat door Cruijff meer in De Meer de wedstrijden bezoekt, schuift Ajax goeddeels af aan de vedette. Hij is daarnaast verzekerd van een vast salaris, nauwelijks hoger dan anderhalve ton voor iets meer dan de helft van de competitie.

‘Als Johan Cruijff komt sneuvelt Wim Jansen’
Terugkeer Johan Cruijff bij Ajax kan grote gevolgen hebben

Zoals de zaken er nu voor staan zal Ton Harmsen aan het einde van deze week, als hij terug is uit het buiten­land, een persconferentie beleggen in het Ajax-sta­dion. En dan zal hij vertellen wat iedereen inmiddels al voor vaststaand aanneemt: Johan Cruijff hijst zich nog eenmaal in het Ajax-shirt. Zaterdag, als Ajax bij AZ '67 op bezoek gaat, zal Cruijff hooguit als wisselspeler op­treden - om alleen in uiter­ste nood of bij een ruime voorsprong in te vallen. Een week later, 6 december, showt Ajax zijn „nieuwe ­aanwinst” in De Meer, tegen Haarlem. Zondag, voor, tijdens en na Ajax - Roda, zweeg Harmsen over de zaak-Cruijff. Er zijn geen nieuwe ontwikkelin­gen rondom het aantrekken van Johan, zei hij - en als Harmsen uitsluitend en al­leen namens zichzelf spreekt, is dat ook zo. Voor Ajax is er de afgelopen we­ken, nadat Cruijff in eerste instantie een aanbod was gedaan en Cruijff (of diens zaakwaarnemer) dat af­wees, niets “anders” ge­worden: het aanbod is blij­ven staan, er is niets aan toegevoegd of vanaf ge­haald Cruijff kan, voor de rest van dit seizoen, een niet al te hoog basissalaris krij­gen en mag een fors per­centage (de helft naar ver­luidt) incasseren van de ex­tra recette die het optreden van de oude meester, naar men hoopt, oplevert. Zoals bekent begroet iedere be­talende vereniging voor de aanvang van een seizoen de te verwachten recette voor elke thuiswedstrijd apart. Harmsen c.s. hebben de af­gelopen dagen slechts ge­wacht op wat de tegenpar­tij - ging doen; welnu, Cruijff c.s. hebben inmiddels Ajax' aanbod weer in overweging genomen, hebben nog en­kele detailpunten willen doorpraten en lijken inmid­dels zover dat het contract snel kan worden onderte­kend.

‘Jany van der Veen was zijn tijd ver vooruit'
Bobby Haarms over jeugdtrainer en scout Jany van der Veen

Bobby Haarms heeft met veel trainers meegemaakt tijdens zijn periode als assistent-trainer bij Ajax. Natuurlijk was Bob ook nauw betrokken bij Jong Ajax en de andere geledingen binnen de vereniging. In het verleden werkte Bob nauw samen met onder meer Ton Pronk, Piet Keizer en de legendarische Jany van der Veen. Onder van der Veen brak halverwege de jaren ’60 een succesvolle lichting Ajax-talenten door. Bob kijkt deze maand terug op het juniorenelftal van Ajax dat in 1964 de landstitel veroverde.

‘Jany van der Veen is één van de beste trainers ter wereld geweest, mag je rustig zeggen. Heeft heel veel spelers gebracht. Wim Suurbier, Johan Cruijff, Barry Hulshof. Dit is de A-jeugd. Van 1964. Goed elftalletje. Jany was eerst jeugdtrainer, later van het tweede elftal. Daarna ging ie naar Blauw-Wit. Toen zei hij tegen me: “Bob, dit is nu je kans”. Zo ging dat toen. Hij heeft bij Rinus ook aangegeven dat hij mij moest nemen. Geweldig natuurlijk. Toen werd ik trainer van Ajax. Wat Jany bijzonder maakte? Jany pakte het op z´n eigen manier aan. Heel knap. De sfeer, de maatregelen, de discipline. Ik weet nog goed. Op vrijdagavond gingen we dan na de training naar z´n huis op de Hoeweg, vlakbij ‘t stadion. Z´n vrouw maakte warme chocolademelk, en dan maar praten met die jongens. Soort trainingskamp bij hem thuis, juist in een andere omgeving dan in het stadion. Hij was echt z´n tijd ver vooruit.’

‘Volgens mij heb ik mijn snelheid overgehouden aan de tijd dat ik nog turnde’
Hans Galjé krijgt eindelijk kans als basiskeeper van Ajax

Zou hij de­zelfde instelling hebben als Piet Schrijvers, dan zou Hans Galjé bíj Ajax meer aan boetes heb­ben betaald dan aan salaris heb­ben ontvangen. Schrijvers pikte het al niet dat hij voor de beker­wedstrijd tegen de amateurs van DHC afgelopen zondag werd gepasseerd. Hij was welis­waar „genegen" om een dag eer­der in het tweede elftal op te treden, maar hij weigerde om in Delft op de reservebank te gaan zitten. De staking leverde Schrijvers een boete en een waarschuwing op. Galjé (24 jaar) heeft het afgelopen seizoen onafgebroken vanuit de dug-out moeten toekijken. Toch lag hij geen moment dwars, terwijl ook hij alle reden had om na drieëneenhalf jaar te hebben gekeept in het eerste van FC Den Haag, ontevreden te zijn over de figurantenrol waarmee hij genoegen moest nemen.

“Natuurlijk was ik teleurgesteld. Ik was een paar maanden gelden ook het liefst naar Roda JC gegaan toen die club belangstelling voor mij toonde. Maar Ajax wilde daar niet van weten. Roda kon Sjaak Storm krijgen, maar niet Galjé. Ik heb daar verder geen punt van gemaakt. Ik ben niet zo iemand als Schrijvers, die meteen met zijn vuist op de tafel slaat en eist dat hij in het eerste wordt opgesteld. Van de trainer, Linder, heb ik begrepen dat hij me nu een tijdje wil laten spelen. Misschien zou het beter zijn om ook naar het bestuur te stappen en te vragen wat men nu precies met me wil, maar zo’n type ben ik nu eenmaal niet”.

‘Ik was eerlijk gezegd een beet­je geschrokken, omdat ik bang was om boven m'n stand te leven.’
Wim Kieft onder de indruk van zijn snelle ontwikkeling bij Ajax en Oranje

Hij heeft kortgeleden maar besloten om een geheim telefoonnummer aan te vragen. Zo'n honderd telefoontjes in het uur werden op een gegeven moment ook Wim Kieft teveel en dat wil wat zeggen. Want als er één bij Ajax is die altijd open staat voor supporters en andere belangstellenden, dan is het wel de 19-jarige spits. „Zelf maakt het me ook weinig uit, maar m'n familie werd er stapelgek van. Het werd ook steeds maffer. Giechelende meisjes en mensen die zonder wat te zeggen weer ophingen, het was niet leuk meer". Het geeft nog eens aan hoe populair Wim Kieft momenteel in vooral Amsterdam­ Oost is. Zelf beseft hij het nog nauwelijks, maar de realiteit spreekt voor zich. Neem alleen de verkiezing van de meest populai­re Ajacied, die kortgeleden onder de sup­porters werd gehouden.

Het imago van de gewone volksjongen uit de Indische buurt heeft er zeker aan bij­gedragen, maar vooral het feit dat Kieft hard op weg is om Nederlands scherpste schutter te worden. Maar liefst 28 keer schoot de jon­ge Ajacied dit jaar raak en dat waren op één strafschop na, allemaal "echte" goals.

Ajax wint de Cup
Song van de Maand door Arie de Wit

Ajax bestormt het Europese voetbal al aan het einde van de jaren zestig. In 1969 wordt nipt verloren van AC Milan. Al op dat moment zijn er liedjes te horen dat Ajax de Europa Cup gaat winnen. Helaas voor de Ajax-supporters, alle liedjes kunnen voorlopig de ijskast in. Maar niet voor lang. In 1971, ruim een jaar nadat aartsrivaal Feyenoord de Europa Cup voor Landskampioenen gewonnen heeft, is het weer Ajax dat in de finale uitkomt. Het Griekse Panathinaikos wordt met 2-0 verslagen in een bomvol Wembley-stadion te Londen. Ajax is Europees kampioen. Dit is meteen een impuls voor veel artiesten om een nummer uit te brengen over de Amsterdamse kampioen. Zo ook voor Arie de Wit. Deze totaal onbekende Amsterdamse zanger brengt in 1971 het nummer ‘Ajax wint de Cup’ uit. Niet te verwarren met het nummer van Theo Diepenbrock dat met dezelfde titel ook een klein hitje wordt. Van Arie de Wit is na deze song trouwens nooit meer iets vernomen…

‘Je kunt de beste aarde hebben, de warmste zon, maar het zaad moet de tijd hebben. Alles draait om tijd.’
Kurt Linder vraagt geduld om het Ajax-talent te laten rijpen

„Prikken chef". Linder spreekt het werkwoord uit zoals Ernst Happel het simpele woord kip verbastert. „Prikkken en kiep”. Happel stapte zo'n slordige tien jaar terug boos uit een Roemeens restaurant, omdat de „kiep” niet te vreten was. Guus Brox kreeg bijna een beroerte, toen hij hoorde, dat heel zijn team Happel was gevolgd. Plotseling kwam het stuk film terug. Het zangerige Duits was één oorzaak. Meer nog de handelbaarheid van beide trainers. Toen Happel de „kiep” veroordeelde was de Oostenrijker nog meer dan nu de bewoner van een andere planeet. Linder kon er ook wat van.

Bij PSV introduceerde hij op het gemoedelijke Brabantse land de harde arbeid. Nu, met zijn 48 jaar: „Bedankt, chef”. En later: „ Ik slaap nu liever een nachtje over harde beslissingen”. Dat prikken had te maken met de erbarmelijke toestand van het Ajax-trainingsveld. De bakken water verbanden de Ajacieden de afgelopen dagen naar de zaal. „Nu buiten trainer kost kracht en je moet daar juist kracht opdoen”, vult assistent Aad de Mos aan. Linder zegt: „Eben” en gaat later in de slag met bestuurslid Arie van Eijden, die op zijn beurt medewerking toezegt, want de zaal geeft te weinig overzicht.

‘Waarom zeggen die trainers niet gewoon: de tweede keeper heeft ook wedstrijdpraktijk nodig.’
Piet Schrijvers in een week van C-elftal Ajax naar Oranje

Ajax-keeper Piet schrijvers (35) is al door diepe dalen gegaan om de eenzame hoogten te bereiken waarop hij zo dikwijls stond en staat. Hij is, letterlijk dan, op zijn minst een omstreden fi­guur. Hij hoort of leest regelmatig dat hij “te dik” is. Men drukt het ook al eens eleganter uit. Maar bij Ajax beweerde men ooit dat zijn gewichtsgrens naar boven zelfs contractueel vastlag. Tijdens de voorbije dagen heeft Piet Schrijvers weer eens zo een tochtje door het dal moeten maken. Maar even vlug stond hij weer boven. Wij belden hem op om van hem te horen hoe het allemaal weer mogelijk was.

“Nu, voor de bekerwedstrijd tegen amateurclub DHC komen de trainers maar me toe om me te zeggen dat ik... niet in conditie ben. Na een goede prestatie tegen PSV was dit wil even een verrassing. Hans Galjé zou dus spelen...”

‘Ik had nog graag een paar jaar doorgegaan, maar niet mijn gezondheid’
Wim Meutstege afgekeurd voor het spelen van betaald voetbal

De vergetelheid heeft al een beetje bezit genomen van zijn naam. Wie nog herinnert zich vanavond bij PSV-Ajax de figuur van Wim Meutstege, die toch ook ooit zijn debuut maakte in het Nederlands elftal? De zachtmoedige rechtsachter, vaak gekritiseerd om zijn respect voor de tegenstander. Geruisloos verdween de 29-jarige verdediger uit het betaalde voetbal. Zoals meer collega's afgekeurd vanwege een versleten knie.

„Zo’n Rinus Israël gaat maar rustig door, terwijl hij geloof ik geen meniscus meer in beld e knieën heeft. Een prachtig staaltje van karakter, hoor. Maar ik vraag me af of hij wel verstandig bezig is. Hij moet toch nog langer mee. Straks zit hij met stijve gewrichten. Ik wilde dat risico absoluut niet lopen. Wat als mijn zwakte is aangemerkt, is voor mezelf juist nu mijn sterkte gebleken. Ik hoefde nooit zonodig op de voorgrond. Ik ben altijd sterk in relativeren geweest. Dat afstandelijke werd me in mijn spel wel eens kwalijk genomen. Maar dat kwam me nu goed van pas. Ik heb me, altijd gerealiseerd dat het de volgende week over kon zijn".

‘Ik voel mij als een libero in het bestuur'
Column Tijn Middendorp over Commissaris algemene zaken Arie van Eijden

Arie van Eijden is ongetwijfeld een van de jongste bestuursleden in Nederland maar ondanks zijn leeftijd (35) kan hij met passie praten over Ajax in al z'n facetten. Zelf heeft hij het als actief voetballer ver gebracht. Menigeen zal hem herinneren als spelers in het eerste elftal van Ajax. Zijn kontakten met Ajax begonnen als 10-jarig jongetje. Hij doorliep alle jeugdelftallen, kreeg op 18-jarige leeftijd een contract aangeboden en werd direct opgenomen bij de selectie van het eerste elftal. Hij speelde ondermeer de wedstrijd bij de opening van de Reynoldsribune. Problemen met zijn longen maakten een vroegtijdig einde aan zijn carrière als topvoetballer. Na zijn herstel volgende er nog twee seizoen bij RCH in Heemskerk met ondermeer een komende Johan Neeskens. Nooit heeft hij de binding met Ajax verloren. Hij ging daar voetballen bij de amateurs, werd gekozen voor de ledenraad en volgde André Kraan op als commissaris amateurzaken.

‘Ik houd mij veel bezig met het ontwikkelen en ontplooien van commerciële activiteiten maar ik ben ook het contact tussen de spelers samen met de technische staf en het bestuur. Ik vervang af afwezigheid de voorzitter en andere bestuursleden en ik praat veel met de Studie- en Begeleidingscommissie. Daarnaast eigenlijk alles wat ik zo tegenkom en wat gewoon gedaan moet worden. Om dat allemaal te kunnen opbrengen moet er wel een soort van gedrevenheid zijn. Dat zie je trouwens in de hele vereniging, zoals in de jeugdopleiding. Daar boeken we goede resultaten. Dat is goed voor iedereen. Dat het vooral goed gaat in de competitie.’

'Als het bij Ajax regent, druppelt het bij de amateurs’
Arie van Eijden, één van de jongste bestuurders in Nederlandse voetbal

In het kader de informatie vanuit het bestuur naar iedere belangstellende zo groot mogelijk te houden is het altijd boeiend iemand van dat bestuur aan het woord te laten. Nu levert het afspreken van een datum nog wel eens problemen op maar uiteindelijk ontmoeten we elkaar op 2 november jl. in Hoorn. Arie van Eijden is ongetwijfeld één der jongste bestuursleden in het vaderlandse voetbal. Z'n leeftijd (35) mag opvallend zijn, z'n reeds nu al opgedane ervaringen moeten borg staan voor een verhaal over Ajax in al z'n facetten.

'Het is natuurlijk niet gering wat er allemaal bij Ajax gebeurt. Iedere dag zijn veel mensen druk bezig al dat nodige werk te verzetten. Veelal vrijwilligers, dus pro deo. De benadering kan dan ook niet gelijk zijn aan die van een commerciële onderneming. Ondanks dat Ajax in feite natuurlijk een bedrijf is. De zakelijke benadering is anders. Je hebt te maken met mensen die zeer veel vrije tijd besteden aan de club wat zeer gewaardeerd wordt. Zonder deze grote groep is het onmogelijk een club te besturen. Dit geldt niet alleen voor Ajax. Iedere club is afhankelijk van mensen die genegen zijn geheel vrijwillig voor de vereniging te willen werken.’

‘De score werd daarna in nog twee doelpunten uitgedrukt, één van Ophof en één van Rini van Roon’
Overzicht van de verrichtingen van onze senio renelftallen

De situatie rond de resultaten van Ajax 2 heeft zich de laatste tijd gelukkig verbeterd. Tegen Volendam - uit werd een 3-5 overwinning geboekt, waarbij Ajax tot vrij ver in de tweede helft op een gegeven moment met 0-5 vóór stond. Is ons overwicht dan verder zo dat ook doelpunt nummer 5 in het verschiet ligt ..., neen, Volendam krijgt de gelegenheid wat terug te doen, twee maal zelfs en we staan plotseling op 2-4. Vermindering van concentratie bij de onzen die gelukkig wordt hersteld als tóch die vijfde goal komt voor Ajax, waar op de thuisclub nóg een antwoord heeft met een derde goal. Daar bleef het bij. Nog even de doelpuntenfabrikanten: Rini van Roon (2x, waarvan één strafschop). Paul van Eijk, van d.er Bogt en John van 't Schip.

Ajax 3 speelde drie wedstrijden, wist éénmaal te winnen, speelde eenmaal gelijk en verloor ook één keer. Van Zilvermeeuwen 2 werd regelmatig met 5-2 gewonnen. John van Meerlant zorgde vóór de rust voor 1-0 en 2-0. Na de thee werd het eerst 2-1 alvorens opnieuw John van Meerlant 3-1 liet aantekenen. Nog even kwam Zilvermeeuwen terug tot 3-2 maar Joop van Nielen en John van Helvert schoten Ajax definitief naar een verdiende 5-2 zege.

‘Onze doelman Fred Grim hield de bal met een sprong als een kat uit zijn heiligdom’
Een Jeugdtoon dav’re langs de velden

Nadat de Junioren A1 de competitie geopend hadden met een gemakkelijke overwinning van 2-6 op DCO in Haarlem, volgde de eerste thuiswedstrijd tegen 't Gooi. Eigenlijk was er geen sprake van een echte wedstrijd, Ajax was zoveel sterker, dat er voor 't Gooi geen eer te behalen viel. De uitslag 12-2 zegt dan ook niet zoveel. Wel de manier waarop er gevoetbald werd; steeds weer opnieuw goede aanvallen opzetten en elkaar d e kans gunnen om te scoren. Tegen NFC thuis op het hoofdveld liep het de eerste helft niet best. Ten eerste door goede tegenstand van NFC en ten tweede door onze nonchalance bij het afmaken van d e kansen. Nadat in de rust even de puntjes op de i gezet werden ging het de tweede helft stukken beter. In de eerste vijf minuten al twee goals en NFC was nergens meer. Einduitslag: 7-1.

In de eerste helft van de uitwedstrijd teen DCG C1 speelde Ajax C2 een rommelige wedstrijd. Wel sterker en wat kansen, maar gescoord werd er niet. Direct na rust werd het 0-1. Dennis Bergkamp soleerde en scoorde mooi. Een paar minuten later een identiek doelpunt van Dennis: 0-2. De combinaties liepen nu veel beter Er volgden een paar goed e kansen- Glenn Helder o.a. schoot tegen de lat Vlak voor tijd werd het 0-3 door Jacco Ypma via een afstandsschot in de bovenhoek. Een goed gespeelde tweede helft.

Twaalf doelpunten in drie competitiewedstrijden
Videodownloads Ajax tegen Go Ahead Eagles, FC Utrecht en Roda JC

November 1981 zou voor onze voetbalclub een productieve maand worden. Naast de nipte bekeroverwinning tegen de amateurs van DHC uit Delft en de kansloze nederlaag tegen AZ’67 scoorden de Amsterdammers er flink op los tegen resp. Go Ahead Eagles (4-1), FC Utrecht (5-3) en Roda JC (3-2). Maar liefst 12 doelpunten in drie competitieduels.

Vanaf deze maand kun je de treffers van deze duels nog eens rustig bekijken. Zo zie je hoe Wim Kieft, Gerald Vanenburg, Jesper Olsen, Frank Rijkaard, Dick Schoenaker en Tscheu La Ling deze maand het net weten te vinden. Veel kijkplezier gewenst.

Speelschema Lucky Ajax in 2007

In september 2006 speelde Lucky Ajax haar laatste wedstrijd van dit kalenderjaar. Maar er is goed nieuws, want het voorlopige speelschema voor 2007 is inmiddels bekendgemaakt door Sjaak Swart en Werner Schaaphok. Voor het nieuwe jaar kun je Lucky Ajax bezoeken tijdens de volgende wedstrijden:

05-05-2007 / Purmerstein – Lucky Ajax (Purmerend)
12-05-2007 / vv Kagia – Lucky Ajax (Lisserbroek)
18-05-2007 / RKSV Pancratius – Lucky Ajax (Badhoevedorp)
02-06-2007 / SEH – Lucky Ajax )Heerde)
06-06-2007 / vv Anjum – Lucky Ajax (Anjum)
09-06-2007 / vv Kesteren – Lucky Ajax (Kesteren)
16-06-2007 / Sambeek – Lucky Ajax (Sambeek)
23-06-2007 / SCN – Lucky Ajax (Nieuwlande)
20-08-2007 / OFC – Lucky Ajax (Oostzaan)
25-08-2007 / Sint Boys – Lucky Ajax (Sint Maarten)
30-08-2007 / SIZO – Lucky Ajax (Hillegom)

Er zullen ongetwijfeld nog extra wedstrijden bijkomen. Wil je met jouw vereniging een wedstrijd spelen tegen Lucky Ajax? Neem dan contact op met de redactie via info@degoeieouwetijd.nl.

John van ’t Schip richt nieuw Ajax-team op

Ajax is sinds dit seizoen weer een team rijker. Geen jeugdteam, maar een 'oude renelftal', Ajax Old Boys. John van ’t Schip is de initiator van het nieuwe Ajax-team dat veel weg heeft van Lucky Ajax.

De voormalige rechtsbuiten merkte dat hij het zélf voetballen miste. Hij is en blijft nog wel lid van de Amsterdamse amateurvereniging AFC, maar het gebeurde veel te vaak dat hij een wedstrijd van zijn elftal moest missen. ,,Als ik van de vier wedstrijden één keer kon spelen, dan was dat meegenomen. Dat vond ik te weinig, want ik vind het nog wel heel erg leuk om te doen. Omdat veel van mijn generatiegenoten net als ik in het trainersvak werkzaam zijn, hebben zij ook weinig tijd om in het weekeinde te sporten. Daarom leek het mij een leuk idee om eens in de zoveel tijd met een elftal generatiegenoten op een doordeweekse avond op goed niveau te spelen.'

Jouw favoriete Ajax-wedstrijd(en) op DVD

Elke Ajacied heeft zo zijn eigen herinneringen aan één of meerdere wedstrijden van onze club. Steeds vaker merken we dat bij veel spelers en supporters de behoefte bestaat om Ajax-wedstrijden uit ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ nogmaals te kunnen bekijken. Veel supporters hebben door de jaren heen samenvattingen en gehele wedstrijden op videoband opgenomen, maar een volledig en digitaal aanbod is er (nog) niet.

Al geruime tijd zijn wij namens Stichting ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ actief bezig om beeldmateriaal uit het verre verleden te verzamelen en te digitaliseren. Mede hierdoor willen we Ajax-fans de mogelijkheid bieden om hun favoriete Ajax-wedstrijd(en) nogmaals te bekijken. Voor EUR 12,50 exclusief verzendkosten kunnen wij jouw favoriete wedstrijd op DVD zetten, zodat je deze thuis zo vaak kunt bekijken als je wilt. De prijs is niet-commercieel en is louter een dekking van de kosten die wij als stichting maken om de beelden om te zetten en aan ons digitale beeldarchief toe te voegen.

De beschikbaarheid van videobeelden loopt vanaf het einde van de jaren zestig tot heden. Helaas zijn nog niet alle wedstrijden voorhanden en/of gedigitaliseerd. Met een bijdrage van EUR 12,50 per DVD kunnen wij dit proces bespoedigen en ons digitale beeldarchief per seizoen snel aanvullen en ordenen. Neem nu contact op met de reactie en laat ons weten naar welke Ajax-wedstrijd jij op zoek bent. Wij laten dan weten of we over de betreffende beelden beschikken en op welke termijn we deze beelden voor je op DVD gezet kunnen hebben.

Volgende maand op ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’

Als Johan Cruijff overeenstemming weet te bereiken met het Ajax-bestuur over een nieuw contract, dan pakt Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ volgende maand groots uit over de terugkeer van ‘De Verlosser’. Zijn rentree zou kunnen plaatsvinden in het Ajax-stadion tegen Haarlem. Tevens kun je dan een uitgebreid carrière-overzicht van Cruijff verwachten en natuurlijk bewegende videobeelden uit zowel 1973 als 1981.

Los van het al dan niet doorgaan van Cruijffs terugkeer, is er volgende maand in ieder geval een uitgebreid portret over de periode dat Cruijff recentelijk in actie kwam voor het Spaanse Levante. De Specials brengen een muzikale ode aan Johan Cruijff, en Jan Mulder neemt je mee naar het Ajax-stadion voor ‘een middagje Johan Cruijff’. December 1981 wordt een maand om meer dan ooit tevoren naar uit te kijken…

Nieuwsbrief

Onze eerstvolgende nieuwsbrief zal verstuurd worden op vrijdag 1 december a.s.

*** Stuur deze nieuwsbrief door naar alle Ajax-vrienden;
daar doet je zowel ons als hen een plezier mee…***

Wij wensen iedereen veel plezier toe bij een volgende maand in het seizoen 1981/1982….

Ajax-groeten,

Redactie Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'
_________________________________________________________________________________
URL: Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ is te bezoeken op www.degoeieouwetijd.nl en wordt op de eerste dag van elke nieuwe maand ververst. Elke maand kijken we terug op het Ajax van dezelfde maand exact 25 jaar geleden….

Email: De redactie is te bereiken via emailadres: info@degoeieouwetijd.nl. Wij streven ernaar om alle email zo snel mogelijk te beantwoorden.

Opzeggen nieuwsbrief: Indien je voortaan deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief: Indien je deze nieuwsbrief niet direct van ons hebt ontvangen, maar van een vriend, familielid of collega en je de nieuwsbrief voortaan direct van ons toegezonden zou willen krijgen, dan kun je je hiervoor bij ons aanmelden. Stuur in dat geval een mailtje naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: aanmelden nieuwsbrief; vanaf de eerstvolgende maand zullen we dan onze nieuwsbrief ook naar jou versturen.

<<< Terug naar startpagina