Nieuwsbrief Oktober 1982
Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Meld je hier aan en ontvang voortaan onze nieuwsbrief

Hallo Ajacied,

Na het Europa Cup- debacle van Ajax tegen Celtic moet de ploeg zich hervinden in de nationale competitie. In oktober 1982 staan enkele loodzware wedstrijden op het programma. Ajax moet zowel op bezoek bij FC Twente, PSV en Roda JC en doet dit niet eens zo onverdienstelijk. Het lijdt slechts één nederlaag, maar die valt opvallend hoog uit.

Deze maand keren enkele geblesseerden weer terug in de Ajax-ploeg. Johan Cruijff en Wim Kieft maken wederom hun opwachting in de Ajax-ploeg, terwijl voor Dick Schoenaker een schorsing van drie wedstrijden erop zit.

‘Als we nu niet door Celtic uitgeschakeld waren, als we nu tegen Athletic Bilbao hadden gespeeld’
Aad de Mos voelt zich als een vis in het water als trainer van Ajax / Interview van de Maand

Enig gevoel voor het showelement kan hem niet ontzegd worden. Daags voor het Europa Cup-treffen tegen Celtic: de Haagse voetbalscène en ander werkloos volk loopt uit naar het veld van Kranenburg. de amateurclub, om hun Aadsje de Mos in de glamourwereld van het ter plaatse zeer populaire Ajax te bewonderen. „Hij heeft het toch maar geflikt", heet het in vele monden: sommigen stellen dat „ze het altijd wel geweten hebben". Want hoe hebben ze hem leren kennen? Als de onderwijzer die in zijn vrije tijd een beetje actief was in de voetballerij? Of als de trainer die in zijn vrije tijd voor de klas stond? „Aatsje is voetbal", klinkt het ergens, een opmerking die geen tegenspraak duldt.

Een bezeten vakman, noemen ze hem daar, hard, meedogenloos hard, zelfs voor de amateurs van Wilhelmus, De Valkeniers en HVC, clubs die hij voor Ajax trainde. En nu staan ze, 300 man sterk, langs de lijn in Kijkduin. Zon op de kop, geen haast, eenmalig geconfronteerd met de wereld van het top, voetbal. De handjes op de rug laat De Mos al die belangstelling ogenschijnlijk ongeïnteresseerd over zich heenkomen. Een trainingsvorm hier, een trainingsvorm daar. Praten en soms lachen met Cruijff, Lerby, Olsen en al die andere vedetten - zijn materiaal. Trainingspak van zeer modieuze snit en de uitstraling van een topcoach. De wereld lacht hem toe. Een dag later zie ik hem, gedesillusioneerd wegsjokken uit het Olympisch Stadion. Ajax-Celtic: 1-2, diskwalificatie in het Europa Cup-toernooi en ik bedenk me: dat zullen ze hem, binnen het Ajax-bestuur en bij de beruchte vijfde colonne niet in dank afnemen. Twee weken later, in de catacomben van het PSV stadion en na een ontluisterende nederlaag (4-0), spreken we af voor een interview. Hij noemt het later „niet het beste moment, maar goed, je praat in goede tijden, dan ook maar in slechte tijden. Daar moet je niet voor terugdeinzen".

PSV – Ajax 4-0 (0-0)
Eredivisie, speelronde 9 / Wedstrijd van de Maand

Overtuigend is Ajax het nieuwe voetbalseizoen allerminst begonnen. Na de nederlaag tijdens de tweede speelronde van de eredivisie heeft Ajax wel nagenoeg alle wedstrijd gewonnen, maar echt overtuigen kon de ploeg niet. De glans van het vorige seizoen lijkt verdwenen in en rondom het Ajax-stadion. Nadat Ajax op dramatische wijze in de eerste ronde van de Europa Cup voor Landskampioenen is uitgeschakeld door het Schotse Celtic, is de teleurstelling in het Amsterdamse kamp bijzonder groot. Iedereen was het erover eens: ‘Met deze selectie had Ajax de Europa Cup kunnen winnen’. Als Ajax inderdaad een bijzondere mix heeft van kwaliteit en talent, dan kan het dit mooi etaleren in de tweestrijd met koploper PSV, op zaterdagavond 9 oktober 1982 in Eindhoven. De Eindhovenaren leiden na negen speelronden de eredivisieladder met twee verliespunten minder dan Feyenoord, dat wel een wedstrijd meer gespeeld heeft. Ajax staat op een derde plaats, met één verliespunt minder dan PSV. Bij een overwinning in Eindhoven kan Ajax de koppositie overnemen van de Brabantse opponent. Winnen in Eindhoven is in competitieverband zo eenvoudig nog niet. De statistieken van de laatste jaren laten zien dat Ajax slechts éénmaal met het maximale aantal punten terugkeerde naar de hoofdstad. In 1978 was PSV al kampioen toen topscorer Ruud Geels Ajax met drie doelpunten de laatste overwinning schonk: 3-2. Verder leed Ajax alleen maar kansloze nederlagen, met de 6-2 nederlaag in 1975 als dieptepunt. Hoe je het ook wendt of keert: de kans op een Amsterdamse overwinning wordt statistisch gezien steeds groter. En waarom niet in het huidige voetbalseizoen?

Na de nipte overwinning in Enschede (1-2) van een week eerder stond meteen de volgende krachtsinspanning op het programma. Mede door de slechte weersomstandigheden werd nog even gevreesd dat de wedstrijd op het laatste moment afgelast zou worden. Toch floot scheidsrechter Henk van Ettekoven om half drie voor het fluitsignaal, niet wetende dat de regen nagenoeg de gehele wedstrijd met bakken uit de lucht zou vallen. Het zou het wedstrijdbeeld niet beïnvloeden… Ajax zou overigens aantreden zonder de niet-fitte Cruijff, Rijkaard en de halffitte Vanenburg.

‘Op de visstek aangekomen werd aan iedere visser een hengel met toebehoren en een doosje wormen uitgereikt’
28e Ajax-visdag wederom een gezellig samenzijn

Op dinsdag 9 november 1982 was het dan weer zover, om niet op het biljart of aan de klaverjastafel maar aan de waterkant elkaar te bestrijden nl. wie grootmeester Ajax-vissen 1982 zou worden. Vertrek zeven uur vanaf het Ajax-stadion per touringcar van 'Oostenrijk' met als chauffeur Willem. Tussen twee haakjes; deze bus werd ons ter beschikking gesteld door het Ajax-bestuur. Op die bewuste zondagmorgen dan leefden wij in een kleine wereld; het was zeer mistig en langzaam rijden dus geboden. Maar met de bekwame stuurmanskunst van Willem en het wakende oog van onze voorzitter Thijs Lindeman, zou het niet moeilijk zijn om onze visstek van Boer Modder in Langereis nabij Hoorn te vinden. Als volgwagen de bus van Evert Bormann waarin alle visbenodigdheden en versnaperingen om de inwendige mens te versterken vervoerd werden, dit onder de zorg van chauffeur-fouragemeester Frans de Breet. Op weg naar Langereis werd een 'noodstop' gemaakt in het restaurant 'Eurostop' alwaar een paar heerlijke kopjes koffie met krentenbrood werd genuttigd, waarvan het eerste kopje door Evert (want die was een jaar jonger geworden) en het tweede door de clubavondcommissie werd aangeboden. Het signaal 'instappen' betekende dat nu koers zou worden gezet naar het viswater van 'Boer Madder' in Langereis, alwaar het visgebeuren zich zou afspelen. Op de visstek aangekomen werd aan iedere visser een hengel met toebehoren en een doosje wormen uitgereikt, dit alles weer gratis ter beschikking gesteld door Evert Bormann.

Aan het einde van de visdag werden de vislijsten volledig ingevuld en kon worden vastgesteld wie uiteindelijk winnaar was geworden en ook wie de grootste baars had gevangen; want alleen baars geldt voor de grootste vis. Dit zou worden bekend gemaakt bij de prijsuitreiking op de feestavond na de visdag. Traditiegetrouw was het: overdag vissen door de heren en 's avonds prijs uitreiken - tevens dinerdansant - met de dames. Dit jaar is daarmee gebroken want de clubavondcommissie vond het beter om het visfeest over twee dagen te verdelen, zodat de prijsuitreiking en het dinerdansant zouden plaats vinden op 10 oktober in de Kegelair te Amstelveen. De terugreis naar Amsterdam verliep heel vlot zodoende kwamen wij op een redelijke tijd bij het Ajax-stadion aan en na een 'wel thuis' en een 'tot morgen' van de voorzitter ging een ieder huiswaarts, terugziende op een heerlijke ontspannen visdag.

‘Op 'n slof en 'n ouwe voetbalschoen wordt Ajax kampioen’
Johnny Hoes brengt Ajax-klassieker opnieuw uit

Na de Europese successen in het seizoen 1966/1967 waarin Ajax pas in de kwartfinale sneuvelde richten de volkszangers uit die tijd op voetbal. En dan met name op Ajax in het bijzonder. Sjakie Schram, Leo Bals, Tante Leen, Johnny Jordaan, Willy Alberti en in dit rijtje kon Johnny Hoes ook niet ontbreken. Alhoewel, hij is natuurlijk wel Rotterdammer (!) van geboorte. Johnny Hoes was blijkbaar ‘bekeerd’ en blijkbaar geldt ook hier dat bekeerlingen vaak het fanatiekst blijken te zijn. Johnny Hoes nam zelfs een hele elpee (‘Op ’n slof en ’n ouwe voetbalschoen’) op. Van dit album komt de titelsong “Op een slof en ’n ouwe voetbalschoen’ opnieuw uit in 1982. Dit nummer is op een of andere wijze de song geworden waarvan velen het refrein zonder dralen kunnen meezingen. Volgens sommigen kan de song van deze maand doorgaan als het officieuze clublied.

‘Vroeger heb ik wel eens op het middenveld gespeeld, maar dat is lang geleden’
Ajax-scout Ton Pronk haalde Jan Mölby naar Amsterdam

Waar het aantrekken van Deense voetballers betreft heeft Ajax zo langzamerhand een indrukwekkende reputatie opgebouwd. Frank Arnesen, Sören Lerby, Jesper Olsen, stuk voor stuk hebben ze het gemaakt in De Meer. Riante vergoedingssom of niet, het blijft triest voor Ajax en het veeleisende publiek dat de spelers van dat niveau uiteindelijk niet te houden zullen zijn. Zie Frank Arnesen, als bijna Sören Lerby, die slechts vanwege een relatie met Willeke Alberti opnieuw voor Ajax koos en vervolgens wekelijks de kolommen der roddelbladen haalt, zie straks ongetwijfeld ook Jesper Olsen. Op zijn razendsnelle bewegingen zijn de spiedende ogen van de Europese topclubs al sinds vorig seizoen gericht. Het lijkt onvermijdelijk dat Olsen straks in Zuid-Europa terecht komt. Voorlopig slaagt Ajax er nog steeds in om nieuwe Denen te werven, die zich ook, onderscheiden op basis van de Ajax-traditie. Zo is er nu weer Jan Mölby, 19 jaar pas, inmiddels basisspeler.

,,Je kunt als prof veel verdienen in Duitsland", zegt Mölby, „maar als ik voor een Duitse club had gekozen had ik waarschijnlijk zeker twee seizoenen op de bank kunnen zitten. Daar had ik geen zin in, dan sta je stil in je ontwikkeling. Ik maak eerst bij Ajax die drie jaar vol, en dan kan ik altijd nog naar Duitsland. Een club als Sevilla bood niet genoeg geld. Hajduk Split, dat zag er wel aardig uit. Ik heb er tien dagen getraind, maar vanaf het moment dat Ajax contact met me opnam stond het vast, voor mij dan, dat ik naar die club zou vertrekken. Ik heb de boot wat andere clubs betreft afgehouden. Zoals Ajax voetbalt, die stijl, altijd aanvallend, dat is precies wat ik wilde, Ajax valt met 10 man aan, speelt altijd Europees voetbal - wat wil ik nog meer?"

‘Als je in de jeugd van Ajax speelt dan ondervind je in de competitie geen weerstand’
Uitgeleende Sjaak Storm is volwaarde keeper bij Excelsior

Sjaak Storm (21) ondergaat de keeperstraining bij Excelsior: twee doeltjes, vier stokjes waaraan touwtjes zijn bevestigd - en veel modder. Joop van Daele laat Storm over de touwtjes heen springen om de door hem geworpen bal door Storm weg te laten stompen. De variatie bestaat eruit dat Storm ook af en toe tijgert, onder de touwtjes door kruipt dus, waarna hij zich weer opricht teneinde de bal weg te kunnen werken. Het is een loodzwaar onderdeel van een gevarieerde keeperstraining die bijna een uur vergt. Van Daele over de opgemelde oefening: “Op dinsdag wordt er altijd aan de conditie van Sjaak gewerkt. Interval, veel sprongen, waarbij vooral aandacht wordt besteed aan z’n linkerkant, die is bij Sjaak minder sterk dan z’n rechter. Je kunt die oefening ook met horden doen, maar de meeste keepers hebben angst om daar overheen te springen, vandaar dat draadje.

‘De opzet was dat ik de tweede doelman zou blijven achter Schrijvers. Piet zou me verder opleiden. En dan hoor je ineens dat Galjé, is gekocht. Ik wil er niet te veel over zeggen, dat is al genoeg gebeurd. Voor mij was het voldoende dat Zeist vertrouwen in me bleef houden. Eerst de UEFA-jeugd, daarna Jong Oranje. Ik was de derde keeper van Ajax, maar ik stond wel in Jong Oranje, nu al weer voor het derde jaar. Dat heeft in die wat moeilijkere fase een belangrijke rol gespeeld. Ik geef absoluut geen oordeel over Galjé, maar ik weet dat ik zeker niet de mindere van hem ben. Als je naar de situatie kijkt waarin Galjé nu verkeert, dan kun je zeggen dat het niet nodig is geweest dat hij tweeëneenhalf jaar geleden werd aangetrokken. Dat heeft Schrijvers toen trouwens ook gezegd, die wist toen trouwens ook wat ik kon’.

‘Nico Rijnders was een heel fijne jongen’
Bobby Haarms over de te vroeg overleden oud-Ajacied

Het gebeurt zelden dat een voetballer op een veld sterft aan de gevolgen van een hartstilstand. In de Belgische eerste en tweede klasse is het overlijden van Nico Rijnders het belangrijkste voorval. De Nederlandse middenvelder werd op 12 november 1972 geveld door een hartstilstand in de wedstrijd tegen Club Luik. Hij doorstond de aanval maar moest op 25-jarige leeftijd een kruis maken. Een kleine vier jaar later, op 15 maart 1976 om precies te zijn, werd een nieuwe hartaanval hem fataal in het appartement boven zijn sportwinkel in Sint-Andries-Brugge. Bobby Haarms kijkt met respect terug op de voetballer Nico Rijnders.

‘Mijn auto was zo’n klote-eend en ik moest in het weekend eens naar een andere wedstrijd van Michels. Nico woonde bij pleegouders in Betondorp en zei toen ‘neem mijn auto maar’. Zo’n gozer was het. En zo was-ie ook in de wedstrijd. Geweldig bezig, altijd goed en trots dat-ie Ajacied was. Maar te vroeg overleden, helaas.’

‘Het bevalt goed bij PEC Zwolle’
Jan Weggelaar en Rini van Roon, oud-Ajacieden in Zwolle

Ajax heeft aan het eind van het vorig seizoen een grote uitverkoop (seizoensopruiming) gehouden. Dat is bekend. Zo'n dertien spelers werden van de hand gedaan en kwamen terecht bij gretig toehappende clubs. Een van die verenigingen die versterking kregen in de vorm van hen of meer Ajacieden, was PEC Zwolle. De oostelijke eredivisieclub legde beslag op de jeugdige talenten Rini van Roon en Jan Weggelaar. PEC lijkt onderhand op een „bijkantoor" van het bedrijf Ajax te gaan worden, want het trok eerder al Peter van der Hengst en Johnny Holshuysen aan.
Van der Hengst was de eerste Ajacied die de overstap naar het oosten maakte. Hij beviel zelfs zo goed dat een huurcontract werd omgezet in een koopovereenkomst. Daarna was Holshuysen aan de beurt. Ook hij kwam op huurbasis, maar PEC Zwolle zag na het afgelopen seizoen of van het recht tot koop. Trainer Frits Korbach zag het toch wel in hem zitten en nam Holshuysen mee naar Volendam, waar de Amsterdammer nu een rol op het middenveld vertolkt.

Weggelaar: ‘PEC nam voor het eerst contact met mij op net voor de vakantie, in juni. We kwamen vrij snel een tweejarig contract overeen. Ik hoefde niet perse weg bij Ajax, maar ik dacht dat dat voor mezelf wel beter was. Ik had toch weinig kans om in het eerste elftal te komen, te meer omdat er zo veel nieuwe spelers bij kwamen. De overgang naar PEC Zwolle is vrij vlot verlopen. Ik ben tot nu toe tevreden. Het spelpeil is natuurlijk wel anders, dus je moet in je eigen voetballen wat omschakelen. PEC speelt wat meer verdedigend dan Ajax. Ik ben zelf van origine een aanvaller, maar door omstandigheden speelde ik bij Ajax in de defensie. Maar ja, bij Ajax betekent verdedigen niet zo veel. Daar kan iedereen aanvallen.’

‘Wij zijn in Nederland de grootste op het gebied van de cassette fabricage ‘
Ajax en TDK het meest geprezen

Een betere reclameslogan valt er bijna niet te verzinnen, maar goed. Het kon niet uitblijven, de shirtreclame in de voetballerij. Al jaren lopen in de basket- hand- en volleybalwereld speelsters en spelers rond als „lopende reclamezuilen". In het buitenland gaat dit al enige jaren ook op voor voetballers, kijk maar naar West Duitsland en België. Nu de nood aan de man is en tal van clubs in financiële moeilijkheden zijn (geraakt), voelde ook de voetballerij en de overheid wel iets voor legale sponsoring/shirtreclame. Zoals zo vaak, nam Ajax weer het initiatief. Als eerste Nederlandse vereniging wist het een sponsorovereenkomst te tekenen. De Japanse audio- en videocassettefabrikant TDK ging een driejarig contract aan met Ajax. In ruil voor de zeven ton die het in de Amsterdamse club „steekt", hoeft Ajax zijn spelers slechts te hullen in het TDK al of niet gesierde shirt. Maar er komt meer kijken. Dat is althans de mening van Puskas van de Wiel, verkoopleider van AVC Nederland bv.

‘Er ligt een rapport op tafel, waaruit blijkt dat Ajax in het vorige seizoen 330 minuten op de televisie is geweest. Bovendien, Ajax is een begrip in de Nederlandse sportwereld. Zelfs als het als vijfde staat, wordt er nog volledig aandacht aan besteed. Zou Roda JC afdalen, dan zou het ineens uit de picture verdwijnen.." Bij Ajax loopt een sponsor dus niet zo gauw het risico dat het minder in het gezichtsveld komt. „Natuurlijk, risico's loop je wel. Daarom waren we ook zo snel rond met Ajax. Bovendien, wie niet waagt wie niet wint". Het feit dat Ajax elke competitiedag op de buis is verschenen, zal de sponsor en de belangstelling er voor natuurlijk goed hebben gedaan.’

‘Bij Ajax is alles anders’
Tijn Middendorp over assistent-trainer Hassie van Wijk

‘Wat het bijzondere aan Ajax is? Tja, erg moeilijk hoor…, het is allemaal zo gevoelsmatig. Het is een club met veel contrasten en het is in het bezit van veel capabele mensen .Je houdt van die club of niet. Er is geen tussenweg. Ajax is ook niveau. Op toernooien wordt van een ieder een zeer behoorlijk gedrag gevraagd. Ajax kan zich iets anders niet permitteren. Het is ook allemaal zo onverklaarbaar. Kijk, als ik naar de Volewijckers ga, kleed ik mij anders. Gewoon, spijkerbroek, trui en zo. Naar Ajax doe je dat niet. Toch anders. Dat is nu het verschil. Kijk ook naar het gedrag van de mensen als je met Ajax ergens in het land komt. Er ontstaat vaak een enorm stuk frustratie. Laatst bij Groningen zag je dat weer. We werden door het publiek voor weet-ik-wat uitgemaakt. Dat kom je buiten Amsterdam vaak tegen’.

‘Arie van Eijden kwam met de vraag Ajax drie maanden met de training te helpen omdat Aad de Mos de plaats had ingenomen van Leo Beenhakker. Ik nam de A1 en het tweede elftal voor mijn rekening. Nou ja, vervolgens kwam Kurt Linder, Aad werd tweede man en ik de A1 plus het tweede elftal. Op zich was dat prima maar de werktijden lagen nu niet bepaald tussen negen en half zes maar altijd later. Dat ging steeds meer ten koste van m’n gezinsleven. Nu ben ik full time in dienst en ik moet zeggen dat de samenwerking uit de kunst is.’

‘Sterk gestoord door John Bosman werkte in de resterende tijd een der PSV-achterspelers de bal in eigen doel’
Overzicht van de verrichtingen van onze seniorenelftallen

Ajax 2 aan de top met echter AZ '67 wel in het kielzog. Vandaar dat het treffen vorige week tussen Amsterdam en Alkmaar met veel belangstelling tegemoet werd gezien. Wel, het is in alle opzichten een goede en faire wedstrijd geworden, uitstekend geleid door scheidsrechter W. A. A. de Vrieze. Over en weer zagen wij vaak fraaie staaltjes voetbal, zagen we o.m. ook beide doelwachters mooie 'saves' verrichten, kortom het wachten was eigenlijk wie de eerste goal zou produceren. Rust 0-0. Na de hervatting een weinig ander beeld dan in de eerste vijfenveertig minuten, met echter Ajax wel wat agressiever, meer storend optredend. Dit leidde er uiteindelijk toe dat deze 'plus' werd uitgedrukt in een doelpunt van Edwin Bakker (1-0). Voor de opponent was dit het sein om de zaken nu ook wat steviger aan te pakken, maar Ajax hield nu het initiatief en zag kans de voorsprong nog tot 2-0 te vergroten, dank zij een goede actie van invaller John Rijsink. Eindstand 2-0.

Toen wij zaterdagavond op het Ajax-stadion arriveerden voor de wedstrijd Ajax - NEC kwam vader Haatrecht ons al tegemoet met de mededeling dat Ajax 2 gelijk had gespeeld in Rotterdam bij Sparta 2 en wel 2-2, maar wat hem nog steeds emotioneerde was het feit dat de Ajax-reserves, die de thuisclub praktisch de gehele wedstrijd onder druk hadden weten te houden, vijf minuten voor het einde nog een 2-0 voorsprong hadden (goals van Edwin Bakker) en dan toch nog de zaak uit handen geven naar 2-2. Tsja, dat is inderdaad erg jammer. Maar gelukkig konden de Ajacieden bij het verlengstuk: penalty’s nemen het alsnog beter doen dan de Kasteel-bewoners en aldus de schade tot een punt beperkt houden. Een week later de 'big-match': Ajax 2 - PSV 2. Wel, gezegd moet worden, dat in de eerste helft de Eindhovenaren onbetwist het beste speelden. Maar vooral dank zij uitstekend optreden van Ajax-doelman Stanley Menzo, kon de rust met 0-0 aanbreken.

Een Jeugdtoon dav’re langs de velden
Overzicht van de verrichtingen van onze jeugdelftallen

De A1 kon op zondag 26 september jl. de reis naar OSV besparen: een felle brand had op het Gem. Sportpark Oostzangerwerf dusdanige vernieling aangericht dat van spelen aldaar moest worden afgezien. De volgende wedstrijd dan maar; die ging thuis tegen RKAVIC A1. Het oude liedje: bij de gasten 10 man voor het doel, spel afbreken, maar zelfs iets proberen van opbouw neen. Het bekende recept: de nederlaag zo klein mogelijk houden. Wel, daar is men dan wel enigermate in geslaagd, als daarbij wordt bedacht dat de 3-0 eindstand reeds bij de rust was bereikt. Wel zo had RKAVIC een goede tweede helft!

Ook de junioren B1 hadden 'een zware', met name SDW B1 en deze laatste als gastheer op Spieringerhorn. Het werd een spannende partij, waarbij de Ajacieden een 0-1 zege behaalden.
De week daarop, thuis tegen DWV B1 was de uitslag wat ruimer. Nu werd de opponent met 4-0 van het veld gespeeld. Tot de clubs waarvan bekend is dat ze vooral tegen Ajax een lastige tegenstander kunnen zijn, en in het bijzonder bij hen 'thuis' behoort ook 'Herenmarkt'. Maar de B1 liet daar toch twijfel over bestaan, getuige de eclatante zege die ze op 'Herenmarkt. B1 behaalde n.l. 0-6! Heel wat benauwder was de overwinning op Zeeburgia B1 (1-0). Maar ook 'The Whites' hebben tegen Ajax altijd bijzonder veel inspiratie.

Ajax herstelt zich in Nederlandse Eredivisie
Videodownloads van lastige duels tegen Roda JC, FC Twente en AZ’67

In oktober 1982 probeert Ajax zich op nationaal niveau te herpakken na de tegenvallende resultaten tegen Celtic. In de Eredivisie staan enkele lastige wedstrijden op het programma. Ajax moet op bezoek bij FC Twente, PSV en Roda JC, en ontmoet het sterke AZ’67 in Amsterdam. Ondanks het zware programma weet Ajax toch goede resultaten te boeken. Alleen van PSV wordt kansloos verloren. De duels tegen zowel FC Twente, Roda JC als AZ’67 worden allen met een kleine overwinning afgesloten.

Van al deze duels zijn videobeelden te bekijken via de downloadrubriek op de site. Hiermee kun je de doelpunten van o.m. Wim Kieft, Marco van Basten en Gerald Vanenburg nogmaals bekijken.

Winterstop voor Lucky Ajax

Met vijf wedstrijden in septemberheeft Lucky Ajax het kalenderjaar 2007 afgesloten. Van de 22 gespeelde wedstrijden trok het team der oud-Ajacieden slechts vijf keer aan het kortste eind. Meest opvallende uitslag van de afgelopen maand was de 7-7 tegen Bolswardia, waarbij Lucky Ajax 12 minuten vóór tijd nog met 7-2 achter stond. Verder wist Frank de Boer de landelijke pers te halen met twee schitterende doelpunten tegen Oud IJsselmeervogels in Spakenburg. Ook bij Lucky Ajax kan men zich dus in de schijnwerpers spelen.

Voor 2008 zijn er al enkele wedstrijden ingepland. Het zal slecht het begin zijn van een lange lijst met wedstrijden van Lucky Ajax in Nederland. Voorlopig ziet het speelschema 2008 er als volgt uit:

Vrijdag 2 mei 2008 / vv Monster – Lucky Ajax (Monster, 19.00 uur)
Zaterdag 24 mei 2008 / vv Andijk – Lucky Ajax (Andij, 19.00 uur)
Vrijdag 23 augustus 2008 / Nederlandse Rode Kruis – Lucky Ajax (Hoorn, 19.00 uur)

Momenteel zijn er drie opties geplaatst, die wellicht binnenkort verzilverd gaan worden. Hou de site dus goed in de gaten en misschien speelt Lucky Ajax in 2008 wel bij jou in de buurt of tegen jouw vereniging!

Word jij de nieuwe Miss Lucky Ajax?

Op dit moment is de 28-jarige Andrea Wuestman uit Gelderland Miss Lucky Ajax. Bij de wedstrijden is zij zeer geregeld aanwezig. Zij is betrokken bij loterijen, de aftrap en andere aangelegenheden, maar is er met name om de afstand tussen kinderen en gehandicapten met de spelers van Lucky Ajax te verkleinen. Dit is haar de afgelopen seizoenen zeer goed afgegaan. Voor zowel spelers als supporters was en is Andrea een graag geziene Miss. Echter, door drukke werkzaamheden die ook plaatsvinden op de momenten dat Lucky Ajax in actie komt, zal zij deze rol niet langer vervullen. We zijn dus op zoek naar een geschikte opvolgster voor Andrea.

Ben jij een vrouw tussen de 18 en 30 jaar, liefhebber van Ajax, representatief en assertief, en denk jij rondom de wedstrijden van Lucky Ajax je enthousiasme over te kunnen brengen op spelers en supporters? Kun je aanwezig zijn bij (het merendeel van) de wedstrijden? Stuur dan nu een bericht naar de redactie van ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’. Misschien ben jij straks onze nieuwe Miss rondom het voetbalveld en heb je persoonlijk contact met Sjaak Swart, Dick Schoenaker, Simon Tahamata, Bryan Roy, Frank de Boer en Richard Witschge. Schroom niet om contact op te nemen, we nodigen je graag uit voor een kennismakingsgesprek.

Gezocht: ondersteuning bij bewerken plaatjes in Photoshop

Ben je liefhebber van Ajax en ben je handig met het bewerken van plaatjes in Photoshop? Dan zijn we wellicht naar jou op zoek. Bij het digitaliseren van foto’s en krantenartikelen hebben we behoefte aan Ajacieden die de plaatjes in Photoshop zouden kunnen bewerken. Hierbij kun je denken aan het aan elkaar plakken van bestanden, maar ook het rechtzetten en uitsnijden van diverse scans. Naast het bewerken van de foto’s en krantenartikelen kun je zelf als eerste genieten van alle mooie Ajax-momenten uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Heb je tijd en interesse? Dan zien we graag een berichtje tegemoet.

Volgende maand op ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’

Volgende maand is het weer tijd voor de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Eind november 1982 treffen beide grootmachten elkaar in de Rotterdamse Kuip. Inzet van dit duel is de koppositie in de eredivisie. Rond de Ajax-ploeg zien we de laatste tijd een bekend gezicht. David Endt, oud-speler van Ajax, is de link tussen Inter Football en de Amsterdamse voetbalclub. Begin jaren ’70 speelde Endt enkele seizoenen in het tweede elftal en kwam zelfs bij de A-selectie van Ajax. In november 1982 volgt een uitgebreid interview met hem.

Herman Kuiphof blikt in zijn column terug op de mistwedstrijd Ajax – Liverpool uit 1966, waar hij als televisiecommentator bij aanwezig was. Frank Rijkaard en Hans Galjé beoordelen onze club in het huidige voetbalseizoen, en Johnny Jordaan zingt over Piet Hein.

Nieuwsbrief

Onze eerstvolgende nieuwsbrief zal verstuurd worden op donderdag 1 november a.s.

*** Stuur deze nieuwsbrief door naar alle Ajax-vrienden;
daar doet je zowel ons als hen een plezier mee…***

Wij wensen iedereen veel plezier toe bij een nieuwe maand in het seizoen 1982/1983….

Ajax-groeten,

Redactie Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'
_________________________________________________________________________________
URL: Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ is te bezoeken op www.degoeieouwetijd.nl en wordt op de eerste dag van elke nieuwe maand ververst. Elke maand kijken we terug op het Ajax van dezelfde maand exact 25 jaar geleden….

Email: De redactie is te bereiken via emailadres: info@degoeieouwetijd.nl. Wij streven ernaar om alle email zo snel mogelijk te beantwoorden.

Opzeggen nieuwsbrief: Indien je voortaan deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief: Indien je deze nieuwsbrief niet direct van ons hebt ontvangen, maar van een vriend, familielid of collega en je de nieuwsbrief voortaan direct van ons toegezonden zou willen krijgen, dan kun je je hiervoor bij ons aanmelden. Stuur in dat geval een mailtje naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: aanmelden nieuwsbrief; vanaf de eerstvolgende maand zullen we dan onze nieuwsbrief ook naar jou versturen.

<<< Terug naar startpagina