Nieuwsbrief November 1982
Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Meld je hier aan en ontvang voortaan onze nieuwsbrief

Hallo Ajacied,

De spanning in de eredivisie is al in november erg hoog. Feyenoord en Ajax houden elkaar goed in balans, terwijl met name PSV op kleine afstand de verrichtingen van beide clubs volgt. Als eind november de Klassieker tussen beide clubs op het programma staat, staan beide clubs exact gelijk. De laatste jaren is de Klassieker nimmer zo spannend geweest voor de koppositie op de ranglijst.

In november wordt de 28e editie van de Ajax-visdag georganiseerd. Een gezellig samenzijn met een sportief aspect. Het zal het groepsgevoel binnen de club alleen maar ten goede komen. Wim Kieft wordt deze maand geëerd als Europees Topscorer van het vorige seizoen, en helaas ontvalt ons deze maand ras-Ajacied Henk Asbeek Brusse op 81-jarige leeftijd. Tijdens één van de wedstrijden laat de fanatieke harde kern van de Ajax-supporters van zich horen en wordt het duel gestaakt.

Feyenoord - Ajax 2-2
Eredivisie, speelronde 15 / Wedstrijd van de Maand

Feyenoord vs Ajax. Een beter affiche kun je je niet bedenken als we nagenoeg halverwege het voetbalseizoen zijn. De 15e speelronde van de eredivisie is aangebroken als Ajax en Feyenoord samen aan kop gaan, op één punt gevolgd door PSV. ‘Alleen aan kop’ is dus de inzet van de absolute topper in de Nederlandse competitie. Bij een gelijkspel kan PSV zich bij de koplopers aansluiten. De laatste jaren wordt de Klassieker in de Rotterdamse Kuip gedomineerd door de thuisploeg. In 1979 en 1980 weet Feyenoord met resp. maar liefst 4-0 en 4-2 van Ajax te winnen. Het vorige seizoen werd afgesloten met een 2-2 gelijkspel. Ajax’ laatste overwinning op Feyenoord op Rotterdamse bodem dateert ondertussen alweer uit het voorjaar van 1972, toen de Amsterdammers met 1-5 aan het langste eind trokken. Dat duel was zo’n beetje het laatste optreden van Johan Cruijff in Ajax-shirt op vijandelijk terrein. Anno 1982 maakt Cruijff weer deel uit van de Ajax-selectie en speelt misschien wel één van zijn laatste klassiekers. Over eventuele contractverlenging is in november 1982 nog niet veel bekend. De Rotterdammers presteren voor het eerst sinds jaren weer eens naar behoren. Na enkele magere jaren doet de club uit Rotterdam-Zuid eindelijk weer serieus mee in de strijd om de landstitel. Met name de rol van Ruud Gullit (overgekomen van Haarlem) blijkt voor Feyenoord van groot belang te zijn.

Op de wedstrijddag is er al vroeg veel volk op de been rondom het Feyenoord-stadion. Vóór de hekken lange rijen verwachtingsvolle fans en in het stadion i.p.v. André Hazes of Paul van Vliet een heuse voorwedstrijd tussen de pupillen van Feyenoord en Ajax. Over tien jaar staat er wéér een klasserijk en avontuurlijk Ajax in de Meer, wat een talent! De Klassieker in Rotterdam zou een jubileumwedstrijd voor Dick Schoenaker worden. Ajax’ loopwonder op het middenveld zou zijn 250e wedstrijd in het Ajax-shirt sinds 1976 spelen. Een felicitatie waard voor Schoenaker die twee dagen na de wedstrijd zijn 30e verjaardag zou vieren.

‘Johan Cruijff had een blad van mij geleend! Dan is het bijna alsof je vrienden van elkaar bent’
David Endt (28) is de link tussen Ajax en Inter Football / Interview van de Maand

In mei 1982 vierde Ajax haar 20e landstitel sinds de oprichting in 1900. Tijdens de festiviteiten in de kleedkamer ontwaren we een bekend gezicht uit de Ajax-historie. Terwijl de champagne in overvloed stroomt, en de spelers met elkaar de hoofdprijs vieren na de nipte winst op AZ’67 (3-2) is ook David Endt aanwezig in de Amsterdamse kleedkamer. Endt, inmiddels 28 jaar, was tot voor kort speler bij Ajax. Hij haalde net geen vaste plaats in de A-selectie, maar mag zich met verve Ajacied noemen. ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ bracht een bezoek aan de oud-speler van Ajax en kregen van David te horen dat hij tegenwoordig via Inter Football betrokken is bij ‘zijn’ club: AFC Ajax… ‘Ik ben in 1954 geboren in Den Haag en heb daar vier jaar gewoond. Toen kreeg mijn vader werk als leraar aan een middelbare school in Amsterdam, en daarom verhuisden we naar Amsterdam, naar de Westelijke Tuinsteden (Nieuw-West). Slotervaart was één van de namen van die Tuinsteden. Daar kwamen we toen te wonen, ben ik verder opgegroeid en heb ik mijn bewuste jeugd doorgemaakt. Op het moment dat ik oud genoeg was, ben ik gaan voetballen op straat en van daaruit gingen dus ook alle tochten met vriendjes naar Ajax. Toen ik een jaar of 12 was kreeg Ajax werkelijk gestalte. Daarvoor keek je soms op televisie naar het voetbal, en ik ging wel eens naar DWS toe. Ik kon toen nog niet zo vaak naar Ajax toe. Op achtjarige leeftijd was ik nogal onder de indruk geraakt van Internazionale uit Milaan. Dat was de kampioen van Europa, dat was mijn club.

‘Als junior ben ik in de jaren ’60 bij de club gekomen. Ik was afkomstig van een kleine club uit Amsterdam, de amateurclub ASV Slotervaart. Daar speelde ik vanaf 1969. Vanaf 1970 zat ik in het tweede elftal en in totaal heb ik drie jaar bij de club gezeten. Toen ik bij Ajax terecht kwam kende ik de club al redelijk goed. Daarvoor was ik ook altijd al fan van Ajax en als jongetje van acht jaar naar De Meer gegaan. Lijn 17, overstappen bij de Munt naar lijn 9, en dan naar De Meer. Of op de fiets. Van alles deden we om toch maar contact te hebben met de club. Later, als speler, leer je de club van binnenuit kennen, de mensen. ‘

‘Op dit moment is de FBO een praatclub, waarbij iedereen zijn eigen tuintje tracht schoon te houden en niets voor elkaar over heeft’
Ajax-voorzitter Ton Harmsen over het conflict tussen FBO en Ajax / Portret van de Maand

Bij velen van de bezoekers van onze site zal ongetwijfeld bekend zijn dat er een conflict is ontstaan tussen de FBO en Ajax. U hebt daarover al veel in de media kunnen vernemen. Maar ik denk dat het toch goed is hier de blik van het Ajax-bestuur op de breuk toe te belichten. Mede daarom zal Ton Harmsen, voorzitter van onze club, uitgebreid het ontstane conflict toelichten en de visie van het Ajax-bestuur trachten duidelijk te maken.

‘Het is zo, dat wij als topclub(s) - er zijn nog een paar andere - te weinig kunnen doen om het Nederlandse Voetbal naar een beter peil te brengen. Het is jaren geleden dat het systeem van: één club - één stem werd ingevoerd, maar ik denk dat er een duidelijke scheiding zal moeten komen tussen Eredivisieclubs en Eerstedivisieclubs, omdat de belangen van die twee afdelingen op zich heel ver uit elkaar liggen. Daarnaast zijn wij van oordeel dat in het bestuur van de FBO in ieder geval ben of twee Eredivisieclubs vertegenwoordigd moeten zijn. Op dit moment is het zo dat teveel niet gebonden bestuurders achter de groene tafel zitten. Wij vinden ook dat er minder clubs aan het Betaalde Voetbal behoren deel te nemen. Als ik bij bepaalde wedstrijden in de Eerste divisie de hoeveelheid toeschouwers zie, dan doen de amateurs het beter. Diverse bestuursleden van de FBO zijn ervan overtuigd dat er in minder clubs in het betaalde Voetbal moeten komen, waarbij ik helemaal niet wil spreken van een Liga. Iedereen schrijft Ajax de Ligastructuur aan, maar wij als Ajax-bestuur praten daar niet over. We zeggen alleen: er moeten minder clubs zijn. Als je dan in het bestuur van de FBO zit en je bent ervan overtuigd dat er een geringer aantal clubs moet zijn, dan vind ik dat je dat ook dient uit te dragen.’

‘Voetbal is mijn grootste hobby en zal dat blijven ook’
Frank Rijkaard is vormcrisis bijna te boven

Je moet weten dat er bij Ajax gewoon een moordende concurrentie is, en als je dan in de basis staat dan moet je alleen daar al vrede mee hebben. Vanuit dat standpunt gezien speel ik graag voorstopper ja. In de jeugd ben ik altijd (aanvallende) middenvelder geweest, nu moet ik wat meer terugzakken. Maar als dat je opdracht is, dan doen je dat en mopper je niet; je wordt er tenslotte voor betaald.

Wim Jansen was een voetballer met uitzonderlijke klasse en ik ben blij ooit onder zijn leiding gevoetbald te hebben. Het is natuurlijk aan de speler zelf of hij veel van Wim opsteekt. Ik geloof dat zeker Peter en Edo veel van Wim geleerd hebben, want juist hen zag de laatste twee jaren tot grote hoogte groeien. Iedereen is nu druk bezig om Leo van Veen met Wim te vergelijken, wat natuurlijk pure waanzin is. Je mag sowieso nooit spelers met elkaar vergelijken. Ik denk wel dat Leo aangetrokken is om net zoals Wim de routine onder de jeugd te zijn en ik denk dat Ajax in die opzet geslaagd is. Dat het nog niet helemaal loopt is niet zo vreemd, want ook Wim had destijds moeite zich aan te passen. Aanpassen kost tijd en ik vind Leo het waard hem die tijd te gunnen. Ik ben vrij rustig en accepteer veel zonder me er druk over te maken, maar dat wil zeker niet zeggen dat het me koud last als we verliezen. Ik ken echt wel m'n vreugde en woede-uitbarstingen, al probeer ik die tot een minimum te beperken. Als je verliest dan moet je niet met een kater blijven lopen, maar die op de eerstvolgende wedstrijd of training van je af zien te schudden. Ik loop nog niet zo heel lang mee in het voetbalwereldje en ik ga er dan ook van uit dat de trainer alles bepaalt: gebeurt er echter echt iets waardoor ik me genomen voel dan kan ik mezelf wel verdedigen.

‘Ook al zouden Feyenoord en Ajax onderaan staan, dan kwamen de mensen nog, daar ben ik van overtuigd’
Kenners blikken vooruit op Feyenoord - Ajax

“Deze Feyenoord - Ajax is extra belangrijk. En voor de betrokken spelers en voor het totale Nederlandse voetbal. Het voetbal wordt steeds minder aantrekkelijk voor de mensen, steeds minder leuk om naar uit te kijken - maar naar Feyenoord - Ajax kijkt de hele wereld uit, die wedstrijd mag geen flop worden. Ik merk het om me heen: mijn vader heeft opeens het dubbel aantal zakenrelaties, ik barst van de vrienden, iedereen wil kaartjes. Qua ambiance stelt Feyenoord - Ajax ook nooit teleur. Ik herinner me nog de bekerfinale Feyenoord - Ajax in de Kuip: 0-1 voor ons en Karel Bonsink mocht een strafschop nemen: tegen de keeper op. Feyenoord won met 3-1... en vorig jaar, die 2-2 waarbij wij winstkansen hadden, die was ook aantrekkelijk voor de mensen. Ik heb nog nooit in de Kuip gewonnen, maar een keer moet eerste keer zijn. Al heb ik bewondering voor Kraay. Hij heeft de boel in Rotterdam weer op gang gebracht. Een moeilijk te bestrijden ploeg, Feyenoord: hard werken, hè. Wordt in Rotterdam meer gewaardeerd dan in Amsterdam. Rotterdam, de havenstad, de harde werkers, die mensen klappen voor spelers met een nat shirt.

In Amsterdam roepen de mensen bij 5-0 voor Ajax dat de tegenstander niks was en bij 2-0, dat Ajax er niets aan deed. Ook nu kan niemand iets voorspellen: voorop staat dal het goed moet zijn, beter dan Nederland - Frankrijk. Daar stond géén elftal, bij Feyenoord - Ajax staan er twee elftallen. Wij hebben jongeren en ook ouderen als Schrijvers, Van Veen en Cruijff - zij hebben Van Hanegem, Jeliazkov, Wijnstekers toch ook. Routiniers heb je nodig in voetbal. Ajax zal natuurlijk nooit defensief in de Kuip spelen. Dat kunnen we niet. Zelfs met twee aanvallers op papier wordt in de praktijk duidelijk dat we er veel meer hebben. Iedereen wil bij ons naar de goal van de tegenpartij, dat moet zelfs afgeremd warden. Prima, Feyenoord heeft dezelfde instelling, het wordt echt wat zondag.”

‘Willen ze me nog een jaar als tweede keeper houden dan vertrek ik’
Reservedoelman Hans Galjé begint ongeduldig te worden

Hans Galje kwam drie jaar geleden van FC Den Haag naar Ajax. Hij wist dat hij eerst op de bank terecht zou komen, maar dat hij daar na drie jaar nog zou zitten had hij - en ik denk niemand - verwacht. Dat hij goed kan keepen heeft hij wel bewezen. Als hij inviel dan deed hij dat goed en dat was tegen teams als PSV, Groningen, Tottenham en Celtic; dus makkelijk had hij het in geen geval. Maar helaas heeft hij een keeper voor zich die ook nog steeds uitstekend keept dus het zal moeilijk worden voor Hans om een basisplaats te veroveren.

‘Ik ben bij FC Den Haag weggegaan omdat het makkelijker is om je via Ajax of een andere topclub in het Nederlands elftal te spelen dan dat je dat via de FC Den Haag probeert. Dat is op dit moment nog niet gelukt omdat ik nog steeds achter Piet zit. Ik heb het er wel eens moeilijk mee dat bankzitten. Maar dit seizoen heb ik een eerlijke kans gehad en dat was de afgelopen twee jaar wel anders. Bij Ajax hadden ze denk ik ook niet verwacht dat Piet zo lang en zo goed door zou gaan want anders hadden ze mij niet gekocht. Het is wel zo dat ik nu liever de rest van het seizoen ergens anders speel, dat zou ook beter voor me zijn. Maar als ze mij ook nog eens uitlenen hebben ze nog maar twee keepers voor twee elftallen en dat is te weinig.’

‘Heb je al gehoord van die Pietje en Klaas, en Sjakie en kleine Cruijffie’
Johnny Jordaan zingt over ‘De zilvervloot’van Piet Hein

De zilvervloot was in de 16e en 17e eeuw een jaarlijkse konvooi van schepen, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje. In Nederland is de zilvervloot vooral bekend van de verovering ervan door Piet Hein in 1628. De verovering van de zilvervloot was niet alleen een financiële, maar vooral ook een morele overwinning van de Republiek. Piet Hein werd in de negentiende eeuw (1844) geëerd met een eigen lied, gecomponeerd door Johannes Viotta, dat tegenwoordig nog steeds gezongen wordt, zij het niet altijd met de originele tekst. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het op school geleerd, en op nationale evenementen graag gezongen.

De verovering van Europa door Ajax in de periode 1966-1973 bracht De Zilvervloot ter ore in het voetbalstadion. In Europa Cup-seizoen 1966/1967, in de thuiswedstrijd tegen Besiktas, werd gevierd met een nieuwigheidje van de organisatie: community singing, naar het voorbeeld van de Engelse FA Cup Final. Er was een heuse koorleider ingehuurd, die enthousiast enkele liederen over koene vaderlanders en blauwgeruite kielen dirigeerde. Het Amsterdamse publiek werkte gewillig mee, maar vond het bij het schone lied over Piet Hein en zijn Zilvervloot welletjes. Hierdoor werd De Zilvervloot, in aangepaste tekst weliswaar, een echt Ajax-lied dat vaak werd gezongen door het Amsterdamse publiek. In de jaren ’60 werd het nummer als B-kant van ‘Ajax, hup hup hup, op single uitgebracht door Johnny Jordaan.

‘Rinus Israël en Theo Laseroms kwamen met krukken bij het stadion aan, maar liepen even later fluitend het veld op’
Piet Keizer adviseert Jesper Olsen over De Klassieker

Op het eerste gezicht hebben ze maar weinig gemeen. Qua lengte, leeftijd en zeker gewicht is er zelfs sprake van een enorme kloof. Maar in een opzicht kunnen Piet Keizer en Jesper Olsen elkaar de hand drukken: het linkerbeen. In beide gevallen achttien karaats en onberekenbaar. Ajax is ze er nu nog dankbaar voor. Piet Keizer, die van 1961 tot 1974 de wereld verbaasde met zijn schaar en "bananenshot" en Jesper Olsen, de soms onnavolgbare "vlo", die zijn tegenstanders jeuk in de nek kan bezorgen.

“Je eigen prioriteiten als aanvaller stellen, dat stond bij mij altijd centraal. Ik dacht altijd dat die back er voor mij stond en ik niet voor hem. Toen Hans Kraay in 1974 van me verlangde dat ik als een jonge hond achter mijn verdediger ging aanlopen, heb ik er ook direct een punt achter gezet. Jij bent net als ik een speler, die zijn eigen spel moet spelen om de meest e waarde voor de ploeg te hebben. In dat opzicht is het me opgevallen, dat je al een stuk rustiger bent geworden. Toen ik je voor het eerst zag, dacht ik echt dat je binnen een paar weken afgevoerd zou worden. Zo licht en zo fanatiek, die houdt het niet lang dacht ik toen”.

‘Ik begrijp best dat mensen die me niet kennen me een arrogante eigenwijze lul vinden’
Ronald Koeman, Groningse topper in spé

Er lopen in Nederland vrij veel talentvolle jonge voetballers rond die, mits ze geleid worden door een routinier, goed presteren. Zodra dergelijke spelers op eigen benen moeten staan, vallen ze vaak ver terug. Ronald Koeman (19) vormt wat dat betreft een uitzondering. Hij wordt bij FC Groningen niet gesteund door een ervaren vedette, omdat de club een dergelijke speler niet op de loonlijst heeft staan. Ronald Koeman moet zichzelf redden in het keiharde voetbalwereldje, hetgeen uitermate positief uitpakt. Ondanks zijn jeugdige leeftijd speelt hij zeer volwassen en de uitnodiging voor Oranje hangt dan ook in de lucht. Ronald Koeman bewijst weer eens dat er meer zaken meespelen dan alleen talent. Hij is beslist niet de meest getalenteerde jonge speler in de eredivisie, maar Ronald Koeman heeft het juiste karakter voor een topvoetballer. Ronald Koeman heeft zelfvertrouwen, een goede wedstrijdmentaliteit, flair en kan daarnaast natuurlijk ook nog goed voetballen. Daarom verwacht ik dat hij de komende jaren uitgroeit tot den van de beste spelers van Nederland.

“Toen Erwin naar PSV ging, kon ik mee. Het hele gezin kon mee. PSV had voor mijn vader zelfs een amateurclub om te trainen en hij zou een baan bij Philips krijgen. Ik zag het niet zo zitten, ik wilde in Groningen blijven, mijn moeder trouwens ook. Later heeft mijn vader nog een gesprek met Feyenoord gehad. Bij PSV kon alles, daarom is hij bij Feyenoord ook maar hoog in de boom gaan zitten. We hebben er nooit meer iets van gehoord. Dat vond ik toen niet erg, maar nu zou ik meteen naar Rotterdam afreizen.”

'Sjaak hier blijven!'
Herman Kuiphof over de mistwedstrijd Ajax-Liverpool in 1966

Ik kende Jaap van Praag goed, die kon tegen mij zeggen wat hij wil de. Het was een populaire voorzitter die zich met allerlei dingen bemoeide. Het was geen man op de achtergrond. Van Praag roerde zich enorm met alles wat er met de vereniging aan de hand was. Ik denk bijvoorbeeld aan Ajax-Liverpool uit december 1966.

Vanwege de mist was het een gekke avond, ik dacht eerst dat het niet door zou gaan. Door de omstandigheden was het veld eigenlijk onbespeelbaar. Vanaf de middenstip kon je niet beide doelen zien. Dat was ook toen een voorwaarde, je moet de doelen kunnen zien anders kan de wedstrijd niet doorgaan. Ik stond op de middenstip, ik tuurde en tuurde en kon beide doelen niet zien. De scheidsrechter was niet omgekocht maar wel ‘bewerkt' door Ajax en Van Praag, dat met een uitverkocht stadion zat en liever zag dat de wedstrijd doorging. Zij hebben op de scheidsrechter ingepraat, anders zou het veld zijn afgekeurd. Van Praag beweerde dat hij ging bellen met Schiphol. Zo kwam hij erachter dat er helder weer onderweg was dat binnen een half uur Nederland zou bereiken. Dat weer heb ik nooit gezien want de dag erna was het nog steeds mistig!

Een Jeugdtoon dav’re langs de velden
Overzicht van de verrichtingen van onze jeugdelftallen

Ajax A2 bleef in de goede richting voortgaan, hoewel wat het vertoonde spel betreft er toch nog wel wat te wensen viel. Zo b.v. de wedstrijd tegen Sporting-Zuid A1, die met 6-1 werd gewonnen, met goals van Camil Cevat, Bouterse, Jacobs, De Bruyn en Wormhoudt (2x). Een goed gespeelde eerste helft stand 4-1, maar na de hervatting - mede door die voorsprong - een matig Ajax. 'Er werd te veel voor persoonlijk succes gespeeld in plaats van collectief voetbal', aldus leider Cor v.d. Wal.

Na de eclatante overwinning van Ajax B1 op de Spartaan (0-11) waren de verwachtingen voor de wedstrijd tegen AFC B1 hoog gespannen. Maar we kwamen ditmaal niet in ons goede spel van een week eerder. Ondanks dat kreeg AFC weinig kansen en moest dan ook met een 3-1 nederlaag naar de Boelelaan terugkeren. Onze doelpuntenmakers: Bert Kors en (2x) Michel van Oostrum. Tegen SDW - op hun terrein - waren we zeer veel in de aanval, kregen we vele kansen, maar paal en lat stonden succes in de weg. Die pech bleef ons de gehele wedstrijd volgen en we moesten het dan ook maar met één doelpunt doen gemaakt door Clyde Esseboom.

‘Men wil ons nu een favorietenrol opdringen, maar in de ploeg wordt daar helemaal niet over gesproken’
Ruud Krol tijdens het WK voetbal 1974 in West-Duitsland

Als sluitstuk van het seizoen '73-'74 vond in de zomer het wereldkampioenschap voetbal plaats. Voor het eerst sinds lange tijd was Nederland een van de deelnemende ploegen. Nu plaatsing voor de WK een feit is geworden, begint eenieder langzaam maar zeker aan dit grootste voetbalevenement ter wereld te denken. Nadat op 11 januari 1974 Rinus Michels is benoemd tot supervisor van het Nederlands elftal, speelt Oranje nog een interland (1-1 tegen Oostenrijk) en wordt eind april de selectie van veertig spelers bekend gemaakt. Hieruit zal Michels zijn uiteindelijke groep van tweeëntwintig man kiezen, Ruud Krol is één van de tien voetballers van Ajax dat zodoende het vierde deel van de selectie voor zijn rekening heeft genomen.
Krol maakt ook deel uit van de negentien spelers tellende selectie, die van 21 tot en met 26 mei in het KNVB-sportcentrum te Zeist zal verblijven. De keus heeft een voorlopig karakter (mede omdat Feyenoord in deze periode om de UEFA-cup speelt tegen medefinalist Tottenham Hotspur) en houdt geen conclusie in omtrent uitzending naar de eindronden van het WK. Niemand twijfelt er echter aan dat Krol het toernooi zal meemaken.

Op 15 juni was het dan zo ver: Nederlands eerste wedstrijd in het toernooi om het wereldkampioenschap voetbal 1974 in West-Duitsland. Tegenstander was Uruguay en de bange vermoedens van Ruud Krol kwamen niet uit. De Ajax-verdediger had verwacht dat Uruguay de lastigste tegenstander in de poule zou worden. “Maar dat is mij hard meegevallen”, zei hij na afloop zelfverzekerd. “En Cubillas is een oude man geworden waar ik geen enkele moeite mee had”, aldus Krol die in anderhalf uur voetbal 54 maal aan de bal is geweest (32 voor en 22 na rust). “Men wil ons nu een favorietenrol opdringen, maar in de ploeg wordt daar helemaal niet over gesproken. De stemming is uitstekend. In het trainingskamp in Zeist zijn we naar elkaar toegegroeid en dat komt er nu langzaam maar zeker uit”, waren de woorden van Ruud Krol.

‘Als we dan wonnen zei hij ‘het is me toch weer gelukt’’
Bobby Haarms over de rol van Ome Jan Westrik en Jaap van Praag

Bobby Haarms heeft alle grote namen bij Ajax van dichtbij meegemaakt. Ook in de roemruchte jaren ’60 en ’70 was hij nauw betrokken bij het clubgebeuren. De rol van het Ajax-bestuur was in de ogen van Bob een hele belangrijke. Namen als Jaap van Praag, Jan Westrik en Henk Timman; wie kent ze niet. Bobby heeft met velen van hen nog steeds contact, en vertelt de ene na de andere anekdote.

‘Ome Jan was al heel lang secretaris. Heel strenge vent, maar wel een goeie. Lafleur zat wel in het bestuur, maar niet zo opvallend dat ik ‘m ken. En wie daar achter staat, pfff. Ik denk dat het een bestuursvergadering was. Die mensen van het bestuur leefden zó mee. Jaap van Praag had het bijgeloof dat als we voor stonden hij naar beneden kwam om de 2-0 te verdedigen. Ging hij naast de dug-out staan tegen het hek. Als we dan wonnen zei hij ‘het is me toch weer gelukt’. Dat was zijn bijgeloof. Hij was ook een verschrikkelijk goede moppentapper.’

‘Als ik voor een Duitse club had gekozen, had ik waarschijnlijk zeker twee seizoenen op de bank kunnen zitten’
Jan Mölby koos voor Ajax in het belang van zijn eigen ontwikkeling

Wat het aantrekken van Deense voetballers betreft heeft Ajax zo langzamerhand een indrukwekkende reputatie opgebouwd. Frank Arnesen, Sören Lerby, Jesper Olsen, stuk voor stuk hebben ze het gemaakt in De Meer. Riante vergoedingssom of niet, het blijft triest voor Ajax en het veeleisende publiek dat de spelers van dat niveau uiteindelijk niet te houden zullen zijn. Zie Frank Arnesen, zie bijna Sören Lerby, die slechts vanwege een relatie met Willeke Alberti opnieuw voor Ajax koos en vervolgens wekelijks de kolommen der roddelbladen haalt, zie straks ongetwijfeld ook Jesper Olsen. Op zijn razendsnelle bewegingen zijn de spiedende ogen van de Europese topclubs al sinds vorig seizoen gericht. Het lijkt onvermijdelijk dat Olsen straks in Zuid-Europa terecht komt. Voorlopig slaagt Ajax er nog steeds in om nieuwe Denen te werven, die zich ook onderscheiden op basis van de Ajax-traditie. Zo is er nu weer Jan Mölby, 19 jaar pas, inmiddels basisspeler.

‘Ik begon bij Kolding toen ik 6 jaar was. Ik heb toen een tijdje op het middenveld gespeeld, maar bij een of ander toernooi was er dringend behoefte aan een laatste man. De keus viel op mij, daarna heb ik nooit meer op een andere plaats gespeeld. Ik denk dat ze me daar hebben laten staan omdat ik steeds zie wat er gaat gebeuren. Maar techniek, dat is misschien toch m'n sterkste punt, al kan ik, als dat moet, ook tamelijk hard schieten. Ik ben nogal fors, dus erg snel ben ik niet, dat is wel een nadeel, m'n startsnelheid is erg laag. En koppen kan ik ook niet erg goed. Verder geloof ik dat ik in tactisch opzicht nog wel wat kan groeien.’

‘Als ik nú het veld in stap dan is er een bepaalde verwachting bij het publiek: ik moet nu constant presteren.’
Jeugdige Jesper Olsen nú al opvolger van Johan Cruijff

Wie niet beter wist, zou veronderstellen dat het ventje veer de kleedkamer van Ajax staat te wachten op een handtekening van Johan Cruijff. Het puberkoppie, de geringe afmetingen, de sportschoenen onder een vale spijkerbroek maken hem uiterlijk anoniem tussen de verzamelaars. Maar intussen is de signatuur van Jesper 0lsen zélf een kostbaar bezit geworden voor de wachtende jongens. Want Jesper Olsen (21 jaar - maar hij lijkt veel jonger - 1,68 meter en 60 kilo) is uitgegroeid tot een vedette van Ajax. Zijn brievenbus in de Diemense flat, drie minuten rijden van De Meer, bevat een volwassen pakket post. “Ik krijg zo'n tien brieven per dag”, meldt Jesper Olsen in vlekkeloos Nederlands, z'n populariteit onderstrepend. Zijn ruime flat is smaakvol ingericht, met veel pasteltinten. Hij woont er alleen, vriend en landgenoot Jan Mölby woont een paar verdiepingen lager.

‘Ik was ontzettend benieuwd naar wat Cruijff nog kon. Ik had 'm alleen maar op de tv zien spelen. Vóór zijn eerste wedstrijd, tegen Haarlem, waren wij nog veel nerveuzer dan Johan zelf. Na die wedstrijd was dat meteen over, alles liep ineens en we verloren de tweede competitiehelft geen wedstrijd meer. Voor mij veranderde er niet veel met de komst van Johan: ik werd alleen wat meer aangespeeld. Dit seizoen sta ik wat dieper voorin, zonder dat ik nou echt een linksbuiten ben. Ik kom nu wat makkelijker bij de achterlijn, blijf wat meer aan de zijkant, maar wél met de vrijheid om te zwerven. Voel ik me prima bij. Laat ik zeggen dat ik meer buitenspeler ben dan Gerald Vanenburg aan de rechterkant. Alleen als Johan er niet bij is speel ik meer hangend, ga ik de ballen meer ophalen. Vooral in tactisch opzicht heb ik veel van Johan geleerd. Die ene meter naar voren of naar achteren bij het aanbieden, meteen doorgaan als je een pass hebt gegeven, dat soort dingen. En het positioneel verdedigen natuurlijk.’

‘Het respect bij onze tegenstanders is verdwenen’
Dick Schoenaker is klaar voor topper tussen Feyenoord en Ajax

Dick Schoenaker, de noeste werker in de Ajax-middenlinie, behoorde niet tot het talent dat aan de strijkstok van de voetbalmakelaars is blijven plakken. De 29-jarige (twee dagen na 'Feyenoord' wordt hij dertig) opereerde altijd, zoals dat heet, in dienst van het elftal: de aanvoerlijn van defensie naar aanval. In de (betrekkelijke) anonimiteit maar bijzonder waardevol voor de club. Zo belangrijk dat Ajax Schoenaker voor deze competitie een verbintenis van drie jaar aanbood.

‘Het respect bij onze tegenstanders is verdwenen. Spelers als Olsen en Vanenburg worden even hard aangepakt als de anderen. Verleden seizoen was dat wel anders. Toen konden de jongeren vrijuit spelen en hadden zij de ruimte om iets creatiefs te doen. Daarnaast speelt de blessuregevoeligheid van Johan Cruijff Ajax parten. Hij is nog steeds de speler die het jeugdige enthousiasme binnen het elftal weet te bundelen tot een collectief, dat in staat is een competitie lang een constants prestatie neer te zetten. Maar zijn veelvuldig ontbreken brengt een stuk onrust in de ploeg.’

‘Keje Molenaar scoorde voor de rust, terwijl in de 55e minuut Edwin Bakker een tweede goal daaraan toevoegde’
Overzicht van de verrichtingen van onze seniorenelftallen

Liep het tot nu toe met Ajax 2 als-een-trein, om zo te zeggen, helaas volgde tegen Telstar 2 in het sportpark Schoonenberg te IJmuiden een misstap, maar daarover straks.
Allereerst de Bekerwedstrijd tegen Beverwijk 1. Nu, dat werd een rustige partij voetbal die in een 3-0 overwinning voor de thuisclub eindigde en waarin de doelpunten tot stand kwamen via Edwin Bakker, Edwin Kortlevers en tenslotte Winny Haatrecht. Aldus verliep voor de Ajax-Reserves de tweede ronde om de KNVB-beker. Weer terug naar de competitie stond Ajax 2-AZ'67 op het programma. Geen directe topper, zoals we ook elders schreven, maar toch een partij waarvan wel het een en ander te verwachten viel. Een goede wedstrijd is het wel geworden, waarbij vaak te genieten was - aan beide zijden van fraaie staaltjes voetbal. Bovendien toonden de wederzijdes doelwachters over goede kwaliteiten te beschikken. Na de rust (0-0) een pittiger Ajax wat resulteerde in een goal van Edwin Bakker, terwijl dank zij een mooie actie van invaller John Busink Ajax met een 2-0 winst het veld kon verlaten.

Onze Reserves verschenen tegen de FC Utrecht 2 aan de Middenweg met de volgende spelers: Hans Galjé in het doel en verder Sonny Silooy (2), Rene Panhuis (7), Dennis de Graaf (6), Winny Haatrecht (3), Ron Voorn (4), Edwin Godee (5), Edwin Bakker (8), Johnny van 't Schip (9), John Bosman (10) en debutant Marcel Peeper (11). Nauwelijks vijf minuten, nadat scheidsrechter Storm uit Monster voor de aftrap had gefloten knalde Godee ons met een prachtig schot naar (1-0).

‘Ik laat het clubblad wel opsturen’
Tijn Middendorp over Nico Klok

Sommigen verklaren hem voor gek. Anderen hebben alleen maar bewondering. Hoe dan ook, over een paar maanden zegt Nico Klok (50) Nederland vaarwel. Samen met vrouw en hond verlaat hij vrienden en vaderland voor tenminste vijf jaar verlaten om per zeilboot “De Klepel”de wereldzeeën te bevaren. Alle voorbereidingen voor zijn vertrek via de sluizen van IJmuiden op 27 mei 1983 zijn in volle gang.

‘Het is misschien een oude jongensdroom: zeilen rond de wereld. De zee is iets aparts. Je daar helemaal aan overgeven, geen prestaties leveren, geen wedstrijd, nee, gewoon verre vreemde landen bezoeken, doen en laten wat je wilt, ongebonden zijn. Misschien ook een beetje vluchten voor het jachten en jagen van de hele dag. Natuurlijk laat je wat achter. Bijvoorbeeld de luxe, je huis, je baan en Ajax. Ajax telt wel erg mee. Ik heb er gespeeld. Dat was in 1944 maar mijn vriendjes speelden allemaal in VVA dus ik wilde eigenlijk daar voetballen tot groot verdriet van mijn vader die een echte Ajacied was. Maar na een jaar was ik weer bij Ajax terug. Helaas was het maar van korte duur vanwege een ernstige knieblessure. Op m’n 20ste werd ik afgekeurd en ik wilde even niets meer met het voetbal te maken hebben.’

Word jij Miss Lucky Ajax in 2008?

Pas in april 2008 zal Lucky Ajax weer in actie komen op de Nederlandse voetbalvelden. Toch zijn we nu al bezig met het nieuwe seizoen. Er zijn momenteel al 7 wedstrijden gereserveerd, dus alle liefhebbers kunnen blijven genieten van de verrichtingen van Sjaak Swart, Simon Tahamata, Frank de Boer, Richard Witschge, Bryan Roy, Michel Kreek en Dick Schoenaker in het klassieke Ajax-tenue.

De afgelopen drie seizoenen was de inmiddels 28-jarige Andrea Wuestman bij de wedstrijden aanwezig als Miss Lucky Ajax. Naast veel aandacht voor kinderen en mensen met een handicap was zij ook zeer geliefd bij de spelers van Lucky Ajax. Helaas heeft zij te weinig tijd om ook vanaf 2008 bij Lucky Ajax aanwezig te zijn. Op dit moment zijn we op zoek naar een nieuwe Miss Lucky Ajax.

Vanaf heden is op Hyves een verkiezing gestart voor een nieuwe Miss Lucky Ajax. Vrouwelijke Ajax-fans tussen 16 en 27 jaar kunnen zich op http://missluckyajax2008.hyves.nl/ aanmelden voor deze verkiezing. Inmiddels zijn er al ruim 15 enthousiaste aanmeldingen aan feit. De komende maanden kan een ieder die voldoet aan het profiel zich aanmelden voor deze verkiezing. In het voorjaar van 2008 zullen de spelers van Lucky Ajax een keuze maken uit de dames die zich aangemeld hebben. Naar verwachting zal er ook een fotoshoot plaatsvinden met enkele van de deelnemers. Twijfel niet en meld je nu aan… Wellicht word jij de opvolgster van Andrea als Miss Lucky Ajax.

Gezocht: ondersteuning bij bewerken plaatjes in Photoshop

Ben je liefhebber van Ajax en ben je handig met het bewerken van plaatjes in Photoshop? Dan zijn we wellicht naar jou op zoek. Bij het digitaliseren van foto’s en krantenartikelen hebben we behoefte aan Ajacieden die de plaatjes in Photoshop zouden kunnen bewerken. Hierbij kun je denken aan het aan elkaar plakken van bestanden, maar ook het rechtzetten en uitsnijden van diverse scans. Naast het bewerken van de foto’s en krantenartikelen kun je zelf als eerste genieten van alle mooie Ajax-momenten uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Heb je tijd en interesse? Dan zien we graag een berichtje tegemoet.

Videodownloads: Ajax succesvol op vreemde bodem

Deze maand staan er enkele lastige competitiewedstrijden op het programma voor de Ajacieden. Na de uitschakeling in Europa is het zaak om nationaal gezien zo lang mogelijk mee te strijden om de prijzen. Ajax gaat deze maand op bezoek bij Willem II, NAC en Feyenoord, en speelt in de eigen ‘Meer’ tegen FC Utrecht. Vol vertrouwen reist Ajax af naar Rotterdam voor de Klassieker tegen Feyenoord. Inzet is de eerste plaats in de competitie.

Gelukkig zijn de resultaten deze maand weer eens Ajax-waardig. De ploeg van Aad de Mos weet ongeschonden uit de strijd te komen en heeft zich definitief gemengd in de strijd om de titel. Kijk nu naar de doelpunten van de vier competitiewedstrijden, die voornamelijk op vreemde bodem behaald zijn.

Volgende maand op 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

In december 1982 staan de laatste competitiewedstrijden vóór de winterstop op het programma. Ajax ontmoet Helmond Sport in eigen huis en gaat op bezoek bij Fortuna Sittard, Twee eenvoudige wedstrijden die door een bijzonder spelmoment ineens een bijzondere lading krijgen.

Er is een uitgebreid interview met interview met de fel bekritiseerde Leo van Veen. Hij reageert op zijn eerste half jaar bij Ajax en de grillige verrichtingen van de Ajax-verdediging. Over goede verdedigingen gesproken: Heinz Stuy, oud Ajax-keeper, staat centraal in een interessant portret over zijn tijd onder de lat bij Ajax. Frank Rijkaard, Hans Galjé, Peter Boeve en trainer Aad de Mos blikken terug op de eerste seizoenshelft en Johan Cruijff schrijft een treffende column over Ajax.

Nieuwsbrief

Onze eerstvolgende nieuwsbrief zal verstuurd worden op zaterdag 1 december a.s.

*** Stuur deze nieuwsbrief door naar alle Ajax-vrienden;
daar doet je zowel ons als hen een plezier mee…***

Wij wensen iedereen veel plezier toe bij een nieuwe maand in het seizoen 1982/1983….

Ajax-groeten,

Redactie Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'
_________________________________________________________________________________
URL: Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ is te bezoeken op www.degoeieouwetijd.nl en wordt op de eerste dag van elke nieuwe maand ververst. Elke maand kijken we terug op het Ajax van dezelfde maand exact 25 jaar geleden….

Email: De redactie is te bereiken via emailadres: info@degoeieouwetijd.nl. Wij streven ernaar om alle email zo snel mogelijk te beantwoorden.

Opzeggen nieuwsbrief: Indien je voortaan deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief: Indien je deze nieuwsbrief niet direct van ons hebt ontvangen, maar van een vriend, familielid of collega en je de nieuwsbrief voortaan direct van ons toegezonden zou willen krijgen, dan kun je je hiervoor bij ons aanmelden. Stuur in dat geval een mailtje naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: aanmelden nieuwsbrief; vanaf de eerstvolgende maand zullen we dan onze nieuwsbrief ook naar jou versturen.

<<< Terug naar startpagina