Stel je vraag...

Laat het ons weten als je een vraag hebt over het verleden van onze club

Steeds vaker krijgen we per mail reacties c.q. vragen van de vele bezoekers van Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'. Aangezien we soms zeer interessante vragen krijgen, of geregeld dezelfde vragen, hebben we besloten om alle vragen (voorzien van een eventueel antwoord) te plaatsen op deze site. Iedereen kan reageren op een vraag of reactie, alleen zal dit alles per mail verlopen, en derhalve niet direct zichtbaar zijn op de site.

Mocht je willen reageren op een onderwerp, een vraag hebben over het verleden van Ajax of gewoon iets te melden hebben over onze club, dan kun je dit sturen naar de redactie van Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'. Alle reacties worden zo snel mogelijk geplaatst.

 

Vrijdag 8 april 2005 - Muziek Nummer 14

Hallo,

Ik vroeg me af welke muziek er gebruikt is in de documentaire "Johan Cruijff, Nummer 14" uit 1973 (staat ook op DVD die hoort bij het eerste nummer van het blad "Nummer 14"). Ik weet dat Tonny Eyk de begeleidende muziek heeft gemaakt, maar gedurende de documentaire hoor je ook een vrouw "meeneuriën". Ik bedoel dan het nummer wat aan het begin van de documentaire wordt gespeeld, als de ajax-spelers aan komen bij het trainingscomplex. Ik kan het nergens vinden op internet, maar ik misschien herkend iemand deze muziek.

Groeten,
Maarten Martens

DGOT: Bedankt voor je vraag. Het nummer van Tony Eyk waar je op doelt, heet in het echt ook 'Number 14' en is op single uitgebracht. Net als Chanson pour Milan uit 1969. Ook van Tony Eyk. Het nummer hebben we omgezet en als MP3-bestand op de de server staan. Chanson pour Milan komt in Mei 1982 (Mei 2007) als Song van de Maand aan de beurt op onze site. Number 14 pas in Juni 1984 (Juni 2009). Het is dus nog even wachten. Mocht je de song eerder nodig hebben. Laat me dan even weten wat de reden hiervan is, dan kan ik wel wat voor je betekenen.

 

Zaterdag 5 maart 2005 - Het Ajax-shirt

Hallo,

Ik moet iets maken over het verleden van het Ajax-shirt, maar kan hier nergens wat over vinden, wat mijn vraag is: Wat betekent het shirt de rode baan enzo. kan ik antwoord krijgen via de mail???

Alvast hartelijk dank

Erik Koerhuis

DGOT: Grootmeijer en Van der Lee, voetballers bij Ajax, speelden cricket bij VVV. In 1911 kwam Ajax in de competitie met Sparta. Sparta maakte bezwaar tegen het door Ajax gedragen rood-wit gestreepte shirt. Ajax moest toen een ander shirt hebben. Toevallig ging de voetbalafdeling van VVV (veni, vidi, vici, dit betekent, zag, kwam en overwon), ter ziele en nam Ajax het shirt over met het witte shirt en de rode baan.

 

Zaterdag 5 maart 2005 - Jan Grootmeijer

Mijn vader was ooit een bekend Ajacied, hij is overleden in oktober 1957. Ik kan op de Ajax-site eigenlijk niets vinden. Ik zou het leuk vinden als mijn vader Jan Grootmeijer ook genoemd werd. Of was hij misschien toch niet zo belangrijk als dat ik mij dat herinneren. Wilt u het eens voor mij opzoeken.

Hartelijke groet,

Els Hogenes-Grootmeijer

DGOT: Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Op dit moment hebben we nog aardig wat materiaal uit deze periode liggen. Wellicht kunt u iets aanvullen met het materiaal van uw vader.

 

Zondag 27 februari 2005 – Nummer 14

Goedenavond,

Gisteravond voor de zoveelste keer genoten van de dvd nr. 14. Daarin vermeldt Johan Cruijff o.a. dat hij tijdens de hele wedstrijd werd geschaduwd door nr. 4 van Inter. Weet U hoe deze speler heet?

Hartelijk dank voor Uw antwoord.

Gerard

DGOT: De naam van de speler van Internazionale met rugnummer 4 is Gabriela Oriali.

 

Zondag 20 februari 2005 - Benfica - Ajax 1-3

Ik heb net het verslag gelezen (De Zzilvervloot) over Benfica - Ajax1-3! Ik was toen 10 jaar jong en kan me nog goed voor de geest halen dat bij ieder doelpunt dit onder op het tv scherm te lezen was,ik zie het nog zo voor me.0-1  0-2 etc.

Complimenten voor de site!!!!!

Groeten
Tony Daudey

 

Donderdag 13 januari 2005 – Hennie en Ko Loois

Geweldige site. Ik heb mijn opa Hennie Loois en zijn broer Ko Loois gevonden.
Ik heb nog een aanvulling: Opa Hennie Loois is geboren 14-1-1909 en overleden 28-2-1991

Groeten,
Esmée Loois

 

Maandag 10 januari 2005 - Sfeerfilmpjes

Hallo redactie van goeieouwetijd.nl,

Ik ben op zoek naar sfeerfilmpjes uit het Houten Stadion en uit de Meer, en eigelijk ook nog uit de ArenA. Nou heb ik die niet op jullie site zien staan, maar ik dacht dat jullie daar wel makkelijk aan kunnen komen.

Dus als jullie die zouden kunnen bemachtigen, graag :).

Mvg,
Rob vd Bogaard

DGOT: Sfeerfilmpjes uit de Arena zul je op onze site niet vinden. Wij gaan exact 25 jaar terug in de tijd, en zullen met de site stoppen in 1996, als Ajax naar de Arena verhuisd. Wel hebben we diverse filmpjes uit De Meer. Maar dit zijn wedstrijdbeelden van de NOS, en geen filmpjes vanaf de tribunes. Mochten we hier toch tegenaan lopen, dan zullen we deze alsnog plaatsen. Voor zover wij weten zijn er nauwelijks beelden gemaakt in het Houten Stadion, waar Ajax tot 1934 haar wedstrijden speelde.

 

Zaterdag 8 januari 2005 – Ajax-logo op het wedstrijdshirt

Beste redactie,

Allereerst mijn complimenten voor jullie fantastische site. Ik heb de volgende vraag: Sinds wanneer staat het Ajax logo op het shirt? Ik weet het namelijk niet helemaal precies, de meest vroege foto`s met het logo op het shirt die ik ken zijn van de wedstrijd om de Europese Supercup tegen Glasgow Rangers in januari 1973. Was het misschien daarvoor ook al?

Heel veel succes en plezier met de werkzaamheden voor jullie site en tot ziens. Alvast bedank!

Met vriendelijke Ajax groeten,
Dave Hak

DGOT: Het Ajax-logo is vanaf seizoen 1973/1974 terug te vinden op het Ajax-shirt. Daarvoor speelde Ajax zonder logo, derhalve in een wit shirt met een rode baan. Volledigheidshalve kunnen wij nog melden, dat Ajax vanaf 1982/1983 speelde met shirtreclame. Daarover meer in de nabije toekomst op onze site.

 

Vrijdag 7 januari 2005 – Toon van der Linde

Goedenavond

Ik was op jullie site terecht gekomen en zag mijn vader staan die in 1957 gevoetbald heeft maar er miste wat gegevens. Hij was rechtsbuiten net als ik zelf en hij is helaas overleden in maart 8 jaar geleden en een foto staat in het boek 90 jaar bestaan van Ajax meen ik

Verder wil ik jullie veel succes wensen met jullie site en de webruimte die jullie zoeken, als je ooit vragen hebt of zoiets mag je altijd mailen ik heb ook nog foto's eventueel

Groeten Puck van der Linde (zoon van Toon van der Linde)

 

Donderdag 6 januari 2005 – Schaarbeweging van Piet Keizer

Hoi

Ik ben op zoek naar de schaarbeweging van Piet Keizer. Hebben jullie een videofragment met deze schijnbeweging en staat dat al op jullie site?

Vr groet
Paul van de Water

DGOT: Momenteel hebben wij op de site met name beeldmateriaal staan van exact 25 jaar geleden. Dat is momenteel het eind van de jaren '70 en het begin van de jaren '80. Echter, in het kader van De Zilvervloot zullen we zeker nog videofragmenten plaatsen van het Ajax van 1969 t/m 1973. Hierbij zal ongetwijfeld een schaarbeweging van Piet Keizer zitten. Nog even geduld dus....

 

Donderdag 6 januari 2005 – 50-jarig jubileum van Ajax

Geachte redactie.

Mijn interesse gaat uit naar het jaar dat AJAX  haar 50-jarig bestaan vierde. Ik heb daar zelf als 12 jarig jeugdlid aan deelgenomen, o.a. in De Meer. Bezit helaas niets tastbaars als herinnering. Is daar aan te komen?

In afwachting van uw reactie

Met vriendelijke groet,
Nico den Broeder

DGOT: Achter de schermen zijn we onder meer bezig om een portret voor te bereiden over het 50-jarig jubileum van Ajax. Iedereen die materiaal heeft, of herinneringen uit die tijd, zal hierbij worden betrokken. Alle verhalen en foto's zijn dan terug te vinden op deze site.

 

Donderdag 6 januari 2005 – Toon van der Linde

Mijne heren,

In jullie "tab" Historie/Alle Spelers staat ook Toon van der Linde. Daar enkele updates over: Toon (werd in de familie Ton of Tom genoemd) is op 20 maart 1996 overleden. Volgens mij was hij overigens een spits, maar dat weet ik niet met zekerheid.

En nu ik toch naar jullie mail; hebben jullie ook beeldmateriaal/foto's? Ik betwijfel het een beetje, aangezien er bij zijn persoon ook geen foto staat. Misschien wel van de teams waar hij mee speelde? Reden hiervoor; ik ben een van zijn dochters!

Ik hoor graag van jullie.

Met vriendelijke groeten,
Audrey J. van der Linde

DGOT: Toon speelde bij Ajax in de periode 1957-1959. Op dit moment zijn we erg actief om (onder meer) alle clubbladen van Ajax in te scannen. Tevens voegen we veel privé- en voetbalfoto's van oud-Ajacieden toe aan ons archief. Op deze manier hopen we ons digitale archief verder uit te breiden, en uiteindelijk iedereen die zichzelf of een familielid hierin herkend, een plezier te kunnen doen.

 

Donderdag 6 januari 2005 – Seizoenkaarten op de Reynoldstribune

Beste redactie van De Goeie Ouwe Tijd,

Allereerst de beste wensen voor 2005. Wat een fantastische website hebben jullie neergezet. Ik bezoek hem al een tijdje, maar vanaf nu wordt hij extra speciaal, omdat 1980 het jaar is waarin ik als kleine jongen wedstrijden van Ajax ging bezoeken. Jarenlang hebben mijn vader en ik vervolgens seizoenkaarten voor de Reynoldstribune gehad. Dankzij jullie website ga ik weer helemaal terug naar die dierbare periode in m'n leven.

Enkele jaren geleden schreef ik een boekje over die tijd waarbij ik ondermeer mijn ervaringen uit De Meer uit die periode aan het papier toevertrouw. Mochten jullie belangstelling hebben, dan stuur ik met plezier een digitale versie naar jullie op.

Voor nu: ga vooral zo door. De site is geweldig.

Met vriendelijke groet,
Ludo de Boo

DGOT: Bedankt voor deze reactie. Wij zijn altijd geïnteresseerd om in contact te komen met fans die in het verleden onze club met veel aandacht (en wellicht vanaf de tribunes) gevolgd hebben. Natuurlijk is het Ajax van 25 jaar geleden onze rode draad, maar uiteindelijk houden we ons actief bezig met het algemene verleden van onze club, vanaf de oprichting op 18 maart 1900

 

Maandag 3 januari 2005 – Cupkoorts en kippenvel

Beste redactie,

Ik heb geen vraag, maar wil jullie langs deze weg complimenteren met jullie site. Als jochie van negen ging ik met mijn zuster in 1979 voor het eerst naar Ajax. Feyenoord-Ajax in de kuip 1-1. Mijn tweede wedstrijd was Ajax-AZ'67 in hetzelfde seizoen waarin Ajax kampioen werd. Het kaartje moet ik nog ergens hebben liggen evenals de plakboeken uit die jaren. Sinds die tijd heb ik vele wedstrijden van Ajax bezocht. Meer dan tien jaar een seizoenskaart gehad. Eerst altijd in vak K en later vak D. Vele successen van nabij meegemaakt. Mijn zus bezoekt Ajax nog iedere wedstrijd, maar zelf ga ik niet meer. Ik draag Ajax nog wel altijd een warm hart toe. Ik ben inmiddels een echte teletekstfan geworden. De beelden en nieuws dat jullie brengen doet "mijn" Ajax historie echter opnieuw beleven. Heerlijk om die oude beelden te zien. Ik kijk nu al uit naar de maanden maart en april want de wedstrijden tegen Strasbourg en later Nottingham Forest waren mijn eerste echte Europa Cup krakers. Met natte haartjes in pyjama op de bank naar de wedstrijd kijken. Lang opblijven (naar de wedstrijd mocht ik niet, want dat zou veel te laat worden) en voor het eerst dat gevoel van echte cupkoorts ondervinden. Kippenvel.

Ga zo door met jullie site. Ik geniet er elke maand weer van.

mvg,
Ton van Kooten, Leerdam