Oprichting en historie

We zouden het bijna vergeten, maar 1 december 1992 is een bijzondere mijlpaal voor Lucky Ajax. Op deze datum is de vereniging van oud-spelers van Ajax opgericht; er werd getekend bij notaris door Piet Keizer, Sjaak Swart en Dick Schoenaker. Voor het ontstaan van Lucky Ajax moeten we terug gaan naar het Ajax-stadion aan de Middenweg, waar Rinus Michels, Sjaak Swart en Piet Keizer in het spelershome gezamenlijk het idee opperden om een vereniging op te richten voor oud-spelers van Ajax. In overleg werd een puntensysteem voor alle oud-Ajacieden bepaald; bij minimaal 100 punten kon een oud-speler lid worden van... Lucky Ajax. De naam werd verkozen met een knipoog naar de 'mazzelclub' Ajax. 'Voor het geluk geboren', zei coach Joop Stoffelen kort na de oprichting. 'Geluk moet je afdwingen. Ajax heeft sinds de oprichting in 1900 altijd een toonaangevende rol gespeeld. Als je dat kunt, komt het geluk vanzelf. Niet voor niets heten we 'Lucky Ajax', aldus Stoffelen.

 

Bestuursleden

Ook al is Rinus Michels één van de grondleggers van Lucky Ajax, toch bekleedde hij al die jaren geen bestuursfunctie. Piet Keizer werd de eerste voorzitter, terwijl Werner Schaaphok zich de eerste penningmeester mocht noemen. De overige bestuursleden anno 1992 waren Jan Mulder, Sjaak Swart en Dick Schoenaker. Laatstgenoemde nam de rol van secretaris op zich.

In 1996 nam Theo de Groot de voorzittershamer over van Piet Keizer, om deze in 2011 weer door te geven aan de huidige voorzitter: Theo van Duivenbode. Hij vormt op dit moment samen met Sjaak Swart, Peter van der Hengst, Simon Tahamata en Sonny Silooy het bestuur van Lucky Ajax.

 

Lidmaatschap

Vanaf de oprichting kon een speler lid worden van Lucky Ajax door 100 punten te behalen, waarbij geldt: 10 punten voor één contractjaar en een extra punt per gespeelde wedstrijd. Sinds een paar jaar zijn de statuten aangepast: iemand kan nu lid worden van Lucky Ajax indien 70 punten zin behaald. Tevens kan het bestuur iemand buitengewoon lid maken als hij/ zij heel veel heeft betekend voor (Lucky) Ajax.

 

Activiteiten

Lucky Ajax staat al sinds haar eerste levensjaar voor veel plezier en gezelligheid, maar combineert dat met het spelen van circa 20 wedstrijden per jaar in binnen- en buitenland. Ook de gehandicapte mens wordt daarbij niet vergeten. Kort na de oprichting verwoordt Joop Stoffelen het Lucky Ajax-gevoel treffend. 'Onlangs speelden we in de sporthallen Zuid een duel tegen blinde mensen', zegt coach Joop Stoffelen, 'en moesten verplicht met een donkere bril op spelen. De jongens zagen werkelijk geen hand voor ogen. Het enige wat ze hoorden was een belletje in de bal. Dat red je nooit tegen blinden. Die hebben een veel beter getraind gehoor. Keeper Piet Schrijvers dook de rechterhoek in, terwijl de bal in de linker verdween. Maar dat maakt allemaal niets uit. Als je ziet hoe gelukkig die mensen na afloop zijn... Ze hangen ontzettend aan je. Toen ze mij vroegen hoeveel een wedstrijd tegen Lucky Ajax moest kosten, zei ik: 'Als je me een borreltje geeft, ben ik dik tevreden'.

Elk jaar organiseert de vereniging tal van activiteiten voor haar leden en spelers. Natuurlijk speelt Lucky Ajax jaarlijks talloze wedstrijden in Nederland. Rondom deze wedstrijden kun je de Ajax-helden van dichtbij bekijken en er zelf mee op de foto.

Elk kalenderjaar begint voor alle leden en genodigden met het Lucky Ajax-gala in januari. Veelal op de derde vrijdag van het jaar ontmoeten de Ajacieden elkaar voor een black-tie-gala, dat de laatste jaren doorgaans in Huis ter Duin in Noordwijk wordt georganiseerd. In de beginperiode werd het gala in de Jaap Edenhal georganiseerd; aan het begin van deze eeuw deed de vereniging een paar keer het Volendamse hotel Spaander aan.

Halverwege de maand mei is er nog een golfdag in Abcoude, waar de leden met elkaar kunnen golfen en tijdens een hapje en een drankje kunnen napraten over het voorbije voetbalseizoen.