Zondag 7 januari 2007

Sportpark 'De Toekomst', Amsterdam, 14.00 uur

Lucky Ajax - Technische Staf Ajax 4-3 (1-2)

Foto's: Kees van Haastregt/ Tekst: Rodger Lahr

Lang zag het ernaar uit dat Lucky Ajax in 2007 niet in actie zou komen tijdens de nieuwjaarswedstrijd van AFC Ajax. Sjaak Swart had terecht geconstateerd dat de beste spelers van Lucky Ajax steeds vaker deel uitmaakten van de technische staf, de tegenstander van Lucky Ajax. Pas enkele weken vóór de jaarwisseling werd er alsnog een passende oplossing gevonden: de samenstelling van beide elftallen zou worden bepaald door middel van loting. Alle spelersnamen in één grote beker en dan stuk voor stuk ‘lootjes trekken’. En dat anno 2007. Op deze manier konden alle genodigden voor de nieuwjaarsreceptie van AFC Ajax van tevoren genieten van een leuk potje voetbal van (oud-) Ajacieden op het kunstgrasveld van De Toekomst. Aldus geschiedde…De weergoden zouden ons ditmaal niet gunstig gezind zijn. Al meerdere jaren hadden we te maken gehad met ijskoud weer. Vandaag was het zó zacht, dat de regen soms met bakken uit de lucht kwam vallen. Bij aankomst in d e kantine van De Toekomst hield men er daarom al rekening mee dat velen de wedstrijd toch vanuit de kantine zouden gaan aanschouwen. Mede door de enorme wind zou men ook in de kleine overdekte tribune geen zekerheid hebben droog te blijven.

John Bosman en Rob Witschge in de kleedkamer van de technische staf

Simon Tahamata beschermt zijn schenen

Simon Tahamata lacht tijdens de warming up

Bryan Roy legt Danny Muller uit hoe je je tegenstander 'aanpakt'

Frank de Boer speelde zijn eerste nieuwjaarswedstrijd voor Lucky Ajax

Lucky Ajax en de technische staf van Ajax

Omstreeks één uur vond de merkwaardige loting van beide elftallen plaats. Het team van Sjaak Swart zou als Lucky Ajax en in het thuistenue van Ajax in acti e komen, terwijl het team van Dick de Groot in het uittenue de technische staf zou vertegenwoordigen. Na de loting bleek dat de technische staf meer ‘oud-eredivisie-spelers’ in de gelederen had. Dick de Groot kon onder meer gebruik maken van John Bosman, Dick Schoenaker, Keje Molenaar, Bryan Roy, Rob en Richard Witschge, Alfons Groenendijk en Wilco van Buuren. Sjaak Swart, gebrand op de tweede overwinning in successie tijdens de nieuwjaarswedstrijd, moest het doen met Aron Winter, Michel Kreek, Simon Tahamata, Dennis Gerritsen, Martin Wiggemansen en Frank de Boer.

Na een korte warming up floot scheidsrechter Maurice de Hond enkele minuten vóór twee uur voor het begin van deze wedstrijd. Achter de ramen van d e kantine van De Toekomst konden velen op een droge plaats aanschouwen dat de technische staf meteen het initiatief naar zich toe trok. Een kwartier was er gespeeld toen het eerste doelpunt viel. Keeper Dennis Nederlof van Lucky Ajax kon een afstandsschot niet goed onder control e krijgen. De gladde bal kwam voor de voeten van John Bosman, die de technische staf op een 0-1 voorsprong zette. Nederlof baalde van zijn blunder, Bosman genoot van wederom een doelpunt in zijn voetbalcarrière. Lucky Ajax leek meteen te willen terugslaan, maar een schitterende aanval van de opponent betekende een 0-2 achterstand. Alfons Groenendijk zette de bal vanaf de linkerflank voor. Frank de Boer gaf John Bosman iets teveel ruimte, zodat de spits met een diagonaal schot wederom Dennis Nederlof kansloos liet: 0-2.

John Bosman in duel met Maarten Stekelenburg

Dennis Gerritsen is Richard Witschge en Alfons Groenendijk te snel af

John Bosman passeert Dennis Nederlof en zorgt voor 0-1

De felictaties van Bryan Roy en Dick Schoenaker zijn voor John Bosman

Frank de Boer maakt zich op voor een dieptepass

Michel Kreek en John Bosman

Met een schitterende volley zorgt John Bosman voor 0-2

. Frank de Boer (4) is te laat om de tegenstreffer te voorkomen

Een juichende Bosman in contrast met een balende De Boer en Nederlof

Voor de wedstrijdspanning was het prettig dat de marge één minuut later weer werd teruggebracht tot één doelpunt. Met een harde doelgerichte schuiver van net buiten het strafschopgebied zette Aron Winter de Lucky Ajacieden weer op het goede spoor: 1-2. Een doelpuntenfestijn leek aanstaande. Niets was minder waar. De regen zorgde ervoor dat het één keer raken van de spelers regelmatig geen goed vervolg kreeg. Toch was het bijzonder om d e koppeltjes op het veld te aanschouwen: Bryan Roy en Frank de Boer, Martin Wiggemansen en Keje Molenaar, Dick Schoenaker en Simon Tahamata, Aron Winter en Richard Witschge. Alleen al de duels die onderling werden ‘uitgevochten’ waren meer dan de moeite waard. Daar konden regen en wind geen verandering in aanbrengen. De technische staf sleepte de minieme voorsprong mee naar d e korte rust, die in het teken stond van een vluchtige slok drinken, maar meteen weer verder spelen. Hoe eerder men weer warm en droog zou zijn, des te beter. In de tweede helft kwamen alle ‘reserves’ in actie. Eén van hen, Michael Schats van Lucky Ajax, zorgde na ruim een kwartier spelen in de tweede helft voor de verrassende gelijkmaker. Met zijn kleine postuur kon hij eenvoudig voorbij de verdedigers van de technische staf komen en de bal in het doel achter keeper Ron Dijkstra prikken: 2-2. De koude oorlogsvoering tussen beide dug-outs was op dat moment al in volle gang, en werd door de gelijke stand alleen maar heviger. Overigens, alles met een knipoog en een glimlach…

Michel Kreek

Dick Schoenaker en Dennis Gerritsen

Doelman Dennis Nederlof

John Bosman

Bryan Roy

Maarten Stekelenburg

Lucky Ajax bleef gas geven en profiteren van de onvolkomenheden in de opbouw van de tegenstander. Twee minuten na de gelijkmaker kwam Lucky Ajax verrassend op voorsprong toen Gerie Vink het net wist te vinden. Lucky Ajax op een 3-2 voorsprong, dat mocht na de 0-2 tussenstand toch wel verrassend genoemd worden. De mooiste aanval van het boeiende voetbalschouwspel moest echter nog komen. Een aanval over drie schijven, met één keer raken en een doelpunt. Een kwartier voor het einde werd Bryan Roy aan de linkerkant van het veld aangespeeld. De jeugdtrainer van Ajax zocht de achterlijn op als in zijn beste jaren en gaf de bal voor richting tweede paal. Daar kon Bosman de bal pas ver voorbij de tweede paal raken maar gaf wel in één keer een strakke voorzet naar de rand van het vijfmetergebied waar de inglijdende Richard Witschge de ploegen weer in evenwicht zette: 3-3.

Het publiek op de tribunes of verstoken onder een paraplu maakte zich op voor een spannende slotfase van de wedstrijd. Tien minuten voor het einde gingen twee spelers van Lucky Ajax alleen op doelman Ron Dijkstra af. Zowel scheids- als grensrechter constateerde geen buitenspel. Dennis Gerritsen was zo aandachtig naar de arbitrage aan het kijken dat hij de bal voor open doel niet zag en hiermee de aanval om zeep hielp. Wel bleef het dus spannend tot de laatste balomwenteling. De volgende aanval van Lucky Ajax bleek weer effectief te zijn. Vanaf het middenveld kon er geen vrije man in de aanval gevonden worden. Een mislukte poging om diep te spelen kwam pardoes voor de voeten van invaller Michael Schats, die met een keihard en loepzuiver afstandsschot Lucky Ajax de overwinning schonk: 4-3. De technische staf ging de laatste minuten tevergeefs op zoek naar de gelijkmaker. Na lang aandringen van Sjaak Swart (‘Hey De Hond, wij gaan alvast naar binnen hoor’) floot scheidsrechter Maurice de Hond om kwart over drie voor het einde van de wedstrijd. De spelers gaven elkaar een hand, en spoedden zich richting warme en droge kleedkamer en kantine. De spelers van Lucky Ajax vierden samen met coach Sjaak Swart een bescheiden feestje in de middencirkel van het kunstgrasveld. Zij mogen een jaar lang hun collega’s dollen na de overwinning in de jaarlijkse prestigestrijd voorafgaande aan de nieuwjaarsreceptie.

Michael Schats haalt uit voor zijn schitterende treffer: 3-2

Uitbundig vieren de spelers van Lucky Ajax Schats' supergoal

Kort na de 3-2 zorgt Richard Witschge na een schitterende aanval voor 3-3

Roy en Witschge vieren de gelijkmaker

Rob Witschge in duel met Simon Tahamata (10)

Terwijl Richard Witschge buitenspel claimt, rent doelpuntenmaker Michael Schats (18) juichend weg. Lucky Ajax staat op 4-3.

Bryan Roy

Uitbundig viert Lucky Ajax de overwinning op de Technische Staf van Ajax: 4-3

Ajax-voorzitter John Jaakke met zijn speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van Ajax

*****

Scoreverloop: 15. John Bosman 0-1, 21. John Bosman 0-2, 22. Aron Winter 1-2, 52. Michael Schats 2-2, 54. Gerie Vink 3-2, 56. Richard Witschge 3-3, 64. Michael Schats 4-3

Scheidsrechter: Maurice de Hond

Toeschouwers: ca. 200

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Hannie Das, 3. Maarten Stekelenburg, 4. Frank de Boer, 5. Patrick Ladru, 6. Michel Kreek, 7. Aron Winter, 8. Gerie Vink, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Martin Wiggemansen

Reserves: 15. Frank van Deursen, 16. Dennis de Haan, 18. Michael Schats

Coaches: Werner Schaaphok en Sjaak Swart

Technische Staf Ajax:

1. Ron Dijkstra, 2. Dick Schoenaker, 3. Keje Molenaar, 4. Wilco van Buuren, 5. Rob Witschge, 6. Robin Pronk, 7. Danny Muller, 8. Alfons Groenendijk, 9. John Bosman, 10. Richard Witschge, 11. Bryan Roy

Reserves: 16. Peter van der Hengst, 17. Cazimier Westerveld

Coaches: Dirk de Groot en Jan Buskermolen

<<< Terug naar Speelschema 2006