Zaterdag 25 juni 2022

De Graafschap/ VIOD Oldstars - Lucky Ajax 1-10 (0-7)

Doetinchem, 16.00 uur

De organisatie van de Achterhoek Cup is 10 jaar geleden gestart met een toernooi vorm voor standaard heren amateurteams van voetbalclubs uit de Achterhoek. Dit jaar werd het toernooi voor de 10e keer georganiseerd en Lucky Ajax was hierbij uitgenodigd voor een wedstrijd. In de eerste helft zou Lucky Ahax in actie komen tegen De Graafschap Oldstars; na de thee zou organiserende vereniging VIOD met een Oldstar-team de tegenstander zijn.

Tussen 2 en 3 uur in de middag druppelden onze spelers binnen bij sportpark Dichteren, thuishaven van VIOD. Door onze gastvrouw Peggy werden we ontvangen met een drankje, terwijl ondertussen de wedstrijden van de Achterhoek Cup gespeeld werden.

Behalve onze gebruikelijke spelerskern, had Sjaak Swart vandaag een tweetal 'ouwe rotten' weten te verleiden het wit-rood-wit van Lucky Ajax weer aan te trekken. Dick Schoenaker, 6 jaar geleden voor het laatst als speler actief, maakte vandaag weer onderdeel uit van het team der oud-Ajacieden. Een rentree die nog langer op zich liet wachten, was die van Peter van Vossen. 15 jaar en 2 weken na diens laatste wedstrijd voor Lucky Ajax, zou hij vandaag zijn kicksen weer onder doen.

De warming up gaf vandaag een opvallend beeld, want drie teams bereidden zich voor op de wedstrijd. Er moest zelf nog gezocht worden naar extra ballen voor de warming up. Op het kunstgrasveld van VIOD zagen we dat Reinold Wiedemeijer voor de tweede maal een wedstrijd van Lucky Ajax zou fluiten. De eerste keer was in 2016, toen Lucky Ajax voor Only Friends een wedstrijd speelde in Amsterdam.

Luttele minuten vóór 16.00 uur riep omroeper John van der Kamp alle namen om van de drie selecties. De teams van De Graafschap en Lucky Ajax meldden zich na de gezamenlijke teamfoto's bij het arbitrale korps voor de toss en de aftrap.

De eerste helft zou Lucky Ajax de bovenliggende partij zijn. Graafschap Oldstars kwam nauwelijks in het strafschopgebied van Lucky Ajax, waar goalie Patrick Thomasson weinig te doen kreeg. Maar wát hij deed, deed ie goed.

De voorhoede van Lucky Ajax maakte het verschil al snel erg groot. De allereerste aanval van Lucky Ajax leidde meteen tot de openingstreffer van Evander Sno. Tot genoegen van het publiek in Doetinchem kreeg Lucky Ajax alle tijd en ruimte om te combineren en de bal in de ploeg te houden.

Met name Derk Boerrigter en Dennis Gerritsen waren weer erg op dreef. Het 'koningskoppel' van Lucky Ajax breidde de score al snel uit. Met twee goals van Boerrigter en één doelpunt van Gerritsen stond Lucky Ajax binnen het kwartier al op een ruime voorsprong: 0-4.

Waar Dick Schoenaker in de eerste helft nog op de bank bleef, kwam Peter van Vossen al wel in actie. Ook al moest hij nog even wennen door zijn conditionele achterstand, hij liet zich meteen zien in aanvallend opzicht. Nadat hij werd gevloerd in het strafschopgebied, benutte Van Vossen de door arbiter Wiedemeijer toegekende strafschop feilloos: 0-5.

De teller zou in de eerste helft pas stoppen op 0-7, na doelpunten van wederom Sno en Gerritsen. Laatstgenoemde ging alleen op de keeper af, wipte de bal op en krulde de bal met een lobje over de goalie in het verlaten doel. Een echt hoogtepunt!

In de tweede helft bleef Peter van Vossen geblesseerd aan de zijlijn. Ook Derk Boerrigter had last van een blessure. Leonard Johnson en Dick Schoenaker kwamen het veld in tegen VIOD Oldstars. Opvallend genoeg werd afgetrapt met een 0-0 stand op het scorebord.

Het spelbeeld na rust was duidelijk anders dan ervoor. VIOD was fitter en gretiger, zodat beide teams meer aan elkaar gewaagd waren. Leuk voor de neutrale toeschouwer in de Achterhoek.

Een kwartier spelen in de tweede helft wist Reinier Wassink VIOD zelfs op een zogenaamde voorsprong te zetten: 1-0. Bij Lucky Ajax namen de pijntjes helaas toe, zodat Graafschap-speler Richard Jansen zijn eerste speelminuten ooit in het Ajax-shirt mocht maken.

Lucky Ajax rechtte de rug en knokte zich qua score terug in de wedstrijd. Brutil Hosé zorgde 10 minuten vóór het einde voor de verdiende gelijkmaker: 1-1. Pas in de laatste minuten wist Lucky Ajax ook het tweede bedrijf winnend af te sluiten. Invaller Leonard Johnson en wederom Brutil Hosé zorgden ervoor dat Lucky Ajax alsnog VIOD Oldstars zou verslaan: 1-3, totaalstand 1-10.

In de slotseconde van de wedstrijd moest Simon Tahamata geblesseerd van het veld gedragen worden, nadat hij ongelukkig in aanraking was geweest met een tegenstander. Gelukkig miste hij alleen de handtekeningenjagers na afloop en was hij weer aanspreekbaar tijdens het buffet annex de derde helft.

Onder het genot van een hapje en een drankje keken we terug op een leuke voetbaldag in Doetinchem. Onze eerste serie wedstrijden in 2022 zit er in Nederland op. Het slotakkoord voor Lucky Ajax vindt plaats in het Griekse Ioannina, waar Lucky Ajax volgende week acte de présence zal gaan geven...

Scoreverloop: 1. Evander Sno 0-1, 4. Derk Boerrigter 0-2, 7. Dennis Gerritsen 0-3, 12 Derk Boerrigter 0-4, 19. Peter van Vossen (pen) 0-5, 24. Dennis Gerritsen 0-6, 29. Evander Sno 0-7, 49. Reinier Wassink 1-7, 59. Brutil Hosé 1-8, 68. Brutil Hosé 1-9, 70. Leonard Chisom Johnson 1-10

Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer

Assistent-scheidsrechter: Wijnand Rutgers, Cor Peitsman, Frans Heister