Lucky Ajax in Griekenland, De Film

De banden tussen Ajax en het Zuid Europese land zijn evident. Ajax, de held uit de Griekse mythologie, en naamgever van de club vindt zijn bakermat in Griekenland. De connectie werd bezegeld toen Ajax in 1971 definitief zijn naam vestigde in de wereld door uitgerekend tegen Panathinaikos zijn eerste Europacup I binnen te halen. Genoeg reden dus voor het Griekse PAS Giannina, het Ajax van Griekenland, om Lucky Ajax uit Amsterdam uit te nodigen voor een wedstrijd. Van deze bijzondere trip maakte Ajax TV een filmverslag. Een voorproefje daarvan was reeds te zien op ESPN. Vanavond was de officiële presentatie van de film voor Lucky Ajax en wij mochten daarbij zijn.

Iets voor 19.00 uur reden we het parkeerdek van de Johan Cruijff ArenA op en begaven we ons naar ‘The Gallery’. Is er een mooiere locatie denkbaar voor dit evenement dan tussen de grootste, mooiste en belangrijkste prijzen die Ajax ooit heeft gewonnen? Alle kampioensschalen, de 4 bekers met de grote oren en twee wereldbekers staan te pronken tussen nog veel meer zilverwerk. Voor veel van de gasten was het daardoor natuurlijk bekend terrein. Aanwezigen als bijvoorbeeld Edo Ophof, Dick Schoenaker, Simon Tahamata en natuurlijk Sjaak Swart hebben persoonlijk deze prijzenkast bij elkaar gespeeld.

Het was een gezellig weerzien tussen een vriendengroep die overduidelijk een geweldige week met zijn allen hadden beleefd. Terwijl de catering zorgde voor koffie en thee, de bittergarnituur en alcoholische dranken werden bewaard voor na afloop, werd ‘Griekenland’ nog even doorgesproken. Welke beelden zouden door censuur gekomen zijn of juist niet? Zit die ene actie erin, of heeft de cameraman die gemist? Duidelijk was dat iedereen heel nieuwsgierig was naar het eindresultaat.

Tegen half acht opende Erol Elman het officiële deel van de avond. Met een korte introductie en een welkomstwoord presenteerde hij met gepaste trots het eindresultaat: De film kon gestart worden!

Een klein half uur lang was iedereen gefocust op het witte doek. Het was duidelijk dat er louter goede herinneringen naar boven kwamen. Hilariteit was er om de panna van Aron Winter bij Simon Tahamata. “Hee knipper!! Je hebt niet opgelet!”, riep Simon lachend. Opnieuw hilariteit en misschien ook een vleugje jaloezie toen ook de blonde Griekse dames in de rij stonden om met Mister Ajax op de foto te gaan. Maar ondanks de grappen en het commentaar verried het welgemeende applaus aan het einde van de film, dat iedereen genoten had.

Auteur/Journalist Jaap Visser, ook aanwezig, had nog een verrassing voor Sjaak Swart. Ten eerste bracht hij in herinnering dat het binnenkort 50 jaar geleden is dat Ajax zijn eerste wereldbeker pakte met Sjaak in het elftal. En om juist hem te eren werd een collage aan hem aangeboden met foto’s en memorabilia van Ajax-Inter, de Europacupfinale van 1972 waarin Ajax zo goed was dat Sjaak Swart na afloop zei: “We waren zo goed, we wonnen met 2-0 maar het had wel 6-0 kunnen zijn. “

De rest van de avond verliep weer in ongedwongen sfeer. Een biertje, een wijntje, een bitterbal of een kaasstengel waren prima ingrediënten om verder na te praten. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om de organisatoren nogmaals te bedanken voor het werk en voor de uitnodiging, om foto’s te maken en natuurlijk te genieten van de Ajax-historie om ons heen. We hebben met Lucky Ajax vele mooie hoofdstukken geschreven maar aan alles kon je merken dat dit een hele bijzondere is geweest en het is heel mooi om te zien dat dit op professionele wijze in een film is vastgelegd. Een aanrader voor alle liefhebbers!

Verslag Roy Jadi.

Foto's GS Fotografie en Kostas Bampatsias.