Zaterdag 10 september 2022

vv Drachten - Lucky Ajax 1-10 (1-4)

Drachten, 14.30 uur

Op de tweede zaterdag van september speelde Lucky Ajax alweer de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar. Het jubilerende vv Drachten was onze tegenstander op een dag dat Ajax 1 een thuiswedstrijd in de Eredivisie zou spelen. Om die reden werd het eeuwfeest van de Friese club met anderhalf uur vervroegd naar 14.30 uur.

De gehele dag stond in het teken van allerlei voetbalactiviteiten. Toen de eerste spelers aankwamen, was Touzani net vertrokken en was het peutervoetbal van Arno Splinter in een afrondende fase.

Met een heerlijk broodje en een gebakje werden we door mede-organisator Marcel Koops verwelkomd in Drachten. De meeste spelers legden hun voetbaltas meteen in de kleedkamer onder de tribune en aten aldaar een broodje en een stuk fruit.

Al bij de warming up liet het massaal opgekomen Friese publiek van zich horen. Oud vv Drachten speelden met twee volledige selecties. Bij Lucky Ajax stond Patrick Thomassen ditmaal onder de lat. Evander Sno meldde zich kort vóór de wedstrijd af en Derk Boerrigter had het originele aanvangstijdstip van 16.00 uur nog in zijn agenda staan. Hij arriveerde later en zou de tweede helft spelen. Mede daardoor mocht Danny Muller in de basis beginnen.

Dick Jol was de arbiter tijdens deze heerlijke voetbalmiddag in Drachten, die begon met een indrukwekkende minuut stilte voor de eerder deze week overleden Piet Schrijvers. Daarna ging de bal rollen en nam Lucky Ajax snel het initiatief. Al na luttele minuten wist onze topscorer Dennis Gerritsen het net te vinden, 0-1. De vrees dat Lucky Ajax, net als in Voorhout en Eemnes, al snel zou uitlopen naar een ruime marge, bleek ongegrond. Drachten speelde fanatiek en kwam enkele keren brutaal in de buurt van goalie Thomassen.

Het publiek in Friesland leefde enorm mee en liet nog meer van zich horen toen Roelof Bethlehem na ruim 10 minuten de gelijkmaker wist te scoren, 1-1. Hierna gaf Lucky Ajax weer wat extra gas om weer snel een voorsprong op het scorebord te zetten. Michael Krohn-Dehli wist in het restant van de eerste helft alle aandacht op te eisen. Met drie prachtige doelpunten zorgde hij voor een zuivere hattrick en bezorgde Lucky Ajax halverwege een 1-4 voorsprong.

De tweede helft begon zonder Sjaak Swart maar met Derk Boerrigter binnen de lijnen. Ook Leonard Chisom kwam in de ploeg en zorgde samen met Boerrigter voor aardig wat snelhrid voorin de aanval.

Terwijl het Friese publiek nog steeds massaal de thuisploeg bleef steunen, liep Lucky Ajax alsnog uit naar een hoge score. Derk Boerrigter was met drie doelpunten de man van de tweede helft, waarbij ook Dennis Gerritsen, Leonard Chisom en nogmaals Michael Krohn-Dehli het net wisten te vinden.

vv Drachten kreeg zeker genoeg kansen op een eretreffer na de rust, maar was wat ongelukkig in de afronding. De grootste kans was een strafschop, die helaas hoog werd overgeschoten. Met een 10-1 overwinning sloot Lucky Ajax het jaar is stijl af. De meeste spelers reisden direct af naar de Johan Cruijff Arena om een tweede Ajax-overwinning op een Friese tegenstander te aanschouwen. Na de winterperiode zal Lucky Ajax zich vanaf april 2023 weer laten zien op de Nederlandse velden...

Scoreverloop: 4. Dennis Gerritsen 0-1, 12. Roelof Bethlehem 1-1, 15. Michael Krohn-Dehli 1-2, 18. Michael Krohn-Dehli 1-3, 30. Michael Krohn-Dehli 1-4, 38. Leonard Chisom 1-5, 41. Derk Boerrigter 1-6, 42. Michael Krohn-Dehli 1-7, 47. Derk Boerrigter 1-8, 50. Dennis Gerritsen 1-9, 67. Derk Boerrigter 1-10

Scheidsrechter: Dick Jol

Assistent-scheidsrechters: Jan Dolstra, Rutger Werkhoven