Zaterdag 4 juni 2011

RCZ - Lucky Ajax 1-6 (1-3)
Zaandam, 15.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie

Racing Club Zaandam bestaat 90 jaar en dat mag gevierd worden! Al zeker een jaar geleden werden de eerste voorbereidingen getroffen voor de festiviteiten. Het resultaat mag er zijn! Al op 21 mei werd het Spaans Iberia Toernooi georganiseerd. Een reünie van oud-RCZ’ers ligt nog in het verschiet en ook vandaag stonden behalve de wedstrijd tegen Lucky Ajax, ook nog de Jeugd/Ouder wedstrijden, de freestyle voetbalshow en muzikale optredens van bekende Nederlandse artiesten op het programma. Lucky Ajax kon derhalve gezien worden als een hoogtepunt temidden van een groot doorlopend feestprogramma.

Het vergde enige concentratie om temidden van de vele sportvelden in Zaandam, het juiste veld te ontdekken. Maar uiteindelijk konden de vele vlaggen, de muziek, en de feeststemming niet over het hoofd gezien worden. Tegelijk met Sjaak Swart arriveerden wij bij RCZ. Tot onze verrassing, reisde naast kleinzoon Justin Swart, ook Simon Tahamata met Sjaak mee. De voormalig sterspeler van (Lucky) Ajax en meerdere malen uitgeroepen tot beste speler van Lucky Ajax is enkele weken in Nederland alvorens hij weer naar zijn huidige standplaats in het Midden-Oosten vertrekt. Het deed ons goed om Simon weer te ontmoeten en in actie te zien. Op de vraag of Tahamata nog meer wedstrijden van Lucky Ajax zou spelen tijdens zijn verblijf in Nederland antwoordde Sjaak Swart lachend dat hij zich wel eerst nog moest bewijzen!

Al bij de poort werd Mister Ajax herkend door de organisatie en werd hij, met gezelschap, naar de bestuurskamer geleid. In alle rust en privacy, kon Lucky Ajax zich voorbereiden op de wedstrijd, terwijl een goed gevulde koelkast tot onze beschikking stond en medewerkers van de club zich continu om het wel en wee van de Ajacieden bekommerden. Inmiddels had de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl de gebruikelijke zaken met de club afgestemd omtrent de CD met Ajax-muziek, de vlag, de punten van de wisseltrofee en de opstellingen van beide teams. Ondertussen kwamen er steeds meer spelers het terrein op. Zo zagen we Dick Schoenaker en Danny Muller de bestuurskamer binnenkomen, waar bijvoorbeeld Wim Jonk en Glenn Helder ervoor kozen om zich direct naar de kleedkamer te begeven.

Al tijdens de warming-up zag het enthousiaste publiek zijn kans schoon om op jacht te gaan naar handtekeningen van hun favoriete spelers of om op de foto te gaan met de helden van Lucky Ajax. Zoals gebruikelijk gingen de spelers na hun warming-up eerst weer terug naar de kleedkamer alvorens beide elftallen onder de tonen van de Officiële Ajax-Marsch het veld betraden om aan de wedstrijd te beginnen. Al na twee minuten ging Simon Tahamata verder waar hij twee jaar geleden bij zijn afscheid was gebleven. Met een prachtige lob zette hij zijn ploeg op 0-1. Lucky Ajax zette de tegenstander meteen continu onder druk wat na een kwartier leidde tot een schitterende 0-2. Wamberto zag vanaf het middenveld op links Glenn Helder de diepte ingaan. De pass was op dusdanig op maat dat Helder vanaf de achterlijn de bal voor kon geven naar Kiki Musampa op de rand van het strafschopgebied. De man die ooit het allereerste doelpunt voor Ajax in de Amsterdam Arena maakte, schoot de bal met een prachtige volley tegen de touwen. Weer twee minuten later was Musampa betrokken bij de derde goal. Als tussenstation in een een-twee gaf hij Wamberto de mogelijkheid op 0-3. Er leek geen vuiltje aan de lucht toen vlak voor rust, RCZ toch tot de fel bejubelde tegentreffer kwam. De aanval leek al verijdeld door doelman Serge van der Ban toen de bal toch bij Herman Bulder terechtkwam die de bal met een mooi stiftje in het doel deponeerde. 1-3 was de ruststand.

Na rust leek Ajax aanvankelijk verder te gaan waar het voor rust gebleven was. Het probleem was dat de meeste aanvallers het vizier niet op scherp hadden. Als de ballen al niet naast of over het doel werden geplaatst, dan was het de doelman van RCZ die de kansen op knappe wijze pareerde. Het duurde tot de 18e minuut toen Nordin Wooter eindelijk het net wist te vinden en 1-4 scoorde. In de slotminuten wist Kiki Musampa met nog twee doelpunten de score op te hogen tot 1-6 waarna scheidsrechter Joop Korver het laatste fluitsignaal liet klinken. Die supporters die nog niet voor de wedstrijd en in de rust hun kans hadden gegrepen, zagen nu de mogelijkheid om de Ajacieden aan te klampen en van dichtbij te bewonderen. Het was duidelijk dat het publiek met volle teugen genoten had.

Niet lang na de wedstrijd werd Lucky Ajax opnieuw in de bestuurskamer opgevangen, waar nu een uitgebreid warm en koud buffet was opgesteld. Opnieuw kon Lucky Ajax in alle rust en privacy van het buffet genieten, waarbij opnieuw ook alle soorten alcoholische en non-alcoholische dranken beschikbaar waren. Tot slot had Verkade, een van de sponsoren, voor alle spelers van Lucky Ajax een blik, gemaakt ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan, met koekjes ter beschikking gesteld. Het was een in alle opzichten zeer geslaagde middag. We hopen dat we hebben kunnen bijdragen aan het feest rondom het 90-jarig bestaan van RCZ. Daarnaast willen we alle medewerkers van RCZ, en in het bijzonder onze contactpersonen Ella en Michele, van harte bedanken voor alle gastvrijheid en medewerking. Dankzij hen hebben we ook deze wedstrijd van Lucky Ajax van dichtbij kunnen volgen en waren we in staat om ook hier een sfeer- en fotoverslag te maken.

Ajax op bezoek bij RCZ in Zaandam

Sjaak Swart op de massagetafel van Arjen de Haan. Sjaaks kleinzoon Justin kijkt toe.

Simon Tahamata is in Nederland en trekt meteen zijn Ajax-shirt aan

De spelers van beide elftallen betreden de grasmat

Lucky Ajax samen met RCZ

Sjaak Swart ontvangt een jubileumnummer van RCZ 90 jaar

Simon Tahamata

Kiki Musampa

Michel Kreek

De dug out van Lucky Ajax met Werner Schaaphok, Hannie Das, Justin Swart en Arjen de Haan

Arno Splinter

Glenn Helder breekt door de verdediging van RCZ

Voorzet van Helder is aanstaande

Opperste concentratie bij Dick Schoenaker

Wamberto kan ook luchtduels winnen

De reservebank van RCZ

Vliegend schot van Kiki Musampa

Wim Jonk

Jonk passeert zijn tegenstander

Arno Splinter

Danny Muller

Keeper Serge van der Ban

Dick Schoenaker

RCZ passeert Van der Ban eenmaal

Glenn Helder

Helder op volle snelheid

Wamberto

Hannie Das

Nordin Wooter op weg naar een doelpunt

Kiki Musampa

Wamberto op volle snelheid

Schot van Kiki Musampa

Wamberto

Simon Tahamata

Wamberto

Schot van Nordin Wooter

Michel Kreek deelt handtekeningen uit

Nordin Wooter met twee jeugdige fans

Wim Jonk met twee fanatieke RCZ-leden

Kiki Musampa

Sjaak Swart nam alle tijd voor jong en oud

Simon Tahamata: terug bij Lucky Ajax

Wim Jonk

Werner Schaaphok geniet van de stilte

Het buffet

Sjaak Swart en Simon Tahamata openen het buffet

De derde helft was zeer geslaagd en gezellig

*****

Scoreverloop: 2. Simon Tahamata 0-1, 15. Kiki Musampa 0-2, 17. Wamberto 0-3, 32. Herman Bulder 1-3, 53. Kiki Musampa 1-4, 65, Kiki Musampa 1-5, 70. Kiki Musampa 1-6

Scheidsrechter: Joop Korver
Assistent-scheidsrechters: Jaap Haak, Jan Laan

Toeschouwers: circa 400

RCZ

Johan Jansen, Jeffrey Lindeman, Herman Bulder, Cees Rogge, André Punt, Edward Lok, Barry Beekman, Romeo Lenarduzzi, Fred Leuverman, Rob Koene, Peter Mandjes, Marco Ketema, Tyron Dekker, Ronald Alfred, Michael de Vries, Patrick van Seventer, Radjen Samadhan, Frank Meijn, Remco Steding, Gert Jan Heck, Ab Smit, Mark Verkuijl

Coach: Theo Stengs

Lucky Ajax

1. Serge van der Ban, 2. Dick Schoenaker, 3. Arno Splinter, 4. Wim Jonk, 5. Michel Kreek, 6. Kiki Musampa, 7. Wamberto, 8. Sjaak Swart, 9. Nordin Wooter, 10. Simon Tahamata, 11. Glen Helder
Reserves: 15. Danny Muller, 16. Hanny Das, 18. Justin Swart

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Arjen de Haan

<<< Terug naar Speelschema 2010