Nieuwsbrief Januari 1983
Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl'

Meld je hier aan en ontvang voortaan onze nieuwsbrief

Hallo Ajacied,

Ajax heeft 1982 succesvol afgesloten en stapt vol goede moed het nieuwe kalenderjaar in. De club hoopt de landstitel van het vorige seizoen te prolongeren, maar zal vol aan de bak moeten om de concurrentie achter zich te houden. In twee vriendschappelijke duels moeten met name de zwakke plekken in de verdediging aanzienlijk verbeteren. Zowel Alphense Boys als Blauw Zwart fungeren als figurant, maar echt solide lijkt de Ajax-verdediging niet.

Ook tijdens de hervatting van de officiële wedstrijden op vaderlandse bodem krijgt Ajax veel tegendoelpunten. De schade bij de bekerwedstrijd tegen FC Den Haag blijft beperkt tot twee tegentreffers (3-2), maar als FC Groningen in een spectaculair duel in Amsterdam er op los scoort (5-5), is het meteen zeer onrustig rondom onze club. Hoe zal Ajax haar verdediging beter gaan organiseren?

Ajax – Alphense Boys 4-2 (1-0) / Wedstrijd van de Maand
Ajax-stadion, donderdag 6 januari 1983

Op bezoek bij Ajax, Nederlands toonaangevende voetbalclub, is een droom in vele voetbalharten. Voor amateurclub Alphense Boys ging die wens gistermiddag in vervulling. En het werd nog leuk ook. Om half drie verzamelen trainer, spelers, officials en supporters zich in de Boys-kantine. Ze willen er allemaal bij zijn. De stemming is wat nerveus, hoewel de verwend geraakte Alphense club het afgelopen seizoen al behoorlijk presteerde in wedstrijden tegen Feyenoord (drie keer), Haarlem en FC Den Haag. "Maar Ajax is iets bijzonders", klinkt het onder de koffie. Om kwart voor drie zet het op speler Peter van der Geest na voltallige gezelschap zich in beweging richting Amsterdam. De routebeschrijving klopt niet helemaal en in de auto' s moeten autokaarten de nodige steun geven. De poorten van De Meer staan om half vier gastvrij open en zo zal ook het onthaal zijn.

Dan gaat het beginnen. Honderd Alphense supporters juichen hun favorieten hartstochtelijk toe in hun zenuwenstrijd. Want er lukt aanvankelijk weinig. Geeft niets, want elke geslaagde actie vindt bijval. Intussen speelt Ajax ruim twintig minuten op de speelhelft van Alphense Boys. De Mos kijkt rustig toe, Tamerus moet zijn spelers regelmatig bijsturen. In de dug-out van Alphense Boys klinkt ontzag, maar ook een lichte teleurstelling als Olsen en Lerby met Cruijff, in een hangende rol, de aanvoerlinie voeden. "Die Kieft mist toch veel kansen", constateert Ronald Seegers.

‘Sport verbroedert, maar als je stopt gaat iedereen zijn eigen weg’
Jan Ditmeijer, de zingende sopraan van Ajax / Interview van de Maand

In 1950 ben ik bij Ajax gekomen. In 1960 heb ik nog in de Revue gezongen. In 1956 werd ik twee keer geopereerd aan een voetbalknie, daarna begon het betaalde voetbal en daar kreeg ik van Luuk Bijker een trap tegen mijn goede knie. Hij speelde toen voor AFC, bij het A.R.O.L.-toernooi. Hij schopte precies op mijn goede knie en toen was het gebeurd. Ik heb in de kleedkamer zitten huilen, in mijn uppie. Dat ik er weer uit moest, weer geblesseerd was. Het is me ook nog ooit gebeurd in het Olympisch Stadion. Kopbal, ik omhoog en toen ik weer neer kwam ging ik er door heen. Ik was 18 jaar toen ik voor het eerst last kreeg van die voetbalknie, toen speelde ik nog in de Spartaan. Daar ben ik begonnen toen ik 11 jaar was. De Spartaan was toen een heel bekende Amsterdamse club, op de Volendammerdijk vlak bij DWS.

In de jeugd speelde ik bij De Spartaan, je speelde op zondagmorgen. Je kreeg te horen waar je moest verzamelen, dat ging nog allemaal op de fiets, weer of geen weer. En dan had je de pé in als het niet doorging. Nu worden ze in de watten gelegd, dat hebben wij nooit meegemaakt. Je kent die verhalen nog wel, zware ballen met nat weer, zware sloffen, een veter in de bal. Maar dat was toen, je wist niet beter. Het is nu allemaal zo veranderd, als ik zo'n bal zie dan denk ik: dat lijkt ook nergens op. Maar vroeger verzamelde je op een plein, allemaal van die jongetjes. Dat was best wel leuk en er was ook geen alternatief.

Ajax – FC Basel 3-0 (2-0) / Portret van de Maand
Seizoen 1970/1971 / Europa Cup voor Landskampioenen, tweede ronde

In 1955 werd de toen 11 jarige Piet Keizer lid van Ajax. Hij had zich bij de Amsterdamse amateurclub Amstel dusdanig gemanifesteerd dat de club uit De Meer hem graag in haar jeugdgelederen zag volgroeien. Op 5 februari 1961 maakte hij op 17 jarige leeftijd tijdens de klassieker tegen Feijenoord, uitslag 0–1 voor de Rotterdammers, zijn debuut in het eerste elftal. Al snel zou Keizer zich ontpoppen als een van de grootste Ajax talenten ooit. Hij zou er voor zorgen dat na hem iedere linksbuiten langs de ‘Keizer meetlat’ werd gelegd. Hij begon weliswaar als linksbinnen maar werd na het loslaten van het stopperspil systeem een echte linksbuiten met het kalk aan zijn schoenen. In 1964 leek zijn veelbelovende carrière vroegtijdig te worden afgebroken nadat hij tijdens een kopduel in de wedstrijd tegen DWS, een breuk in zijn schedel opliep. Tussen het hersenvlies en de breuk vormde zich een bloedprop en was er zelfs even de vrees dat Keizer nooit meer bij bewustzijn zou komen. Na een revalidatie van ruim 9 maanden maakte hij in het najaar van 1965 zijn rentree. Vanaf die dag liet hij het koppen begrijpelijkerwijs, graag aan andere binnen Ajax 1 over.

Ajax moest in 1967 twee vriendschappelijke uitduels in een paar dagen tijd spelen. De eerste was in Belgrado en de tweede in La Coruna, Spanje. Tijdens de vliegreis van Belgrado naar Madrid belandde het toestel met de Amsterdammers in zwaar noodweer. Sommige inzittende dachten dat hun laatste uur was geslagen. Eenmaal toch veilig geland in Madrid weigerde Piet Keizer de overstap te maken op een kleiner toestel dat Ajax naar La Coruna zou brengen. Hij huurde een auto en reed alleen, in 14 uur van Madrid naar de Galiciaanse havenstad. Een uur voor aanvang van de wedstrijd stapte Keizer met een brede grijns de kleedkamer binnen. ‘Nou mooi op tijd’ sprak hij zichzelf en zijn toehoorders toe. ‘Nou mooi niet’, repliceerde Michels en zette hem prompt de gehele wedstrijd op de bank en dat na 14 uur!

‘Er wordt nu ook al links en rechts gespeculeerd over mijn afscheid’
Johan Cruijff geeft zijn visie op Ajax en het Nederlandse voetbal

De winterstop zit erop. Gelukkig! Een onderbreking in een voetbalcompetitie is altijd naar. Zeker als je het risico loopt na één of twee duels wegens de toch nog ingevallen winter opnieuw te moeten onderbreken. Zover is het nog niet het veld van Ajax voor de bekerwedstrijd, morgenmiddag tegen FC Den Haag, licht er perfect bij. Toch lijkt het me niet onverstandig eens na te denken over een langere winterstop. Bijvoorbeeld: in januari en februari geen voethal en in de zomermaanden wat langer doorgaan. Of wellicht wat nadrukkelijker kiezen voor de zomer en alleen de bouwvakantie als onderbreking gebruiken. Voetballen bij ideale weersomstandigheden is gewoon prettiger.

De leiderspositie in de eredivisie brengt nu alleen druk bij Ajax. Het volwassenen worden van de Ajax jeugdmoot verloopt niettemin in een goed tempo. Vorig seizoen „keerden" we met een achterstand van vier punten op PSV, vlak voor de feestdagen werd Ajax dit keer herfstkampioen. Er is misschien minder briljant gevoetbald. Als team in zijn totaliteit dan. Individueel viel er elke wedstrijd nog veel te genieten.

‘Als voetballer was hij technisch knap en hij had een goed inzicht’
Ajax-trainer Aad de Mos als speler minder bekend

Ajax-trainer Aad de Mos is verantwoordelijk voor de allerbeste voetbaltalenten van Nederland, terwijl hij de beste voetballer die ons land voortgebracht heeft ook onder zijn hoede heeft. Ajax trainen lijkt leuk en het is de droom van iedere trainer, maar makkelijk is het beslist niet. Aad de Mos lijkt zich er redelijk doorheen te slaan. Maar wie is nou die ex-onderwijzer, wat stelde hij als voetballer voor? Aad de Mos begon als junior bij ADO, was er zelfs drie jaar contractspeler, maar speelde nooit in het eerste elftal. Aad de Mos noemt zichzelf dan ook een tweederangs prof, die naar de amateurclub RVC ging, omdat hij een lager contract kreeg aangeboden en omdat hij voortdurend conflicten had met de familie Choufoer. Voorzitter Herman Choufoer bleef zeuren over zijn lange haren en mevrouw Choufoer schoot hem zelfs aan met het advies, dat hij zijn haar net zo moest laten knippen als Piet de Zoete, overigens de schoonzoon van de Choufoers.

Toen Aad de Mos inzag dat er voor hem geen glanzende carrière in het betaald voetbal weggelegd was: werd hij trainer. Fortuna-manager Joop Castenmiller weet daar alles van. Hij was docent op de trainerscursus en hij maakte Aad de Mos tevens als voetballer mee, omdat hij destijds trainer van Excelsior was. Hij zegt: „Als voetballer was hij technisch knap en hij had een goed inzicht. Hij was helaas met snel en niet wendbaar, daarom heeft hij het nooit gehaald. Toen hij inzag, dat hij de top niet haalde, wilde hij trainer worden. Hij heeft natuurlijk een goed stel hersenen en erg veel ambitie. Ik was docent op de trainerscursus. Ik had een prima groep, Hans Dorjee, Aad Mansveld, Jan Vilerius, Sandor Popovic, Martin van Vianen en Aad de Mos.

Vader Abraham zingt ‘Ajax Ajax’
Pierre Kartner kon de Europese successen van Ajax niet aan zich voorbij laten gaan

Pierre Kartner (1935), alias Vader Abraham, The Headlines, The Lettersets, Lord Wanhoop, het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie en De Uilen en Duo X, begon zijn carrière als songwriter al op acht jarige leeftijd. Met het lied Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was (originele vertolking Bobbejaan Schoepen) kaapte hij prompt de eerste prijs weg op een songfestival voor de AVRO radio in 1943. Na vele successen in de jaren vijftig en zestig, onder meer onder het pseudoniem Lord Wanhoop, schreef Pierre Kartner het lied “Vader Abraham had Zeven Zonen”. Bij gebrek aan een goede vertolker van Vader Abraham plakte Pierre Kartner zich zelf een baard op en belde wat goede vrienden die de rol van zonen op zich namen.
Inmiddels is de nepbaard echt en de zonen werden smurfen. En scoort Vader Abraham wereldhits met “Een klein café aan de haven” en “Het smurfenlied”. Pierre Kartner leefde zich intussen ook altijd uit door in te spelen op de actualiteit. Klein wereldnieuws wordt Pierre Kartner in 1974 met de anti-olieboycot nummer 1 hit “Den Uyl is in de olie” een nummer ingezongen met Boer Koekkoek. The Herald Tribune verwoordde het als volgt op legendarische wijze: Mister Cuckoo" leader of the Farmers Party in Holland has with Father Abraham a number 1 record with the title: The Owl Is In The Elm. Uiteraard kon Pierre Kartner de Europese successen van Ajax niet aan zich voorbij laten gaan. Hij schrijft in de periode 1971-1973 een flink aantal nummers over Ajax en sterspeler Johan Cruijff. De Song van deze Maand “Ajax, Ajax” komt uit die glorierijke periode waarin Ajax aan elke club haar wil oplegde en waarin iedereen Ajax leerde kennen.

‘Wat er ook gebeurt, Ajax zal ik toch altijd in mijn hart meedragen!’
Aanvoerder Sören Lerby alweer zeven jaar bij Ajax

Afgelopen zondag tegen FC Groningen bekroonde Ajax-aanvoerder Sören Lerby zijn tweehonderdste competitiewedstrijd met twee fantastische doelpunten. Op 1 februari a.s wordt Sören 25 jaar. Onwaarschijnlijk jong is de Ajax-captain eigenlijk nog maar in alles een routinier. In zeven jaar Ajax maakte hij zo ongeveer alles mee wat er op topvoetbalgebied te beleven is: kampioenschappen, bekerfinales, Europa Cup-wedstrijden en interlands. 25 jaar pas en toch al 200 wedstrijden voor één van 's werelds meest beroemde clubs: Ajax! Weinigen zullen op zo'n jonge leeftijd al kunnen bogen op een dergelijk imponerende prestatielijst. Net als iedere sportman heeft ook Lerby goede minder goede periodes gekend in zijn loopbaan. Die begon toen hij, zeventien jaar oud, als Deens amateur terechtkwam in de professionele sfeer bij Ajax, een start vol twijfels. Daarna volgde de komeetachtige sprong naar de top, vrijwel hand in hand met zijn vriend Frank Arnesen. Na het vertrek van Arnesen kreeg Sören, toen hij een nieuwe rol ging spelen in het elftal opnieuw te maken met wat onzekerheid maar niet voor lang want Lerby knokte zich, gedreven door een ongelooflijke wil om te winnen, altijd weer terug. Een echte aanvoerder, een voorbeeld, een speler die met recht krediet heeft bij de Ajax-aanhang, kortom: een kanjer!

‘Toen ik naar Nederland kwam dacht ik dat Ajax misschien alleen een tussenstation zou zijn maar na zeven jaar en tweehonderd wedstrijden is het toch een stuk van mijn leven geworden. Daarom ben ik ook zo blij met zoveel wedstrijden want daar blijkt uit dat ikzelf ook iets voor Ajax heb betekend. Kijk, wat er ook gebeurt, Ajax zal ik toch altijd in mijn hart meedragen!’

‘Theo had wel alvast een zakkie voor me neergezet’
Bobby Haarms over zijn oud-ploeggenoot Theo de Groot

In de jaren ’50, kort na de Tweede Wereldoorlog, speelde Bobby Haarms enkele jaren in het eerste elftal van Ajax. In dezelfde periode maakt ook Theo de Groot deel uit van de Ajax-selectie die langzaam groeit naar de ploeg die enkele jaren later voor het eerst Europa Cup-voetbal zal gaan spelen. De selectiespelers uit de jaren ’50 zijn tot op de dag van vandaag een echte vriendengroep gebleven, zo blijkt ook uit het niet-voetbal-verhaal van Bobby Haarms en Theo de Groot

‘Theo is piloot geweest van de Canadese luchtmacht in de oorlog. Is nog in Engeland geweest als captain van een bommenwerper of een passagiersvliegtuig. Dat was een hele grote en hij speelde in de spits. Goed met de kop. Is een heel groot vliegenier geweest. Hij belde me twee jaar geleden op en vroeg of ik van stuntvliegen hield. Gingen we naar Lelystad toe. Daar heb je allemaal piloten, van die hobbyisten die aan die vliegtuigjes sleutelen en zo. Theo en ik gingen ieder in een ander vliegtuig, want er kunnen maar twee mensen in, de piloot en jijzelf. Die piloot vroeg aan mij of ik niet bang was. Ik zeg ‘nee hoor’. Maar hij had wel alvast een zakkie voor me neergezet, haha.’

‘Het liefst zou ik alleen maar over de toekomst willen praten, ik hou niet van terugblikken’
Voor Frank Rijkaard breekt een beslissende periode bij Ajax aan

„1983” peinst Frank Rijkaard (20) hardop, „wordt voor mij een beslissend jaar. Mijn contract loopt aan het eind van dit seizoen af. Zit ik dan nog in dezelfde situatie als nu dan ga ik weg bij Ajax, dan ben ik kennelijk niet geschikt voor dit niveau, om welke reden dan ook". Rijkaard geeft het gesprek daarmee een verrassende wending want tot dat moment was het Ajax-talent weinig mededeelzaam. Bij elke vraag reageert Rijkaard uiterst behoedzaam, pas veel later gaat hij wat dieper in op zijn huidige situatie. Zijn opmerkelijke terugval na twee succesvolle seizoenen vormt het centrale gespreksthema. Vooral in de openingsfase van het interview beperkt Rijkaard zich tot ontwijkende antwoorden, het blijkt een uiterst moeilijke opgave door te dringen tot de zieleroerselen van de introverte voorstopper. Zelfs trainer Aad de Mos lukt dat niet. “Het is wel eens gebeurd”, meldt De Mos, „dat ik Frank na een training aanschoot om met hem te praten. Dan zei-ie .Ik weet wat je zeggen wilt trainer, Iaat mij nou maar''. En dat is ook het beste. Ik weet dat-ie optimaal met z'n vak bezig is. Hij wil z’n terugval zelf overwinnen en ik denk ook dat-ie daar in slaagt. Ik heb nog altijd het volste vertrouwen in Rijkaard.

Het breekpunt voor Rijkaard lag volgens De Mos rond de 10 de november, de dag waarop Oranje verschrikkelijk faalde tegen Frankrijk, Rijkaard voorop. De Mos: „Frank kon moeilijk bevatten dat-ie gekozen was voor het Nederlands elftal terwijl hij bij Ajax al geen vaste plaats meer had." Rijkaard zwalkte de eerste helft van Nederland-Frankrijk dan ook stuurloos door de Kuip. In de rust verzocht hij zelf om vervanging. Bondscoach Rijvers maakte zich daar nogal nijdig over. Rijkaard: „Ik wil er niet te veel meer over zeggen. Ik had in de rust last van kramp, dat had net zo goed op het veld kunnen gebeuren. Er was geen sprake van een mentale kwestie, ik kon lichamelijk gewoon niet verder. Wat anderen erover denken, dat is hun zaak. Daarna ben ik niet meer geselecteerd voor het Nederlands elftal. Begrijpelijk, de besten moeten erin en in deze vorm behoor ik daar niet bij. Ik maak daar geen probleem van."

‘Het is met zo'n jonge spelersgroep als bij ons vaak alles of niets’
Eef Melgers via Ajax, Haarlem en Telstar bij FC Den Haag

Tien jaar oud was 'Eeffie' Melgers toen hij in de pupillen van Ajax kwam voetballen. In de acht volgende jaren doorliep hij alle jeugdelftallen maar in 1974 in een periode dat Ajax overliep van gelouterde internationals als Krol, Suurbier, Hulshoff, Mühren, Haan en Rep, zag Melgers voor hemzelf geen toekomst in De Meer. Hij probeerde via een andere weg aan de slag te komen in het betaalde voetbal en dat lukte hem bij Haarlem waar hij eerst een jaar in de jeugd speelde voor Barry Hughes hem bij de A-selectie trok.

Melgers zelf vertelt hoe hij aan het begin van dit seizoen bij FC Den Haag terecht kwam: 'Vorig jaar speelde ik naar tevredenheid bij Telstar maar trainer Joop Brand wilde zoals hij het noemde 'een andere weg inslaan'. Het kwam er eigenlijk op neer dat hij me niet meer nodig had. Na overleg met het Telstar-bestuur kwam ik overeen dat ik voor een heel bescheiden bedrag van club mocht veranderen. Ik ben toen zelf op zoek gegaan; eerst was er contact met Sparta (Hughes!) en Excelsior maar het werd uiteindelijk FC Den Haag. Voor de zekerheid had ik al overschrijving naar de hoofdklasser DWV aangevraagd maar ik speel het liefst zo hoog mogelijk dus was ik erg blij met FC Den Haag’.

‘Het is vreselijk hoe wij worden behandeld. En niet alleen door jongeren maar ook ouderen.’
Tijn Middendorp over suppoost Henk Wolhuis

U kent ze wel. De mannen die u naar uw plaats wijzen, zeggen waar u uw auto op het stadioncomplex het beste kan parkeren bij wedstrijden van het eerste elftal of die u vriendelijk doch dringend verzoeken op de tribunes door te lopen of zoveel mogelijk in te schikken. Allemaal vrijwilligers en stapel gek van Ajax. Dat werk gaat zelfs van vader op zoon zoals dat het geval is geweest bij Henk Wolthuis. Vanaf zijn achtste jaar ging hij al naar Ajax. Thuis was het altijd “Ajax “. Maar aan alles komt een keer een einde.

‘Laatst zat ik eens een keertje wat te kletsen met onze administrateur, Gerard Holsheimer’, zegt hij op een avond in december. ‘ Hij was altijd mijn aanspreekpunt voor zaken die ik graag kwijt wilde of veranderd wilde zien. Toen hadden we het over m’n vader die zelfs meer dan 50 jaar suppoost is geweest en mij zo’n beetje heeft meegetrokken in dat werk. Dat doe ik nu 40 jaar. Inderdaad, twee generaties Wolthuis, samen 90 jaar suppoost ervaring. M’n vader was hoofdsuppoost toen hij helaas een ongeluk kreeg waardoor hij dat werk niet meer kon doen. Ik mocht dat toen overnemen omdat ik wel wist hoe een hoofdsuppoost fungeerde. Dat is nu al 27 jaar geleden. In de loop der jaren werd ik algemeen hoofdsuppoost. Ik doe dat werk nu al 40 jaar. Nou, dan vind ik het wel welletjes Ik heb het altijd graag gedaan want ik wilde altijd wel iets doen voor de club’.

‘Soms kan je maar beter je mond houden…’
Leo van Veen staat onder druk als libero van Ajax

Plotseling laat Leo van Veen alle voorzichtigheid („soms kan je maar beter je mond houden”) even varen. Dan vlammen zijn donkere ogen en is er sprake van oprechte verontwaardiging. Van opgekropte frustraties ook, die zich al een half seizoen in zijn binnenste hebben opgehoopt. Fel klinkt het: „Maar ik ben toch een aanvaller! Vergeet dat nou niet. Zestien jaar lang heb ik in de spits gelopen. Ik sta nog altijd zevende op de topscorerslijst aller tijden met 175 competitiedoelpunten. Weet je wat het verschil is? Bij FC Utrecht liep ik voor de defensie en nu moet ik erachter..." Leo van Veen is een pure prof. Dat is „Mister Utrecht" altijd al geweest. Een goede voetballer ook zonder genie mond, die echter in het concept wat Ajax in thuiswedstrijden hanteert eigenlijk niet tot zijn recht komt.

Van Veen: „Ik speel liever uit dan thuis. Aan de ene kant komt dat door het publiek, dat je niet per wedstrijd, maar zelfs per moment uiterst kritisch gaat bekijken, maar aan de andere kant is de speelwijze van Ajax thuis heel anders". Trainer Aad de Mos daarover: „Leo heeft vooral bij Roda JC en Feyenoord uitstekend gespeeld. Thuis lukt dat minder. Kijk, ik ga er van uit, dat ik in De Meer met Ajax aantrekkelijk voetbal moet spelen. Dat betekent, dat je dan met je defensie op de middenlijn voetbalt. Dan komt er achterin automatisch meer ruimte en daar moet je spelers voor hebben, die snel zijn. Leo is dat niet".

‘Een jeugdtoon dav’re langs de velden’
Overzicht van de verrichtingen van onze jeugdelftallen

In de uitwedstrijd tegen BVC in Bilthoven kreeg onze 'A1’ de eerste tegentreffer van dit seizoen te incasseren. Wij kwamen daardoor met 1-0 achter maar nog voor de rust was de zaak al weer recht getrokken en gingen wij aan de thee met een 1-2 voorsprong. Na de rust kansen voor beide doelen, maar onze verdediging liet zich niet voor de tweede keer verschalken. Ajax maakte de wedstrijd goed af, speelde bij vlagen erg goed voetbal en bepaalde de eindstand op 1-5.

"Uit' tegen Eendracht C1 behaalde Ajax C2 een vrij gemakkelijke zege, doordat de tegenstander niet veel partij gaf. Rust reeds 0-4 door Jeffrey Kooistra, Danny Muller (2x) en een fraaie vrije trap van Bryan Roy, schuin voor het doel vanaf de zijlijn (25 meter). Na de hervatting scoorde Bert Eelzak de vijfde treffer. De week daarop, tegen Pancratius C1 uit Sloten was er nog wat goed te maken: we hadden de eerste wedstrijd immers verloren. Dat was heel goed te merken want de C2 speelde erg gemotiveerd en won met 3-0 door goals van Jeffrey Kooistra (2x) en Danny Muller.

‘Marco van Basten scoorde vijfmaal! Sonny Silooy tweemaal en Edwin Bakker éénmaal’
Overzicht van de verrichtingen van onze seniorenelftallen

Een week na een kansloze 6-2 nederlaag tegen Feyenoord ontvangt Jong Ajax de Reserves van Eindhoven. Deze zuidelijke ploeg won enkele weken eerder in de lichtstad met 1-0 ... van Feyenoord 2! De Ajacieden wilden zich op een of andere wijze herstellen van de nederlaag in de Maasstad. Nu, daar werden de gasten van vandaag dan wel het slachtoffer van. Er dient wel bij te worden vermeld dat de Eindhovense-goalie zijn dag niet had, maar niettemin een uitslag van 9-2. Dat is wel even wat. Marco van Basten scoorde vijfmaal! Sonny Silooy tweemaal, Edwin Bakker en Dennis elk éénmaal. Zo was het verloop tot de winterstop. Er heeft nog wel de wedstrijd Ajax 2 - FC Groningen 2 op het programma gestaan, maar deze werd afgelast.

Ajax 3 kwam in de thuiswedstrijd tegen Rood Wit A2 erg moeilijk op gang en we kwamen goed weg toen de gasten de lat troffen en de 'rebound' hoog overschoten. Na rust een veel sterker Ajax dat toch door een defensiefout met 0-1 achter kwam. Pas in de laatste twee minuten werd de zege alsnog veilig gesteld. Eerst scoorde Ron Coller na goed aangeven van Mike Harman en kort daarna profiteerde Hennie Henrichs van een blunder in de Rood-Wit A defensie. Al met al toch een verdiende 2-1 zege.

Ajax scoort erop los tegen FC Groningen en Haarlem
Ruim aanbod videodownloads van Ajax in januari 1983

Doelpuntenregen in het Ajax-stadion. Bij de hervatting van de eredivisie wordt het Ajax-publiek in eigen huis getrakteerd op twee zeer doelpuntrijke wedstrijden. De wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen springt er absoluut uit, want naast de vijf Amsterdamse treffers wisten ook de Noorderlingen vijfmaal het net te vinden. Deze opvallende 5-5 eindstand werd een week later gevolgd door een ruime 6-1-overwinning op Haarlem. Aangezien Ajax de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles met 0-2 wist te winnen, zijn er deze maand maar liefst 13 doelpunten te downloaden.

Jesper Olsen, Wim Kieft, Marco van Basten, Sören Lerby, Edo Ophof, Dick Schoenaker, Frank Rijkaard en debutant Edwin Bakker; allen kun je zien scoren in de videoselectie van deze maand. Kijk, luister en geniet van onze club in de eerste maand van 1983.

Lucky Ajax begint nieuwjaar op traditionele wijze

Net als de afgelopen jaren zal Lucky Ajax het nieuwe Ajax-jaar openen. Op zaterdagmiddag 12 januari a.s. zal Lucky Ajax voorafgaande aan de nieuwjaarsreceptie van AFC Ajax de nieuwjaarswedstrijd spelen tegen de technische staf van Ajax. De wedstrijd zal gespeeld worden op het kunstgrasveld bij sportpark De Toekomst en om 14.00 uur aanvangen. Toegang voor de wedstrijd is gratis.

Aangezien beide elftallen uit echte Ajacieden bestaan, is het zeer de moeite waard om de wedstrijd te komen aanschouwen. Naar verwachting zullen onder meer in actie komen: Sjaak Swart, Sonny Silooy, Alfons Groenendijk, Bryan Roy, Aron Winter, Richard Witschge, Dick Schoenaker, Gerrie Mühren, Dennis Gerritsen, Simon Tahamata, Peter van Vossen, Fred Grim, Michel Kreek en John Bosman.

Volgende maand op ‚De Goeie Ouwe Tijd.nl’

In februari 1983 barst het competitiegebeuren weer helemaal los. Ajax zal alles uit de kast moeten halen om de felbegeerde koppositie succesvol te verdedigen. Met wedstrijden tegen NAC, Excelsior en Sparta op het programma, moet dit zeker mogelijk zijn. Verder is er nog het lastige bekertreffen met Roda JC in het Ajax-stadion.

Inmiddels beginnen de transfergeruchten ook weer los te komen. Sören Lerby en Gerald Vanenburg staan in de belangstelling van Duitse en Italiaanse clubs, en ook over de contractverlenging van Johan Cruijff blijft onduidelijkheid bestaan. Wel zoekt Ajax ondertussen naar versterking voor het nieuwe seizoen, waarbij de Deense speler Michael Laudrup steeds vaker genoemd wordt.

Nieuwsbrief

Onze eerstvolgende nieuwsbrief zal verstuurd worden op vrijdag 1 februari a.s.

*** Stuur deze nieuwsbrief door naar alle Ajax-vrienden;
daar doet je zowel ons als hen een plezier mee…***

Wij wensen iedereen veel plezier toe bij een nieuwe maand in het seizoen 1982/1983….

Ajax-groeten,

Redactie Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl'
_________________________________________________________________________________
URL: Ajax-homepage ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ is te bezoeken op www.degoeieouwetijd.nl en wordt op de eerste dag van elke nieuwe maand ververst. Elke maand kijken we terug op het Ajax van dezelfde maand exact 25 jaar geleden….

Email: De redactie is te bereiken via emailadres: info@degoeieouwetijd.nl. Wij streven ernaar om alle email zo snel mogelijk te beantwoorden.

Opzeggen nieuwsbrief: Indien je voortaan deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je een mailtje sturen naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief: Indien je deze nieuwsbrief niet direct van ons hebt ontvangen, maar van een vriend, familielid of collega en je de nieuwsbrief voortaan direct van ons toegezonden zou willen krijgen, dan kun je je hiervoor bij ons aanmelden. Stuur in dat geval een mailtje naar info@degoeieouwetijd.nl met als onderwerp: aanmelden nieuwsbrief; vanaf de eerstvolgende maand zullen we dan onze nieuwsbrief ook naar jou versturen.

<<< Terug naar startpagina