Home » Speelschema 2019 » RKESV - Lucky Ajax

Zaterdag 1 juni 2019

RKESV - Lucky Ajax

 

'Sportpark Molenveld'

Ell, 19.00 uur

RKESV is de voetbalclub van het dorp Ell (ongeveer 1.500 inwoners), gelegen in Midden Limburg. In 1994 is in verband met het 50 jarig bestaan een jubileum boek (RKESV in de schijnwerper) uitgebracht waarin de geschiedenis van RKESV en het dorp Ell is beschreven. Te lezen valt dat RKESV is opgericht op 2 februari 1944, nadat het zuiden door de geallieerden is bevrijd. Een onderduiker uit Den Haag, Daan Flinterman, staat aan de wieg van onze vereniging. Te lezen valt hoe mensen uit Ell in 1944 de reis naar het nog bezette Den Haag maken en daar boter en eieren ruilen voor voetbal shirts. En dat betekent dat RKESV net zoals ADO Den Haag speelt in het mooie geel-groen.

 

Enkele passage uit het jubileum boek RKESV in de schijnwerper:

“In het dorp zelf waren in de oorlog onderduikers van elders geplaatst door Paul Koolen, Mia Scheijmans en Jan Triepels. Zo zat Karel Sampers uit Venlo ondergedoken bij de familie Willekens - Luute – en vond de Hagenaar Daan Flinterman een veilige plek bij de familie Tinnemans op Juuëstje. Sampers en Flinterman waren voor de voetbalclub mannen van het eerste uur. Zij voetbalden mee, al of niet onder een valse naam.”

“Stadmens in een dorp, protestant tussen de katholieken. Verzetsman, onderduiker en militair bij de geallieerden. RKESV-speler van het eerste uur. De Hagenaar Daan Flinterman leefde van juni 1943 tot de bevrijding in 1944 als onderduiker in Ell. Alsof het gisteren gebeurde, zo vertelt hij erover. Hij weet in welke Haagse winkel de voetbalclub de eerste groen-gele shirtjes heeft gekocht.”

“De treinreis van Weert naar Den Haag duurt anno 1994 zo’n twee uur. Stukken korter dan in 1944, toen Sjeng vanne Bekker naar ’s-Gravenhage reisde met ‘oos Pool en Luute Sjaak’. Tassen boter, kaas en eieren namen ze mee. ‘Op de fiets reden we naar Weert. Onze fietsen zetten we in een schuurtje bij De Rut, tegenwoordig is dat De Tramhalte. We moesten de trein van zeven uur zien te halen. Derde klas, houten bankjes en een kolengestookte locomotief. We stopten in Maarheeze, Leende, Geldrop, Eindhoven. De brug over de Maas was in de lucht gesprongen. Er lagen pontons en er kon geen schip meer door. De brug over de Waal was ook opgeblazen. Daar moesten we met de bus op het veer en aan de overkant weer de trein in. Het duurde tot de avond eer we in Den Haag aankwamen.’ De drie Ellenaren sliepen in Beyerstraat 88, bij Marie Jutten. Haar broer was een tijdje marechaussee geweest in Ell. Sjeng: ‘Marie was altijd blij als we kwamen. Ze had nauwelijks nog iets te eten.’ Voordat Sjaak, Pool en Sjeng de volgende dag de stad ingingen lieten ze wat levensmiddelen bij haar achter.”

“Na een lange tramrit van het station naar de Laan van Meerdervoort bellen we aan bij een woning in de Tomatenstraat. Voor de oorlog woonde Daan Flinterman daar al. Hij is nooit verhuisd. De deur zwaait open, twee zeventigers kijken elkaar een moment onderzoekend aan. De begroeting is allerhartelijkst. Bladerend in foto-albums roepen Daan en Sjeng herinneringen aan 1944 tot leven. ‘Het moet Meeuwes-Scholtes aan de Beeklaan zijn geweest’, weet Daan Flinterman als het gesprek gaat over de aanschaf van de eerste shirts voor de voetbalclub. ‘Die winkel bestaat niet meer.’ Sjaak, Pool en Sjeng zagen er prachtige shirts te koop liggen. Boter en eieren bewezen in de uitgehongerde stad hun waarde als betaalmiddel. Zo kwam het dat het niet spelers van het plaatselijke ADO, maar Ellenaren de groen-gele shirts de volgende zondag om de schouders droegen. Na vijftig jaar tooien spelers van ADO Den Haag en van RKESV zich nog altijd met dezelfde clubkleuren.”

 

En zo is het nu 75 jaren laten nog steeds. RKESV speelt nog steeds in het geel-groen. Op dit moment kent onze vereniging 5 senioren teams met overwegend Ellenaren of ex Ellenaren. Het eerste elftal speelt met een jong elftal (gemiddelde leeftijd 23 jaar) in de vierde klasse F. Het 2e, 33 en 4e elftal spelen achtereenvolgens in de 4e, 5e en 6e klasse. Het vijfde elftal is een jong veteranen team (ouder dan 35 jaar) en neemt ook deel aan een KNVB competitie. Vanwege het krimpend aantal jeugdleden werkt RKESV al enkele jaren samen met RKHVC en GKC wat concreet betekent dat de jeugdleden van deze drie verenigingen in alle leeftijdscategorieën samen spelen. In deze samenwerkende jeugdafdeling hebben we op dit moment een JO19-1 team, JO17-1 en JO17-2, JO15-1, JO15-2, JO13-1, JO13-2, JO-13-3, JO11-1G, JO11-2G, JO11-3, JO9-1G, JO9-2G en JO9-3. Met het succes van het Nederlands dames elftal zien we ook binnen deze samenwerkende verenigingen een sterke aanwas van meisjesvoetbal en dus nemen ook een MO17-1, MO15-1 en MO13-1 deel aan de competitie.

 

Een 75 jarig jubileum (voor de kenners onder ons een Rodium jubileum) laten we niet zomaar aan ons voorbij gaan. Dat gaan we groots vieren. Onder andere met het organiseren van een uniek evenement, de Eller Kwis. We zijn uiteraard ook heel blij met de toezegging van Lucky Ajax om ons jubileum extra luister bij te zetten. Ell ligt onder de rook van Eindhoven maar het percentage Ajax supporters in ons dorp is toch aanzienlijk groter dan de aanhang van welke andere profclub dan ook.

 

'Sportpark Molenveld'

Busstraat 26011RW Ell

Website: www.rkesv.nl