Zaterdag 17 juni 2023

ALC Abbekerk - Lucky Ajax 1-15 (0-6)

Abbekerk, 18.00 uur

ALC Abbekerk viert in 2023 haar 75-jarig jubileum en nodigde in dit kader Lucky Ajax uit voor een wedstrijd bovenin Noord Holland. De organiserende vereniging had een allstarteam samengesteld dat tegen Lucky Ajax in actie zou gaan komen: ALC Legends.

Het was nog maar de tweede wedstrijd van Lucky Ajax dit kalenderjaar. Na de regenachtige wedstrijd eind maart stond er nu een zonovergoten affiche op de planning. Bij aankomst in Abbekerk was de middagwedstrijd van ALC 1 tegen DWB 1 reeds bezig. Het gezelschap van Lucky Ajax werd ontvangen in een open tent langs het veld, alwaar de activiteiten op de grasmat van dichtbij aanschouwd konden worden.

Door prettige privé omstandigheden was Sjaak Swart vandaag niet aanwezig in Abbekerk. Zijn rol langs de lijn werd waargenomen door Dick Schoenaker, die dit met verve zou invullen.

Na een broodje, een drankje en zelfs een stukje taart gingen de spelers ruim drie kwartier voor de aftrap naar de kleedkamer om door verzorger Peter Drenth klaargestoomd te worden voor tweemaal 35 minuten in de hitte op het natuurgras. Lucky Ajax speelde in de inmiddels gebruikelijke opstelling, met onder meer Stan Bijl op doel en Ismaïl Aisatti centraal in de spits. Voor laatstgenoemde was het zijn tweede wedstrijd voor Lucky Ajax.

Bij opkomst op het veld van ALC werden de beide selecties begroet met vuurwerk nabij de tribune. Alle spelers en de arbitrage werden voorgesteld aan de lokale toeschouwers, die lang naar deze wedstrijd hadden uitgekeken en er veel zin in hadden.

Kort nadat arbiter Dick Jol voor de eerste maal had gefloten, bleek dat Lucky Ajax de bovenliggende partij zou zijn. Met Simon Tahamata, Derk Boerrigter en Ismaïl Aisatti voorin en een bewegelijke Michael Krohn-Dehli daarachter, werd het doel van ALC voortdurend opgezocht. Het was aan Wil Hartog (oud-winnaar van de TT in Assen, maar vandaag goalie bij de Legends) te danken dat het na 20 minuten slechts 0-2 stond door twee treffers van Simon Tahamata. De oudste speler van Lucky Ajax dartelde langs de rechterkant en had geregeld 'goede gesprekken' met de assistent met de vlag.

Het publiek genoot met volle teugen, terwijl het de hitte probeerde te doorstaan met een verfrissend drankje langs de lijn of op de tribune.

In de slotfase van het eerste bedrijf liep Lucky Ajax alsnog verder weg dankzij treffers van Aisatti, Boerrigter en Bobson. Simon Tahamata zorgde met zijn derde treffer voor een vervalste hattrick en een ruststand van 0-6.

Oplettende toeschouwers hadden tijdens de eerste helft al een opvallende speler in het ALC-shirt langs de lijn gezien. Glenn Helder, oud- Ajacied en tegenwoordig óók jeugdtrainer bij ALC, zou in de tweede helft in actie komen bij de Legends.

De tweede helft begon hetzelfde als de eerste helft, maar zou in alle opzichten een hilarich karakter gaan krijgen. Allereerst konden de toeschouwers aan de andere kant van het veld nu eens van dichtbij genieten van de doelpunten van Kevin Bobson, Derk Boerrigter, Simon Tahamata en de invallers Brutil Hosé en Atilla Yildirim (0-11). Toch manifesteerde ALC zich wat vaker dichtbij het strafschopgebied van keeper Stan Bijl en moesten Olaf Lindenbergh, Arno Splinter, Milano Koenders en Randy Rustenberg wat vaker terug en in actie komen. Met name de aanwezigheid van Glenn Helder zorgde voor meer gevaar van de thuisclub.

Bij een 0-11 stand wist Stan Bijl, oog in oog met Glenn Helder, nog redding te brengen. Een paar minuten later zorgde Raymond Kuhr alsnog voor de eretreffer van de ALC Legends, die groots werd bejubeld in het dorp.

Vrijwel direct na de aftrap volgde het moment waar na afloop het meest over zou worden nagesproken. Keeper Stan Bijl stond al bijna op de middenlijn toe hij in balbezit kwam. Hij passeerde enkele spelers van ALC en naderde het strafschopgebied van de tegenstander. Een korte combinatie met Michael Krohn-Dehli zetten Stan Bijl in het strafschopgebied. Hij speelde nog twee verdedigers uit en scoorde het 12e doelpunt van Lucky Ajax. Een mooi moment en een bijzondere mijlpaal bij Lucky Ajax, waar de afgelopen 20 jaar nimmer een keeper wist te scoren.

In de laatste 5 minuten bepaalden Michael Krohn-Dehli en Atilla Yildirim de eindstand op 1-15, waarbij Dick Jol affloot terwijl Yildirim net zijn schot op doel had gelost. Een doelpunt van ALC Legends werd nog afgekeurd wegens buitenspel, maar dat mocht de pret niet drukken.

Na afloop bezetten veel foto- en handtekeningenjagers het veld op zoek naar de Ajax-helden van weleer. Simon Tahamata en Derk Boerrigter waren het meest favoriet en verlieten als laatsten het veld. Terwijl de zon inmiddels was onder gegaan, genoot het Lucky Ajax-gezelschap van een drankje en een heerlijk buffet en kletste na over een gezellige en sportieve voetbaldag in Abbekerk. En Stan Bijl? Die zal wat vaker in de spits mogen spelen...

Scoreverloop: 4. Simon Tahamata 0-1, 10. Simon Tahamata 0-2, 22. Ismaïl Aisatti 0-3, 23. Kevin Bobson 0-4, 25. Derk Boerrigter 0-5, 27. Simon Tahamata 0-6, 37. Kevin Bobson 0-7, 39. Atilla Yildirim 0-8, 47. Simon Tahamata 0-9, 49. Brutil Hosé 0-10, 51. Derk Boerrigter 0-11, 62. Raymond Kuhr 1-11, 64. Stan Bijl 1-12, 66. Michael Krohn-Dehli 1-13, 69. Michael Krohn-Dehli 1-14, 70. Atilla Yildirim 1-15

Scheidsrechter: Dick Jol

Assistent-scheidsrechters: Jan Zutt en Mark Boltendal

ALC Legends

Renee Dekker, Wil Hartog, Matthieu Bruinsma, Johan Terband, Patrick Goedhart, Xander Tuil, Marcel Smit, Arjen Buis, Nick Meijners, Dennis de Hoon, Ruud Chattellon, Glenn Helder, Dirk Kool, Ronald Blaauwbroek, Pascal Kasten, Piet Hartog , Sjaak Ros, Arjan de Beurs, Mathé Meijners, Duncan Muskiet, René Dam, Gerard van Lijnen Noomen, Bart Smit, Klaas Renooy, Peter Bos, Frank Stuyt, Colin Kamp, Raymond Kuhr

Trainers: Frits Kuipers en Alexander van Elsas

Lucky Ajax

1. Stan Bijl, 2. Milano Koenders, 3. Olaf Lindenbergh, 4. Arno Splinter, 5. Kevin Bobson, 6. Randy Rustenberg, 7. Jerold Promes, 8. Michael Krohn-Dehli, 9. Ismaïl Aisatti, 10. Simon Tahamata, 11. Derk Boerrigter

Reserves: 15. Brutil Hosé, 17. Atilla Yildirim

Coach: Dick Schoenaker

Verzorger: Peter Drenth