Zaterdag 26 augustus 2017

ASC - Lucky Ajax 5-6 (3-4)
Sportpark Overveer te Oegstgeest, 14.30 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie

Twee weken na de eclatante 13-1 overwinning in Bergen op Zoom ging Lucky Ajax op bezoek bij een naamgenoot. Ajax Sportman Combinatie, afgekort ook wel ASC, vierde haar 125-jarig jubileum met de opening van haar nieuwe sportpark Overveer en…Lucky Ajax was te gast. Omstreeks 13.00 uur, toen de spelers van Lucky Ajax in Oegstgeest binnendruppelden, werd het imposante sportcomplex groots geopend. Nadat de eerste kopjes koffie en cappuccino voor het Amsterdamse gezelschap was, ging de kantine ook voor de lokale bevolking open. Met parachutisten aan de half bewolkte hemel en vele honderden voetbalfans langs de lijn, proosten veel aanwezigen al vóór de warming-up met elkaar.

Lucky Ajax speelde vandaag in haar inmiddels bekende samenstelling, met onder meer Kiki Musampa, Michel Kreek, Simon Tahamata, Kevin Bobson, Dennis Gerritsen en de van vakantie teruggekeerde Angelos Charisteas. Ferdi Elmas keerde na bijna 10 jaar in Turkije gewoond te hebben, terug naar Nederland en maakte vandaag zijn rentree.

Vandaag zou het eerste elftal van ASC de tegenstander zijn. Een vijfde klasser, dus normaliter zou Lucky Ajax haar tiende overwinning op rij gaan boeken (na de 9-9 tegen IJsselmeervogels in 2016). Onder een half wolkendeken, tussen enkele heerlijke zonnestralen door, werkten beide teams hun warming up af. Kort na half 3 ging de bal rollen en bleek dat ASC er heel veel zin in had. En topfit bleek te zijn, gezien de enorme werklust en inzet.  De eerste helft kende in alle opzichten een grillig scoreverloop, waardoor het publiek nog vóór de thee de grote winnaar zou worden.

ASC wist Lucky Ajax een aantal keren goed pijn te doen, voornamelijk uit haarscherpe countersituaties. Al na zes minuten spelen wisten Jelle Schouten en Sean Goebel de verdediging van Lucky Ajax uit te spelen, waarna laatstgenoemde Stephan Veenboer wist te passeren. De 1-0 stond nog geen 5 minuten op het fictieve scorebord, want Angelos Charisteas wist met een schot via de afscheid nemende ASC-goalie Ragnar Oosterhof razendsnel voor de gelijkmaker te zorgen: 1-1.

Na een eerste helft die over en weer ging, maar niet direct tot doelrijpe kansen leidde, brak de doldwaze slotfase vóór de thee aan. Doordat Lucky Ajax verdedigend enkele steekjes liet vallen, wist Jelle Schouten ASC weer op voorsprong te zetten: 2-1. Van de aftrap af wist Ward Buize meteen Stephan Veenboer te passeren. Op de doellijn kon gelegenheidsrechtsback Dennis Gerritsen geen redding bieden: 3-1 voor ASC. Terwijl sommige dorstige toeschouwers zich al opmaakten voor een welkome vochtige versnapering, was de honger bij ASC nóg niet gestild. Ward Buize wist met een geplaatste directe vrije trap in de korte hoek niet alleen de muur, maar ook Stephan Veenboer te verrassen. De 4-1 achterstand van Lucky Ajax tegen deze vijfdeklasser was hoogst opmerkelijk.

Ook op het veld ontstond die gevoel, want in de laatste vijf minuten voordat arbiter Roelof Luinge voor de rust zou fluiten, wist Lucky Ajax de schade deels te repareren. Eerst verzilverde Kiki Musampa een strafschop: 4-2. Nog geen 100 seconden bepaalde Angelos Charisteas met een bekeken diagonaal schot vanaf de rechterflank voor een 4-3 ruststand.

Met een kleine marge begon ASC met enkele fitte spelers aan de tweede helft. Kevin Bobson wist Lucky Ajax met een afstandsschot zelfs op gelijke hoogte te brengen, maar kort daarna zette Sean Goebel met zijn tweede doelpunt van de middag ASC weer op voorsprong. Lucky Ajax kon opnieuw beginnen. Kiki Musampa nam het gelegenheidsteam van Sjaak Swart op sleeptouw. Met een geweldige boogbal van grote afstand zette hij Lucky Ajax weer op gelijke hoogte met ASC: 5-5. Halverwege de tweede helft zorgde hij met een schot van dichtbij voor de eerste voorsprong voor Lucky Ajax: 5-6. In het restant van de wedstrijd zou Lucky Ajax deze voorsprong koesteren. Als Angelos Charisteas in de slotfase zijn strafschop niet had gemist, was de marge voor Lucky Ajax nóg groter geweest. Al waren de duels soms ietwat fel, het publiek was uiteindelijk de grote winnaar en kon na afloop in een heerlijk zonnetje nagenieten van een waar voetbalspektakel. Het bleef nog lang onrustig in een sfeervol Oegstgeest…..

Scoreverloop: Sean Goebel 1-0, 10. Angelos Charisteas 1-1, 24. Jelle Schouten 2-1, 25. Ward Buize 3-1, 27. Ward Buize 4-1, 30. Kiki Musampa (pen.) 4-2, 32. Angelos Charisteas 4-3, 45. Kevin Bobson 4-4, 48. Sean Goebel 5-4, 49. Kiki Musampa 5-5, 53. Kiki Musampa 5-6

Scheidsrechter: Roelof Luinge
Assistent-scheidsrechters:  Edward Heitmeier en Peter de Bruin

Toeschouwers: ca 2100