Vrijdag 5 mei 2006

BCV Neo - Lucky Ajax 0-7 (0-3)
Burgum, 16.00 uur

Tekst: Albert Koster / Foto's : Steven van Kooijk en Jos Houtman

Het begon voor de organisatie al een jaar geleden. Zo vertelde Henk Blom na afloop tijdens de heerlijke warme hap. ’s Morgens om 10 uur was het comité al samengekomen, en ze waren een partij zenuwachtig. Maar het was een prachtige dag, dus het weer zat 100% mee. Om 15.15 uur waren we (Jos Houtman, Steven van Kooijk (fotograaf) en Albert Koster) aanwezig. We werden ontvangen met een lekkere bakkie koffie en oranjetaart. Toen even informeren bij Werner Schaaphok of er genoeg spelers onderweg waren. Bijna iedereen was er om 16.00 uur (alleen Hannie Das was niet aanwezig). De aanwezige spelers gingen intrappen om de stramme spieren los te maken en nog wat tactische aanwijzingen in de kleedkamer kwamen de beide teams onder leiding van scheidsrechter Jan Dolstra het veld op. De wedstrijd kon beginnen na de nodige plichtplegingen.

Natuurlijk werd eerst het Friese volkslied gespeeld, en toen kon het beginnen. We zaten op de stoeltjes voor de dug-out bij elftalleider Werner Schaaphok en verzorger W. Kooistra. Na een lange reis verwacht je dat Lucky-Ajax het eerst even rustig aan doet, maar na 3 minuten lag de bal al achter de keeper van BCV NEO’s. Dennis Gerritsen rondde een goede combinatie perfect af. Het publiek stond in de volle zon te genieten toen na zes minuten Lucky-Ajax al voor de tweede keer scoorde door wederom Dennis Gerritsen. Dat was dus even slikken voor de thuisclub, maar ze gaven de moed niet op, en gingen weer volop aan de bak. Dat kon echter niet verhinderen dat wederom Dennis Gerritsen na tien minuten scoorde. Een hattrick dus. Daarna veel middenveldspel en af en toe een kans voor Lucky-Ajax, maar er werd de eerste helft niet meer gescoord. In de rust hebben we nog even gebabbeld over Groningen-Ajax met. Doordat Henk de Gier een beetje geblesseerd was werd Lucky-Ajax in de tweede helft versterkt met gastspeler Chris van Doorn. Na rust (het was nog steeds erg warm) werd er door beide teams rustig gespeeld (er stond voor een paar honderd jaar op het veld) maar de jonge!!!

Bryan Roy vond het na negen minuten wel genoeg en scoorde uit een tegenaanval de 0-4. Vlak daarvoor redde de Lucky-Ajax keeper Raymon van Dirven met een wereldredding de nul. Hij speelde een hele goede partij, ondanks het feit dat hij een paar keer hard werd aangepakt. In de 63 e minuut viel Brian Roy uit met een lichte blessure aan de kuit en toen moest Henk de Gier er alsnog weer in. In de 64e minuut wisselde BVC NEO’s diverse spelers om er nog één keer tegenaan te gaan, maar toch kwamen ze niet echt gevaarlijk voor het doel van Lucky-Ajax. Via Kay Lerby (de zoon van Soren en Willeke) was Lucky-Ajax nog het gevaarlijks, maar nadat hij de keeper passeerde vergat hij te scoren. Vanaf dat moment werd er alleen nog maar op de helft van de thuisclub gespeeld, en in de 67 e minuut scoorde John van den Brom de mooiste van de dag. Lucky-Ajax kreeg op 20 meter recht voor de goal een vrije trap, en na aangeven van good old Sjaak Swart scoorde John met een schitterde lob. Toen was het nog een kwestie van uitspelen en in de 70e minuut scoorde Henk de Gier de 0-6 uit een voorzet van gastspeler Chris van Doorn.

Toen was het de beurt aan Kay Lerby en na een één twee met Dennis Gerritsen scoorde hij de laatste van de dag. Na de aftrap was het meteen afgelopen en stroomden de jeugdige toeschouwers op de spelers af voor handtekeningen. Veel “oudere” toeschouwers wilden graag op de foto met Paco. Want Sjaak Swart was voor hun een idool. Henk Blom vertelde ons dat hij twaalf jaar oud was toen Ajax zijn eerste Europacup speelde, en dat Sjakie één van zijn favorieten was. Dat je dan bij het organiseren van zo’n evenement ook nog Sjaak Swart aan de telefoon krijgt was voor hem helemaal het einde. Alles bij elkaar was het een prachtige dag wat betreft het weer en de wedstrijd. Jullie kunnen over vijf jaar weer een uitnodiging verwachten zei Henk nog toen we vertrokken.

Scoreverloop: 3. Dennis Gerritsen 0-1, 6. Dennis Gerritsen 0-2, 10. Dennis Gerritsen 0-3, 44. Brian Roy 0-4, 67. John van den Brom 0-5, 69. Henk de Gier 0-6, 73. Kay Lerby 0-7

Toeschouwers: ca. 750

Scheidsrechter: Jan Dolstra
Grensrechters: Johan Vries, Pieter van Kammen