Vrijdag 28 augustus 2015

BSV Limburgia/Kamerland - Lucky Ajax 0-9 (0-3)
Brunssum, 19.30 uur

In het laatste weekend van augustus reisde Lucky Ajax weer af naar het zuiden van Limburg. Waar het een jaar geleden met veel succes en plezier een bezoek bracht aan Doenrade, stopten de auto’s van onze spelers vandaag in Brunssum voor een bezoek aan de fusieclub BSV Limburgia/ Kamerland. Dit jaar is het exact 65 jaar geleden dan Limburgia de landstitel veroverde door in het Olympisch Stadion met 0-6 te winnen van het grote Ajax. Met een kranslegging omstreeks 17.00 uur herdacht de vereniging het hoogtepunt in de clubgeschiedenis op gepaste wijze. Op de achterkant van de speciaal voor deze wedstrijd gemaakte shirt keek men met een knipoog terug op deze 0-6 overwinning uit 1950, met de hoop dat het vandaag wederom 6-0 voor de Limburgers zou gaan worden.

Mede door de vakantieperiode in het zuiden van Nederland was het rustig op de weg en kwamen onze eerste spelers al rond half 6 aan bij het complex van Limburgia. Het was nog rustig rondom het complex, terwijl we in de witte tent een kop koffie kregen aangeboden. De weersomstandigheden waren perfect: windstil, nagenoeg onbewolkt en met pakweg 23 graden een ideale temperatuur voor tweemaal 35 minuten veteranenvoetbal in Limburg. Tussen 6 uur en half 7 kwam de rest van de spelersgroep Lucky Ajax aan in de ontvangsttent. Iedereen werd gastvrij ontvangen met een drankje, een broodje èn….een stuk overheerlijke Limburgse vlaai.

Aangezien de ontvangende vereniging niet de beschikking had over veldverlichting, was het noodzakelijk om klokslag half 8 te beginnen aan het duel. Vanaf 19.00 uur waren alle spelers omgekleed en begonnen aan hun warming up op het kunstgrasveld dat naast de kleedkamers, maar vòòr het hoofdveld lag. Bij Limburgia was er toch wel een opvallende naam: Kevin Hofland, die een belangrijke rol had vervuld om deze wedstrijd tot stand te brengen, deed in de eerste helft mee bij de Limburgse formatie. Luttele minuten vóór half 8 verplaatste het gezelschap zich naar het hoofdveld voor de groepsfoto. Toen alle spelers klaarstonden om te beginnen, misten beide aanvoerders één essentiële aanwezige: scheidsrechter Dick Jol was nog niet aanwezig. Minuten later was de Haagse arbiter alsnog aanwezig op het veld. Het duel kon exact op tijd beginnen…

Terwijl de zon langzaam verdween achter de goed bezette tribune, startte Lucky Ajax zeer voortvarend. Het vele balbezit leidde ertoe dat Arno Splinter al in de zesde minuut Dennis Gerritsen in staat stelde om de score te openen: 0-1. Rondom het veld genoot het publiek van de mooiste acties van de Ajacieden, maar hoopten toch dat hun eigen BSV Limburgia zou terugkomen in de wedstrijd. Halverwege de eerste helft zette Lucky Ajax nogmaals aan en wist de score binnen een minuut uit te bouwen van 0-1 naar 0-3. Eerst verdubbelde Michael Mols de score met een geplaatste schuiver in de hoek achter de Limburgse goalie: 0-2. Nog geen minuut later zette Kevin Bobson aan voor een succesvolle solo die tot een 0-3 tussenstand leidde. Dit alles nog net binnen het kwartier…

Op het veld werd door beide teams sportief gestreden om elke bal. Dat Lucky Ajax gewoonweg een maatje te sterk was, deerde de spelers van Limburgia niet. Voor velen was het een eer om te spelen tegen hun vroegere idolen. Tot aan de thee schoot Tarik Oulida nog eenmaal hard op de paal en zorgde hiermee voor het enige wapenfeit na de snelle 3-0 voorsprong. In de rust wisten vele toeschouwers de kans te grijpen om op de foto te gaan met hun idool, of een felbegeerde handtekening te scoren. Door de invallende duisternis werd besloten om een korte pauze te houden en na pakweg 5 minuten alweer verder te spelen.

In de tweede helft speelde BSV Limburgia met een compleet nieuw team. Op deze manier kregen ruim 20 spelers van Limburgia de kans om tegen Lucky Ajax in actie te komen. Groot verschil voor het spelbeeld zou het niet uitmaken, want Lucky Ajax bleef alle voetballiefhebbers trakteren op mooie acties èn….doelpunten. Dennis Gerritsen had na drie minuten in de tweede helft de score al opgevoerd naar 0-4, waarna Arno Splinter met een vrije trap zijn eerste doelpunt van deze avond maakte. Danny Muller, net als Kevin Bobson in de tweede helft als invaller in het veld gekomen, scoorde het zesde doelpunt voor Lucky Ajax. Richard Witschge was vandaag de grote gangmaker bij Lucky Ajax en zorgde met enkele technische hoogstandjes voor een gevoel van weemoed bij veel Ajax-fans langs de lijn. Balaannames met de hak, balletjes buitenkant recht of binnenkant links, maar ook lobjes….niets was vandaag onmogelijk voor de jongste Witschge-telg. Binnen vijf minuten wist hij tweemaal te scoren, waarvan de laatste treffer (een subtiel lobje over de keeper) met verve de mooiste van de avond zou blijken te zijn.

In de schemering van de slotfase bepaalde Arno Splinter de eindstand op 0-9. Na afloop konden alle spelers, organisatoren en sponsoren onder het genot van een drankje en een heerlijk buffet naar volle tevredenheid terugblikken op een mooie voetbalwedstrijd in het gastvrije Brunssum…..

Scoreverloop: 6. Dennis Gerritsen 0-1, 14. Michael Mols 0-2, 15. Kevin Bobson 0-3, 38. Dennis Gerritsen 0-4, 41. Arno Splinter 0-5, 48. Danny Muller 0-6, 51. Richard Witschge 0-7, 55. Richard Witschge 0-8, 63. Arno Splinter 0-9

Scheidsrechter: Dick Jol
Assistent-scheidsrechters: Jan Gulpen, Frank Franssen (1e helft), Toon Bolk (2e helft)

Toeschouwers: ca 400