Zaterdag 29 april 2006

De Kennemers 2 - Lucky Ajax 4-5 (0-1)
Beverwijk, 14.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's Roy Jadi en Robert van der Stouwe

Iets meer dan een week had de selectie van Lucky Ajax de tijd om bij te komen van de wedstrijd tegen Dragon Air, vorige week vrijdag. Op deze Koninginnedag, maakte een deel van de selectie van de gelegenheid gebruik, om echtgenotes, partners, kinderen of andere familieleden gezellig mee te nemen. Het ging ook niet om zomaar een wedstrijdje. De wedstrijd was onderdeel van het vierde Rafael van der Vaart Straatvoetbaltoernooi. De tegenstander, BVV de Kennemers uit Beverwijk, is de ploeg waar Rafael van der Vaart ooit begon met voetballen, en waar zijn vader Ramon en zijn broertje Fernando nog steeds actief zijn. Beide spelers zouden vandaag als gastspeler met Lucky Ajax meedoen. Verder was de aanwezigheid van John Bosman bij Lucky Ajax opvallend. Door een blessure had hij dit seizoen nog niet eerder met de oud-Ajacieden mee kunnen spelen. Ook Alfons Groenendijk was aanwezig nadat hij wat moeite had gehad om het terrein te vinden. Door de goede telefonische uitleg van Dick Schoenaker kon gelukkig ook hij op tijd zijn voor de warming-up.

Bij aankomst op het terrein waren de festiviteiten natuurlijk al in volle gang. De organisatie was gelukkig met de weersomstandigheden. Waar de Koningin zich in een hagelbui door Zeewolde moest verplaatsen, kon Beverwijk ondanks een stevige wind, genieten van een zonnetje en een mooie blauwe lucht. In groten getalen was het publiek naar Beverwijk gekomen om een glimp op te vangen van ‘De Nederlandse Beckhams’, Rafael en Sylvie van der Vaart, maar natuurlijk trokken de vele activiteiten de grootste aandacht. Zo was er onder anderen het straatvoetbaltoernooi zelf, een penalty-bokaal en waren er vele spelletjes voor de jongste jeugd.

Tegen 14:00 togen de meeste toeschouwers richting het hoofdveld, waar de wedstrijd tussen De Kennemers en Lucky Ajax zou aanvangen. Onder de tonen van de traditionele Ajax-Marsch kwamen de elftallen het veld op. Na de gebruikelijke elftalfoto’s als ook de gezamenlijke elftalfoto floot scheidsrechter Eckhardt om vijf minuten over twee voor de aftrap.

Het werd al snel duidelijk dat De Kennemers, spelend met ex-professionals Michel Doesburg en Fred Bisschot, geenszins van plan waren om het Lucky Ajax gemakkelijk te maken. Al in de eerste minuut kreeg Marcel Glim van De Kennemers een grote kans. Zijn inzet van dichtbij werd goed gepakt door Dennis Nederlof. Vijf minuten later was er opnieuw een goede kans voor de thuisploeg toen Wilco van Buuren werd uitgespeeld, deze keer hoefde Nederlof niet reddend op te treden, het schot ging naast. Ondanks deze opening viel het eerste doelpunt aan de andere kant. Zo halverwege de eerste helft gaf Danny Muller een voorzet vanaf de linkerkant, de bal werd slecht verwerkt in de verdediging en Marcel Glim was de ongelukkige die de bal het laatste zetje langs zijn eigen doelman gaf. Ajax leidde met 0-1.

Al snel kwam er een kans op de gelijkmaker. Simon Hommes draaide goed weg van zijn directe tegenstander maar schoot de bal naast het doel. Vlak voor rust was het Lucky Ajax dat de voorsprong trachtte te verdubbelen. Na een half uur ging een lob van Sjaak Swart net over het doel, even daarna volleerde Schoenaker uit een voorzet van Van Vossen de bal over het doel en uit een vrije trap dwong Alfons Groenendijk doelman Van Etten tot een mooie redding.

Na de rust verscheen Ramon van der Vaart in het veld. In de punt van de aanval liet hij meteen zien dat zoon Rafael zijn talent zeker niet van een vreemde heeft. Al in de tweede minuut was hij dichtbij een doelpunt toen hij net te laat was om een pass van Peter van Vossen in te tikken. Niet lang daarna kreeg de thuisploeg zijn verdiende gelijkmaker. Het was Bob van der Pol die de bal hard tegen de touwen schoot. De tweede helft voltrok zich in een veel hoger tempo dan de eerste en ook het aantal kansen voor beide ploegen was groter. Eerst was het Ramon van der Vaart die na een knappe actie op links de bal panklaar legde voor Bosman. Zijn volley van dichtbij leek goed maar doelman Van Etten redde knap. Even later kreeg Bosman een soortgelijke kans, nu na goed werk van Van Vossen op links, deze keer verdween de bal echter tergend langzaam langs het lege doel. Wie de kansen niet benut komt een keer in de problemen, en dat geldt ook voor Lucky Ajax. Na acht minuten in de tweede helft keken de Ajacieden tegen een achterstand aan. Uit een hoekschop scoorde Cindy de Veen de 2-1. Inmiddels was Sjaak Swart, gewisseld in de rust, uit de kleedkamer gekomen en zag hij op het scorebord de ongebruikelijke tussenstand. “Staan we voor?”, vroeg hij aan de bank. “Nee, we staan 1-2 achter”, was het antwoord aan een bedenkelijk kijkende Sjaak. Gelukkig forceerde Ramon van der Vaart de volgende grote kans voor Lucky Ajax. In het strafschopgebied werd hij neergelegd en scheidsrechter Eckhardt kon niet anders dan naar de penaltystip wijzen, althans, naar de plek waar een penaltystip geweest zou moeten zijn. Met elf grote stappen vanaf de doellijn bepaalde hij de plek van waar Peter van Vossen de bal zou mogen nemen. Oog in oog met de doelman maakte deze geen fout. Nog altijd kon Sjaak niet geloven dat De Kennemers twee maal hadden kunnen scoren: “1-3 is het nu?”

Nu ging Lucky Ajax door, met name in de persoon van Peter van Vossen die vanaf de zijkant hartstochtelijk werd aangemoedigd door zijn zoontje. Vijf minuten na zijn gelijkmaker vertrok hij, net niet in buitenspelpositie, richting het doel. Vanaf de zijkant schoot hij heel knap de bal in de lange hoek en bracht hij zijn ploeg voor de tweede keer op een voorsprong. Nu ging het hard. Een minuut later vond Bosman het hoofd van Michel Kreek die keurig 2-4 binnen knikte. In de 20e minuut scoorde Peter van Vossen de mooiste goal van de dag. Op het juiste moment ontving hij de dieptepass van Danny Muller, goed voor drie assists vandaag, en met een simpele voetbeweging liet hij de uitkomende doelman met een lob kansloos. 2-5 was de stand nu! De Kennemers gaf zich echter niet gewonnen. Eerst was het Wim Schoonenwolf die knap Nederlof uitspeelde en 3-5 scoorde. Een goede kans van Van Vossen op 3-6 werd onschadelijk gemaakt door de doelman terwijl Ramon van der Vaart dichtbij een doelpunt was, maar de bal belandde via de paal alsnog in handen van de keeper. Vlak voor tijd was het Cindy de Veen die met zijn tweede doelpunt de eindstand op 4-5 bepaalde.

Het publiek kon tevreden zijn. Het had een leuke en doelpuntrijke wedstrijd gezien. Voor de selectie van Lucky Ajax was er nog een heerlijk buffet geregeld in ‘Hoeve Adrichem’, net buiten het terrein. In combinatie met de champignonsoep vooraf en de heerlijke chocolademousse als dessert, was er voor een uitstekend drie-gangen diner gezorgd. Het was een mooie afsluiting van een leuke dag.

Wij willen de organisatie van De Kennemers en van het Rafael van der Vaart Straatvoetbaltoernooi van harte bedanken voor hun medewerking. Mede dankzij hen hebben wij ook deze wedstrijd van Lucky Ajax van dichtbij kunnen volgen en verslaan. Tevens gaat onze dank uit naar de medewerkers in Hoeve Adrichem die na afloop ons prima hebben verzorgd.

Scoreverloop: 18. Marcel Glim (e.d.) 0-1, 41. Bob van de Pol 1-1, 43. Cindy de Veen 2-1, 45. Peter van Vossen 2-2 (pen.), 48. Peter van Vossen 2-3, 51. Michel Kreek 2-4, 55. Peter van Vossen 2-5, 59. Wim Schoonenwolf 3-5, 68. Cindy de Veen 4-5

Toeschouwers: ca. 800

Scheidsrechter: Thijs Eckhardt
Grensrechters: Henk de Vries, Rob Fenjer