Zaterdag 20 september 2014

B.V.V. De Kennemers - Lucky Ajax
Beverwijk, 17.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie & WINK Photography

Op de laatste zomerdag van 2014 speelde Lucky Ajax haar voorlopig laatste wedstrijd. Op twee wedstrijden eind oktober na zit het kalenderjaar op de velden er zo goed als op. Na 11 jaar keerde Lucky Ajax vandaag terug naar Beverwijk, waar een veteranenteam van De Kennemers de tegenstander was. Ramon van der Vaart speelde vandaag met De Kennemers tégen Lucky Ajax in plaats van mèt Lucky Ajax enkele jaren geleden. Het gezelschap van Lucky Ajax werd ontvangen bij Hoeve Adrichem, tussen het voetbalveld van De Kennemers en de nabijgelegen camping. Na een kop koffie liepen we naar de kleedkamers van het sportcomplex, waar enkele spelers reeds direct naar toe waren gegaan. De weersomstandigheden waren perfect: 25 graden, overwegend zonnig en enkele wolken sierden het luchtruim boven Beverwijk. We wisten vandaag nog niet dat het een dag later ruim 5 graden frisser zou zijn. Lucky Ajax was vandaag goed vertegenwoordigd met, naast de ‘oudere’ tandem Sjaak Swart, Dick Schoenaker en Simon Tahamata, ook Kiki Musampa, Dennis Gerritsen, Olaf Lindenbergh, Pius Ikedia en de gebroeders Rob en Richard Witschge. Laatstgenoemde vierde vandaag zijn verjaardag. Grootste blikvanger zou vandaag toch Ali B worden. Hij betrad ruim een half uur voor de aftrap als eerste het kunstgrasveld van De Kennemers voor de warming up.

Niet alle spelers van Lucky Ajax waren aanwezig toen scheidsrechter Rob Wassink enkele minuten na 17.00 uur voor de eerste keer floot. Tijdens de eerste helft zouden Rob Witschge, Kiki Musampa en Dennis Gerritsen zich verlaat bij het Amsterdamse gezelschap voegen. Allen werden als eerste onder vuur genomen door verslaggever van de lokale radio-omroep. In de eerste helft liet Lucky Ajax de tegenstander regelmatig het spel maken. Vanuit de dug-out zagen onder meer Bennie Muller en stand-in verzorger Peter Drenth toe hoe De Kennemers naarstig op zoek gingen naar de openingstreffer, terwijl Lucky Ajax ondanks het vele balbezit helaas te weinig doelrijpe kansen kreeg. Geheel verrassend was het niet toen Ron van der Pels na een kwartier spelen de thuisploeg op een 1-0 voorsprong wist te schieten. Van dichtbij wist hij doelman Gerard Timmers te passeren. Aangezien Lucky Ajax wel vaker op achterstand komt, is er nog niet snel paniek. Toen Ramon van der Vaart vier minuten later een voorzet vanaf rechts doeltreffend wist te verwerken, en de 2-0 tussenstand op het scorebord werd geplaatst, werd er toch wel even gefronst door de spelers van Lucky Ajax op het veld. Zou de achterstand vandaag wederom worden weggepoetst?

Langs de zijlijn genoot onder meer de plaatselijke jeugd van de enerverende wedstrijd. Op het veld nam soms de irritatie toe bij enkele discutabele beslissingen van de scheidsrechter. Sjaak Swart liet dit op de hem welbekende wijze goed zien, waarna de arbiter bewust Dick Schoenaker aansprak dat het op het veld wat rustig moest worden. Gelukkig wist Lucky Ajax de marge nog voor de rust te verkleinen. Een aanval via de linkerkant werd door Pius Ikedia in het net geschoten, waardoor de 2-1 ruststand een feit was. Tijdens de rust liepen Musampa, Gerritsen en Rob Witschge zich warm. Met deze drie verse spelers begon Lucky Ajax aan de tweede helft.

Doordat alle spelers in de tweede helft aanwezig waren, kon Werner Schaaphok na de thee alles aanschouwen vanuit de dug-out. Hij was net op tijd om de razendsnelle gelijkmaker van invaller Dennis Gerritsen te aanschouwen. Met een 2-2 stand en nog 35 minuten te spelen twijfelde niemand aan een overwinning voor Lucky Ajax. Terwijl Ali B in de dug-out veelvuldig gevraagd werd om een handtekening, zette Lucky Ajax nog een keer aan om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Nadat Pius Ikedia een bal snoeihard op de lat had geschoten, volgde een uitbraak van De Kennemers die door Niels van Huijssteden doeltreffend werd afgerond. Met een 3-2 achterstand kon Lucky Ajax opnieuw beginnen. De eerste aanval na de aftrap leidde echter meteen tot de gelijkmaker. Een voorzet vanaf rechts werd door Kiki Musampa loepzuiver in het zijnet in het doel geschoven: 3-3.

Uiteindelijk zou Lucky Ajax in het restant van de wedstrijd de overwinning nog uit het vuur gaan slepen. Eerst kwam Rob Witschge alleen voor de keeper van De Kennemers te staan en wist deze met een subtiel lobje te passeren: 3-4. Acht minuten voor het einde scoorde Dennis Gerritsen zijn tweede treffer van de middag. Hiermee vergrootte hij de marge voor Lucky Ajax tot twee doelpunten: 3-5. Langs de lijn maakte de plaatselijke jeugd zich op voor de ultieme handtekening van Ali B of het fotomoment met Sjaak Swart. Beide teams wisten in de slotfase nog eenmaal het net te vinden. Niels v an Huijssteden scoorde zijn tweede treffer van de wedstrijd. Het slotakkoord was voor Dennis Gerritsen die de bal van dichtbij tegen het net schoot. Zijn derde treffer van de dag betekende een 4-6 overwinning voor Lucky Ajax. Na een moeizame eerste helft dus toch een dikverdiende overwinning. Alle spelers, maar met name Ali B, Simon Tahamata en Sjaak Swart, namen alle tijd voor het uitdelen van handtekeningen en de gewenste fotomomenten. Eenmaal gedoucht gingen de spelers van beide teams terug naar Hoeve Adrichem waar gezamenlijk genoten werd van een heerlijk buffet en kon worden teruggeblikt op een aantrekkelijke voetbalwedstrijd. Met een tevreden gevoel keerden de spelers kort na 20.00 uur weer huiswaarts. Wij willen de organisatie van De Kennemers, maar in het bijzonder Jan Willem Talen en Ramon van der Vaart, danken voor de gastvrijheid en de goede organisatie.

Scoreverloop: 16. Ron van der Pels 1-0, 20. Ramon van der Vaart 2-0, 32. Pius Ikedia 2-1, 36. Dennis Gerritsen 2-2, 43. Niels van Huijssteden 3-2, 46. Kiki Musampa 3-3, 51. Rob Witschge 3-4, 57. Dennis Gerritsen 3-5, 61. Niels van Huijssteden 4-5, 64. Dennis Gerritsen 4-6

Scheidsrechter: Rob Wassink
Assistent-scheidsrechters: Hans van Zutphen en Jur Zandbergen

Toeschouwers: ca 700