Zaterdag 30 juni 2007

DVSA - Lucky Ajax 5-1 (2-0)
Amerongen, 17.30 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Kees van Haastregt

De laatste wedstrijd in het voorseizoen bracht Lucky Ajax naar Amerongen. Met de verregende wedstrijd in Sambeek nog in het achterhoofd, twee weken geleden, werden de donkere wolken aan de lucht met argusogen gadegeslagen. Een kleine anderhalf uur voor de wedstrijd, arriveerde de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl bij het complex van DVSA. De duidelijke bewegwijzering bracht ons feilloos naar de speciale parkeerplaats voor Lucky Ajax, vlakbij de kantine waar later ook het buffet bleek plaats te vinden. Zoals gebruikelijk was één van onze eerste activiteiten, het opzoeken van onze contactpersoon, in dit geval Ab van Eck.

Na deze persoonlijke kennismaking, tot nog toe was elk contact telefonisch of via e-mail verlopen, werden we snel wegwijs gemaakt binnen de organisatie. De meest prangende vraag was natuurlijk weer, wie doen er mee bij Ajax? Inmiddels waren ook Sjaak Swart en Werner Schaaphok al gearriveerd zodat we konden navragen welke opstelling zij in hun hoofd hadden. Het wachten was nu alleen nog op de rest van de selectie alvorens we de namen van de basiself konden doorgeven en om laten roepen. Een representatief elftal zou het in ieder geval weer worden, een kleine 20 minuten voor de aftrap was het wachten alleen nog op Peter van Vossen en Bryan Roy, die naar verluidt beiden onderweg waren. John van den Brom was wel al aanwezig, en hij gaf gehoor aan het verzoek van de thuisclub om een paar lootjes te trekken voor de loterij die was georganiseerd. Het was nu bijna half 6 en er was nog altijd geen spoor van Peter van Vossen en Bryan Roy zodat Sjaak besloot om met Wim Meutstege en Danny Muller in de basis te starten. Terwijl de aanwezige spelers hun warming-up afrondden spoedde de redactie zich naar de omroeper om de opstelling ook aan hem bekend te maken.

Om 17:40 was het zover, tien minuten later dan gepland, ging de 11e wedstrijd van Lucky Ajax in 2007 van start. De aftrap was net te vroeg voor Peter van Vossen die juist rond dat tijdstip zich richting de kleedkamer begaf en vervolgens dus in Ajax-tenue op de bank plaats kon nemen. Van Bryan Roy was helaas geen spoor te bekennen. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor de thuisclub. Ron van Ommeren kwam in kansrijke positie, maar zijn schot trof geen doel. In de 10e minuut kreeg Dennis Gerritsen een grote kans om zijn ploeg op 0-1 te zetten, de bal kwam laag voor en hij leek alleen zijn voet er nog tegenaan te hoeven zetten. De bal verdween echter jammerlijk huizenhoog over het doel. In de 16e minuut kon het thuispubliek juichen. Na een voorzet van Jens Akkerman wist André Hartmans met een goede kopbal Fred Grim te verslaan. 1-0 was de stand voor DVSA. Ajax liet dit niet zomaar gebeuren en trok ten aanval. Opvallend genoeg was het toch weer de thuisploeg die de eerste grote kans kreeg. Nu was het Jens Akkerman die zelf op doel schoot, het schot was niet goed genoeg om Grim te verschalken. Na 25 minuten kopte Bosman uit een corner op doel, zijn inzet werd echter van de lijn gehaald. Nauwelijks een minuut later was hij zo mogelijk nog dichter bij de gelijkmaker, deze keer stond de paal in de weg. In de 27e minuut mocht Ajax zich dan eindelijk ‘Lucky’ noemen, het schot van de inmiddels ingevallen Van Vossen raakte dan wel de lat maar in de rebound scoorde Van den Brom de zeer verdiende gelijkmaker. Waar iedereen nu zat te wachten op de volgende treffer van Ajax, wat zeker verdiend zou zijn, scoorde toch weer de thuisploeg en wel vlak voor rust. Een ongelukkige handsbal van Dick Schoenaker leidde de goal in. De vrije trap werd snel genomen door DVSA en nog voordat de Ajacieden zich hadden gegroepeerd zagen zij Van Ommeren doorlopen en de bal langs Fred Grim plaatsen. 2-1 was ook de ruststand.

Om vijf voor half zeven begonnen DVSA en Lucky Ajax aan de tweede helft. Daar Ajax nu de luxe kende van twee keepers in de selectie, stond nu Stephan Veenboer op doel en speelde Fred Grim in de spits. Aan hen die zich afvroegen of Grim buiten zijn keeperskwaliteiten wel voldoende voetballend vermogen zou hebben als aanvaller, wil ik graag de wedstrijd tegen SVAP’74 uit het voorjaar van 2004 in herinnering roepen… het verslag staat nog altijd op deze zelfde site te lezen. Ondanks het veelvuldige balbezit en de drang naar voren van Lucky Ajax waren de grootste kansen ook in het begin van de tweede helft weer voor DVSA. Doordat de spitsen van de thuisploeg het vizier nog niet op scherp hadden bleef de stand echter ongewijzigd. In de 13e minuut moest Peter van Vossen uitvallen met een aanvankelijk ernstig uitziende blessure. Gevreesd werd voor dezelfde achillespees die hem vorig jaar zo lang buitenspel hield. Achteraf bleek het mee te vallen maar helaas zou Ajax het de rest van deze wedstrijd zonder hem moeten doen. Een kleine zes minuten later kwam Lucky Ajax op een 3-1 achterstand. Michel Tornij rondde een lange aanval knap af, met een schot vanaf links, laag in de korte hoek. Met nog meer verbetenheid trokken de Ajacieden naar voren en werden ook goede kansen gecreëerd. Een schot van Leo van Veen vanaf de rand van het strafschopgebied ging maar net over. Michel Kreek draaide zichzelf knap vrij, maar zijn schot werd gestuit door de keeper. In de 61e minuut combineerden Van den Brom en Gerritsen tot in het strafschopgebied maar voordat één van hen tot een schot kon komen werd de bal door de verdediging al tot corner verwerkt. In de 65e minuut viel dan echt de definitieve beslissing. Jens Akkerman rondde een counter af en bracht de score op 4-1. Een goal waar volgens een woedende Sjaak Swart een sterke buitenspellucht aan zat. Ook nu nog bleef Ajax kansen creëren, maar ook John Bosman vond in kansrijke positie de doelman op zijn pad. In de allerlaatste minuut werd het uit een vrije trap ook nog 5-1 door Ron van Ommeren. Zo verloor Lucky Ajax deze wedstrijd dus ruim en ondanks wat gemopper op de scheidsrechter door een enkeling, moet toch worden erkend dat in een leuke wedstrijd de overwinning toch wel aan DVSA toekwam. De uitslag had misschien, gezien de grote hoeveel kansen van Ajax, wel wat lager kunnen uitvallen.

Het publiek had in ieder geval een leuke wedstrijd voorgeschoteld gekregen en zij hadden zich kunnen vergapen aan hun Ajax-helden, waar het toch allemaal om te doen was geweest. Voor de Ajax-helden zelf, en voor de sponsors van deze wedstrijd, stond inmiddels een heerlijk buffet klaar. Enige improvisatie was echter wel gewenst toen bleek dat er ongeveer 50 mensen bij het diner werden verwacht, die absoluut niet allemaal in de kantine zouden passen. Gelukkig bleken er wat extra tafels beschikbaar, zodat een deel van de gasten staande in de buitenlucht van de lekkere gerechten konden genieten. Een klein probleempje was nu weer dat de tafels zodanig waren opgesteld dat een aantal auto’s niet meer weg konden. Maar ook hier bleek het improvisatievermogen voldoende aanwezig. Tegen de klok van acht uur vertrokken wij met een goed gevoel weer naar huis. Het was een geslaagde dag bij een gezellige club met een prima organisatie. Wij willen iedereen, en met name onze contactpersoon Ab van Eck, hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en medewerking. Dankzij hen konden wij ook deze wedstrijd weer van dichtbij bijwonen en verslaan.

Scoreverloop: 16. André Hartmans 1-0, 27. John van den Brom 1-1, 32. Ron van Ommeren 2-1, 55. Michel Tornij 3-1, 65. Jens Akkerman 4-1, 70. Ron van Ommeren 5-1

Scheidsrechter: J.C. van Stempvoort
Assistent-scheidsrechters: D.G. van Engelenburg, R. Kaat

Toeschouwers: ca 800