Zaterdag 5 augustus 2006

Fortuna Wormerveer - Lucky Ajax 3-6 (3-3)
Wormerveer, 15.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Kees van Haastregt

Na ruim twee maanden komt Lucky Ajax dan weer in actie. Hun laatste wedstrijd dateert alweer van 4 juni, een paar dagen voor de opening van het WK voetbal in Duitsland. Vol goede zin vertrok de redactie dus naar Wormerveer, waar we evenals vorig jaar, te gast zouden zijn op het Brucon Toptoernooi. Dit jaar waren de beloftenelftallen van Ajax, Schalke ’04 en Sparta de deelnemers, samen met hoofdklasser Hollandia uit Hoorn. De wedstrijden van Lucky Ajax worden lang van te voren vastgelegd. Het is dus altijd moeilijk om vooraf in te schatten hoe de situatie tegen die tijd zal zijn, welke spelers bijvoorbeeld wel of niet beschikbaar zijn. Zo was bij het vastleggen van Lucky Ajax nog niet bekend dat Alfons Groenendijk, vorig jaar nog actief tegen Wormerveer, nu assistent-trainer van Ajax-1 zou zijn en vanmiddag niet in actie zou kunnen komen vanwege de deelname van Ajax aan het eigen LG-tournament. Het toernooi in de Amsterdam Arena had tevens tot gevolg dat de dag niet afgesloten kon worden met het gebruikelijke buffet. Aangezien de meeste Ajacieden na de wedstrijd zich snel naar de Arena moesten of wilden begeven, was afgesproken dat er deze keer voor broodjes gezorgd zou worden die onderweg naar Amsterdam genuttigd zouden kunnen worden.

Zoals wel vaker, was elftalleider Werner Schaaphok, als een van de eersten van Lucky Ajax present. De vaste trainer en begeleider van Ajax was aanwezig ondanks een recente heupoperatie, waarvan wij hem uiteraard een voorspoedig herstel wensen. Ruim een uur voor de geplande aftrap druppelden ook de overige Ajacieden binnen. Leuk was het om te zien dat Rob en Richard Witschge herenigd waren in het Ajax-shirt, terwijl Nordin Wooter en Kofi Mensah hun debuut maakten bij Lucky Ajax. Waar de mensen langs de lijn vaak wat hulp nodig hebben om de spelers te herkennen, was een en ander ook voor Wooter niet altijd even duidelijk. Dit bleek wel toen hij aan Dennis Gerritsen vroeg: “Speel je ook? Speel je met mij of tegen mij?”

Gelukkig was er nog ruim de tijd om aan elkaar te wennen en rond vijf over drie stonden beide ploegen klaar voor de aftrap. In heerlijk weer, vooraf zou menigeen ervoor getekend hebben als het maar droog was, begonnen de spelers aan de wedstrijd. Nog voordat wedstrijd goed en wel uit de startblokken kwam moest Danny Muller zich al laten vervangen. Na een tackle van zijn tegenstander moest hij met een enkelblessure het veld verlaten. Het belette Ajax niet om vroeg de leiding te nemen. Na vier minuten was het Dennis Gerritsen die met het hoofd de 0-1 op het bord zette. Ajax ging door en met name Nordin Wooter was ongrijpbaar voor zijn tegenstanders. Na 10 minuten brak hij door op rechts, zijn voorzet werd bijna door een verdediger van de thuisploeg in eigen doel gewerkt. Tot opluchting van doelman De Vrieze verdween de bal naast het doel. Vijf minuten later opnieuw een kans voor de mannen van Sjaak Swart. Nu was het een vrije trap die door Wooter weliswaar over de muur, maar naast werd geschoten. In de 19 e minuut kwam de uitgelezen kans op 0-2. Nordin Wooter was de verdediging weer eens te snel af en vrij voor de keeper werd hij van achteren neergelegd. In een andere wedstrijd zou een dergelijke overtreding op die positie ongetwijfeld tot een rode kaart hebben geleid, maar in dit geval volstond scheidsrechter Homan met het geven van een penalty. Simon Tahamata benutte de buitenkans en de score was verdubbeld.

In de daaropvolgende vijf minuten kwam het publiek ogen te kort om alles goed te kunnen volgen. Allereerst wist Wormerveer de aansluitingstreffer te scoren. De aanval was op het oog afgeslagen, maar vanaf links werd de bal weer goed voorgezet en de kans werd bekwaam afgemaakt. 1-2! Nauwelijks een minuut later scoorde de thuisploeg opnieuw! De gelijkmaker was een feit. Dit konden de Ajacieden natuurlijk niet laten gebeuren. Een knappe steekpass was voldoende om Wooter alleen op doel af te sturen. Rustig schoof hij de bal langs de uitkomende doelman. Met deze kleine voorsprong leek Ajax de rust te gaan halen. De rust die overigens vandaag iets eerder kwam dan gebruikelijk, de helften duurden 30 in plaats van 35 minuten, om te zorgen dat ook de andere wedstrijden van het Toptoernooi op tijd zouden kunnen beginnen. Een minuut voor rust was de gelijkmaker opnieuw een feit. Op rand van buitenspel ontsnapte Pim de Jong aan de aandacht van de verdediging. Ajax-doelman Van Engelen had geen verweer op de schijnbeweging van de aanvaller en de stand werd op 3-3 gebracht.

Inmiddels was het beloftenteam van Ajax ook gearriveerd. Dit betekende dat Aron Winter, trainer van de jeugd, ook aanwezig was en dus in de tweede helft mee kon spelen in plaats van Gerrie Mühren. In de 6 e minuut na rust is de vierde Ajax-treffer dichtbij, de volley van Wooter wordt echter schitterend gepakt door de keeper van Wormerveer. Aan de andere kant is het Kevin Castillio die zijn ploeg op voorsprong kan zetten, maar zijn schot gaat voorlangs. Na 10 minuten weet Nordin Wooter een steekpass van Simon Tahamata op waarde te schatten en scoort hij de 3-4. De mooiste goal volgt 5 minuten later. Aanvankelijk staat Rob Witschge, op de linksbackpositie, nog een shirt te signeren voor de bank van Wormerveer. Eenmaal klaar krijgt hij de bal aangespeeld. Met een mooie rush aan de linkerkant rukt hij op richting het doel. Waar iedereen een voorzet verwacht scoort de oudste van de gebroeders Witschge met een prachtige lob in de verre hoek. Het is de vijfde Ajax-goal van de middag. Wederom vijf minuten later zijn we getuige van een zeldzaamheid bij wedstrijden van Lucky Ajax. Jeffrey Steding, die even daarvoor al voor boze blikken zorgde met een tackle op Wooter, trok opnieuw aan de noodrem bij een aanval van de gasten. Nu besloot scheidsrechter Homan om hem zonder pardon de rode kaart te tonen. De bijbehorende penalty werd opnieuw koel benut door Simon Tahamata.

De resterende tijd gebeurde er weinig schokkends meer. Na afloop zochten de spelers, uiteraard belaagd door handtekeningenjagers, snel de kleedkamer op om zich daarna te begeven richting Amsterdam Tournament. Onze dank gaat uit naar de gehele organisatie van het Brucon Toptoernooi, in het bijzonder naar Ed Kuijper. Dankzij hen hebben we de wedstrijd, evenals vorig jaar weer van dichtbij kunnen verslaan.

Scoreverloop: 4. Dennis Gerritsen 0-1, 19. Simon Tahamata 0-2 (pen.), 20. Pim de Jong 1-2, 21. Arne Commandeur 2-2, 24. Nordin Wooter 2-3, 30. Pim de Jong 3-3, 40. Nordin Wooter 3-4, 17. Rob Witschge 3-5, 26. Simon Tahamata 3-6 (pen.)

Scheidsrechter: Nico Homan

Assistent scheidsrechters: Marco Spaans, Peter Kaagman

Toeschouwers: ca 800