Zaterdag 22 mei 2010

KFC Eeklo - Lucky Ajax 2-4 (2-1)
Eeklo (België), 16.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie

Na drie wedstrijden gespeeld te hebben in najaarstemperaturen, besloten we de winterjassen op te bergen en een wedstrijd te spelen in Zuid Europa. Gelukkig hoefden we niet ver te reizen voor deze eerste internationale wedstrijd van Lucky Ajax sinds de millenniumwisseling dik 10 jaar geleden. Het Belgische Eeklo was erg enthousiast om de oud-Ajacieden op de vierde zaterdag van mei naar hun dorp te halen. En inderdaad, een winterjas was compleet overbodig. Dik 20 graden, veel zon en gelukkig nog een zeer representatief elftal; dat waren de ingrediënten voor een potje voetbal op ruim 200 km van de voetbalhoofdstad van Nederland.

Achteraf gezien bleek dat deze wedstrijd zou plaatsvinden in het altijd lastige Pinksterweekend, waarin er veel toernooien zijn en onze spelers vaak vakanties of familiaire verplichtingen hebben. Toch verbaasde het iedereen dat Lucky Ajax vandaag met 15 spelers vertegenwoordig zou worden, en iedereen uiterlijk een half uur vóór de aftrap aanwezig was in het Belgische dorp, waar 20 jaar geleden nog in de Tweede Klasse van België werd gespeeld. Tegenwoordig doet de organiserende club het overigens nog steeds niet slecht met eerste klasse regionaal. In navolging van het duel in Losser was ook het veld in Eeklo verre van goed. Met name in het midden waren grote stukken te vinden zonder gras, met alleen zand.

De uitermate vriendelijke en gastvrije ontvangst in Eeklo bleek onder meer uit de medewerking bij het vastleggen van de selecties. De scheidsrechter, getooid in een lichtgevende outfit, was zo amicaal om de namen van de drie arbiters voor ons op papier te zetten. De sfeer was gezellig, was leuk, dit beloofde nog wat voor tweemaal 35 minuten leuk voetbal. Bij Lucky Ajax waren drie opvallende namen. Marcel Peeper en Ole Tobiasen maakten hun debuut bij Lucky Ajax, terwijl ook Ali B. de moeite had genomen om ruim 400 km in de auto te zitten vanaf zijn Almere.

Om klokslag vier uur ging de bal rollen. Op de tribunes was het nog relatief rustig met een kleine 300 toeschouwers. Op het veld stonden twee teams die vanaf de beginfase aardig aan elkaar gewaagd waren. Lucky Ajax had zowel voorin (Arlon Worms) als achterin (Ole Tobiasen en Marcel Peeper) genoeg extra mankracht om de nederlaag van vorige week te doen vergeten. Arlon Worms begon trouwens in de basis omdat Hannie Das last had van een lichte blessure.

Zowel Lucky Ajax als KFC Eeklo kregen in het eerste kwartier redelijk wat kansen. Helaas bleef de stand toen nog 0-0. Na een kwartier spelen gaf Wamberto een voorzet vanaf links op Arlon Worms, die de bal geplaatst en via de binnenkant van de paal in het doel schoot: 0-1. In die fase van de wedstrijd bleef Lucky Ajax even de bovenliggende partij. Dennis Gerritsen en Wamberto kregen nog een paar kleine kansjes, waarbij laatstgenoemde de bal via zijn bovenbeen op de lat zag belanden. Doordat het lang 0-1 bleef, was de hoop op de gelijkmaker bij KFC Eeklo nooit verdwenen. Na een half uur spelen wist Mathias de Jaeger de gelijkmaker achter keeper Raymond Dirven te schieten. Na de onnodige gelijkmaker bleef Lucky Ajax tot de rust ietwat slordig spelen. Een inworp van Worms werd door Sjaak Swart getoucheerd en kwam onbewust voor de voeten terecht van Mathias de Jaeger. Hij scoorde zijn tweede treffer en zette Eeklo op een verrassende voorsprong.

In de rust was er ditmaal geen warme thee, maar een banaantje en sinaasappelen: producten die horen bij Zuid Europa. Dick Schoenaker werd uit voorzorg gewisseld, met het oog op de twee laatste duels in het voorseizoen, beiden op vaderlandse bodem. Bij Lucky Ajax kwamen Ali B. en Hannie Das in de ploeg. Aan het begin van de tweede helft ging het spel gelijk op, maar de 2-1 achterstand van Lucky Ajax werd nog niet van het scorebord gespeeld. Pas in de laatste 20 minuten kantelde de wedstrijd alsnog in oud-Amsterdams voordeel. Na afloop van de wedstrijd zou Ali B. ons duidelijk maken dan de invallers na rust de wedstrijd definitief beslisten, maar Dick Schoenaker reageerde op zijn beurt door aan te geven dat Lucky Ajax zijn tegenstander in de eerste helft kapot speelde, waarna de elf overgebleven spelers het in het tweede bedrijf absoluut eenvoudiger hadden.

Man van de Wedstrijd werd mede door de slotfase onze Dennis Gerritsen. De spits scoorde na de gelijkmaker (2-2) nog tweemaal en gaat dus de boeken in met een onvervalst en zuivere hattrick. De 2-3 was een juweeltje: van dik 30 meter haalde Dennis uit om de bal hard langs de keeper van Eeklo te schieten. Hij reageerde nuchter op deze treffer, maar Dennis moet ongetwijfeld trots zijn geweest op zo’n wonderschone treffer. Enkele minuten voor het slotsignaal schoot Gerritsen nog de rebound in na een gepareerd schot van Wamberto: 2-4. Dit is een score die internationaal indruk maakt; jammer dat de beelden niet de gehele wereld overgaan.

De grote winnaar was wederom het publiek, want met heerlijk lenteweer, een sportieve wedstrijd en zes doelpunten waren alle ingrediënten voor een leuke pot voetbal aanwezig. Na afloop gingen de spelers nog even naar de grote tent achter het hoofdveld waar de spelers een handtekeningensessie hielden. Hierna werd gedoucht en kregen de spelers een paar broodjes in de handen gestopt. Met het oog het zien van de Champions League-finale wilde de spelers relatief snel naar huis en was er geen buffet. Rond half 7 waren de meeste spelers vertrokken.

Wij kijken met bijzonder veel plezier terug op ons bezoek aan Eeklo. Het was de lange reis meer dan waard. Via deze weg willen wij alle organisatoren, maar in het bijzonder onze contactpersoon Kenny van Hyfte bedanken voor de gezelligheid, de gastvrij en sportieve ontvangst en de goede sfeer op en rondom het veld. Wie weet tot een volgende keer in het gezellige Eeklo…

Scoreverloop: 16. Arlon Worms 0-1, 28. Mathias de Jaeger 1-1, 34. Mathias de Jaeger 2-1, 53. Dennis Gerritsen 2-2, 60. Dennis Gerritsen 2-3, 63. Dennis Gerritsen 2-4

Scheidsrechter: Ivan Boelens
Assistent-scheidsrechters: Danny Eliano en Ernie Terweduwen
Toeschouwers: ca 300