Vrijdag 21 april 2006

Lucky Ajax - Lucky Dragon 3-2 (2-2)
Amsterdam, 19.30 uur

Tekst: Rodger Lahr/ Foto's Rodger Lahr en Rob van Vliet

Op vrijdag 21 april speelde Lucky Ajax haar derde wedstrijd in het huidige kalenderjaar. Een week na de 8-1 overwinning op Stedoco 6 in Hoornaar was sportpark De Toekomst voor de tweede keer het decor van een wedstrijd van de oud-Ajacieden. Op zondag 8 januari jl. versloeg Lucky Ajax op het kunstgrasveld van De Toekomst de technische staf van Ajax als opening van het nieuwe jaar. De derde vrijdag van april was net als voorgaande twee jaren een selectie van Dragon Air te gast in Amsterdam, spelend onder de naam Lucky Dragon. Voorgaande twee edities gaf medeorganisator Gerard ter Bruggen hoop op een goede afloop. Waar Lucky Ajax in 2004 nog met 3-0 wist te winnen, was het vorig jaar slechts 2-2 geworden. Wellicht was een overwinning op Lucky Ajax aanstaande voor het bedrijfselftal van Schiphol Zuid.

Van een echte ontvangst bij De Toekomst was geen sprake voorafgaande aan deze wedstrijd. Veel spelers van Lucky Ajax hadden nog trainingsverplichtingen met hun elftallen en waren reeds in de vroege ochtenduren al aanwezig. Wel was er een speciale hoek ingericht voor Dragon Air, waar we kort na aankomst kennis maakten met Gerard ter Bruggen. Op dat moment was het gelukkig nog droog buiten, maar de vraag was of dat zo zou blijven. Wie zouden vandaag in actie komen bij Lucky Ajax? Daags voorafgaande aan de wedstrijd was al duidelijk geworden dat John Bosman nog niet kon spelen door de naweeën van een kuitblessure. Jammer genoeg was ook Martin Wiggemansen verhinderd, en ten tijde van de wedstrijd vierde Peter van Vossen zijn 38 e verjaardag in een restaurant. Geen bloemen dus voor de beheerder van de Lucky Ajax-wisseltrofee 2005. Veel spelers kwamen dus uit de groep trainer van Ajax. Simon Tahamata, Michel Kreek, John van den Brom, Sonny Silooy, Wilco van Buuren en Peter van der Hengst, om er maar een paar te noemen. Sjaak Swart was als één van de eersten aanwezig. Hem kwamen we al vroeg in de kantine van De Toekomst tegen, net als Fred Grim overigens. Een aantal mooie namen zouden vandaag in actie komen namens Lucky Ajax, want ook Brian Roy, Richard Witschge, Gerrie Mühren en Dick Schoenaker werden in Ajax-shirt verwacht.

Aangezien Lucky Dragon in rood witte shirts zou spelen, was overeengekomen dat de oud-Ajacieden in de gele uitshirts zouden acteren. In de kleedkamer van Lucky Ajax lag bij aankomst dus een flinke stapel shirts en shorts, niet gesorteerd of geselecteerd op maat. Een heidens karwei was dus weggelegd voor Werner Schaaphok; uitzoeken wie welke maat heeft en dan maar hopen dat er voldoende passende kledij aanwezig zou zijn. Om een lang verhaal kort te maken: niet alle spelers droegen tijdens de wedstrijd kleding die lekker zat, met als grootste voorbeeld John van den Brom. De Hoofd Opleidingen van AFC Ajax had zijn eigen trainingsbroekje maar aangehouden en was volgens Werner Schaaphok ‘met drie man in zijn shirt gehesen’. Eerlijk is eerlijk: John is zeker niet stevig gebouwd, maar zijn shirtje zat aardig strak om zijn lijf.

Bij de warming-up was er enige vorm van onvrede bij Sjaak Swart. Er was namelijk maar één grensrechter geregeld. ‘Je moet ook echt voor álles zorgen’, meldde hij kort terwijl hij geïrriteerd naar de kleedlokalen liep. Vlak voordat scheidsrechter Bep Thomas de aftrap zou laten verrichten gingen beide elftallen nog samen op de foto. Toen het enkele minuten na half acht was, en Bep Thomas het startsignaal gaf, zagen we een opvallend gezicht langs de zijlijn lopen met een vlag in zijn handen. Peter van der Hengst was zijn plek op de reservebank ook kwijtgeraakt en moest als vlaggenist trachten weer in beeld te komen bij het scoutingapparaat van Lucky Ajax. Het gaf de sfeer van de wedstrijd aan. Gemoedelijk, vriendelijk, maar zeker niet met een gemakkelijke wedstrijdinstelling.

Beide ploegen begonnen aanvallend aan de wedstrijd, maar hielden elkaar goed in evenwicht. Er waren 12 minuten gespeeld toen Brian Roy de oud-Ajacieden op voorsprong zette. Blijdschap op de bank van Lucky Ajax, waar naast Werner Schaaphok en fysiotherapeut Wolther Kooistra niemand zat. Wilco van Buuren zou pas tijdens de tweede helft inzetbaar zijn, en Peter van der Hengst liep voortdurend warm met een vlag in zijn handen. Lang hield deze voorsprong geen stand. Binnen vijf minuten stond de gelijkmaker op het scorebord. Doelpuntenmaker was Kelechi Okereke. De oud-Ajacieden, onder leiding van Sjaak Swart in vorm, konden weer opnieuw beginnen. Direct na de aftrap verloor Lucky Ajax de bal, Lucky Dragon trok ten aanval en Rens Bakker maakte binnen de minuut de 1-2 door goalie Fred Grim te passeren. Een veelbelovend begin van de wedstrijd en een enigszins verrassende tussenstand. Zo aan het begin van het seizoen voor Lucky Ajax zijn de meeste spelers over het algemeen nog erg fit. Sjaak Swart zou de dag na de wedstrijd in actie moeten komen tijdens een concours hippique in de Amsterdamse RAI. Het was dus zijn plan om maar één helft te spelen en zo voldoende fit te zijn voor de zaterdagactiviteit. Niets was minder waar. Kort vóór de wedstrijd belde Richard Witschge af voor deze wedstrijd. ‘Hij was te moe’, verzuchtte Sjaak Swart. Hij wist meteen dat hij 2 keer 35 minuten zou moeten volmaken. Ook vermoeiend trouwens…

Lucky Ajax gaf niet op. Nog in de eerste helft werd de gelijkmaker geproduceerd. Het was Simon Tahamata, bijna 50 jaar, die voor de gelijkmaker tekende. Met een 2-2 stand konden beide ploegen kort na acht uur aan de thee. Die was wel nodig, want het was aardig afgekoeld op en rondom het kunstgrasveld. Er stond een verraderlijk koude wind. In de tweede helft kwamen Wilco van Buuren en Peter van der Hengst in het veld voor Sonny Silooy en John van den Brom. Nog opvallender langs de zijlijn was in de tweede helft leider Werner Schaaphok. Snelwandelend met een vlag, soms de buitenspelval missend, maar in ieder geval niet beschikkend over voldoende Rexona, zagen we de leider 35 minuten lang puffend als grensrechter optreden. De bank van Lucky Ajax vertoonde een opvallende bezetting: Theo de Groot (voorzitter Lucky Ajax) en Bennie Muller (vader van Danny) die beiden als geïnteresseerde op de wedstrijd waren afgekomen.

De tweede helft kende een minder enerverend verloop. Het overrompelende begin had beide ploegen enigszins uitgeput en de koude wind en invallende duisternis zorgden ook niet voor extra elan. De wedstrijd leek af te stevenen op dezelfde eindstand als een jaar eerder. Toch was er iemand die daar anders over dacht. Uit een strakke vrije trap van Sjaak Swart kopte Dick Schoenaker de bal in de voorlaatste minuut alsnog diagonaal achter Dragon-doelman Cees Jongbloed. De vreugde over deze late, en allesbeslissende treffer was erg groot. Dick Schoenaker kroonde zich hiermee tot matchwinner en Lucky Ajax pakte hiermee alsnog de winst. Na afloop van de wedstrijden was er nog een officieel, door Dragon Air georganiseerde, feestavond in de kantine van De Toekomst. Hierbij werden o.a. Sjaak Swart en Dick Schoenaker in het zonnetje gezet. Ook al had Lucky Ajax gewonnen; iedereen was tevreden met het verloop van deze avond. Vanuit onze kant gaan alle complimenten naar de organisatie van Dragon Air, voor de goedgeorganiseerde avond en de prettige samenwerking. Wie weet tot volgend jaar??

Scoreverloop: 12. Brian Roy 1-0, 17. Kelechi Okereke 1-1, 18. Rens Bakker 1-2, 24. Simon Tahamata 2-2, 58. Dick Schoenaker 3-2

Scheidsrechter: Bep Thomas