Zaterdag 13 mei 2017

Lucky Ajax - OGC Nice 3-2 (1-2)

Sportpark 'De Toekomst'

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie, Danny Ploegaert en Manon Bruijn

De eerste wedstrijd van Lucky Ajax was meteen een bijzondere thuiswedstrijd. Speciaal voor de 20 jaar geleden overleden oud-Ajacied Dick van Dijk werd er een memorial-wedstrijd tegen OGC Nice gespeeld. Vanuit Zuid Frankrijk reisde een exclusief gezelschap spelers en familieleden van Dick van Dijk naar Amsterdam om deze wedstrijd te spelen of bij te wonen.

Terwijl de wedstrijd van Ajax A1 op het hoofdveld plaatsvond, hadden de Fransen zich verzameld in de kantine van De Toekomst. Kort na 4 uur verzamelden de spelers zich in de kleedkamers van De Toekomst. Lucky Ajax zat onder begeleiding van Sjaak Swart in de Johan Cruijff-kleedkamer, terwijl Laurent Delorge de tegenstander begeleidde in de Frank Rijkaard-kleedkamer. Na een korte warming up betraden de beide teams het veld, voorafgegaan door arbiter Bep Thomas.

De wedstrijd werd op verzoek van de familie voorafgegaan aan het nummer ‘Wouldn’t it be nice’ van The Beach Boys. De familie Van Dijk ging op de foto met beide teams, waarna de wedstrijd begon onder een wolkendeken in Amsterdam Zuidoost. Vanaf begin af aan was Lucky Ajax de bovenliggende partij. Met name de technische hoogstandjes van Dennis Bergkamp en Richard Witschge vielen op. Simon Tahamata zorgde voor de diepgang voorin, terwijl Angelos Charisteas de honeurs onder de lat waarnam totdat Dennis Gentenaar op het veld was gearriveerd. Edwin van der Sar zou eerst de keeper zijn, maar had zich vergist in het aanvangstijdstip.
Op het moment dat Gentenaar onder de lat ging staan, stond Lucky Ajax al op voorsprong. Na ongeveer 10 minuten ontving Bergkamp de bal op de rand van het strafschopgebied, draaide weg en krulde de bal om de Franse keeper Mesina Warren heen. Een prachtig doelpunt en de terechte voorsprong voor Lucky Ajax.

Maar Nice gaf zich niet zomaar gewonnen en liet bij tijd en wijle zien dat het goed kon voetballen. Het werd zo een open en leuke wedstrijd voor de aanwezige toeschouwers. Niet geheel onverwachts scoorde Marco Di Constanzo uit een schitterende vrije trap de gelijkmaker, waarna Daniel Meslin met een bekeken diagonale schuiver de gasten zelfs op voorsprong zetten.

Een wolkbreuk boven Amsterdam Zuidoost, die exact tijdens de rust plaatsvond, zorgde ervoor dat de grasmat in de tweede helft nóg iets gladder was vóór de thee. Binnen enkele minuten stonden beide teams weer naast elkaar. Een hakballetje van Bergkamp op de rand van het strafschopgebied lanceerde Angelos Charisteas die met een geplaatste bal voor de 2-2 zorgde. Een geplaatste vrije trap van Bergkamp zette Lucky Ajax op een 3-2-voorsprong, waarna de spits korte tijd later geblesseerd het veld afstrompelde.

In het restant van de wedstrijd werd niet meer gescoord, maar werd het publiek wel verrast met mooie momenten in een sportieve ambiance. Na afloop genoten de spelers van beide team met elkaar van een heerlijk buffet en blikten ‘in de geest van Dick van Dijk’ terug op een memorabele wedstrijd bij De Toekomst.

Scoreverloop:  9. Dennis Bergkamp 1-0, 23. Marco Di Costanzo 1-1, 28. Daniel Meslin 1-2, 32. Angelos Charisteas 2-2, 41. Dennis Bergkamp 3-2

Scheidsrechter: Bep Thomas

Toeschouwers: ca 200