Vrijdag 11 april 2014

Lucky Ajax - Oud Feyenoord 3-2 (2-2)
Woerden, 19.15 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie en Henry van Dijk

Net als twee jaar geleden was de seizoensouverture van Lucky Ajax een wedstrijd tegen oud-Feyenoord. Organisator Dirk van Oudenallen had beide veteranenteams wederom naar Woerden gelokt voor de reprise van ‘De Klassieker’. Twee jaar terug had Lucky Ajax nog met 5-3 gewonnen; zou er ditmaal ruimte zijn voor revanche vanuit Rotterdam? Oud Feyenoord deed er in ieder geval alles aan om met een zo goed mogelijke selectie af te reizen naar Woerden. De meest opvallende namen waren onder meer Peter Houtman, Regie Blinker, Andwele Slory en Bennie Wijnstekers. Op de valreep meldde ook Pierre van Hooydonk zich aan voor deze wedstrijd. Bij Lucky Ajax waren helaas Frank de Boer (blessure) en Dick Schoenaker afwezig. Toch wist Sjaak Swart onder meer de aanwezigheid van Ronald de Boer, Aron Winter, Bryan Roy, Wamberto en Rob en Richard Witschge te regelen.

In de aanloop naar de wedstrijd was de weersverwachting nogal twijfelachtig. Toen de poorten van sportpark ’Cromwijck’ kort na half 6 opengingen, was het prima weer; droog, lekkere temperatuur en de wolken zouden verdwijnen naarmate de aftrap dichterbij kwam. Tussen 6 en 7 uur zouden de spelers stuk voor stuk binnendruppelen en gastvrij ontvangen worden in de kantine van vv Sportlust’46. De spelers uit Rotterdam bleven met een groep aan de koffie zitten, terwijl Sjaak Swart vrij snel naar de massagetafel ging om zich onderhanden te laten nemen door verzorger André van Alphen.

Nadat ook arbiter Roelof Luinge was gearriveerd, ging het complete gezelschap naar de kleedkamer. Terwijl de warming up vanaf ongeveer kwart voor 7 voor beide teams begon, druppelde het publiek langzaam aan binnen. Het was luttele minuten na 7 uur toen Lucky Ajax en Oud Feyenoord onder begeleiding van Roelof Luinge de grasmat van Sportlust betraden. Langs de lijn stonden zowel liefhebbers van Ajax als Feyenoord. Wie zou vandaag gaan winnen? Nadat beide elftallen, zowel gezamenlijk als afzonderlijk, op de gevoelige plaat waren vastgelegd, ging de bal eindelijk rollen. Bij Lucky Ajax stonden, naast eerder genoemde namen, ook Olaf Lindenberg, Arno Splinter, Dennis Gerritsen en Danny Muller, al dan niet als reserve, op het veld. Bertram de Langen mocht bij afwezigheid van Fred Grim en Stanley Menzo het doel verdedigen.

Lucky Ajax begon het duel voortvarend. Terwijl de meeste toeschouwers nog bezig waren om te ontcijferen welke 22 spelers er op het veld stonden, rondde Wamberto de eerste aanval van Lucky Ajax meteen af. Oog in oog met Feyenoord-goalie Edwin van Zwieteren faalde hij niet; 1-0 voor de Amsterdammers. Lucky Ajax zette nog even aan, maar daarna kantelde de wedstrijd en kregen de Rotterdammers kans om terug te komen in de wedstrijd. In een tijdsbestek van 100 seconden wisten zowel Mike Obiku (afstandsschot) als Pierre van Hooydonk (door Michael Mols alleen voor Bertram de Langen gezet) wisten de score razendsnel om te draaien: 1-2. Er was nog geen kwartier gespeeld.

Vanuit de dug-out winde Sjaak Swart zich op over de verdedigende fouten van Lucky Ajax. Toch kwam de wedstrijd meer in balans, maar tot grote kansen leidde dit niet direct. De enige momenten van opwinding waren de discutabele buitenspelsituaties aan beide kanten. Na een half uur barstte de wedstrijd weer met alle geweld los. Eerst werd Wamberto binnen het strafschopgebied gevloerd, maar schoot Bryan Roy de bal tegen goalie Van Zwieteren aan. Een minuut later kwam er een tweede kans vanaf elf meter nadat Kiki Musampa binnen het strafschopgebied werd vastgehouden. Ditmaal nam Kenneth Perez de strafschop en faalde niet: 2-2. Dit zou tevens de ruststand worden.

In de kleedkamer van Lucky Ajax werd pittig nagesproken over de eerste helft. Buitenspelsituaties die onterecht waren, verdedigende fouten bij de tegengoals, maar vooral besproken hoe oud Feyenoord in het tweede bedrijf bestreden zou gaan worden. In de tweede helft kwamen Arno Splinter, Dennis Gerritsen en Danny Muller in het veld. Lucky Ajax zou in de tweede helft de bovenliggende partij zijn; meer balbezit en genoeg kansen op de overwinning. Net als bij de eerste helft begon Lucky Ajax ook na de thee voortvarend. Kiki Musampa wist twee minuten na de rust Lucky Ajax op voorsprong te zetten: 3-2.

In de gehele tweede helft wist Lucky Ajax op de helft van Oud Feyenoord te spelen. De kansen voor de Amsterdammers namen toe, al was dit lastig te zien door de invallende duisternis en het ontbreken van veldverlichting in Woerden. Vanuit de dug-out maakte Sjaak Swart zich druk over het feit dat de kansen niet benut werden. ’10-2 was makkelijk mogelijk geweest’, zou hij na het laatste fluitsignaal opmerken. Tot het laatste fluitsignaal bleef Oud Feyenoord ruiken aan een onverdiende gelijkmaker. Uiteindelijk floot arbiter Roelof Luinge in het donker voor de laatste keer en stapte Lucky Ajax net als in 2012 als winnaar van het veld.

Arno Splinter en Bennie Wijnstekers mochten na de verloting in de kantine nog hun visie geven op de gespeelde wedstrijd. Nadat de spelers gedouched hadden, volgde er een kaas- en saladebuffet in de witte sponsortent achter het veld. Iedereen kreeg een mooie presentje mee en kletste onder het genot van een hapje en een drankje na over de gespeelde wedstrijd, die mede door sportiviteit en het aantal doelpunten het publiek tot grote winnaar had gemaakt. Wederom alle lof voor de organisatie van Sportlust’46 voor de perfect georganiseerde ‘Klassieker’ met Lucky Ajax als terechte winnaar…

Scoreverloop: 2. Wamberto 1-0, 11. Mike Obiku 1-1, 12. Pierre van Hooydonk 1-2, 35. Kenneth Perez (pen.) 2-2, 37. Kiki Musampa 3-2

Bijzonderheid: Bryan Roy mist strafschop (33)

Scheidsrechter: Roelof Luinge
Assistent-scheidsrechters: Willem Cnossen en Stijn Brouwer
Vierde official: Ron van den Berg