Donderdag 31 juli 2014

Lucky Ajax - SuriLegends 3-4 (2-0)
De Toekomst, 16.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en JK Fotografie

Traditiegetrouw begon voor Lucky Ajax het naseizoen met een oefenpotje tijdens de Open Dag van AFC Ajax. Alhoewel, gezien de tegenstander van vandaag hoefden we ditmaal geen vrijblijvend oefenpotje te verwachten. Dit jaar zou Lucky Ajax bij De Toekomst in actie komen tegen de SuriLegends, een Surinaams elftal onder leiding van Henk ten Cate. Vanaf 14.00 uur werden de spelers en begeleiding van beide teams met een broodje ontvangen in de bestuurskamer van De Toekomst.  De Surinaamse spelers waren als eerste aanwezig. Vanaf het terras zagen we Clarence Seedorf en Edgar Davids al uitkijken over het hoofdveld waar de sproeiers ondertussen de grasmat onderhanden namen. Met 27 graden en ruim 35.000 enthousiaste Ajax-fans was het erg warm en druk, maar tevens ook gezellig. Terwijl op P2 de A-selectie van Ajax voor het nieuwe seizoen werd gepresenteerd, begonnen de Ajacieden en de Surinaamse spelers aan de warming up. Bij de SuriLegends zagen we ook enkele spelers die we doorgaans bij ‘ons’ zouden verwachten, zoals Aron Winter, Stanley Menzo en Brian Tevreden. Bij Lucky Ajax waren Bryan Roy, Simon Tahamata, Ronald de Boer en Rob en Richard Witschge de grootste publiekstrekkers. Sjaak Swart zou vandaag de wedstrijd vanuit de dug-out aanschouwen, wat altijd een bijzondere belevenis is.

Het geplande aanvangstijdstip van 16.00 uur zou niet gehaald worden. Mede hierdoor kon Sjaak Swart nog wat langer wachten op Wamberto, die niet op tijd aanwezig dreigde te zijn (en uiteindelijk ook geen acte de présence zou geven). Met 13 spelers, aangevuld met leider Werner Schaaphok en verzorger Arjan de Haan, begon Lucky Ajax om tien minuten na 4 uur tegen de sterke opponent. Rondom het veld hadden zich ongeveer 5000 enthousiaste Ajax-fans verzameld, die naast Lucky Ajax óók genoten van de Ajacieden bij de tegenstander.  Voor Lucky Ajax werd een lastige wedstrijd voorspeld; de tegenstander bestond namelijk ook uit oud-profs en was tevens vele malen jonger en fitter.

Lucky Ajax begon evenwel verrassend aan de wedstrijd. Al na drie minuten schoot Pius Ikedia op de paal. Lang bleven de doelpunten niet uit, want enkele minuten later wist Kiki Musampa te scoren uit een rebound van een harde kopbal van John Bosman. Keeper Stanley Menzo pareerde de kopbal nog, maar Musampa wist van dichtbij de score te openen. Weer twee minuten later wist Musampa zijn bijdrage snel te verdubbelen. Ditmaal werd Musampa door Richard Witschge aangespeeld in het centrum van het strafschopgebied. Van dichtbij was Menzo alweer kansloos. De 2-0 tussenstand bleef lang op het scorebord staan. Mede door bij tijd en wijle voortreffelijk keeperswerk van Bertram de Langen. Met een handvol safes wist hij tegentreffers knap te voorkomen., zoals een schitterende vrije trap van Clarence Seedorf.

Naarmate de eerste helft vorderde leken de SuriLegends wat meer conditie te hebben. Terwijl Desmond Gemert bij de SuriLegends werd behandeld voor een blessure, maakten de spelers van Lucky Ajax graag gebruik van de gelegenheid om even water te drinken. In de slotfase van de wedstrijd kwam de voorsprong van Lucky Ajax niet meer in gevaar. Na de rust kwamen de fitte Brian Tevreden en Orlando Engelaar in het veld bij de SuriLegends. Lucky Ajax wisselde Bryan Roy en John Bosman voor Dick Schoenaker en Bryan Tevreden.Het tweede bedrijf begon zoals het eerste was geëindigd: met aandacht voor en discussie over arbitrale beslissingen. Ben Craanen, de arbiter van vandaag, had het soms zwaar te verduren. Al in de eerste helft had Lucky Ajax een strafschop verdiend toen John Bosman in het strafschopgebied werd gevloerd. Toen Pius Ikedia hetzelfde in de tweede helft overkwam toen hij alleen op Stanley Menzo afging en 3-0 had moeten maken, bleef een strafschop opnieuw uit en was er onvrede vanuit de dug-out van Lucky Ajax. Even later werden de SuriLegends enkele keren ten onrechte afgevlagd voor buitenspel. Dit leidde tot opmerkingen van trainer Henk ten Cate, die door de arbitrage op zijn gedrag werd aangesproken.

In het veldspel was goed te zien dat de SuriLegends het gevoel hadden dat Lucky Ajax vandaag te pakken was. Invaller Orlando Engelaar wist Clarence Seedorf in stelling te brengen die de marge wist te verkleinen tot 2-1. Waar iedereen op dat moment verwachtte dat Lucky Ajax door het Surinaamse team verder onder druk gezet werd, kwam bedrogen uit. Ronald de Boer brak door via rechts en stelde Pius Ikedia in staat om de marge weer terug te zetten op twee goals: 3-1.  Zou dit in de overige 23 minuten genoeg zijn om de winst over de streep te trekken?

Sjaak Swart zag vanuit de dug-out met lede ogen toe hoe de pijp bij de Ajacieden langzaam aan leger werd.  De SuriLegends voerden het tempo op en gooiden nog meer energie in de strijd. Dit leidde tot enkele pittige tackles op het middenveld, zoals een actie van Edgar Davids. Arbiter werd ondertussen vanuit twee dug-outs vermanend toegeschreeuwd. Orlando Engelaar scoorde een kwartier voor tijd het tweede doelpunt voor de tegenstander van Lucky Ajax, maar hier ging ook een discutabele overtreding aan vooraf. Tussendoor wandelde Henk ten Cate naar de dug-out van Lucky Ajax om even vriendelijk met Sjaak Swart te kletsen.

Lucky Ajax kon de bal niet meer in de ploeg houden en liep op het tandvlees toen de laatste tien minuten aanbraken. Passes kwamen niet meer aan en duels gingen verloren. Slechts Pius Ikedia en Simon Tahamata kwamen nog enigszins in de buurt van Stanley Menzo. Kort vóór tijd zorgde een één twee door het centrum ervoor dat Edgar Davids alleen voor Bertram de Langen kwam en de gelijkmaker scoorde: 3-3. Er moesten toen nog minuten gespeeld worden.  Vanuit de dug-out voelde Sjaak Swart de bui al hangen en sprak dit ook duidelijk uit. De wedstrijd duurde voor Lucky Ajax enkele minuten te lang. De laatste aanval van de SuriLegends bleek beslissend. Een aanval via links kwam vlakbij het doel voor de voeten van Brian Tevreden terecht die de laatste balomwenteling promoveerde tot de winnende treffer: 3-4. Bertram de Langen was kansloos. Meteen na de aftrap floot Ben Craanen voor de laatste keer. Op het veld gingen de spelers met elkaar op de foto en feliciteerden elkaar met de geweldige wedstrijd. Langs de lijn waren horden fans die met name kwamen voor Seedorf en Davids. In de bestuurskamer was een gezellig samenzijn voor alle spelers en kon iedereen met een tevreden gevoel terugkijken op een leuke wedstrijd…

Scoreverloop:  6. Kiki Musampa 1-0, 8. Kiki Musampa 2-0, 44. Clarence Seedorf 2-1, 47. Pius Ikedia 3-1, 56. Orlando Engelaar 3-2, 61. Edgar Davids 3-3, 69. Stefano Seedorf 3-4

Scheidsrechter: Ben Kraanen
Assistent-scheidsrechters: Klaas Wibrandi en Mitch Vonk
Toeschouwers: ca  5.000