IJmuiden, 15.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Mike Verhoef en Aad Verboom

Op zaterdag 15 mei waren we getuige van een unieke dag in de Ajax-historie. In IJmuiden zouden zowel Lucky Ajax als de veteranen van Ajax het 75-jarig jubileum van SVIJ opluisteren. Een grote Ajax-familie en een grote SVIJ-familie bijeen op sportpark Zeewijk, nabij het complex van de amateurtak van Stormvogels/ Telstar.

De weersomstandigheden waren perfect. Het was zonovergoten met een strakblauwe lucht toen we kort na 12 uur arriveerden bij het sportpark. Enkele spelers van de veteranen waren al aanwezig. Johnny Jansen kenden we als beste, omdat hij vorig kalenderjaar enkele keren had meegespeeld met Lucky Ajax. Verder vielen ons op, Jan en Henk Buskermolen en Hannie Das. Laatstgenoemde zat van 1974 tot 1977 in de A-selectie van Ajax, maar kon door transfers van buitenaf de stap naar het eerste elftal niet maken. Alleen zijn invalbeurt in het Europa Cup-duel tegen Juventus uit het seizoen 1974/1975 is bij de statistici opvallend.

Door de organisatie werden we uiterst gastvrij ontvangen. We kregen de opstellingen van alle elftallen, een clubblad en jubileumnummer en konden gaan en staan waar we wilden. Na de warming up zouden beide elftallen met de clubjeugd het veld oplopen, maar de veteranen van Ajax waren hiervan niet op de hoogte. Later ging het wel goed, en konden we zelfs nog een elftalfoto van de Ajacieden maken. Leuk voor als ze volgende week kampioen kunnen worden…

Vlak voor de wedstrijd vroegen we aan Jan Buskermolen wat het betekende dat de veteranen twee keer 45 minuten zouden spelen, en Lucky Ajax ‘slechts’ twee keer 35 minuten. ‘Zij kunnen dat niet aan. Onze conditionele gesteldheid is vele malen beter…’, zei hij lachend. De organisatie was er niet rouwig om dat Lucky Ajax 20 minuten korter speelde dan ze hadden verwacht. ‘In onze planning hadden we de opening van het buffet om 17.30 uur vastgesteld, en dat was vrij kort na de wedstrijd van Lucky Ajax. Nu hebben we meer speling.’, aldus Hans van Amersfoort, organisator en trainer/speler van de SVIJ-veteranen.

Om 13.00 uur begon de eerste wedstrijd met Henk Buskermolen en Rob Been sr. op de Rood-Witte bank. Van begin af aan zetten de veteranen van Ajax hun opponent onder druk. Vanaf het middenveld was Johnny Jansen erg actief aanwezig. In de 14e minuut zette Johan van Wort de gasten op 0-1. Rob Vrolijk scoorde amper vijf minuten later de tweede treffer, zodat de wedstrijd al snel gespeeld leek. Qua veldspel deden de veteranen van SVIJ niet onder voor de Ajacieden, maar het verschil zat ‘m in de finesse voorin. Na ongeveer een half uur spelen gelukte het Marcel Ravenstein net niet om de derde Ajax-treffer te scoren; hij raakte de lat. Hierna herstelde de IJmuidenaren zich knap en namen het laatste kwartier het initiatief. Eerst schoot Fons Hilbers die hatelijke nul van het nieuwe elektronische scorebord. Vervolgens kregen ze nog kansen om nog voor de rust de gelijkmaker te scoren, maar de paar kansen werden niet benut.

Na de theepauze werd er nog een gezamenlijke elftalfoto gemaakt en begon de tweede helft al tien minuten later dan de bedoeling was. Maar het weer was goed, en iedereen had er zin in. Bovendien was Werner Schaaphok als eerste Ajacied aanwezig om te’scouten’ bij de andere Ajacieden. Dit stimuleerde de veteranen alleen maar meer en maakte in de tweede helft korte metten met de tegenstander. Achtereenvolgens Rob Vrolijk, Marcel Ravenstein en wederom Johan van Wort bepaalden de eindstand op 1-5. Ietwat geflatteerd, maar niemand liet zijn of haar humeur erdoor beïnvloeden. In de feesttent langs het veld vloeide de drank ruim en was er sprake van een gezellige sfeer. ‘Typisch voor SVIJ’, zo kregen we geregeld te horen.

Inmiddels was ook duidelijk geworden dat Lucky Ajax met de sterkst mogelijke opstelling naar IJmuiden was gekomen. Namen als Ronald Koeman, Rob Witschge, Brian Roy en John van ’t Schip hadden we al een tijdje niet meer op de spelerslijst van Lucky Ajax gezien. Ze waren allemaal wel in IJmuiden. Tot genoegen van de organisatie…

Aangezien de wedstrijd van de veteranen pas om 14.55 uur was afgelopen, werkten de Lucky Ajacieden op een ander veld het begin van de warming up af. Enigszins verlaat begon dus uiteindelijk de tweede wedstrijd. Nadat er bij de veteranen ongeveer 500 toeschouwers aanwezig waren, liep dit aantal op tot ongeveer 1500 tijdens de tweede wedstrijd. Bij de aftrap stond er nog een rij bij de kassa, zodat we konden concluderen dat de namen van de aanwezigen als een lopend vuurtje door de kuststreek ging.

Voor de organisatie bleek het vrij lastig om het enthousiaste publiek op gepaste afstand van de krijtlijnen te houden. Veelvuldig werd vriendelijk doch dringend omgeroepen om ietsje naar achteren te gaan. Desondanks begon Lucky Ajax erg voortvarend aan de wedstrijd. Al na zes minuten spelen kwam Rob Witschge op de rand van het strafschopgebied alleen voor SVIJ-keeper Marco de Vroome. Een lob op maat in de lange hoek was voor Rob voldoende om de aanwezigen al in een vroeg stadium op de banken te krijgen: 0-1 voor de onzen. John Bosman (wie anders?) werd vanaf de flanken veelvuldig gevonden door enerzijds Brian Roy, en anderzijds John van ’t Schip. Drie minuten na de openingstreffer vond een voorzet van John van ’t Schip vanaf links het hoofd van John Bosman. Hij kopte de bal hard en zuiver in de verre hoek, zodat het binnen tien minuten al 2-0 voor de Ajacieden stond. En het publiek, overwegend zittend in het zonnetje of staand in de halfopen feesttent, genoot met volle teugen. Het leek een wedstrijd van dubbele cijfers te worden.

Fred Grim had vandaag aan het begin van de wedstrijd minder te doen dan vorige week. Of wilde hij zijn basisplaats wat beter proberen te verdedigen nadat Dennis Gerritsen vorige week een helft lang niet gepasseerd was? Wie zal het zeggen…? Lucky Ajax ging onverdroten door met scoren. John Bosman stelde zijn kandidatuur voor de Wisseltrofee door uit een corner van Rob Witschge de derde treffer te scoren. Het zondagelftal van SVIJ, dat alleen de eerste helft zou spelen, sloeg nu direct terug. Het was invaller Maurice Tijl die Fred Grim kansloos liet en de score direct een beter aanzien gaf: 1-3.

Vanaf de zijkant zagen de veteranen van de eerste wedstrijd hoe er in het laatste kwartier niet meer gescoord werd. Wel kreeg Lucky SVIJ voldoende mogelijkheden om mee te voetballen en wellicht nog dichterbij te komen. Voor zowel Brian Roy als John van ’t Schip was deze wedstrijd een test. Na een blessure probeerden zij vandaag te kijken ‘hoe het ging’… Getuige de wissels in de rust (Melgers en Wiggemansen voor Koeman en Swart) konden we aannemen dat beide heren hun rentree zonder kleerscheuren zouden doorkomen.

In het tweede bedrijf gaf Lucky SVIJ veel meer tegenstand. Nu stond het sterke zaterdagelftal van de jubilerende vereniging gretig op de jongens van Sjaak en Werner te wachten. Nadat beide elftallen elkaar in het begin van de tweede helft redelijk in evenwicht hielden, scoorde eerst John Bosman zijn derde treffer van de middag. Een voorzet van John van ’t Schip kwam tussen enkele SVIJ-verdedigers in. Bosman was er als eerste bij en scoorde a la Fred Grim in Anna Paulowna met een fantastische omhaal: 1-4. Pascal Maat maakte twee minuten later de tweede treffer voor Lucky SVIJ: 2-4. Het was opvallend om te zien hoeveel ruimte de aanvallers van Lucky SVIJ van de Ajacieden kregen.

Met Sjaak Swart fris gedoucht op de bank naast Werner Schaaphok, ging Lucky Ajax op zoek naar meer doelpunten. Gezien de namen van de Lucky Ajax-spelers hadden de toeschouwers een ruimere voorsprong van de gasten verwacht. Martin Wiggemansen, vandaag na zijn invalbeurt erg gedreven spelend, brak aan de linkerkant door en scoorde het vijfde doelpunt voor de Ajacieden: 2-5. Het spektakel van IJmuiden werd alleen maar mooier. Beide elftallen speelden vol op de aanval en zochten voortdurend naar een doelpunt. Wederom was het Pascal Maat die werd vrijgespeeld door zijn teamgenoten, en met een boogballetje de marge wederom verkleinde naar twee: 3-5.

Het slotakkoord was uiteindelijk voor de man, die later tot Man van de Wedstrijd werd gekozen, en de meest besproken speler was bij de ‘nababbel’ in de kantine van SVIJ na afloop van de wedstrijd; John Bosman. Door de nadrukkelijke aanwezigheid van met name Roy en Van ’t Schip kreeg Bosman alle ruimte om aan zijn zelfvertrouwen te werken. Zijn doelpunt, ongeveer tien minuten voor het einde, betekende een eindstand van 3-6. Negen doelpunten voor 1500 enthousiaste toeschouwers betekende een waar voetbalfestijn voor SVIJ. De aanwezige dweilband speelde al geruime tijd vrolijke muziek, en een optreden van een zanger aan het einde en na afloop van de wedstrijd vergrootte alleen maar de feestvreugde, Rob Witschge en Brian Roy bleven het langst op het veld om handtekeningen uit te delen. Het plezier bij alle toeschouwers was erg groot. We werden geregeld positief aangesproken op de aanwezigheid en houding van de Ajacieden. De punten voor de Wisseltrofee werden door SVIJ toegekend aan John Bosman (aanval), Brian Roy (middenveld) en Sonny Silooy (verdediging).

Na de wedstrijd was er voor alle spelers, bestuurders en overige organisatoren nog een fantastisch buffet georganiseerd. Ronald Koeman, Fred Grim en John Bosman waren toen al vertrokken. Nadat de problemen met de microfoon waren opgelost kon iedereen horen hoe Sjaak Swart het buffet opende. Het was gezellig druk in de kantine, en iedereen blikte met een tevreden gevoel terug op deze intensieve dag. Met de spelers van veteranen werd afgesproken dat we hun elftalfoto zouden opsturen. Verder legden we onder meer contact met Hannie Das, die we in april 2002 verwacht hadden bij de huldiging van het kampioensteam van Ivic in de Amsterdam Arena. Toen was hij er niet, vandaag als veteraan van Ajax wel.

Rond de klok van zeven uur begaven wij ons naar de parkeerplaats om de terugreis richting Amsterdam in te zetten. Maar we verlieten sportpark Zeewijk niet nadat we iedereen van de organiserende club hadden bedankt voor de geweldige organisatie, ontvangst en gastvrijheid. Het was zelfs voor ons een bijzondere dag in de tijd dat we Lucky Ajax actief volgen bij de wedstrijden die gespeeld worden in Nederland. Op naar twee wedstrijden binnen 24 uur: vrijdag 21 mei a.s. in Terborg, en zaterdag 22 mei a.s. in Middelburg. De laatste wedstrijden voor het zomerreces onder de voetballers van Lucky Ajax.

Veteranen SVIJ – Veteranen Ajax 1-5 (1-2)

Scoreverloop: 14. Johan van Wort 0-1, 20. Rob Vrolijk 0-2, 38. Fons Hilbers 1-2, 65. Rob Vrolijk 1-3, 70. Marcel Ravenstein 1-4, 85. Johan van Wort 1-5

Scheidsrechter: C. de Ruijter (1e helft), A. Blok (2e helft)

Toeschouwers: 500

Veteranen SVIJ:

1. Johan van Doorn, 2. Kees Keur, 3. Piet Brijker, 4. Jan van de Hagen, 5. Marcel Verdoes, 6. Ed Gastersleben, 7. Hans van Amersfoort, 8. Arend Eefting, 9. Johan van de Luyt, 10. Ger Moojen, 11.Rob Beets

Reserves: 12. Marcel Gouda, 13. Fons Hilbers, 15. Henk Kroon, 16. Mario Renswoude, 17. Richard Domiqes, 18. Arie Schalk, 19. Lou Post, 20. Martin van Leeuwen, Martin Ros, H. van Loenen

Trainer: Cees Martin

Veteranen Ajax:

1. Raymond van Damme, 2. Jan Buskermolen, 3. Johnny Jansen, 4. Hannie Das, 6. Rob Jonker, 7. Rob Been, 8. Rob Stol, 9. Rob Vrolijk, 10. Marcel Ravenstein, 11. Johan van Wort

Reserves: 13. Dik Wagterdonk, 14. Henk de Gier, 15. Chris van Eck, 16. Klaas Wybrandi

Trainers: Henk Buskermolen en Rob Been sr.

Lucky SVIJ – Lucky Ajax 3-6 (0-3)

Scoreverloop: 6. Rob Witschge 0-1, 9. John Bosman 0-2, 20. John Bosman 0-3, 21. Maurice Tijl 1-3, 47. John Bosman 1-4, 49. Pascal Maat 2-4, 58. Martin Wiggemansen 2-5, 60. Pascal Maat 3-5, 67. John Bosman 3-6

Scheidsrechter: T. Gruijters (eerste helft), J. van Loon (tweede helft)

Toeschouwers: 1.500

Lucky SVIJ:

Eerste helft (SVIJ zondag): 1. Marco de Vroome, 2. Sven Schelvis, 3. Maarten Huijer, 4. Dennis Tijl, 5. Nick Hollenberg, 6. Marcel Suijkerbuijk, 7. Jeffrey van der Haagen, 8. Danny Blokker, 9. Frank Schaap, 10. Thijs Hageman, 11. John Jansen

Reserves: 12. Maurice Tijl, 13. Michael van der Ree, 14. Raymond van der Ree, 15. Rene Hulsman

Trainer: Bert van Duijvenbode

Tweede helft (SVIJ zaterdag): 1. Patrick van Son, 2. Sander Vermeulen, 3. Dennis ‘t Hart, 4. Marco Hoogendoorn, 5. Hanning Kaale, 6. Ferry Levasier, 7. Jef Abrahamse, 8. Peter Moreels, 9. Erwin de Vries, 10. Remy Bakkernes, 11. Pascal Maat

Reserves: 12. Stevo van Loonen, 13. Dennis Visser, 14. Ronald de Haan, 15. Maarten Abrahamse

Trainer: Peter Barnilay