Zaterdag 15 augustus 2009

New Generation - Lucky Ajax 1-9 (1-2)
Nieuwegein, 16.30 uur

Tekst: Rodger Lahr/ Foto's: George Sweijen en Alex Hoekstra

Pas op het allerlaatste moment werd bekend dat Lucky Ajax ook in actie zou komen rondom het United Jeugd Cup-toernooi van 2009 in Nieuwegein. Oud-Ajacied Rob de Wit is één va de ambassadeurs van het toernooi, dus de link met Lucky Ajax was snel gelegd. Terwijl de vele D-jeugdteams, uit binnen- en buitenland, nog druk aan het spelen waren, druppelden vanaf pakweg 15.00 uur de spelers van Lucky Ajax binnen. Het was een stralende dag met tropische temperaturen; er was dus veel publiek die allen optimaal genoten van de voetbalsfeer en voor veel verdrijf in en rondom de kantine zorgden.

Bij Lucky Ajax vandaag weer enkele opvallende namen. Good-old Leo van Veen was in zijn geboortestreek weer van stal gehaald. Zijn respectabele leeftijd weerhoudt Leo er nog steeds niet van om mee te doen bij Lucky Ajax. Ook Frank Verlaat vertoeft nog enkele dagen in Nederland en deed op de valreep nog mee alvorens terug te keren naar zijn huis in Portugal. Meest opvallende naam bij Lucky Ajax was vandaag toch wel Dennis Bergkamp. De coach van Ajax D-elftal was toch aanwezig en trok vandaag meteen de kicksen aan. Lucky Ajax werd vandaag verder aangevuld met minder bekende namens als Nadré Gieling, Michael Schats en zag Peter van der Hengst terugkeren na een langdurige blessure.

Het aanvangstijdstip van 16.30 uur werd niet gehaald. Lucky Ajax begon om tien voor 5 aan het duel dat tweemaal 25 minuten zou gaan duren. Tegenstander van vandaag was gelegenheidselftal New Generation. 50 Nieuwegeinse jongeren krijgen ieder jaar de kans om te bewijzen dat ze meer in hun mars hebben dan ‘hangen’. Met behulp van rolmodellen krijgt deze groep een sport/leertraject aangeboden met als einddoel het spelen van de voetbalwedstrijd van je leven. Deze groep heet New Generation Nieuwegein of kortweg New-G.

Meteen nadat de bal ging rollen was duidelijk dat New G. zich duidelijk wilde gelden. Gretig en vol goede moed werd Lucky Ajax bestreden. Puur om techniek wist Lucky Ajax haar opponent meteen af te troeven. Vanaf de eerste balomwentelingen was duidelijk dat Dennis Bergkamp het publiek op en top zij gaan vermaken. Het gemak waarmee hij tijdens zijn eerste duels de tegenstander uitspeelde en acties maakte, was een genot voor het voetbaloog. In de vijfde minuut maakte Dennis wederom een mooie beweging, maar werd hardhandig gevloerd in het strafschopgebied. De strafschop werd feilloos benut door Bryan Roy: 0-1.

Deze snelle openingstreffer kreeg al snel een vervolg. Nog geen 100 seconden later bediende Dennis Bergkamp vanaf de rechterkant aanvaller Leo van Veen. Van Veen liet zien waarom hij met nummer 9 speelde en verdubbelde meteen de score. Een monsterscore werd verwacht, maar los van de vele mooie acties van Bergkamp en Roy, bleven meer doelpunten op dat moment nog uit. Halverwege de eerste helft kreeg de net teruggekeerde Peter van der Hengst last van een blessure en moest worden vervangen door de jarige Justin Swart. Swart had die ochtend als met zijn eigen team AFC een wedstrijd gespeeld, dus had al aardig wat minuten in de benen. Na een kwartier spelen kreeg New G verrassend genoeg enkele kansen. Eén van deze kansen, een vrije trap van Appie Loukili, werd benut zodat de ruststand 1-2 zou worden.

Na de korte pauze van 10 minuten liep Lucky Ajax snel uit. Ondanks het nieuwe elan in het team van New G, en het feit dat men met meer dan 11 veldspelers actief was, kon niet voorkomen worden dat Lucky Ajax snel uitliep richting de dubbele cijfers. Uit een corner van Dennis Bergkamp (weer hij) wist Frank Verlaat met een kopbal het derde doelpunt voor Lucky Ajax te scoren. Bij een scrimage in het strafschopgebied van New G wist de jarige Justin Swart zijn treffer net te missen. Gelukkig stond Leo van Veen naast hem en tilde de score naar 1-4. Weer een minuut later werd Danny Muller alleen op keeper Niel van de Scheur afgestuurd. Oog in oog met de keeper miste Muller niet: 1-5. Toen ook New G-verdediger Jasper de bal in eigen doel schoot, en de score op 1-6 kwam, hoopte iedereen dat de dubbele cijfers niet gehaald zouden worden. New G deed zo de best om er een echte wedstrijd van te maken...

Het mooiste doelpunt van de dag kwam van, hoe kan het ook anders, Dennis Bergkamp. Hij ging in de 17e minuut na rust alleen op keeper van de Scheur af en wist deze met een halve volley/ stiffie te verschalken. Nadat Leo van Veen uit een voorzet van Dennis Bergkamp voor 1-9 had gescoord, floot arbiter Dick Jol meteen af. Er waren op dat moment nog enkele minuten te spelen. Terwijl keeper Dennis Nederlof tijdens de penaltyshoot nog vol aan de bak moest, werd Dennis Bergkamp bedolven onder de fans. Hij zou na een korte douche de schitterende accommodatie verlaten met zijn zoon aan zijn zijde...

De meeste andere spelers bleven (door de hitte letterlijk en figuurlijk) nog even plakken en genoten nog van een broodjes- en warm buffet. Enkelen kletsten bij met onder meer Robbie de Wit en de tegenstanders van vandaag. Het was weer een ware happening geweest en alle spelers en toeschouwers waren op hun wenken bediend. Via deze weg willen wij de organisatie bedanken voor de gastvrijheid en goede organisatie. Met name dankzij Han Brugman en Rick van Midde zijn we geweldig ontvangen.

Scoreverloop: 5. Bryan Roy 0-1, 7. Leo van Veen 0-2, 15. Appie Loukili 1-2, 28. Frank Verlaat 1-3, 34. Leo van Veen 1-4, 35. Danny Muller 1-5, 38. Jasper (e.d.) 1-6, 39. Bryan Roy 1-7, 42. Dennis Bergkamp 1-8, 50. Leo van Veen 1-9

Scheidsrechter: Dick Jol

Toeschouwers: ca 1500