Vrijdag 10 augustus 2012

Oud Telstar - Lucky Ajax 3-5 (3-4)
Velsen, 17.30 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: J.K. Fotografie en GS Fotografie

In navolging van de openingswedstrijd van Lucky Ajax in april van dit jaar tegen Oud Feyenoord speelden we vandaag wederom tegen een elftal van oud-betaald-voetbalspelers. In het TATA Steel Stadion te Velsen-Zuid zou Lucky Ajax aantreden tegen Oud Telstar. Deze wedstrijd was het voortvloeisel van het Spieren voor Spieren-gala uit het voorjaar, waar Lucky Ajax als veilingitem was ingebracht. Chris van der Zwan van Swan Lake bracht het hoogste bod uit op de wedstrijd tegen Lucky Ajax, waarna de uitnodiging vanuit Velsen snel een feit was. Chris van der Zwan maakt deel uit van de RvC van Telstar, want de link met de oud-opleidingspartner van Ajax meteen verklaart. Deze wedstrijd werd gespeeld voorafgaande aan de eerste thuiswedstrijd van Telstar tegen Helmond Sport.

Toen we ons pakweg een uur vóór de wedstrijd meldde bij het stadion, was het contrast met onze Amsterdam Arena erg groot. Gratis parkeren op pakweg 50 meter van de hoofdingang en bij de hoofdingang was er niemand die ons fouilleerde of als crimineel bejegende. We konden gewoon doorlopen en werden bijkans op handen gedragen naar de kleedkamers waar Lucky Ajax en Oud Telstar zich voorbereidden op de wedstrijd. Deze kleedkamers lagen achter de staantribune die achter één van beide doelen was geposteerd. De kleedkamers in het stadion zelf waren gereserveerd voor Telstar en Helmond Sport, want de burgemeester van laatstgenoemde club wilde niet dat zijn spelers als varkens behandeld zouden worden...

Een klein half uur voordat de wedstrijd begon, meldden beide elftallen zich op de perfecte grasmat voor de warming up. Bij Lucky Ajax waren enkele spelers nog onderweg, zoals Bryan Roy, Michel Kreek en Brian Tevreden. De warming up van beide teams bestond naast het losmaken van de spieren ook voor een weerzien tussen veel oude bekenden. Vanuit het verleden is er altijd een goede band geweest tussen Telstar en Ajax. Bij Oud Telstar speelden met René Panhuis, Walter Smak en Brian Tevreden enkele oud-Ajacieden. Verder was de naam van Justin Stuy een opvallende, de zoon van oud-Ajax-keeper Heinz Stuy.

Om half zes begon Lucky Ajax helaas met slechts 10 spelers aan dit bijzondere duel. Mede daardoor mocht Oud Telstar-speler Ron Pos in de eerste helft meedoen bij Lucky Ajax. In de loop van de eerste helft arriveerden Michel Kreek en Brian Tevreden bij het stadion. Bryan Roy zouden we vandaag niet meer zien. Lucky Ajax begon het duel overigens voortvarend. Yannis Anastasiou vierde zijn terugkeer met enkele doeltreffende acties. Al na 5 minuten kwam Anastasiou via de linkerflank het strafschopgebied van Oud Telstar binnen en wist met een knap geplaatst schot in de rechter benedenhoek de Amsterdammers op 1-0 te zetten. Voorin bleef Lucky Ajax ook na de snelle openingstreffer zeer dreigend. De razendsnelle Wamberto en Glenn Helder wisten keer op keer een overtalsituatie te creëren. Na 10 minuten werd wederom Yannis Anastasiou in stelling gebracht, ditmaal vanaf de rechterkant. Nu wist Yannis de bal in de verre linkerhoek te schieten, buiten bereik van keeper Dick Trock: 0-2 voor Lucky Ajax. Toen balverlies in de verdediging van Oud Telstar een volgende aanval van Lucky Ajax inleidde en Glenn Helder nog binnen 12 minuten voor het derde doelpunt zorgde, werd bij de thuisclub voor dubbele cijfers gevreesd.

Toch kantelde de wedstrijd in de loop van de eerste helft. Oud Telstar kreeg meer balbezit en werd wellicht deels geholpen doordat het thuispubliek steeds meer binnendruppelde in het stadion. Marcel Munk wist met een snoeihard schot van dichtbij Fred Grim te passeren en de eer voor Oud Telstar te redden. Althans, zo werd de treffer van Munk in ontvangst genomen. Verrassend genoeg kreeg dit een razendsnel vervolg, want binnen drie minuten na de aansluitingstreffer lag de gelijkmaker al in het net. Ron van Es (kopbal) en Richard Plug wisten de stand nog vóór de rust gelijk te trekken. De gelijkmaker was overigens wel een opvallende, want de assistent-scheidsrechter vlagde eerst voor duidelijk buitenspel, maar deed enkele tellen later de vlag weer omlaag. Consternatie en onvrede bij de spelers van Lucky Ajax! Gelukkig wist Lucky Ajax zich snel te herpakken. Een voorzet van Wamberto werd door (alweer) Yannis Anastasiou in het net gekopt: 3-4 zou de ruststand worden.

Tijdens de tweede helft kwamen de spelers van Telstar 1 langs het veld kijken naar de verrichtingen van hun voorgangers in Velsen. Deze spelers zagen dat Lucky Ajax voortvarend uit de startblokken schoot. Wamberto wist een voorzet van Kiki Musampa vanaf recht met een sublieme hakbal om te dopen tot de vijfde treffer van Lucky Ajax. In het vervolg van de tweede helft waren er leuke (maar sportieve) duels te zien, maar zou er niet meer gescoord worden. Vanaf de zijkant zag leider Werner Schaaphok, tezamen met verzorger Arjen de Haan toe hoe de 5-3-overwinning binnen werd gehaald.

Na afloop genoten we langs de eretribune van een drankje en een heerlijk buffet. Een deel van de spelers bleef nog kijken naar de wedstrijd Telstar - Helmond Sport. Wij willen Chris van der Zwan en de organisatie van Telstar enorm bedanken voor de gastvrijheid en de goede organisatie rondom deze wedstrijd. Natuurlijk wensen wij Telstar veel succes toe in het nieuwe seizoen in de Jupiler League.

Scoreverloop: 5. Yannis Anastasiou 0-1, 10. Yannis Anastasiou 0-2, 12. Glenn Helder 0-3, 22. Marcel Munk 1-3, 23. Ron van Es 2-3, 25. Richard Plug 3-3, 27. Yannis Anastasiou 3-4, 37. Wamberto 3-5

Scheidsrechter: Dennis Gouda
Assistent-scheidsrechters: Wesley van Huffel en Egbert Rotscheid

Toeschouwers: ca 500

Oud Telstar:

1e helft: 1. Dick Trock, 4. René Panhuis, 5. Brian Tevreden, 6. Fred Bisschot, 13. Walter Smak, 14. Edwin Otte, Justin Stuy, Erwin van der Lugt, 9. Marcel Munk, 12. Sergio Ommel, Richard Plug

2e helft: 24. Stefan Teeken, 2. Dennis van Baekel, 3. Peter Botvliet, 15. Stanley Brouwer, 11. René Aubrun, 10. Ron van Es, 16. Marcel Verdikt, Arthur Wildschut

Begeleiding: Cees Glas, Jan Spierenburg, Han de Haan, Bert van Duijvenbode, Mink Verbaan en Jeroen Schoonakker