Zaterdag 14 mei 2005

Oud WSC– Lucky Ajax 2-6 (1-4)

Waalwijk, 19.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Ronny van der Heyden

Op deze mooie zaterdagavond mocht de redactie van Ajax-homepage 'De Goeie Ouwe Tijd.nl' getuige zijn van het 100-jarig bestaan van WSC uit Waalwijk. Om deze mijlpaal luister bij te zetten was een groots festiviteitenprogramma opgezet. Belangrijk onderdeel hiervan was de wedstrijd tussen Lucky Ajax en een soort ‘DreamTeam' van WSC'ers. Helden uit heden en verleden, waren opgetrommeld om een zo sterk mogelijk team voor de Waalwijkers op de been te kunnen brengen.

Onder het oog van ongeveer 1000 toeschouwers en onder de rook van het RKC-stadion begon stadionspeaker Clemens van Bracht, een half uur voor de wedstrijd met het aankondigen van beide elftallen. Clemens van Bracht die overigens deel uitmaakt van de illustere ‘Deurzakkers'. Terwijl beide elftallen met de warming-up bezig waren werd van elke Ajacied kort wat achtergrond informatie over zijn loopbaan naar voren gebracht. Vlak voor aanvang was er natuurlijk tijd voor de gebruikelijke elftalfoto's. Maar niet voordat de voorzitter Ton Elings van WSC een woord van welkom had gedaan en de plaatselijke helden nogmaals in het zonnetje had gezet. Daarnaast werd door oud-spelers van WSC een cheque aangeboden aan de club, ten behoeve van een nieuwe geluidsinstallatie.

Iets later dan gepland, rond 19:05 werd de aftrap gedaan door Miss Lucky Ajax, Andrea. Overigens was Dennis Gerritsen al rond 13:30 op het complex. Toen echter bleek dat de aftrap pas uren later zou plaatsvinden verliet hij Waalwijk weer om later samen met zijn ploeggenoten terug te keren. Opvallende namen bij Ajax waren onder anderen Hans Werdekker, die nog in Waalwijk bij RKC heeft gevoetbald en Stanley Menzo die voor deze gelegenheid als rechtsback was opgesteld. Misschien dat hij een beetje moest wennen aan zijn ongebruikelijke positie maar in het begin van de wedstrijd had hij zijn handen vol aan Ton Busker van Oud WSC. In de 5e minuut was Busker Menzo te snel af en verstuurde hij een mooie voorzet richting het zestienmetergebied. De inkomende Ronald Janssen was precies op tijd om de pass tot doelpunt te promoveren. Wederom een achterstand voor Lucky Ajax evenals eerder deze week in Badhoevedorp tegen Pancratius! Ajax liet zich echter niet van de wijs brengen en met name Gerritsen en Van Vossen konden elkaar goed vinden. Deze twee zorgden voor voortdurend gevaar in de achterhoede van WSC. In de 10e minuut anticipeerde Gerritsen goed op een steekpass van Van Vossen en schoot hij de 1-1 binnen. Dat ook Lucky Ajax zeker niet alleen voor de gezelligheid was gekomen bleek wel uit de wijze waarop Sjaak Swart, Peter van Vossen en ook Tahamata een aantal keren in protest gingen tegen de arbitrage.

Het duurde wederom vijf minuten voordat Lucky Ajax op voorsprong kwam. Nu was het Peter van Vossen, die opnieuw tot de uitblinkers behoorde, die zelf met een actie de stand op 1-2 bracht. Lucky Ajax werd sterker naarmate de eerste helft vorderde. Gerrie Mühren leverde vanaf links een prima voorzet af, de kopbal van Leo van Veen werd onschadelijk gemaakt door doelman Van Hulten. Even later in de 20e minuut, terwijl Miss Lucky Ajax handtekeningen uitdeelde aan belangstellenden, was Van Vossen dicht bij de 1-3. Zijn schot werd echter van richting veranderd en verdween net naast het doel.

In de 28e minuut was het dan raak. Met een prachtige goal, niet verrassend de mooiste van de avond, was het opnieuw Van Vossen die scoorde. Geheel op eigen kracht omspeelde hij een aantal WSC-verdedigers alvorens hij ook de doelman kansloos liet. Een minuut later was ook Leo van Veen dicht bij zijn treffer. Van net buiten het strafschopgebied mikte hij de bal echter op de paal. Waar een deel van de toeschouwers zich reeds richting de bar had begeven om in de rust een consumptie te nuttigen, scoorde Peter van Vossen op de valreep nog de 1-4. Een onvervalste hattrick dus, zoals speaker Van Bracht terecht omriep.

In de rust mocht Miss Lucky Ajax de trekking en de prijsuitreiking van de loterij verrichten. Iets wat inmiddels een aardige traditie lijkt te gaan worden! In de tweede helft trad WSC aan met een ‘ nieuwe' basisopstelling. Werner Schaaphok van Lucky Ajax had besloten om nu Danny Muller, Martin Wiggemansen en Eef Melgers in te brengen. Dit ten koste van Hannie Das, Peter van der Hengst en Leo van Veen.

De tweede helft bleef betrekkelijk lang zonder doelpunten wat echter niet betekende dat er geen kansen waren! In de 43e minuut was Peter van der Ven dichtbij 2-4 maar zijn volley werd gered door Zwinkels. Twee minuten later aan de andere kant was het Danny Muller met een kans maar zijn kopbal ging voorlangs. Wederom twee minuten later speelde Van Vossen zich knap vrij. Zelf schieten was een optie maar hij legde de bal breed op Muller die dacht te scoren. Dacht te scoren want de grensrechter constateerde dat hij in buitenspelpositie de bal ontving zodat dit feestje geen doorgang had.

Binnen 4 minuten kreeg WSC toen twee grote kansen. Bij de eerste kans werd de bal hoog over geschoten. Even later werd de bal vanaf rechts prima breed gelegd. Keeper Zwinkels was al uit positie en kansloos. Twee WSC-ers konden echter gezamenlijk de bal niet onder controle krijgen en in het lege doel schieten. Zij moesten jammerlijk toezien hoe Lucky Ajax kon uitverdedigen. In de 58e minuut was het opnieuw het duo Gerritsen/Van Vossen dat de score opvoerde. Wederom stond Van Vossen aan de basis met een steekpass, nu rondde Gerritsen af met een laag hard schot in de hoek. Het publiek maalde niet om de achterstand van de thuisploeg en er werd zelfs Bengaals Vuurwerk afgestoken. “Wilt u geen vuurwerk afsteken, dit in verband met boetes van de UEFA”, riep speaker Clemens van Bracht nog om, maar de oproep had weinig effect.

Peter van Vossen scoorde na opnieuw een mooie actie zijn vierde van de avond, en de zesde voor Lucky Ajax. De score had nog hoger op kunnen lopen want in de slotfase wisten zowel Gerritsen als Van Vossen oog in oog met doelman Mutsaers niet te scoren. Het laatste doelpunt was zelfs nog voor de thuisploeg. Peter van der Ven versloeg in de 68e minuut Zwinkels en bepaalde de einduitslag op 2-6.

Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Ven was voor de spelers het sein om de kleedkamers op te zoeken en voor het aanwezige publiek om het veld op te rennen. De gebruikelijke taferelen speelden zich af waarbij de Ajacieden veelvuldig werd gevraagd om hun handtekening te zetten of op de foto te gaan met supporters. Na afloop bleef het nog lange tijd gezellig in de drukke feesttent waar een heerlijk buffet stond te wachten en de DJ met zijn muziek voor een gezellige sfeer zorgde. Wij willen alle betrokkenen van WSC van harte bedanken voor hun inspanning en hun gastvrijheid en hun medewerking.

Scoreverloop : 5. Ronald Janssen 1-0, 10. Dennis Gerritsen 1-1, 15. Peter van Vossen 1-2, 28. Peter van Vossen 1-3, 33. Peter van Vossen 1-4, 58. Dennis Gerritsen 1-5, 63. Peter van Vossen 1-6, 68. Peter van der Ven 2-6

Scheidsrechter: Jan Klerkx

Assistent Scheidsrechters: Sjef van Bladel en Koos Viguurs

Toeschouwers: circa 1.000

Oud WSC:

Eerste helft: 1. Arie van Hulten, 2. René van Bladel, 3. Jac van Enkhuizen, 4. Winfried Peldmans, 5. Hans van Bladel, 6. Rob van Es, 7. Piet Langermans, 8. Wim Snels, 9. John van Drunen, 10. Ton Busker, 11. Ronald Janssen

Reserves: Johan van Ballekom, Marcel Buijs, Jaco van Sluys

Tweede helft: 1. Piet Mutsaers, 2. Bert van de Gouw, 3. Martijn van Bracht, 4. Anton van Dongen, 5. André de Klein, 6. William van Esdonk, 7. Ruud Vrinten, 8. Erik Klerkx, 9. Patrick Appels, 10. Peter van der Ven, 11. Roel van der Griendt

Reserves: Tim Vessers, Jan Adriaansen, Jan van Laarhoven

Geblesseerd: Vincent Bergmans, Michel Twellings, Werner Claassen
Afwezig: Ruud Stokwiebler, Marc van Alphen, Marcel Laan, Eric van de Leur

Coach: Hans Leenaarts, Max Blijlevens
Verzorger: Piet van der Ven