Zaterdag 5 mei 2007

Purmerstein Combinatie - Lucky Ajax 4-2 (3-1)
Purmerend, 14.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Kees van Haastregt

Op deze zonovergoten dag toog de karavaan van Lucky Ajax richting Purmerend waar het 100-jarige Purmerstein de derde tegenstander van dit seizoen was voor de Ajacieden. Even na half 2 arriveerden de eerste Ajacieden, te weten Sjaak Swart en Werner Schaaphok, bijna tegelijk met de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl die op zijn beurt weer werd gevolgd door Dennis Gerritsen. Voordat we het terrein van Purmerstein betraden, zochten we alvast telefonisch contact met onze contactpersoon Ernesto de Grave die liet weten dat we boven in de ontvangstruimte verwelkomd zouden worden. Even zagen we ons voor een kleine hindernis gesteld, aangezien de kinderwagen die we bij ons hadden voor het jongste redactielid, ook via de trap omhoog moest. Gelukkig was Dennis Gerritsen besluitvaardig en met zijn hulp was de klus snel geklaard. In de bestuurskamer werden we meteen hartelijk ontvangen en konden we kennismaken met de delegatie van de thuisclub en zagen we meteen waar na afloop van de wedstrijd het buffet plaats zou vinden. Ondertussen werd er al gezorgd voor drinken, het zou ons op deze warme middag aan niets zou ontbreken.

Diegenen die vroeg waren, kwamen nog wel naar de bestuurskamer, maar de Ajacieden die later arriveerden kozen er voor om zich rechtstreeks naar kleedkamer 11 te begeven. Ook Sjaak Swart was daar inmiddels en hij zat vol ongeloof te kijken naar de lange lijst met afzeggingen die hij in zijn hand had. Op hetzelfde moment vroeg verzorger Wolther Kooistra zich af waar de behandeltafel, toch een onmisbaar attribuut in de kleedkamer, was gebleven. Een kleine onvolkomenheid die overigens snel werd opgelost door de organisatie zodat achtereenvolgens Sjaak Swart, Gerrie Mühren en Bryan Roy plaats konden nemen. Inmiddels werd wel duidelijk dat Lucky Ajax ondanks de vele afwezigen toch een zeer representatief en leuk elftal op de been zou kunnen brengen. Opvallende namen, wellicht nog niet zo bekend bij het grote publiek, waren onder anderen John Nieuwenhuizen, doelman van De Kennemers, en Mustapha El Khabir, talent van jong Ajax. Verder ging veel aandacht uit naar Wim Jonk en Bryan Roy die zeker niet voor het eerst maar ook lang niet altijd voor Lucky Ajax uitkomen.

Met een vertraging van een paar minuten begonnen we aan de wedstrijd. Dit had alles te maken met de elftalfoto’s die genomen moesten worden maar ook met de drukte rondom het veld, waar de Ajacieden zich tussen de fans een weg moesten banen richting het hoofdveld. Vanuit de dug-out aangemoedigd door onder anderen de kinderen van Keje Molenaar en John Nieuwenhuizen begonnen Lucky Ajax en Purmerstein aan hun wedstrijd.
De eerste kansen waren voor Lucky Ajax dat goed uit de startblokken kwam. El Khabir gat een voorzet op Dennis Gerritsen maar zijn schot ging via de doelman naast. Uit de daaropvolgende corner kon Dick Schoenaker inkoppen, zijn inzet werd echter van de lijn gehaald. Ook de thuisploeg kreeg echter zijn kansen. De aanval, vanaf de rechterkant opgezet door Astrando Noten werd bijna afgerond door Marco Palm. Zijn schot belandde echter op de buitenkant van de paal. Na tien minuten kwam Lucky Ajax op voorsprong. Wim Jonk bemoeide zich met de aanval en werd na een combinatie met El Khabir vrijgespeeld. Met een goed schot vanaf zijn linkervoet zette hij zijn ploeg op voorsprong. Direct daarop leek Purmerstein gelijk te maken. Patrick Zwartjes zette de verdediging van Lucky Ajax op het verkeerde been maar oog in oog met de doelman kwam deze laatste als winnaar uit de strijd. In de 15e minuut viel dan toch de gelijkmaker, het was Nico Gommers die met een puntertje de 1-1 liet aantekenen. Kort daarna kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong door een kopbal van Patrick Onsia. Althans, zo leek het, de scheidsrechter had een overtreding geconstateerd en annuleerde de treffer. De beste kansen waren in deze fase toch wel voor Purmerstein. Astrando Noten was dichtbij een goal maar zijn kopbal raakte slechts de lat. Aan de andere kant was Peter van Vossen gevaarlijk maar hij vond de keeper op zijn weg. Bij zijn volgende actie speelde hij Dennis Gerritsen vrij maar ook die wist het net niet te vinden. Zes minuten voor rust kreeg de thuisploeg een hele grote kans. Michel Goldschmeding waande zich al voorbij de keeper en trachtte met de hak de bal over de doellijn te werken. Het was echter Keje Molenaar die dit voorkwam, ten koste van een corner. Achteraf gezien misschien vergeefse moeite want het was uit deze hoekschop dat diezelfde Goldschmeding alsnog raak kopte, 2-1! Voor rust werd het zelfs nog 3-1, Astrando Noten rondde een perfecte counter prima af, speelde de keeper uit en wist wel raad met het lege doel en de bal aan de voet.

Lucky Ajax begon aan de tweede helft met de intentie de wedstrijd snel weer spannend te maken. De thuisploeg wenste hier echter niet aan mee te werken. Na zes minuten miste nummer 16, Maurice van Straaten nog de kans op 4-1, maar twee minuten later was het wel raak. Het was opnieuw Nico Gommers die met een kopbal de vierde treffer voor zijn ploeg liet aantekenen. In de fase die volgde kreeg Purmerstein legio kansen om de score op te voeren en het was voor een groot deel te danken aan doelman Nieuwenhuizen dat dit niet lukte. In de 21e minuut na rust verkleinde Ajax de achterstand dan toch. Peter van Vossen scoorde uit een individuele actie. De wedstrijd leek nog te kantelen toen Wim Jonk in de 30e minuut na rust een grote kans kreeg, nu was het echter de doelman van Purmerstein die zijn ploeg op de been hield. In de laatste vijf minuten werd niet meer gescoord, zodat Lucky Ajax met een 4-2 nederlaag het hoofd moest buigen voor de gastheren. Bovenin het clubgebouw, waar we voor de wedstrijd al waren ontvangen, waren inmiddels de voorbereidingen getroffen voor het buffet. Terwijl de spelers zich nog aan het omkleden waren, werden verschillende, overheerlijke gerechten klaargezet. Het paste allemaal prima bij de gastvrijheid die we al de hele middag hadden ondervonden. We willen dan ook de gehele organisatie van Purmerstein, en zeker onze contactpersoon Ernesto de Grave hartelijk bedanken voor alle medewerking. Dankzij hen hebben wij ook deze wedstrijd weer van dichtbij kunnen volgen en verslaan.

Scoreverloop: 10. Wim Jonk 0-1, 15. Nico Gommers 1-1, 30. Michel Goldschmeding 2-1, 32. Astrando Noten 3-1, 43. Nico Gommers 4-1, 56. Peter van Vossen 4-2

Scheidsrechter: Peter Heesakkers
Assistent-scheidsrechters: Ignace Moras en Ronald Keizer

Toeschouwers: Circa 500