Woensdag 30 april 2003
Sportpark Excelsior te Nieuw Lekkerland
14.30 uur
Regioteam Allstars - Lucky Ajax 3-7 (1-4)

Koninginnedag stond de eerste uitwedstrijd van Lucky Ajax op het programma. Na de onverwachte, en geflatteerde 5-0-thuisnederlaag in januari tegen de technische staf van Ajax, waren de spelers van Sjaak Swart en Werner Schaaphok gebrand op revanche. Sportpark Excelsior in het Zuidhollandse Nieuw Lekkerland was het decor voor de traditionele Oranje-wedstrijd die een regioteam elk jaar tegen een bekende veteranenelftal speelt. Net als twee jaar geleden was Lucky Ajax dit jaar de grote publiekstrekker in de regio. Helaas zou het slechte weer een tegenvallende factor gaan spelen. In de ochtenduren trokken onweersbuien over grote delen van Zuid Holland en de organisatie moest vrezen voor een debacel en tegenvallende publieke belangstelling. Wij reisden vol goede moed af naar Zuid Holland en waren om 13.00 uur, ruim anderhalf uur vóór de aftrap, bij het voetbalveld. Bij de kaartverkoop was het nog vrij rustige en we zagen zowel shirtjes met ABN Amro als Stad Rotterdam Verzekeringen. Opvallend, maar wel voorspelbaar.
Nadat we ons bij de organisator hadden gemeld, kregen we heel gastvrij koffie aangeboden en legden wij uit dat we Lucky Ajax alle wedstrijden in Nederland gaan volgen.

Tevens vergaarden we informatie over de mogelijke opstellingen van beide elftallen. Van de organisatie kregen we te horen dat het regioteam zou bestaan uit oud-spelers van drie regionale verenigingen, te weten: Alblas, De Zwervers en v.v. Nieuw Lekkerland. Rondom het veld, waar normaal gesproken het zaterdagelftal van Nieuw Lekkerland haar wedstrijden in de 2e klasse F afwerkt, werd het steeds drukker toen bleek dat het toch droog zou blijven. Langzaam druppelden de Ajacieden van weleer binnen en de wedstrijd naderde. Vlak voor de wedstrijd maakten we kennis met de verslaggevers van de plaatselijke radiozender Klokradio; zij boden aan om het wedstrijdverslag voor ons op te nemen, zodat we fragmenten hiervan zouden kunnen gebruiken bij ons verslag op de site. Van dit aanbod maakten we natuurlijk graag gebruik. Om half drie begon de wedstrijd en mede op ons verzoek werd er nog een elftalfoto gemaakt bij de hoofdsponsor van v.v. Nieuw Lekkerland. Aan het einde van de warming up vond er nog iets bijzonders plaats met Fred Grim. Drie kleine jochies kwamen tijdens de warming up naar Fred toe en vroegen om een handtekening. Fred reageerde door te zeggen dat dit beter na afloop van de wedstrijd kon, want dan was er tijd genoeg. Binnen een minuut kwam er een blonde vrouw naar Fred met dezelfde vraag.

Toen Fred aan haar wel een handtekening gaf, en wij Fred met zijn selectiviteit confronteerden, zij hij dat hij toch net wilde stoppen met de warming up. En eerlijk is eerlijk: wij hadden in Fred's situatie precies hetzelfde gehandeld.... De wedstrijd begon en Lucky Ajax nam meteen het initiatief. Binnen 10 minuten had John Bosman de Rood-Witten op een 2-0 voorsprong gezet. Na drie minuten rondde Bosman een voorzet van Stanley Menzo af, luttele minuten later was het een voorzet van John van 't Schip van de andere kant, die wederom door Bosman werd afgerond. Na de tweede treffer knokte het regioteam zich terug in de wedstrijd. Een schot van Kees Koudstaal belandde in de 12e minuut op de paal naast Fred Grim. De aanvallende bedoelingen van het regioteam zorgde voor veel ruimte voor de Ajax-aanval. Dit resulteerde in doelpunten van John van 't Schip en Wilco van Buuren. Uit een voorzet van de ingevallen Danny Kuiper zorgde André Zijderveld voor de dikverdiende tegentreffer voor de thuisploeg.Na de eerste 35 minuten wisselde Werner Schaaphok één keer. Peter van der Hengst loste plaatsgenoot Dick Schoenaker af, en ging de verdediging van Lucky Ajax versterken. Het regioteam begon het tweede bedrijf beter dan het eerste. Ad Verhoeven verraste Fred Grim met een knal in de korte hoek, waar Fred een voorzet bij de tweede paal verwachte.Sjaak Swart reageerde geïrriteerd op deze snelle tegenvaller na de rust, en het regioteam bleef de betere ploeg. Ietwat tegen de verhouding in scoorde John Bosman, op aangeven van Rob Witschge, de vijfde treffer voor Lucky Ajax en de marge was weer drie. Het was de aanzet tot een fase waarin beide ploegen erg efficiënt met de kansen omgingen. Binnen drie minuten scoorden achtereenvolgens John van 't Schip, Bart Toom en Simon Tahamata, zodat uiteindelijk een 7-3-overwinning voor Lucky Ajax op het scorebord bleef staan.

Ondanks de conditionele achterstand van 'de onzen', die met name in de tweede helft duidelijk zichtbaar werd, konden de Ajacieden toch stand houden. Na het laatste fluitsignaal van de sterk leidende Lexmonder Martin Harskamp belaagden veel handtekeningenjagers de Ajacieden, zoals ze gewend waren in hun Ajax-tijd in De Meer en het Olympisch Stadion.Na de wedstrijd vroegen we enkele spelers om hun reactie over de eerste zege in het nieuwe kalenderjaar. Rob Witschge was van mening dat de conditionele gesteldheid nog wel wat beter kon, maar dat het pas de eerste wedstrijd van het seizoen was. Hij vond dat het een schitterende wedstrijd voor het publiek was geweest. John Bosman was het met hem eens, maar was bijzonder tevreden met zijn drie doelpunten. Dick Schoenaker merkte ook dat de conditie van het team nog niet optimaal was. Dick werd in de rust gewisseld en keek toe hoe Lucky Ajax na rust onder druk werd gezet door het regioteam. Toen we Dick confronteerden met de pass van Simon Tahamata in de eerste helft, die Dick niet kon halen, zei Dick dat hij Simon net had duidelijk gemaakt dat ie de bal niet moest geven. Dat Simon dit toch deed, zorgde voor wanhoop bij Dick, die exact 25 jaar geleden met zijn loopvermogen de motor van het Ajax-middenveld was. Tijdens de naborrel in de kantine van Lekkerland verklaarde Simon dat Dick gewoon iets harder moest lopen om de bal binnen te houden. De grijns die op hetzelfde moment op zijn Molukse gezicht verscheen, zei voor ons voldoende.

De organisatie was erg blij met de publieke belangstelling. Tijdens de wedstrijd waren er ongeveer 1500 toeschouwers aanwezig en er klonken alleen positieve en enthousiaste geluiden rondom het veld en bij de kleedkamers. De vele regenbuien hadden het veld niet zodoende aangetast dat spelen onmogelijk was geworden, dus kon met een goed gevoel worden teruggekeken op deze wedstrijd. De spelers van Lucky Ajax verzamelden zich na de wedstrijd in een ruimte van de sporthal die naast het voetbalveld lag. Wij mochten met de spelers mee en babbelden wat na met onder meer Sjaak Swart, Eef Melchers en Werner Schaaphok. Het werd door de spelers zichtbaar gewaardeerd dat de Ajax-supporters nog steeds geïnteresseerd zijn in het wel en wee van de idolen van weleer en vinden het leuk dat we Lucky Ajax bij alle wedstrijden zullen volgen. Na anderhalf uur namen we met 'tot volgende week' afscheid van de spelers, die nog volop aan het genieten waren van het goed georganiseerde buffet.

Wij willen het organisatiecomité, Klokradio en de spelers van Lucky Ajax bedanken voor hun medewerking. De eerste punten van het nieuwe jaar zijn binnen, op naar de volgende wedstrijd...

Scoreverloop: 3. John Bosman 0-1, 10. John Bosman 0-2, 17. John van 't Schip 0-3, 22. Wilco van Buuren 0-4, 26. André Zijderveld 1-4, 47. Ad Verhoeven 2-4, 55. John Bosman 2-5, 58. John van 't Schip 2-6, 59. Bart Toom 3-6, 61. Simon Tahamata 3-7

Scheidsrechter: Martin Harskamp (Lexmond)
Aantal toeschouwers: 1.500