Dinsdag 30 augustus 2005

RK EDO - Lucky Ajax 2-4 (1-3)

Avenhorn, 19.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Robert van de Stouwe

Voor de tweede maal binnen een week kwam Lucky Ajax in actie in de kop van Noord-Holland. Waar afgelopen vrijdag nog in Blokker gespeeld werd tegen de plaatselijke trots, was nu RKEDO uit Avenhorn de gastheer. Vanaf ongeveer een uur voor de wedstrijd druppelden de leden van de selectie van Lucky Ajax binnen. In Blokker was de ploeg niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen, het was dus even afwachten wie er vandaag zouden spelen. Eigenlijk was vrijdag al wel duidelijk dat Bryan Roy vandaag niet zou kunnen spelen. Gerrie Mühren en Sjaak Swart waren wel aanwezig maar het was onduidelijk of zij de hele wedstrijd in actie zouden kunnen komen. Inmiddels arriveerden ook Frans Derks, de vierde official van vandaag en scheidsrechter bij de penaltybokaal, en Johan Verhoeven, keeper van Volendam, die vandaag op doel zou staan bij het penaltyschieten in de rust. Tot grote vreugde van de organisatie kon men ook Ali B. vandaag verwelkomen. Op de website van de thuisclub was reeds melding gemaakt van het feit dat Ali B. recentelijk een aantal keren zijn opwachting had gemaakt bij Lucky Ajax. Dit was duidelijk te merken aan de vele fans die speciaal voor hem naar Sportpark De Krom waren gekomen. Zij zouden niet worden teleurgesteld! Bij een aantal spelers speelden het aanvangstijdstip en de afstand toch parten. Zo kwam Peter van Vossen pas na half 7 de parkeerplaats van het terrein opgereden, terwijl Simon Tahamata nog maar net op tijd was om nog in de basis te kunnen beginnen.

Om 19:10 was de aftrap van de wedstrijd die in overleg met de spelers 60 minuten zou duren in plaats van de gebruikelijke 70. Al na 7 minuten opende Ajax de score. Een diepe bal van Wilco van Buuren caramboleerde via een verdediger en de doelman voor de voeten van Peter van Vossen. Deze kon het buitenkansje niet laten liggen en schoot de 0-1 binnen. Het was opnieuw Peter van Vossen die 4 minuten later de score verdubbelde. Opnieuw kwam de pass van achteruit, deze keer schoot Van Vossen de bal beheerst langs de uit zijn doel gekomen keeper. Bijna waren we getuige van een onvervalste hattrick. Na een kwartier ontving Van Vossen de bal op links. Op de voor hem karakteristieke wijze kapte hij zich een weg naar binnen. Eenmaal vrij voor de keeper probeerde hij de bal over hem heen te stiften, maar de doelman wist redding te brengen.

In de 16 e minuut bracht de thuisclub de spanning terug in de wedstrijd. Met een prachtige knal in de kruising kon Matthijs van Langen de stand op 1-2 brengen. Na een minuut of twintig moesten we constateren dat Sjaak Swart helaas niet topfit was en hij zich dan ook moest laten vervangen. In de tweede helft zou hij naast Werner Schaaphok en Bennie Muller weer plaatsnemen op de bank. Dit uiterst kritisch coachende trio zou in het restant van de wedstrijd sturing geven aan de spelers in het veld. Peter van Vossen lijkt vooralsnog geen sturing nodig te hebben. In de 25e minuut brengt hij bijna de marge weer op twee. Na zichzelf vrijgespeeld te hebben kapt hij naar binnen, de bal verdwijnt echter jammerlijk over het doel en zelfs over het hek achter het doel. Het zal de organisatie er niet van kunnen weerhouden om hem te kiezen tot beste aanvaller van Lucky Ajax. Inmiddels blijken meer spelers op hun tandvlees te lopen, reden voor Sjaak Swart om Henk de Gier, die aanvankelijk niet in actie zou komen, opdracht te geven om zich in Ajax-tenue te hijsen. In de 28 e minuut valt bijna de gelijkmaker. Bij een aanval over rechts van RKEDO kan Ron Dijkstra de lage voorzet knap onderscheppen alvorens de thuisploeg tot een schot op doel kan komen. Enkele tellen later wordt het dan toch 1-3. Dirk Schoenaker, zoals de speaker hem noemt, loopt tegen de rebound van zijn eigen schot op, en scoort zijn doelpunt. Vlak voor rust krijgen de Avenhorners nog een uitgelezen mogelijkheid op 2-3. De aanvaller laat in vrijstaande positie de bal echter van zijn voet springen.

In de pauze wordt de strijd om de penaltybokaal gestreden. Leden van het G-elftal trachten onder het oog van Frans Derks, de bal achter Volendamdoelman Jeroen Verhoeven te schieten. Na de pauze draaide de avond zonder overdrijven eigenlijk nog maar om één man. Voor de rust was er rondom het veld nog wat scepsis te horen over de kwaliteiten van Ali B. “Kan hij eigenlijk wel voetballen, volgens mij niet hoor!”, vroegen mensen zich hardop af. Na vier minuten in de tweede helft gaf Ali B. zelf het antwoord. Het was Peter van Vossen die op links langs zijn man gleed en een gave voorzet afleverde bij de tweede paal. Ali B. was op het juiste moment op de juiste plek en kopte de bal in de verre hoek. Een schitterende wijze om zijn allereerste doelpunt in Lucky Ajax te maken en zo de stand op 1-4 te brengen! Het reeds enthousiaste publiek kon zich nu helemaal niet meer bedwingen. Het ‘Ali Ali' werd telkens weer gescandeerd wanneer hun favoriet aan de bal was. Met een paar prima acties aan de rechterkant liet Ali zien dat het zeker geen toeval was dat hij geselecteerd was door Sjaak Swart. Iets meer dan 10 minuten later scoorde hij zelfs bijna zijn tweede goal. Opnieuw ontving hij de bal van Peter van Vossen aan de linkerkant. Deze maal verdween het schot van B. naast het doel. Het laatste doelpunt van de avond was er weer één voor de thuisploeg. Uit een steekpass werd de linkeraanvaller van RKEDO vrijgespeeld. In vrije positie kon hij de bal voorzetten richting strafschopgebied waar Jeroen Plomp met een prachtige volley het publiek wederom in vervoering bracht. De man van de wedstrijd was echter zonder twijfel Ali B. Een minuut voor het einde werd hij dan ook door de speaker uitgeroepen tot man-of-the-match wat hem, behalve de eer, een kappersbon een boek over de 75-jarige geschiedenis van RKEDO opleverde. Vlak voor tijd kreeg hij nog een grote kans op 2-5 maar de doelman voorkwam dit. Het weerhield de supporters er niet van om na direct na het fluitsignaal massaal richting hun idool te rennen in hun jacht op handtekeningen en foto's. De taferelen die we eerder hadden meegemaakt in bijvoorbeeld Sexbierum herhaalden zich hier, maar dan veel groter in omvang. Geduldig en vriendelijk zoals we van hem gewend zijn was Ali B. zijn fans terwille. Het werd echter al snel duidelijk dat het aantal supporters te groot was om ter plekke tevreden te stellen.

“Ik ga nu naar de kleedkamer”, zei Ali B., “Ik vraag om pen en papier en ik beloof jullie dat ik 700 handtekeningen zal zetten die straks worden uitgedeeld. Dat beloof ik! De B. van Ali B. staat voor beloofd!”, riep hij uit. De redactie van deze website zou zorgdragen voor het uitdelen van de handtekeningen. En inderdaad, Ali B. hield woord. Terwijl fans tot aan de deuren van de catacomben stonden verzameld in afwachting van een handtekening, begon Ali B., na te zijn gedouched en omgekleed, aan een handtekeningensessie. Met bewonderenswaardig veel geduld en vol begrip voor zijn fans bleef hij boekje voor boekje vol zetten met zijn handtekening, welke door de redactie stuk voor stuk werden uitgedeeld aan de honderden fans die buiten stonden te wachten. “Tsja, ze hebben me ook gesteund tijdens de wedstrijd, dus ik doe het graag”, zei de vermoeide Ali B.

Terwijl al zijn medespelers de kleedkamer al hadden verlaten bleef Ali alleen achter. “Moet ik nog meer handtekeningen zetten?”, bood hij zelfs aan. Rond 21:00 konden we echter constateren dat hij inderdaad woord had gehouden, iedereen die de moeite had genomen om in de rij te staan heeft een handtekening kunnen krijgen van de man-of-the-match en rechtsbuiten van Lucky Ajax.

Na deze hectiek en unieke belevenis voor de redactieleden van de website, begaf Ali zich richting zijn auto en wij ons naar de kantine. In een gezellige sfeer konden wij napraten met alle betrokkenen en genieten van een overheerlijk buffet. Het deed ons deugd om ook Johnny Holshuijsen, eerste elftal speler van Ajax in 1980, hier te kunnen begroeten samen met zijn echtgenote. Al met al was het een geslaagde, maar zeer hectische avond. Wij willen de organisatie van harte bedanken voor hun medewerking en het feit dat zij ons de kans hebben gegeven om de wedstrijd van dichtbij te volgen.

Scoreverloop: 7. Peter van Vossen 0-1, 11. Peter van Vossen 0-2, 16.Matthijs van Langen 1-2, 28. Dick Schoenaker 1-3, 34. Ali B. 1-4, 58. Jeroen Plomp 2-4

Scheidsrechters: Ed Blank, André Blank, Leo Blank (elk fungeerde 20 minuten als scheidsrechter en 40 minuten als grensrechter)
Vierde official: Franks Derks

Toeschouwers: 1.100