Vrijdag 10 september 2004

Maastricht, 18.45 uur

RKHSV - Lucky Ajax 6-4 (3-3)

Tekst: Ron Claassen / Foto's: Rodger Lahr

Op vrijdag 10 september 2004 stond de verste reis van Lucky Ajax in 2004 op de planning. De Maastrichtse club RKHSV vierde dit jaar haar 60-jarig jubileum en had op enthousiaste wijze het elftal van Lucky Ajax uitgenodigd. De organisatie had er alles aan gedaan om zich zo goed mogelijk te profileren in de aanloop naar de wedstrijd. De contacten met Sjaak Swart en met de redactie van deze site waren zeer positief te noemen. Ook was men op 22 mei jl. naar Middelburg afgereisd om aldaar alvast te kunnen beoordelen hoe het eraan toe gaat bij een wedstrijd van Lucky Ajax. Ook had met uitnodigingen verspreid die aan de spelers werden overhandigd.

Het is de bedoeling dat de spelers van Lucky Ajax zich om 13.30 uur verzamelen op het parkeerdek van de Amsterdam Arena, en in één bus naar Zuid Limburg vervoerd zouden worden. Echter, op de wedstrijddag zelf blijkt er een misverstand te zijn, waardoor de bus alsnog moet worden omgeruild voor een aantal personenauto’s. Zo togen onder meer Danny Muller, Dick Schoenaker, Sjaak Swart, Gerrie Muhren, Keje Molenaar, André Gieling, Ron Dijkstra en Yasine Abdellaoui door het filegeweld heen richting Maastricht, en zouden Barry Hulshoff, do phof, Dennis Gerritsen en Richard Witschge op eigen gelegenheid die kant opreizen. Doordat van een groot aantal jeugdelftallen een fotosessie zou worden gemaakt, en deze pas om kwart voor vijf in de middag zou plaatsvinden, moesten Bryan Roy, Martin Wiggemansen, Sonny Silooy, Peter van der Hengst en Simon Tahamata helaas verstek laten gaan bij deze wedstrijd. John van den Brom en Fred Grim speelden in de middaguren een vriendschappelijk duel in Apeldoorn tegen AGOVV, zodat het voor Sjaak en Werner ongewild puzzelen was om een representatief elftal op de been te krijgen.

Om elkaar te treffen werd de afspraak gemaakt bij Hotel Residance bij Vinkenveen. Wij gingen met zijn vieren in de auto, met achter het stuur Dick Schoenaker, naast hem de coach Werner Schaaphok achterin keeper Ron Dijkstra en ondergetekende. Onderweg werden we op de hoogte gehouden vanr de snelwegbevindingen van Sjaak Swart. Op die manier konden we ook in de gaten houden waar de files zouden zijn. Die waren er ook op deze vrijdagmiddag. Via de routeplanner in de auto bij Dick Schoenaker werden we ook de goede kant opgestuurd, want dit stukje techniek praat gewoon met je om je de weg te wijzen. Onderweg kwamen we wel een paar files tegen maar het bleef allemaal nog wel rijden. Later op de middag werd het rondom Maastricht toch wel wat drukker. De tijd om rond vier uur bij Restaurant Navagne te komen werd door ons niet gehaald, maar een half uur later draaiden we dan toch bij het restaurant de parkeerplaats op. We werden opgevangen door leden van het organisatiecomité, onder leiding van de heer Houben. Alleen Dennis Gerritsen, Edo Ophof en Richard Witschge waren er nog niet. Zij zouden later direct naar het terrein van RKHSV komen. Na de kennismaking zijn we naar binnen gegaan alwaar een sportmaaltijd klaar stond. Deze bestond uit een aantal broodjes en een pan met gehaktballetjes. Vervolgens was er nog even tijd voor een fotosessie buiten bij het gebouw, en dan in een colonne van auto’s naar Heugem-Randwijck voor de wedstrijd tegen het 60 jarige RKHSV.

De jubilerende vereniging speelt momenteel in de vierde klasse, in de clubkleuren blauw en wit. Ze hebben vijf seniorenteams, één damesteam, 17 jeugdteams, twee G-teams en twee veteranenteams. Voor aanvang van de wedstrijd, die om 18.45 zou beginnen, trappen enkele spelers van Lcuky Ajax een balletje in met de spelers van het G-team. Alles wijst erop dat de enorme inzet van RKHSV zich terugvertaald in de belangstelling voor deze wedstrijd. In de voorverkoop waren de 1700 kaarten voor deze wedstrijd in mum van tijd uitverkocht. Tel daar de 300 overige toeschouwers en genodigden bij op, en we kunnen met 2100 man langs het veld spreken van de best bezochte wedstrijd van Lucky Ajax. We laten de wedstrijden in Terborg (Internationaal jeugdtoernooi) en de Arena (Open Dag) terecht als vergelijkingsmateriaal buiten beschouwing.

Op dat moment is het rondom de kleedkamer nog erg onrustig. Richard Witschge kan niet bereikt worden, en Edo Ophof zit nog op de zaak zodat hij zich alsnog afmeldt voor deze wedstrijd. Met tien aanwezige spelers voor Lucky Ajax kan niet aan deze wedstrijd begonnen worden. Sjaak is furieus, Werner steekt nog een sigaret op en dan komt Dennis Gerritsen met zijn sporttas langs het clubgebouw gelopen. De redder in nood! Dan worden de spelers één voor één voorgesteld en kan de wedstrijd alsnog op tijd en met 22 spelers beginnen. Het zou spannend worden hoe lang diverse spelers het zouden volhouden. Het was namelijk spitsuur op de massagetafel bij Wolter, want Keje, Danny, Dick, Sjaak, Gerrie en Dennis hadden allemaal last van hun lichaam na de zware belasting van de laatste weken. En wisselspelers waren er niet.

De wedstrijd begint in een rustig tempo. Het is dan ook wel erg warm in het veld. In de beginfase is een actie van Dennis Gerritsen; in het strafschopgebied wordt hij tegen het gras gewerkt. Het fluitje blijft uit en Ajax krijgt niet zijn verdiende penalty. Maar aan de andere kant mogen de aanvallers van RKHSV wel door als Ajax op buitenspel speelt. Zo is het wel heel makkelijk om te kunnen scoren; Borgions maakt in de 4e minuut de 1-0. ‘Deze speler stond zeker drie meter buitenspel’, merkten de verdedigers van Lucky Ajax terecht op.

De eerste corner voor Ajax levert nog niets op. Bij de volgende aanval van RKHSV gaat de vlag wel omhoog. Met een diepe bal wordt Dennis Gerritsen gelanceerd. Hij omspeelt de keeper en tikt de bal in het verlaten doel. Binnen 10 minuten staat het weer 1-1. Hierop volgt een voorzet van André Gieling naar Dick Schoenaker. Met een omhaal schiet hij de bal, maar de keeper pakt de bal. Foutje achterin bij Ajax, maar Ron blijft alert en pakt de bal. In de 24e minuut komt Ajax op 1-2 nadat Abdellaoui de bal vanaf de rand van het strafschopgebied schitterend in de winkelhaak schiet.

Twee minuten later komt RKHSV dan toch langszij doordat Mendes raak schiet: het staat 2-2. Kort hierna gaat een afstandsschot over het doel van Ron Dijkstra heen. Dassen neemt het doel van Ajax onder vuur maar Ron weet van geen wijken. In de 34e minuut mag RKHSV door als Ajax rekent op buitenspel. Scheidsrechter De Graaf fluit niet en zo komt de thuisclub eenvoudig op een 3-2 voorsprong. Doelpuntenmaker is wederom de opvallend spelende Mendes. Ook in deze situatie is Ajax niet blij met de beslissing van de grensrechter die niet reageerde, terwijl de aanvallers van RKHSV ruim vijf meter buitenspel stonden. Althans, als we de Lucky Ajax-spelers moeten geloven. Maar in de laatste seconden van de eerste helft krijgt Ajax een corner; Gieling zet voor en met een fraaie kopbal komt Abdalloui boven iedereen uit en zet de oud-Ajacieden weer op 3-3. Het doet de gemoederen niet sussen, want als de spelers aan de zijkant van het veld richting de kleedkamer lopen, zien we Sjaak Swart heftig foeteren op scheidsrechter De Graaf..

In de rust worden bij RKHSV enkele wissels ingebracht, Ajax wisselt ook: Barry Hulshoff verlaat het veld voor zijn zoon Brian Hulshoff. Na de thee krijgt Ajax twee corners maar zonder het gewenste resultaat. In de achtste minuut krijgt Abdellaoui het op zijn heupen en slingert zich door de defensie van RKHSV en schiet de stand naar 3-4. Aan de overkant stopt Ron stijlvol een inzet van RKHSV. Ajax krijgt het achterin druk maar weet de bal elke keer net op tijd weg te werken, om wat lucht te krijgen. De laatste linie van Lucky Ajax, maakt veel fouten en leidt geregeld balverlies. Echter, de kansen voor RKHSV worden keer op keer gemist. Ron lijkt uit te groeien tot Man van de Wedstrijd. Dan breekt de slotfase van de wedstrijd aan. Het is wederom Mendes die het net weet te vinden en schiet in de 53e minuut na rust de gelijkmaker binnen. Het doelpunt ontstond mede door een foutje in de achterhoede van Lucky Ajax.

Nu gaat het wel heel snel want RKHSV neemt enkele minuten later toch weer een verrassende voorsprong. De bal komt voor het Lucky Ajax-doel en Mendes neemt de bal meteen op de slof . Onhoudbaar vliegt de bal langs Ron tegen de touwen: 5-4 voor de Limburgers. Het is, zo kort voor tijd, een opvallende tussenstand, want los van de wedstrijden tegen de technische staf van Ajax bij de nieuwjaarswedstrijd, heeft Lucky Ajax nog geen wedstrijd op vreemde bodem verloren. De speaker van RKHSV had het wat betreft 2004 nog even op een rijtje gezet: 15 wedstrijden, eenmaal verlies (nieuwjaarswedstrijd), tweemaal gelijk en maar liefst twaalf overwinningen staan op de erelijst van Lucky Ajax in 2004.

Er rest Lucky Ajax nog slechts een klein kwartier om een lange terugreis met lege handen te voorkomen. Het is echter RKHSV die in balbezit blijft, en kansen blijft creëren. Vijf spelers kampen met pijntjes en kunnen duidelijk zichtbaar niet voluit de duels aangaan. Danny Muller, Gerrie Muhren, Keje Molenaar, Dennis Gerritsen en Dick Schoenaker hebben het zwaar te verduren tijdens de elfde wedstrijd in vijf weken tijd.

Bij een gevaarlijke uitval van RKHSV pakt Ron gelukkig op tijd de bal, een volgende Limburgse aanval gaat net voorlangs. Vijf minuten voor tijd wordt de wedstrijd definitief in het voordeel van RKHSV beslist. Een goed uitgespeelde aanval van RKHSV wordt door Dassen binnen geschoten: 6-4 voor RKHSV. Lucky Ajax gaat er nog eens voor. Een voorzet van Mühren gaat naar Schoenaker, maar zijn inzet gaat helaas naast. Een vrije trap voor RKHSV in de laatste seconden van de strijd wordt over gekopt. Dan fluit de scheidsrechter voor de laatste maal en de strijd is ten einde. Lucky Ajax heeft opvallend genoeg verloren, van een tegenstander die gezien het niveau (vierde klasse) normaliter te pakken moet zijn. Op de uitslag valt echter niets af te dingen. De jubilerende selectie van trainer Lacroix was vandaag de betere, fitter en snellere in alle duels. Lucky Ajax nam teveel risico’s door teveel op buitenspel te spelen, gaf teveel ruimte weg en kon het niet belopen. Na het laatste fluitsignaal stroomt het veld vol met handtekeningenjagers om hun gewenste krabbel te krijgen. Na een verdiende douche is er nog een gezellig samenzijn voor de spelers om een vorkje mee te prikken en tijdens een versnapering na te kletsen over deze enerverende wedstrijd. Het was door de organisatie voor alle aanwezigen bijzonder goed verzorgd en na verloop van tijd slokt het nachtleven de spelers op en gaat een ieder zijn eigen weg richting huis.

De punten voor de Lucky Ajax Wisseltrofee werden vandaag verstrekt door de twee jubilarissen van de 60-jarige vereniging. De punten werden toegekend aan: Keje Molenaar (achterhoede), Danny Muller (middenveld) en Dennis Gerritsen (aanval). Hiermee komt Dennis met nog twee wedstrijden te gaan alleen aan kop met vijf punten, terwijl Bryan Roy, Simon Tahamata, Gerrie Mühren en John Bosman met vier punten op de tweede plaats staan.

Helaas voor ons is deze wedstrijd verleden tijd. Wij hebben het contact met de organisatie, en in het bijzonder Frans Claessens, erg gewaardeerd en wensen hen dan ook veel plezier toe bij de resterende jubileumactiviteiten. Tevens hopen we voor RKHSV op een sportief succesvol verloop van de competitie in de vierde klasse.

Scoreverloop: 4. Dave Borgions 1-0, 8. Dennis Gerritsen 1-1, 24. Yasine Abdellaoui 1-2, 26. Matheas Mendes 2-2, 34. Matheas Mendes 3-2, 35. Yasine Abdellaoui 3-3, 43. Yasine Abdellaoui 3-4, 53. Matheas Mendes 4-4, 55. Matheas Mendes 5-4, 65. Koen Dassen 6-4

Scheidsrechter: Hennie de Graaf

Assistent-scheidsrechters: Ber Romans en Guido Soudant

Toeschouwers: 2.100