Zaterdag 16 augustus 2008

SC Erica - Lucky Ajax 7-1 (3-0)
Erica, 15.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: George Sweijen

Lucky Ajax speelt haar wedstrijden voornamelijk in Nederland en doet nagenoeg alle grote plaatsen en kleine dorpjes aan. Hiervoor moeten soms flink wat kilometers gereisd worden. Vandaag stond weer zo'n verre reis op het programma. Eén van de vele contacten van 'Ajax-scout' Jan Wardenburg had een wedstrijd tegen SC Erica opgeleverd, in het gelijknamige dorpje onder de rook van Emmen. In navolging van vv Jisp uit Jipsingbourtange (2006) en THEO uit 't Haantje (200&) reisden we ook in 2008 naar de woonongeving van Jan Wardenburg.

Even twijfelde voorzitter Henk Harms deze week of er een verzekering nodig was i.v.m. afgelasting door slecht weer. Duidelijk werd, dat dit niet nodig was. Bij aankomst in Erica, zo rond de klok vam kwart voor twee, was het zonovergoten. Alle meegenomen (regen-) jassen konden onaangeroerd blijven liggen. Vandaag was er weer een ouderwetse Lucky Ajax-wedstrijd in een zomerse ambiance. Bij SC Erica was het nog erg rustig; het publiek moest de weg naar het veld nog weten te vinden. In de speciaal opgezette feesttent werden we zeer gastvrij ontvangen door Jan Wardenburg en Henk Harms, en voorzien van een kop koffie met een broodje ham en kaas. Langzaam druppelden de spelers van Lucky Ajax binnen. In de loop van de week voorafgaande aan de wedstrijd werd alduidelijk dat de gevestigde orde vandaag niet in Erica zou zijn. Geen Frank en Ronald de Boer, geen Rob en Richard Witschge en ook geen Aron Winter, Bryan Roy en Michel Kreek. Simon Tahamata, Sjaak Swart en Dick Schoenaker waren de meest bekende gezichten vandaag, aangevuld met de tijdelijk in Nederland verblijvende Frank Verlaat. John van den Brom was ook weer aanwezig, zijn maatje Peter van Vossen stond wel op de spelerslijst maar kwam niet opdagen bij deze wesstrijd. Tot teleurstelling van o.a. Sjaak en Werner.

Pas tijdens de Open Dag van vorige week werd duidelijk dat we het vandaag gingen opnemen tegen een hooggeklasseerde eerste klasser, die vorig seizoen op een haar na de promotie naar de hoofdklasse miste. Sjaak Swart had deze week dus nog even telefonisch contact met Jan Wardenburg gehad met de vraag of de opponent toch niet 'vol gas' zou gaan spelen, om zo een déja vu met de wedstrijd tegen Blauw Geel in Veghel (7-0 nederlaag) te voorkomen. Sjaak nam uit conditioneel oogpunt enkele jonge en fitte spelers mee voor de overgebleven plaatsen in het team. Zo begonnen vandaag minder bekende namen als Kay Lerby, Lourens Bianchi en Lewis Gikas aan de warming up. Kort vóór drie uur waren alle spelers aanwezig. Beide elftallen kwamen, met 22 jeugdspelers aan de hand, het voetbalveld op. Onder hen ook Miss Lucky Ajax Silvia Geerts, die ruim 2,5 uur in de auto had moeten zitten om bij deze wedstrijd aanwezig te kunnen zijn.

Vanaf de eerste balomwenteling werd duidelijk dat Lucky Ajax vandaag eigenlijk geen kans had om te winnen. Simon Tahamata, onze sterspeler, had vandaag zijn dag niet echt. Zwervend op het veld en nog niet in bal bezit geweest, zag Simon toe hoe Jorik Beukers de ontvangende club al binnen drie minuten op voorsprong zette: 1-0. Maar Lucky Ajax gaf zich niet gewonnen. Met een centraal verdedigingsduo van Frank Verlaat en John van den Brom moest het achterin toch redelijk goed voor elkaar gebracht worden. Helaas werd de wedstrijd ook nog eens beïnvloed door arbitrale dwalingen. In de 17e minuut werd er een overtreding gemaakt door sc Erica. 'Wacht' zei de scheidsrechter. John van den Brom en Hannie Das bleven staan. SC Erica zetten de aanval echter toch door en aanvoerder Rob Doornbos scoorde de 2-0. De spelers van Lucky Ajax, die van arbiter Boekholt moesten 'wachten' gingen er vanuit dat dit doelpunt niet goedgekeurd zou worden. Toen dit echter wel gebeurde, werden de spelers furieus. Enkele minuten later was er licht contact tussen enkele spelers in het strafschopgebied van Lucky Ajax. De tuimeling die het gevolg was, werd beloond met een strafschop. Erwin Sikkes scoorde bedeesd 3-0, en nu werd de scheidsrechter nog meer belaagd. Zo erg zelfs, dat de scheidsrechter de wedstrijd even kort stillegde met het vriendelijke verzoek om de opmerkingen op de leiding te staken. Vol tegenzin en met een dikke achterstand werd verder gespeeld. Vanaf de tribunes werd de draak gestoken met Sjaak Swart, die met zijn 70 jaar vandaag helaas te weinig respect van het publiek kreeg. Een soortgelijke tuimeling in het strafschopgebied van Lucky Ajax werd kort vóór rust niet bestraft met een strafschop.

De tweede helft begon in de wetenschap dat het een wedstrijd van 14 tegen 11 was geworden. De scheidsrechter had het helemaal gedaan, want niet wegnam dat de tegenstander vandaag gewoon een klasse beter was, een betere conditie had en bij elke goal alles zo goed uitspeelde dat keeper Ron Dijkstra geen bal zou raken. Erwin Sikkes begon de tweede helft waarmee hij geëindigd was: scoren. De 4-0 werd hiermee een feit. In de veldbezetting van Lucky Ajax was duidelijk te zien dat ook de dragende spelers vandaag geen potten konden breken. Dennis Gerritsen en Simon Tahamata moesten zich vaak zo ver terug laten zakken, dat ze nagenoeg stonden mee te verdedigen. SC Erica kon af en toe door de verdediging heenlopen en wist via Jorik Beukers en Roy Jagt uit te lopen naar een 6-0 voorsprong. Pas toen Joel de Almeida tien minuten voor tijd de bal in eigen doel werkte, was die hatelijke nul van het elektronisch scorebord. De eer leek gered, maar vier minuten voor tijd gebeurde iets wat in feite al de gehele wedstrijd gebeurde. Duidelijk zichtbaar vanaf de dug out van Lucky Ajax gingen drie spelers van SC Erica in buitenspel alleen op Ron Dijkstra af. In drie tikkies werd de bal in het lege doel geschoten, een vertwijfelde Ajax-goalie achterlatend. Meteen belaagden Sjaak Swart, John van den Brom en Frank Verlaat de scheidsrechter en attendeerden hem er op om maar 'te stoppen met fluiten' en 'de wedstrijd te beëindigen'. De arbiter voelde de wedstrijd eigenlijk niet aan en 'beschermde' de spelers van Lucky Ajax niet in een wedstrijd die het zonder dwalingen van de arbiter ook wel had verloren. De opmerkingen na de zevende treffer van SC Erica werden de leidsman teveel en hij floot na 64 minuten en 13 seconden spelen voor het eindsignaal. Met een onbestendig gevoel vertrokken de spelers naar de kleedkamer.

Na de wedstrijd was er een perfecte derde helft georganiseerd door de evenementencommissie van SC Erica. In de tent kon eerst genoten worden van iets fris of een biertje, kort na half zes werd het buffet geopend door Sjaak Swart. Met het geluid van de smartlappen nabij de kantine op de achtergrond werd van het buffet genoten en met enkele sponsoren van SC Erica nagepraat over een bijzondere wedstrijd. Wij willen Henk Harms en de rest van SC Erica bedanken voor de gastvrijheid en de goed georganiseerde wedstrijd.

Scoreverloop: 3. Jorik Beukers 1-0, 17. Rob Doornbos 2-0, 21. Erwin Sikkes 3-0, 38. Erwin Sikkes 4-0, 56. Jorik Beukers 5-0, 57. Roy Jagt 6-0, 60. Joel de Almeida (e.d.) 6-1, 65. Gerben Rog 7-1

Scheidsrechter: Dhr. Boekholt
Assistent-scheidsrechters: De heren Van der Haak en Heinen

Toeschouwers: ca 1000