Zaterdag 23 mei 2009

sc Veluwezoom 4 - Lucky Ajax
Rozendaal, 17.00 uur

Teksten: Rodger Lahr en Roy Jadi / Foto's: Pieter Keuzekamp (PK), George Sweijen (GS) en Anna Petra Talsma (AP)

Na de zeer geslaagde openingswedstrijd van exact een week geleden, reisde een select gezelschap van Lucky Ajax-spelers af naar het Gelderse Velp. Op de grens van Velp en het nabij gelegen Roozendaal zou een wedstrijd gespeeld worden in het kader van de Stichting 'Doe Een Wens'. De wedstrijd zou gespeeld worden op het veld van SC Veluwezoom tegen het vierde elftal van deze vereniging, en de opbrengst zou geheel ten goede komen aan (hoe kan het ook anders) de eerder genoemde stichting. In tegenstelling tot vorige week in Egmond aan Zee was de publieke belangstelling deze keer aanzienlijk beter. Bijna 600 enthousiaste voetballiefhebbers werden mede door het goede weer naar het complex gelokt waar de oud-Ajacieden hun kunsten zouden tonen. Net als vorige week was knuffelmarokkaan Ali B. de meest opvallende naam aan de zijde van Lucky Ajax. Aangezien Simon Tahamata deze zaterdag afreisde naar zijn nieuwe voetballand Saudi-Arabië en Michel Kreek enigszins verlaat zou arriveren in Velp, trok Sjaak Swart een paar opvallende namen uit zijn hoge hoed. Justin Swart (zijn bloedeigen kleinzoon) en Kay Lerby hadden we al eens eerder in actie gezien.

Bij aankomst te SC Veluwezoom werden we enthousiast ontvangen door de organisatie. De eigen fotograaf had helaas afgezegd, dus men was uitermate blij dat we met meerdere fotografen de wedstrijd zouden gaan vastleggen. De spelers van Lucky Ajax werden in de bestuurskamer getrakteerd op een ontvangst met koffie en een kleine versnapering. Sjaak Swart was als één van de eerste aanwezig; hij was afgereids vanaf Terborg waar de A1 van Ajax dit weekend aan een groot internationaal jeugdvoetbaltoernooi zou deelnemen (en zou winnen). Langzaam maar zeker druppelden de spelers van Lucky Ajax winnen: Dick Schoenaker, Hannie Das, Gerrie Mühren en leider Werner Schaaphok. In de kleedkamer hadden zich ondertussen ook Danny Muller, Glenn Helder en Wamberto gemeld. Verzorger Wolther Kooistra was ondertussen al druk bezig om de meeste kuiten los te masseren voor twee keer 35 minuten. Althans, daar gingen we toen nog vanuit...

Enkele minuten vóór vijf uur kwamen de spelers van beide elftallen het veld op. Meest opvallende naam voor het plaatselijke publiek was toch wel Veluwezoom-keeper Jos Wenders, die door de onverwachtse afwezigheid van Stanley Menzo als gastspeler mocht keepen bij de oud-Ajacieden. Alle spelers betraden het veld met een roos in de hand, die zij na zich gepresenteerd te hebben mochten uitreiken aan een willekeurige toeschouwer langs de zijlijn. Direct daarna kon de wedstrijd netjes op tijd beginnen.

Van begin af aan leek het erop dat Lucky Ajax het een stuk moeilijker zou krijgen dan de vorige wedstrijd. Veluwezoom zette Lucky Ajax bij tijd en wijle vast en maakte een fitte indruk. Toch was het Lucky Ajax dat het meest dreigend werd. Wamberto en Justin Swart konden vanaf de vleugels de ruimte goed benutten maar nog geen goede voorzet afleveren. Na bijna een kwartier spelen kwam Lucky Ajax toch op achterstand. Een voorzet vanaf de linkerkant kwam in het vijfmetergebied van Lucky Ajax terecht. De verdedigers stonden verstijfd en goalie Jos Wenders kon onmogelijk voorkomen dat Rens Bohmer de thuisclub op een 1-0-voorsprong zette. De doelpuntenmaker had voor de wedstrijd nog zijn wond aan zijn ribbenkast laten zien, waardoor het lang onzeker was op hij uberhaupt in actie kon komen. Dat was ongetwijfeld de reden waarom de spelers in het paars zoveel plezier beleefden aan de onverwachte maar niet onverdiende 1-0-voorsprong.

Erg lang kon de thuisclub de voorsprong niet koesteren, want binnen vijf minuten was de stand weer gelijk. Smaakmaker Wamberto (wat mis Ajax 1 momenteel een balvaste speler die ook nog goede passeeracties in huis heeft) wist van dichtbij de bal voorbij de keeper te schieten: 1-1. Meteen daarna kwam Ali B. het veld in en was Lucky Ajax een dartelende vleugelspeler rijker/ Ali B., wellicht niet door iedereen gezien als een gewaardeerd voebalspeler, wist vandaag wederom een hoofdrol voor zich op te eisen. We hebben hem gevolgd en gezien dat hij ook zonder bal voortdurend aanspeelbaar en in beweging is. Zelfs met de bal maakt hij óf een goede actie óf speelt de bal loepzuiver naar een medespeler.

Enkele minuten vóór het verwachte rustsignaal explodeerde het duel op positieve wijze. Alex Bijsterveld wist Veluwezoom wederom op voorsprong te schieten en bracht een voorsprong halverweg ineens akelig dichtbij. Wederom wist Lucky Ajax extra gas te geven. Nu was het Glenn Helder die antwoordde met een zuiver schot en de stand binnen 100 seconden weer op 2-2 bracht. Dit leek de ruststand te worden, maar het arbitrale trio wist niet dat de wedstrijd tweemaal 35 minuten zou duren. Conditioneel zou je mogen verwachten dat Lucky Ajax op haar tandvlees de extra 10 minuten zou spelen, maar achteraf gezien legde het juist in deze fase een basis voor de ruime overwinning deze middag. Exact op het moment dat de spelers van Lucky Ajax verwachtten aan de thee te mogen, was een bevlieging van Wamberto genoeg om Lucky Ajax toch nog op voorsprong te zetten. Na 35 minuten spelen was de stand 2-3. Langs de zijlijn keken velen elkaar aan. Waarom werd er langer doorgespeeld. Op het veld leefde Lucky Ajax om onverklaarbare wijze op. Twee minuten na de voorsprong schoot Wamberto de roodwitten zelfs naar een 4-2 voorsprong. Inmiddels wisten de spelers van Lucky Ajax dat er wel degelijk 45 minuten gespeeld zou worden. Sjaak Swart overtrof zichzelf en maakte de eerste helft met veel moeite vol. De jeugdigen bij Lucky Ajax tilden de stand uiteindelijk naar een veilige zege, want met een geweldig afstandsschot van Ali B. van ruim 20 meter in de kruising zette de rapper Lucky Ajax acht minuten in de fictieve blessuretijd op 2-5. De grote hoeveelheid doelpunten in de slotfase van de eerste helft was de speaker van de thuisclub klaarblijkelijk ontgaan, gezien het feit dat men een 2-4 ruststand omriep aan de toeschouwers die vervolgens een optreden van een fanfare kregen voorgeschoteld.

Op het veld liep Sjaak Swart eerst driftig naar de scheidsrechters toen en vroeg zich geïrriteerd af waarom er 45 minuten gespeeld werd. Toen Sjaak doorhad dan men niet op de hoogte was van de gebruikelijke speelduur bij Lucky Ajax, kalmeerde Sjaak. Wel liet hij zich nog even ontvallen dat hij het 'lichamelijk wel degelijk gemerkt had'.

In de tweede helft zagen we Dick Schoenaker niet meer terug. Michel Kreek was in Velp gearriveerd en zou de tweede helft geheel in actie komen. Ali B. begon de tweede helft op de bank en zou, net als in het eerste bedrijf, als pinchhitter het verschil trachten te maken in de slotfase. Welnu, ook de tweede helft zou pas in de laatste 10 minuten beslist worden. Terwijl het publiek genoot van het heerlijke zomerweer en de vele jeugdigen zich al hadden opgemaakt om Ali B. na het laatste fluitsignaal te bestormen met een fotocamera of handtekeningenboekje, gaf Lucky Ajax nog even gas. Ondanks de aanwezigheid van enkele onbekende namen wist het toch de harten van het Gelderse publiek te veroveren. Glenn Helder en Michel Kreek voerden de score gestaag op, Wamberto wist vijf minuten voor het einde het slotakkoord in de touwen te schieten. Met deze 8-2 overwinning wist Lucky Ajax de score van vorige week zelfs te overtreffen. 16 doelpunten in twee duels moet de eerstvolgende tegenstanders doen beven.

Na afloop namen de spelers uitgebreid tijd voor de vele handtekeningenjagers. Wamberto verliet als één van de laatsten het veld en was erg meewerken bij elke foto en/of handtekening. Vanzelfsprekend was de grootste horde fans te vinden rondom Ali B. De flegmatieke buitenspeler bij Lucky Ajax (is hij nog wel een gastspeler??) ging binnen enkele minuten met tientallen fans op de foto. Op het ene moment nam hij alle tijd voor een op leeftijd geraakte oma van nabij de 80 jaar, enkele seconden later werd Ali vertederend vastgelegd met een kleine meisje in de babyleeftijd. Ali, recentelijk vader geworden van een gezonde zoon, toonde zijn humor door de opmerking te maken dat hij dit meisje wel erg leuk vond voor zijn zoontje. De omstanders moesten erom lachen, en stond hiermee tegelijkertijd symbool voor de sportief verlopen wedstrijd óp en rondom het veld.

De festiviteiten gingen nog de gehele avond door, maar de delegatie van Lucky Ajax keerde kort na het duel huiswaarts. Via deze weg willen wij de gehele organisatie van SC Veluwezoom complimenteren met de perfect gelopen wedstrijd, en hen bedanken voor de gastvrijheid en plezierige samenwerking. Het was een voorrecht om te gast te zijn geweest in Velp en deze wedstrijd voor het goede doel te mogen spelen...

Scoreverloop: 14. Rens Bohmer 1-0, 18. Wamberto 1-1. 30. Alex Bijsterveld 2-1, 32. Glenn Helder 2-2, 35. Wamberto 2-3, 35+2, Wamberto 2-4, 35+8 Ali B. 2-5, 59. Glenn Helder 2-6, 61. Michel Kreek 2-7, 65. Wamberto 2-8

Scheidsrechter: Luuk Rijtma
Assistent-scheidsrechters: André van Bruggen en Hans Funcke

Toeschouwers: ca 650