Zaterdag 2 juni 2007

SEH - Lucky Ajax 1-1 (0-1)
Heerde, 14.30 uur

Vandaag was SEH uit Heerde de tegenstander van Lucky Ajax. De oud-Ajacieden waren uitgenodigd ter ere van het 50-jarige jubileum van de thuisclub. Door de meesten van ons moest er een behoorlijke afstand worden afgelegd. Zo was de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl een kleine twee uur onderweg toen we even na 13:00 uur arriveerden bij het sportveld. Na weken van redelijk intensief e-mail verkeer en telefonisch contact zouden we eindelijk de mensen om wie het ging, in levende lijve ontmoeten. De eerste kennismaking was goed, de naam van De Goeie Ouwe Tijd.nl was bekend en we werden meteen geloodst naar de gereserveerde parkeerplaatsen. Bij de ingang wist men meteen te melden dat onze contactpersoon Henri Houtman onderweg was en we konden rekenen op een zeer hartelijke ontvangst met gebak en koffie, thee of frisdrank naar keuze.

We begonnen met het regelen van een aantal, voor ons, elke wedstrijd terugkerende zaken. Het afgeven van de CD met Ajax-muziek, het afgeven van de Ajax-vlag, het bekijken van de kleedkamers en natuurlijk het uitwisselen van de opstellingen. De vraag: “Wie speelt er bij Ajax?”, werd meteen al veel gesteld. Gezien het feit dat we nog ruim een uur voor de aftrap zaten en dat op dit moment alleen Sjaak Swart en Werner Schaaphok namens Lucky Ajax nog aanwezig waren, werd vriendelijk verzocht nog even geduld te hebben. Eenmaal in de kleedkamer kon door Sjaak en Werner alvast begonnen worden met het signeren van een aantal Ajax-shirts die als prijs voor de loterij zouden dienen. Ondertussen druppelden de overige Ajacieden ook binnen. Zo zagen we onder anderen Danny en Bennie Muller aankomen, net als Dick Schoenaker en John van den Brom. Het zag ernaar uit dat het de begeleiding toch weer was gelukt een zeer leuk en representatief elftal op de been te brengen.

Tot verrassing van sommigen en grote vreugde van velen bleek ook Ali B. weer van de partij te zijn. Zoals gebruikelijk werd hij waar hij ging, gevolgd door een schare fans op jacht naar een foto of een handtekening. Begrijpelijkerwijs kon Ali B. natuurlijk niet direct aan alle verzoeken voldoen. Hij zegde toe om na de wedstrijd de tijd te nemen voor zijn bewonderaars. Om 14:30 kwamen de elftallen onder de tonen van de Ajax-Marsch het veld op. Zoals afgesproken waren zij allen vergezeld van een jeugdspeler en één van hen droeg de vlag. Terwijl op de achtergrond nog de rookwolken van het Bengaals vuurwerk optrokken stelden de spelers zich op voor de elftalfoto’s. Om 14:35 kon de scheidsrechter het spel daadwerkelijk laten beginnen.

Het was duidelijk dat Lucky Ajax meteen het initiatief naar zich toetrok. Al in de 5e minuut ontstond een grote kans uit een individuele actie van Peter van Vossen. Hij schudde zijn bewakers van zich af maar zijn schot werd gepareerd door de doelman. Hetzelfde gebeurde met een goed schot van dichtbij door Bridji. In die beginfase was SEH eenmaal dicht bij een doelpunt. Een lob van grote afstand verdween echter naast het doel van doelman Veenboer. In de 11 e minuut kreeg Ajax opnieuw een kans om op voorsprong te komen. Dennis Gerritsen kopte een voorzet van Bryan Roy echter naast het doel. Even later mocht hij echter revanche op zichzelf nemen. Rond de rand van het zestienmetergebied werd Gerritsen aangespeeld, de bal kaatsen of het spel verleggen naar de vleugels leek een logisch vervolg. Gerritsen bleef echter in balbezit en wist zich om te draaien. Met een geplaatst schot waar de doelman geen antwoord op had zette hij zijn team op voorsprong. Niet lang daarna leek Van Vossen de score te verdubbelen. Opnieuw zette hij aan voor een solo-actie, nu besloot hij tot een lob maar deze bleek te hoog en de bal verdween over het doel. In de 20e minuut scoorde SEH! Althans… zo leek het…. De assistent-scheidsrechter stond al enige tijd met zijn vlag omhoog, een overtreding was geconstateerd. En in plaats van opnieuw af te trappen, mocht Ajax gewoon een vrije trap nemen halverwege de eigen helft. De stand bleef 0-1 in het voordeel van Lucky Ajax.

Het restant van de eerste helft was voor de thuisclub. Zij creërden zich nog voor rust een drietal kansen maar evenzo vaak vonden zij de goed spelende doelman Veenboer op hun weg. Veenboer, 1e keeper van AFC, speelde een uitstekende wedstrijd voor Lucky Ajax. Het leverde hem na afloop dan ook een punt voor de wisseltrofee op, als beste verdediger van Lucky Ajax.

Het beeld in de tweede helft verschilde niet veel van dat van het einde van de eerste helft. De beste kansen bleven voor de thuisclub maar meerdere keren redde doelman Veenboer voor Ajax. De problemen voor Ajax werden vergroot door het uitvallen van Dennis Gerritsen met een kuitblessure. Sjaak Swart en ook Peter van Vossen konden weliswaar doorspelen maar voelden toch ook pijntjes. Het werd dus moeilijk om onder de druk uit te komen en in de 21 e minuut na rust kreeg de thuisclub dan toch zijn dikverdiende gelijkmaker. Het was Herbert de Graaf die erin slaagde de bal langs Veenboer te tikken waarna de bal tergend langzaam het doel in rolde. Het leek er even op dat SEH nu door zou drukken voor de overwinning maar tot hele grote kansen kwamen beide ploegen niet meer. Er ontstond wel nog verwarring in de 30 e minuut toen de scheidsrechter leek af te fluiten. Een aantal spelers zocht kleedkamer alweer op toen bleek dat het spel slechts even werd stilgelegd om op gepaste wijze afscheid te nemen van een speler die vandaag zijn laatste wedstrijd in het shirt van SEH speelde. Nadat de ploegen weer compleet was konden ook de laatste vijf minuten worden uitgespeeld maar in de eindstand van 1-1 zou geen verandering meer komen. Het publiek stroomde zoals verwacht meteen het veld, op zoek naar zijn of haar favoriet. Sjaak Swart en Dick Schoenaker waren bereid tot een kort interview voor de camera’s van de thuisploeg. Ali B. werd belaagd door handtekeningenjagers. Evenals in de wedstrijd tegen RKEDO in 2005 was de oplossing snel gevonden. In de rust van de kleedkamer zou hij op losse blaadjes vele malen zijn handtekening zetten waarna deze konden worden uitgedeeld, en hij hield woord. De velen die buiten de kleedkamer stonden te wachten op een handtekening van Ali B. werden niet teleurgesteld.

Inmiddels was het bijna vijf uur geworden en begaven wij ons naar het complex van ‘Van der Most’, schuin tegenover het sportcomplex, waar het buffet stond opgediend. Zoals de hele dag vlekkeloos verliep, zo was ook dit uitstekend geregeld. Het was een passende, mooie afsluiting van een geslaagde dag. De Goeie Ouwe Tijd.nl wil graag de organisatie van de thuisclub in het algemeen, en onze contactpersoon Henri Houtman in het bijzonder, van harte bedanken voor de medewerking. Wij zijn blij dat we ook deze wedstrijd weer van dichtbij hebben mogen verslaan.

Scoreverloop: 15. Dennis Gerritsen 0-1, 56. Herbert de Graaf 1-1

Scheidsrechter: Bertus ter Velde (1e helft), Willem van Loo (2e helft)
Assistent-scheidsrechters: Henk van de Beld en Ben Klouth (1e helft), Ruud de Gooyer en Jan Visser (2e helft)

Aantal toeschouwers: ca 1.000