Donderdag 25 mei 2006
SPV'81 - Lucky Ajax 2-10 (1-5)
Polsbroek, 15.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Mike Verhoef

De wedstrijden van Lucky Ajax waren tot nu toe dit seizoen allen onder prettige weersomstandigheden afgewerkt. Natuurlijk was het de ene keer beter dan de andere keer, maar taferelen zoals het waterballet vorig jaar uit bij bijvoorbeeld Geel-Zwart waren de mannen van Sjaak Swart tot nog toe bespaard gebleven. Vandaag zag het er echter niet best uit. In de stromende regen reden we richting Polsbroek en aan de donkere lucht in de verte te zien, hoefden we op korte termijn geen verbeteringen te verwachten. We waren niet de enigen met bedenkingen. Martin Wiggemansen informeerde voor vertrek zelfs telefonisch of de wedstrijd wel doorgang zou kunnen vinden in verband met het slechte weer. Maar zie, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, eenmaal gearriveerd in Polsbroek hield het op met regenen en later op de dag brak zowaar de zon door!

Ook in Polsbroek werden we direct hartelijk ontvangen door de organisatie en we maakten meteen kennis met onze contactpersoon, Pascal van Beusekom, die overigens in de eerste helft zelf in actie zou komen voor SPV’81. Het voordeel van voetballen op deze vrije Hemelvaartsdag is, dat men tijdig van huis kan vertrekken en vertaalde zich in het feit dat redelijk ruim van te voren de selectie van Lucky Ajax al compleet was. De laatsten die zich bij de ploeg voegden waren Peter van Vossen en Simon Tahamata. Simon, die morgen op 26 mei zijn 50e verjaardag viert, werd door de speaker overigens bijna consequent aangekondigd als ‘Tamahata’. Rond 15:00 betraden de spelers, nu voorafgegaan door een team van jonge cheerleaders, het veld. Na de elftalfoto’s die we kennen, werd ook een gezamenlijke elftalfoto gemaakt in het oranje shirt van de Kika-stichting.

Tien minuten na de geplande aanvangstijd kon de wedstrijd daadwerkelijk beginnen. De eerste schermutselingen vonden plaats voor het doel van de debuterende Ajax-doelman Martijn Spinhoven. Mede dankzij een aantal goede ingrepen van hem kwam Ajax deze beginfase goed door. Het eerste schot op doel van Ajax was meteen raak. Alfons Groenendijk, die volgend jaar samen met Henk ten Cate het eerste elftal van Ajax zal gaan trainen, kwam in kansrijke positie. ‘Nou, schieten maar!’, riep Sjaak Swart vanaf de bank. Het schot verdween hard in de benedenhoek, buiten bereik van de keeper. ‘Goed geluisterd Alfons!’, was de reactie van Swart op de zojuist verkregen voorsprong. In de daaropvolgende 20 minuten ging het allemaal erg snel. Eerst was het Peter van Vossen die een goede voorzet van de linkerkant van Martin Wiggemansen binnenliep. Zoals als eerder dit seizoen werd Van Vossen tot grote hoogten gestuwd door de aanmoedigingen van zijn zoon vanuit de dug-out. ‘Goed zo papa! Nog vier te gaan!’ De vragende blikken op de bank werden beantwoord met een laconiek: ‘Hij heeft beloofd dat hij 4 keer zou scoren vandaag….’

Vijf minuten later viel in ieder geval nummer 2 voor Van Vossen en nummer 3 voor Ajax. Een mooie dieptepass van Simon Tahamata stuurde Van Vossen op randje buitenspel de diepte in. Terwijl hij zijn bewaker te snel af was, ‘prikte’ hij de bal met de punt van zijn rechter bij de eerste paal binnen. Even later leek Ajax op een zeer goedkope wijze aan het vierde doelpunt te komen. Doelman Frans de Bruyn wilde de bal uitrollen maar had geen rekening gehouden met Wiggemansen achter hem vandaan kwam en de bal voor zijn neus weg tikte. Hoewel Van Vossen de bal simpel in het lege doel schoof, floot de scheidsrechter voor een vrije trap tegen Wiggemansen. Enkele tellen later scoorde Van Vossen alsnog. Na een lange ren omspeelde hij netjes de keeper en bracht hij de score op 0-4. Tien minuten voor rust scoorde werd werd Tahamata vrijgespeeld op rechts. Zijn voorzet leek een prooi voor de doelman, deze kon de bal echter niet klemvast pakken en de bal verdween tussen zijn handen door in het doel. Ondanks dat de score al snel zo hoog opliep, was het niet zo dat SPV’81 geen kansen kreeg. Het was slechts te danken aan een aantal malen goed optreden van Spinhoven en aan het feit dat het vizier van Jan Doeland niet altijd even scherp stond, dat de thuisploeg pas na 29 minuten kon scoren. Doeland legde de bal breed naar de linkerkant waar topscorer Sander Kok geen moeite had om de 1-5 te scoren.

Na rust ging de thuisploeg verder waar het voor rust was gebleven. Met een compleet nieuw en verjongd elftal koos SPV’81 voor de aanval. Al na twee minuten werd dit beloond. Bij een diepe bal moest Ajax-goalie Spinkhoven uit zijn doel komen om de bal te onderscheppen. Hoewel hij als eerste bij de bal was, kon hij niet voor een goede voortzetting volgen. De bal belandde bij Gerco Kok die de bal van 16 meter afstand in het lege doel kon schuiven. Ook Ajax koos uiteraard weer voor de aanval. En vier minuten later kopte John Bosman met een ‘typische Bosmangoal’ uit een voorzet van Van Vossen de stand naar 2-6. Het spel bleef over en weer gaan, met kansen voor beide doelen. Voor SPV’81 kwam Remco van Wijngaarden oog in oog te staan de doelman van Lucky Ajax. Zijn schot ging echter naast het doel. Het volgende doelpunt kwam op naam van Michel Kreek. Na een mooi één-tweetje met John Bosman kreeg hij een goede kans die hij dan ook goed inschoot. 2-7 was de score. De 8 e goal kwam weer op naam van Peter van Vossen, na een mooie slalom langs twee spelers omspeelde hij de doelman, ontweek de inglijdende verdediger en scoorde hij heel rustig zijn vierde van de middag. Ajax ging nu jagen op een nog hogere score. Eerst promoveerde John Bosman met zijn hoofd een voorzet van Groenendijk tot doelpunt. Vier minuten voor het einde kreeg hij van Van Vossen met een hakje de bal op een presenteerblaadje zo leek het. Bosman raakte de bal echter te zacht en een speler van SPV’81 kon redding brengen. In de allerlaatste minuut kon Peter van Vossen alsnog het beloofde 5 e doelpunt voor zijn zoontje scoren. Dit met dank aan Tahamata die wederom een prima voorzet afleverde. Het was de laatste actie van de wedstrijd want de scheidsrechter floot even later voor het einde van de wedstrijd waarna zoals gebruikelijk, fans het veld opstroomden voor een handtekening of een foto van of met hun favoriet.

Na afloop verzamelden wij ons in de kantine waar later het buffet genuttigd zou kunnen worden. Tot die tijd werden we prima verzorgd door het kantinepersoneel dat werkelijk af en aan liep met drankjes en verscheidene warme en koude hapjes. Ook het buffet, dat werd opgesteld in de bestuurskamer was van prima kwaliteit. Vanaf deze plaats willen we SPV’81, de hele organisatie van dit evenement , waaronder onze contactpersoon Pascal van Beusekom, hartelijk danken voor hun medewerking. Wij zijn blij dat we ook bij deze wedstrijd aanwezig mochten zijn voor het maken van een sfeer- en wedstrijdverslag.

Scoreverloop: 5. Alfons Groenendijk 0-1, 10. Peter van Vossen 0-2, 19. Peter van Vossen 0-3, 22. Peter van Vossen 0-4, 25. Simon Tahamata 0-5, 29. Sander Kok 1-5, 37. Gerco Kok 2-5, 41. John Bosman 2-6, 47. Michel Kreek 2-7, 58. Peter van Vossen 2-8, 64. John Bosman 2-9, 70. Peter van Vossen 2-10

Scheidsrechter: Errie de Leeuw

Assistent-scheidsrechters: Gerrit Burgers en Piet Murk

Toeschouwers: ca 600