Zaterdag 15 april 2006

Stedoco 6 - Lucky Ajax 1-8 (1-4)
Hoornaar, 16.00 uur

Tekst: Roy Jadi en Aad Verboom / Foto's: Roy Jadi en Karen Machielsen

Na een lange pauze, slechts onderbroken door de nieuwjaarswedstrijd op de Toekomst, gaat het seizoen van Lucky Ajax eindelijk weer echt van start. De eerste wedstrijd sinds januari voert ons naar Hoornaar, waar het plaatselijke “Sterk Door Combinatie” de tegenstander is. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan speelt het 6 e team een jubileumwedstrijd tegen Lucky Ajax. “We kunnen natuurlijk ook het 1e team tegen Lucky Ajax laten spelen, maar deze mensen zijn langer lid”, zo redeneert men hier. Volgens de eigen website is het zesde van SteDoCo een team dat van mening is dat gezelligheid en plezier, minstens zo belangrijk zijn als het te behalen resultaat. Gekscherend wordt ook dan ook wel eens gezegd dat het team eigenlijk “Sterk Door Consumeren” heet! De wedstrijd zou beginnen om 16:00. Vanaf ruim een uur van tevoren druppelen de eerste spelers en begeleiders van Lucky Ajax binnen. Inmiddels arriveren zij bijna in een vaste volgorde. Zo zijn Werner Schaaphok en Gerrie Mühren steevast als één van de eersten aanwezig, terwijl Peter van Vossen meestal pas aankomt als zijn ploeggenoten al bijna klaar zijn met de warming-up.

Hoornaar is een dorp van circa 1.500 inwoners. Logisch derhalve, dat de organisatie opgetogen was met de geschatte publieke belangstelling van ongeveer 500 toeschouwers! Dit had echter wel wat logistieke problemen tot gevolg, bijvoorbeeld bij Sjaak Swart die tevergeefs op zoek ging naar zijn eigen parkeerplaats. Ongeveer een half uur voor de aftrap gingen beide teams een bijveld op voor de warming-up. Bij het betreden van het veld bleek echter niet overal aan gedacht te zijn. Er waren geen ballen! Gelukkig werd dit probleem snel verholpen en hoefde het opwarmen niet beperkt te blijven tot loopoefeningen en ‘rekken-en-strekken.’ Even voor vieren gingen de spelers van beide teams even de kleedkamer in, om vlak daarna gezamenlijk op weg te gaan naar het hoofdveld waar een vertrouwd tafereel zich afspeelde. Begeleid door het enthousiaste publiek, met de tonen van de Ajax-Marsch die door de speaker schalden, en voorafgegaan door enthousiaste jeugdspelers met de Ajaxvlag stond de eerste echte wedstrijd voor Lucky Ajax van dit jaar op het punt van beginnen.

Al meteen in die beginfase trokken de Ajacieden de wedstrijd naar zich toe. In de derde minuut moest doelman Piek reddend optreden bij een kans van Simon Tahamata. Zes minuten later kwam Ajax op voorsprong. Peter van Vossen scoorde het doelpunt. Met een, op het oog, simpele beweging schoot hij van afstand de bal via de paal het doel binnen. Ondertussen was elders op het veld een verbale strijd bezig tussen John van den Brom en zijn directe tegenstander. De man had zich voorgenomen om in ieder geval deze middag iemand door de benen te spelen! Van den Brom kon er om lachen. Niet veel later werd echter wel de daad bij het woord gevoegd! Sjaak Swart was het slachtoffer en werd gepoort! Dit was het waar SteDoCo naar had uitgekeken! Alsof hij het winnende doelpunt had gescoord in de Europa Cup-finale viel de nummer 3 in de handen van begeleiding langs de kant en werd hij ter plekke gehuldigd voor deze prestatie. Eerst geen parkeerplaats… nu dit… het leek niet de dag van Sjaak Swart te gaan worden…

In de daaropvolgende minuten gebeurde er plotseling heel veel achter elkaar. Eerst was er het schot van Danny Muller dat op de lat belandde, een minuut later was het SteDoCo dat dicht bij de gelijkmaker was maar ook de lat op zijn weg vond. Weer even later stond de paal in de weg, bij een inzet van Dick Schoenaker. In de 17e minuut werd er wel weer gescoord. Simon Tahamata brak door op links, bleef rustig en legde de bal panklaar voor Schoenaker die de voorsprong verdubbelde.

Tahamata bleef een plaag voor de verdediging van SteDoCo. In de 19e minuut legde hij opnieuw de bal goed breed, maar nu werd de kans door iedereen gemist. Ajax bleef kansen creëren, maar Van Vossen en ook Van den Brom hadden het vizier niet scherp of vonden de keeper op hun weg. In de 29 e minuut komt Ajax op 0-3. Zoals zo vaak deze middag komt het gevaar van links van Tahamata, maar deze keer was het een verdediger van de thuisploeg die de bal achter zijn eigen doelman tikte. In de 32 e minuut scoorde Schoenaker zijn tweede, nu op aangeven van Van Vossen. In de laatste minuut voor rust scoorde de thuisclub zijn fel bejubelde eretreffer. Het was Van den Brom die niet ingreep toen de SteDoCo aanvaller van eigen helft vertrok en dus geen buitenspel kon staan. Helemaal alleen ging hij op doelman Van Damme af, omspeelde hem en wist de bal in het doel te schuiven.

Na de rust verscheen de thuisploeg bijna in een compleet gewijzigde samenstelling binnen de lijnen. Dit was geen overbodige luxe daar men zelf wel weet dat er hier en daar aan de conditie misschien nog wel wat te verbeteren valt. SteDoCo maakt zich hier overigens niet zo druk over en kon er de humor wel van inzien, getuige het feit dat één van de invallers zelfs met een rollator aan de warming-up was begonnen!

Lucky Ajax ging intussen verder waar het voor rust gebleven was. Vooral Dick Schoenaker, later gekozen tot beste aanvallende Ajacied door de thuisclub, was erg op dreef. Zeven minuten in de tweede helft scoorde hij alweer zijn derde treffer, nu op aangeven van Van den Brom. Wederom een paar minuten later maakt hij zelfs het kwartet vol door met zijn vierde treffer, de stand naar 1-6 te tillen. Het absolute hoogtepunt van de wedstrijd vond plaats in de 59 e minuut. De bal belandde bij aanvoerder Sjaak Swart, buiten het strafschopgebied. Van zeker 20 meter afstand haalde hij verwoestend uit en de bal verdween onhoudbaar in de kruising! Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was wandelde Sjaak weer terug naar de middenstip. Zijn commentaar achteraf: “Ja en? Het is toch ook heel normaal?” Maar de koek was nog niet op. Twee minuten later kreeg hij de bal in vergelijkbare positie in de voeten gespeeld. Opnieuw haalde hij uit en deze keer verdween de bal over de keeper, net onder de lat, in het doel! Nu was het de beurt aan de gehele bank van Lucky Ajax om uitgelaten op te springen om dit doelpunt te vieren. Tegelijkertijd waren er ook zorgelijke geluiden te horen: “Ojee, dit moeten we het hele jaar aanhoren hoor….” Ondanks een aantal goede kansen van Van Vossen, die nog de paal raakte, en Danny Muller, bleef het bij een eindstand van 1-8. De scheidsrechter floot af en dit was het startsein voor eenieder die dat wilde, om het veld in te rennen om op jacht te gaan naar handtekeningen of naar een foto van zijn of haar favoriet.

De wedstrijd was dan wel afgelopen, maar het feest van SteDoCo dat al de hele dag aan de gang was, was dat nog lang niet! Voor de spelers en begeleiders van beide elftallen werd in een speciale feesttent een heerlijk buffet geserveerd. De combinatie van warme en koude gerechten werd goed ontvangen! Het bleef voor velen niet bij één opschepronde. Na een heerlijke maaltijd, vergezeld van de bijbehorende drank, toog eenieder weer huiswaarts. Wij willen graag iedereen bij SteDoCo van harte bedanken voor de goede zorgen en de medewerking. Zonder hun gastvrijheid hadden wij nooit deze dag van dichtbij kunnen volgen en verslaan.

Scoreverloop: 9. Peter van Vossen 0-1, 17. Dick Schoenaker 0-2, 29. Alex Ooms (e.d.) 0-3, 32. Dick Schoenaker 0-4, 34. SteDoCo 1-4, 42. Dick Schoenaker 1-5, 50. Dick Schoenaker 1-6, 59. Sjaak Swart 1-7, 61. Sjaak Swart 1-8

Scheidsrechter: Arie de Krey (Vervanger grensrechter: André de Hartog)
Grensrechters: Bart de Hartog, Willem Muilwijk

Toeschouwers: 500

SteDoCo:

1e helft: 1. Johan Zonneveld Piek (doel), 3. Emiel Muysson, 2. Ad Bor, 4 Alex Ooms, 5. Geert den Burger, 17. Henry Woltman, 8. Rinus Muysson, 14. Aart Bijl, 12. Arie Aanen, 9. Marcel Lakerveld, 11. Teus van Steenis

2e helft: Johan Zonneveld Piek (doel), 4. Alex Ooms, 7. Wim Muylwijk, 14 Daan van Delden, 5. Geert den Burger, Hennie Klop, 12. Arie Aanen, 9. Dim de Jong, 19. Willem Verhoef, 6. Michel Pantekoek, 10. George de Boef.

Leider: Hans de Jong